icon

Kedy je vhodný čas na návštevu novorodenca?

9. mar 2025

Ahojte. Kedy asi je vhodná navsteva novorodenca? Ide o to, že som doma LEN 4 dni a už všetci chcú chodiť, lebo včera už bolo neskoro. Dôležitý sú pre mna z pohladu navstev rodičia (moji aj mužovi), ale.. svokra chce prísť cez vikend a ja nesúhlasím a to najmä z dôvodu, že sa s mužom pred rokom pohádali, ohovorili nás po celej rodine, z ich strany padali reči štýlu, že už nikdy k nám neprídu, že s človekom ako je ON (môj muž) si nemajú čo povedať atd. Čo mna zlosti najviac je, že odignorovali pozvanie na 2 narodeniny dcérky (muzove narodky, sviatky tiež nič). Keď sme mali cestu okolo písala som, či nechcu malú vidieť tak milión výhovoriek a nakoniec keď vencili psa pred bytovkou tak na 5 minút sme malú z autá vytiahli.. Keď som bola tehotna, ani raz neprišli, mala som v 25-27tt rizikové obdobie lebo som krvacala, muž bol na sluzobke, vedeli o tom a neprišli pomôcť, celé tehu chodili len moji rodičia a to bývajú 480km od nás a aj na 2 dni na otočku prišli… Zrazu 2 týždne pred pôrodom došli svokrovci ako keby nič na cely víkend k nám… Ako keby ten rok neexistoval… A teraz, zase (už zrazu vedia kde bývame), no oni neprídu na 30 minút ale na 3 dni, lebo sú 1,5 hodiny od nás autom a “na menej sa neoplati”… Muž sa boji, že keď povieme nie, že sa zase pohnevaju, ale podľa mna, maly bude mat 2 týždne, ja chcem fakt klud (že môžem kojiť kde chcem v dome, vetrať spodok kedy potrebujem a chcem, mat doma bordel a spat keď deti a nie hneď sa venovať svokrovcom).. A hlavne ak to nepochopia, tak nech sa hnevajú, rok sme zvladli aj bez nich:. A keď im rok nechýbala vnučka, tak si myslím, že tie 2-3 týždne ešte počkať môžu… Alebo kedy ste vy prijali prvé návštevy? (take dlhe, nie že 30 minút.. ak by som im aj navrhla krátku návštevu, to je ako rovnompovedat nie). Ja sa už proste nechcem prispôsobovať cudzím, ale mojej rodine (deti a muž) a myslím, že by to bolo aj fér voči nám..

lucia13022023
9. mar 2025

Ja by som celé tieto návštevy novordocenov zrušila 🙈 vhodný čas je vtedy, ako to vyhovuje tebe respektíve vám všetkým. Pre niekoho dva týždne po pôrode, pre niekoho dva mesiace po pôrode. Ja som takú dlhú návštevu nemala, vďaka bohu za to, každý vie kedy ma odísť, a úprimne, čo také sa dá s novorodecom robiť? Pozerať na neho ako spi, par minút po nosiť na rukách?
Pre mňa je 600nedelie pre rodinu. Pre teba, babo, muža a dcéru. S tebou lomcuju hormóny, dcéra má zrazu súrodenca, všetci zažívate niečo nove. Ale niektorí si mylia 600nedelie s dňom otvorených dverí a múzeom. Sorry not sorry, mam na to asi iný názor ako väčšina, ale ja by som dlhšiu návštevu ako hodinu v 600nedeli nechcela.

mamina7070
9. mar 2025

zrus to a rovno im to napis ze im das vediet kedy mozu prist najskor ale az po 600nedeli
sa inak cudujem ze si dovolila ten vikend pred porodom ked sa tak chovali

svojich rodicov ak chces si kludne zavolaj ak ti pomahali

a muzovi proste poved oznam, zjavne mal traumu z detstva ze sa im tak podriaduje

zuzikak
9. mar 2025

jezisinko mas miminko a este jedno dieta doma a doteraz nepomahali. Ani zaujem neprejavili. Troska nerozumiem, ze byvaju 1,5 hodiny od vas a neoplati sa im prist na menej nez 3 dni aby sa u vas aj prestravovali a potom pises, ze pred panelakom vencili psa. To bolo ked ste boli vy u nich ? No nie je to dolezite. Pozri je to tvoja rodina a oni si mienili rozkazovat, ze si s tvojim muzom nemaju co povedat a nejavili zaujem ani o prvu vnucku ja by som ich zrusilla. Normalne sa musia uvedomit, ze takto sa spravat neda. Nech pridu po sestonedeli, ze ti nema kto od narodenia so starsou pomahat a potrebujes mat klud a nie mat dalsich ludi v dome. Bodka. Ono by bolo super, keby stari rodicia prisli skor a videli si vnucatko ale to by tam museli byt seriozny vztah. A ze sa znova urazia ? Ale prosim ta oni sa mozu urazit kedykolvek inokedy....Ja by som to nedovolila. Mas co robit sama so sebou a dvoma malinkymi detmi a nie sa starat este o dalsich lebo oni si povedali, co sa im oplati a co nie....

