Koľko darovať na krstiny a aký darček zvoliť?
Manželova sestra o chvíľu rodí, jeho chcú za krstného otca. Ja krstná nebudem, vôbec sa nehnevám. No a je tu dilema, koľko dať dieťaťu? Ja mám kúpiť extra darček?
Veď to dáte spolu tak načo by si mala ešte ty niečo kupovať
Podla mna ty nemusis davat nic, manzel podla toho ako ste na tom. Niekto dava 100€ niekto 200€. Niekto nieco zo zlata, nausnice, retiazka alebo krizik.
@anonym_548861 môžme dať aj viac, o to neide. No peniažky vieme využiť aj inak.
Niektore mate ozaj divne manzelstva. Ja si neviem ani predstavit, ze zena a jej manzel pridu na oslavu a kazdy da svoj darcek.
@anonym_autor dáte spoločny darček, alebo peniaze.Spytajte sa švagrinej čo potrebuje
@anonym_autor divne,že iba manžel je krstny,keď ste manželia
A divné ako manželia dávať každý za seba darček
@anonym_8a8601 mne to divné nepríde, krstní rodičia nemusia byť manželia. Aj tak robia, že napr.krstná mama je z maminej strany a kr.otec z otcovej
@anonym_8a8601 mne to divné nepríde, krstní rodičia nemusia byť manželia. Aj tak robia, že napr.krstná mama je z maminej strany a kr.otec z otcovej
@anonym_autor velice divné
@anonym_autor ani pre mňa to nie je divné, voľba rodičov - výber krstnych
Ale veď na tie krstiny idete spolu, tak to chcete dávať každý dar sám za seba? A inak u nás (resp. vo zvykoch u nás, nie je to iba náš prípad) ma krstná dcéra môjho manžela oslovuje tiež krstná, aj keď oficiálne ňou nie som. Ale stretla som sa aj s tým, že napr. manželku krstného oslovuje dieťa teta. Ale aj tak idete na krstniny ako pár, tak načo rôzne dary.
@anonym_autor áno, ja mam tak krstných. Krstnu mam otcovu sestru, a krstného maminho brata. Je to normálne. Nie je to vôbec divné.
@anonym_autor nie je divne, ze Ty nebudes krstna mama, divne je, ze premyslate vobec o tom, ze Ty das darcek, aj manzel da darcek-to nevadi, ze nie si krstna mama, darcek dajte s muzom spolocny.
@anonym_autor velice divné
@anonym_8a8601 čo je na tom divné? V našej rodine sa nedávajú za krstných manželia, ale jeden krstný je z rodiny otca, druhý z rodiny mamy.
Tiež som krstná synovcovi a manžel nič navyše nedával. Veď sme to dávali spolu. Mne skôr príde divné rozdeliť takto dary. Aj keď sme len spolu chodili keď sme niekde šli vždy sme dávali všetko spolu .
Tiež som krstná, manžel nieje lebo krstný je z druhej strany
Ale dar sme dali my spoločne s manželom
@anonym_autor Nie, samostatne nič nekupuj, i keď iba manžel bude krstný. Dajte do obálky koľko uznáte za vhodné a prípadne k tomu keď chceš môžeš kúpiť nejakú drobnosť, oblečko, hračku. U nás je zvykom ak je to dievčatko, kúpiť náušničky. Ale zas neviem ako to funguje keď krstní nie sú manželia.
@anonym_autor a nemohli by byť tak, že krstný otec z jednej strany + jeho partnerka svedkyňa krstu a krstná mama z druhej strany + jej partner ako svedkyňa krstu. Či je to limitované, koľko svedkov krstu môže byť?
Ved ako krstny byt nemusite obaja,to je normalne. Ale darcek zvlast ? Pre boha preco a koho to napadlo. Vsak dar date spolu
@anonym_autor a nemohli by byť tak, že krstný otec z jednej strany + jeho partnerka svedkyňa krstu a krstná mama z druhej strany + jej partner ako svedkyňa krstu. Či je to limitované, koľko svedkov krstu môže byť?
@jablko13 hej bude ich tam ako u Hujeru 🤣
Normalne da dar kolko uzna za vhodne krstny otec/mama a ich partneri(manzelia) sa zvezu s nimi, ziadne extra dary
@anonym_8a8601 aj ja mam tak krstnych rodicov. A my mame pre nase deti tiez tak. Nic divne mi na tom nepride. Mame 6 krstnych deti a iba jednemu sme krstni rodicia spolu.
@anonym_autor dar dajte spolocne s manzelom a tolko, na kolko mate.
@anonym_autor Ako tu už bolo viackrát spomenuté, darček dáte spolu s manželom, aj keď len on je krstný...
A keď sa pýtaš koľko mu dať, asi ste rozhodnutí pre finančný dar a je to len na vašom uvážení. My sme pred 10timi r. dali krstniatku 100€ a detskú bibliu s venovaním.
@anonym_autor aj my máme krstného z muzovej strany a krstnýa z mojej. Aj my sme tak. Dar sme dávali spolu. My sme dávali zlaté tehličky Aj dievčatku aj chlapcekovi
Najlepšie je dať toľko, koľko sa v tej rodine zvykne, ak oni vám dali napr. pri svadbe nejakú sumu vyššiu, tak aj im vyššiu, ak nižšiu tak nižšiu.
@jablko13 co je svedok krstu? Ved bud je krstný, krstná, alebo nič.
Dar dáte spolu a toľko koľko uznáte za vhodné.
@jablko13 svedok krstu je ten kto nemôže byť krstný lebo nemá sviatosti, tu má dieťa dvoch krstných, načo by boli ďalší ako svedkovia?
@anonym_autor U nás je zvykom, že krstní rodičia dávajú najväčší dar. Ak peniaze od 300-500€ prípadne kombinácia náušnice pre dievčatko + peniaze. Nejaký dar + peniaze a takto to funguje aj ďalej na svadbu tiež dávajú jeden z najväčších darov.
@jablko13 co je svedok krstu? Ved bud je krstný, krstná, alebo nič.
@anonym_a9e4c3 Keď človek nemá birmovku, tak nemôže byť krstný rodič. My sme chceli švagrinú za krstnú, ale nemá birmovku, len prvé sväté prijímanie, takže nemohla byť, iba svedok krstu, a preto sme museli dať krstného otca starého otca dieťaťa a ju ako svedkyňu krstu. Ale aj tak bude dieťa vnímať ako krstného rodiča len tú švagrinú.
@jablko13 svedok krstu je ten kto nemôže byť krstný lebo nemá sviatosti, tu má dieťa dvoch krstných, načo by boli ďalší ako svedkovia?
@januska12323 Ja som sa len pýtala, či to tak môže byť. Ja to tak vnímam, že keby som vyberala krstného a mal by partnerku, tak automaticky by som dala ju ako krstnú - ale pozerám, že je to všade inak.

Podla mna ty nemusis davat nic, manzel podla toho ako ste na tom. Niekto dava 100€ niekto 200€. Niekto nieco zo zlata, nausnice, retiazka alebo krizik.