januska12323
9. mar 2025

Mužovi by som rovno oznámila, že keď chce nech ide na návštevu on, ja s novorodencom! ostávam doma. Celkovo na návštevu sa ľudia pozývajú nie oni prídu kedy sa doma nudia. 1a pol hodinová cesta je tak na kávu a nie tri dni čerstvo po pôrode.

kavasmliekom
9. mar 2025

Riadila by som sa tým, či by som dovolila prísť niekomu, koho mam rada a na návštevu sa teším. Čiže, ak by chcela prísť hneď na druhý deň čo si doma, tvoja mama a bola by si rada, nič jej nepovedala, to isté by som urobila aj pri svokre. Už aká je.
Ak nechceš žiadnu návštevu, nikoho, tak jej tiež povedz, že je ešte skoro. Necítiš sa na žiadne návštevy dieťa si najprv musí zvyknúť na nové prostredie, režim, vsrtci sa aklimatizovat... A až keď bude vhodný čas, veľmi radi ich uvidíte.

Nemám rada tie skriepky v rodinách, jedny môžu, lebo je to moja mama, druhý nie, lebo pred rokom odmietli oslavu.
Ste dospelí a oni sú rodičia, tak isto, ako ste už aj vy. Neukazuj svojim deťom, ako nemá vyzerať vzťah svokra nevesta...raz to potom budeš tiež ťažko niesť.

1mina
9. mar 2025

Vhodný čas je u každého iný, po prvom pôrode mi bolo tak zle, ani sedieť som nemohla, dotrhana hrozne zvnútra zvonka, stáť tiež nie lebo som musela tabletky od bolesti dávať a vtedy som si nepovedala a pretpela pol dňový návštevu svokrovcov a len skripala zubami od bolesti . Sto krát radšej by som ležala v posteli a bola sama. A pri druhom mi zas bolo úplne fajn, nič ma nebolo, šitie dokopy jeden steh o ktorom som nevedela a aj mi bolo dlho že som mala takú náladu nech prídu. Ale to je zakaždým individuálne a popredu som už povedala že poviem kedy sa budem nato cítit. Ale v tomto vašom prípade není akoze o čom, keď sa hentak zachovali, vôbec by som neriešila a a nemala chuť s nimi byť absolútne v tomto období keď treba riešiť a zvykať si na iné veci. Povedala by som normálne nadrzovku že dám vedieť kedy môžu prísť ale v šestonedelí určite nie a potom dám vedieť keď sa nato budem cítiť. Chceme si zvykať, mať svoj kľud, hojiť sa, kojit, staršie dieťa riešiť. Ja by som kľudne povedala že keď im nechýbala staršia dcéra na narodky tak vydržia aj toto. To bábo si ich stejnak pametam nebude či tam boli ho okukovat po pôrode, staršia dcéra si už môže pamätať že na jej narodky sa vykašľali

lelelienka
9. mar 2025

Ja som to vyriesila tak, ze som povedala nech vsetci pridu pozriet este do porodnice na chvilu a nech si prinesu ruska k babatku a potom nech nam daju par tyzdnov pokoj lebo ich chceme stravit ako rodina a potom mozu prist na navstevu, to myslim najblizsia rodina, ostatni maju kopec casu. V tvojom pripade by som urcite nesuhlasila s 3 dnovou navstevou, u nas vsetci pochopili ze aj ta prva navsteva doma je max na 2 hodky.

jvasenka
9. mar 2025

ako prepáč tak sa k vám rok chovali a muž sa boji že sa urazia? tam je odpoved jednoznačná. rok ste všetci zvládli aj bez nich tak nech sa kľudne urazia. naco sú vám takí ľudia v blízkosti?

autor
9. mar 2025

@januska12323 muž sa ich len asi boji… aj ten konflikt vznikol na tom, že im nedokázal otvorené povedať čo ho na ich správaní u nás doma trapi a keď to povedal, oni nevedeli prehryznut že “čo si to dovolil”… svokra je celkovo “stará škola” aj v názoroch na výchovu ako “dieťa má vedieť kto je autorita (teda capnutie po riti nie je bitka), do jedla ho máš nútiť, teda dať do stolicky a dostlacit aj keď nechce, žiadne hračky atd…) mne keď muž vravel, že ho otec bil hokejkou…. takze ja som bola hrdá celkovo, že sa im vzoprel a rok vydržal a zjavne keď prišli “ako keby nič” (čo u nich tak funguje po hádke bezne), tak ako keby zase ten odpor u muža zmizol a chce poslúchať 😀

autor
9. mar 2025

@kavasmliekom naši už maleho videli, ale to len preto, lebo zase dobehli k nám keď som začala rodiť, aby mohol byt muž so mnou a aj chodiť na návštevy atd a nemuseli sme stále brat aj dcérku, tak oni boli s ňou doma. A jasne, že uz počkali, keď som dosla z nemocnice, ale išli hneď na druhý deň domov, lebo sama mama nechcela ostat, že si mame my nájsť režim a zvyknúť si na seba, že oni prídu o mesiac alebo tak.. a to asi svokra nevie prehryznut, že mama už videla maleho… 🤦🏻‍♀️

autor
9. mar 2025

@lucia13022023 jaaaj, tak svokra je ten typ ženy čo mi dieťa vytrhne z rúk ešte ani vyzuta nebude… dcérku som aj dokrmovala pri kojení a to hneď mi brala z ruky, že ona ju nakŕmi, ona ju prezlečie, ona ju okupe, ona všetko… a ja som bola blbá a ešte vtedy ustráchaná a nechala som sa “odbuchnut” a pamätám ako mala plakala a svokra, že má isto zastavené vetry a pchala jej teplomer do zadku a ja som plakala, že nech to nerobí 😔😀 takze aj to má tak odrádza, že nechcem tu s ňou zase bojovať a hlavne teraz treba brat aj ohľad na starsiu, že keď príde “navsteva” a bude sa len okolo brata točiť, že jej to môže vadiť.. preto aj tak sama cítim, že to chce ešte taký prirodzený vývoj celého a uvidí sa… len muz pokakany😀

lucia13022023
9. mar 2025

No po tomto co si napísala by som ju k novorodencovi nepustila určite 😳
Ja mam dieťa jedno, ale sestra ma dve a keď sme išli pozrieť malú (po 600nedeli, vtedy kedy ona povedala, že môžeme), tak sme si dali veľmi záležať aj ja aj moja mamina na tom, ako privítame jej syna (ten mal vtedy 2,5r). Viem, že sme išli najprv za ním, boli sme chvíľu s nim a potom nám on sám išiel hrdo ukázať sestričku. Nenahrnuli sme sa všetci k bábätku a jeho sme dali bokom, keď dovtedy bol zvyknutý ze mal našu 100% pozornosť.

diewcatqoo
9. mar 2025

Nie, nie je vhodny cas na navstevu. Normalne im povedz, ze az po sestonedeli. Nech sa aj urazia. Ked vas dokazali ignorovat rok a zrazu sa z nicoho nic "odrazili", tak sa "odrazia" aj potom.
Ja som bola tiez sprosta a pri prvom dietati sme mali na cely vikend hned po porode nasackovanych raz jednych, raz druhych starych rodicov a tiez som pocuvala uzasne rady a ako vsetko robim zle. Pri druhom som rovno povedala, ze nie, ziadne navstevy. Az po sestonedeli. A bolo mi uplne jedno, kto sa urazi.

rebi789
9. mar 2025

Za to ako sa správali by som ich určite nepustila aj keby stáli pred dverami

mariynka
9. mar 2025

Teraz? Ked zuri chripka a cierny kasel? Ziadne take! Po 6to nedeli, kedy si vy urcite.. neber ohlad na nikoho!iba na svoju rodinu❤️

mantilka
11. mar 2025

Keď mamka povie. Každá sa po pôrode ináč cíti aj bábätko potrebuje pokoj.

mariska1989
11. mar 2025

Jednoduché riešenie môžu prísť ale max na 3 hodiny viac isto nie . Ty sa chceš starať o bábätko nie o druhých a tiež sa chceš dať dokopy

madla60
11. mar 2025

s kľudom by som jej povedala, že to 600nedelie je na niečo dobré, až to pominie, a ako sa budeš cítiť, potom ich zavoláte

zzzzza
13. máj 2025

Moja si presadila svoje, partner má vydieral, prišli hned po príchode z nemocnice na 4 hodiny, ja rozbitá