Koľko dať na svadbu do obálky?
Caute, rychla porada.
Ideme na svadbu, z muzovej strany. Chalan co sa zeni, bol aj muzovi za svedka. On nam na svadbe nedal nic (ak by ste chceli povedat ze tolko co on vam) :D
Ideme s muzom a deti (2 a 5)
Takze suma mimo kvetov:
@rakahaka ta treba brať do uvahy či nebol dôvod prečo vám nedal nič, napriklad či nebol 18 ročný študent alebo čo (nevidím to situacie) ale mne pred 3 rokmi tiež boli kamoši študenti ktorý mi "veľa" peňazí nedali ale snaha bola, ak niekomu pomohli rodicia tak mi dali 50€ ale boli aj s partnerami... Kamoška, (brigadovala ale pomaha doma) ktorej mama vdova ledva udrží domácnosť mi proste spravila darčekový kôš, možno v hodnote 20€ a vôbec som sa nepozerala že mi nepokryla naklady na nu ako všetci tu píšu... Ak chcem niekoho pozvať neočakávam od neho niečo iba jeho spoločnosť na svadbe... Takže veľkú vedu by som z toho nerobila, sprav alebo kúp darčekový kôš a nemusíš riešiť hodnotu peňazí keď to nevies prepočítať keďže on ti nedal nič... Ale ja zase ak pôjdem na svadbu kamošom a ja už zarábam v dnešnej situacii určite im dám ak budem môcť napr. 100€ ak nebudem tak dam menej ale všetko len od situacie nie od vypocitavosti kolko dali oni 🙂
Ja davam tolko kolko si myslim, ze ich vysli naklady na nas. Ked som isla ku kamoske, kde sme nespali a mali to v kulturaku, tak sme dali 100€. Ked sme isli aj so spanim a v restauracii tak sme dali 200€. Aby za nas nemali ziadnu stratu proste. A este dodam, ze sme boli len dvaja, deti sme nechali doma.
@orangiiina my sa napr. velmi casto dotahujeme s mojim muzom, on ma presne ten pocit, ze ved nas to uz aj tak dost stoji, ze tam vobec ideme a ze ved to nerobia pre peniaze a pod. ale napr. proste my zasa sme mali v rodine zakorenene, ze naklady x2 nech sa to mladym vrati 🤷♀️ cize ano je to vlastne financne narocne ale tak zasa nechodim na svadby ludom, ktori ma volaju, aby sa nepovedalo
chapem, ze aj nas moze zastihnut tazka zivotna situacia, to sa zial dnes moze stat kazdemu, vtedy by som ale ocakavala, ze je to bud tak blizka osoba, ze to dobre vie alebo by som asi radsej nesla (ono su ludia a ludia - niektori kamosi ani netusili kto im kolko dal a moja svokra po nasej svadbe hned chcela otvarat obalky od rodiny, ze kto nam kolko dal, ludia su obcas fakt zvlastni 🤷♀️)
@danka56 ano, ale ked mladi robia svadbu tak sa predpoklada ze nebudu stratovi. Ved to nerobia len z cistej lasky k ludom, ze ich pozyvaju aby ich uhostili a zabavili a zrazu zistia ze "preflakali"par tisic lebo im vacsina hosti pride v zlozeni 4 ludia(rodina)a daju im 50€, ako nech sa nikto nehneva, ved to je smutne aby mladomazelia doplacali...
@zooeynka v com nemam pravdu? Nerozumiem.
V tom ze v dare si ty nemas platit naklady na tvoju hlavu (rodinu) ale proste dat dar v sume v akej proste uznas za vhodne?
Ty si to ale nepochopila. V dare nieje ziadne minimum a maximum, je to DAR. Nikde nieje napisana a urcena jeho vyska. Je to VZDY len a len na uvazeni darcu.
Ja ked som sa vydavala som absolutne neocakavala, ze mi da niekto nejake minimum, ale ze si "zaplati" naklady za jeho stravu. To je chore.
Ja som tam tych ludi chcela mat a bolo mi jedno kolko mi dali. Niektori aj nedali nic a som stastma ze tam boli.
@zooeynka
"ano, ale ked mladi robia svadbu tak sa predpoklada ze nebudu stratovi"
😮 Tak toto som este nikdy nepocula a to uz mam par rokov po 40tke.
Poznam teda fakt vela veeela zobratych parov, ale este som nepocula, ze by neboli stratovi na svadbe.
Ako pri vsetkej ucte, ak niekto nechce byt stratovy, nech preboha nerobi svadbu s hostami 🤦♀️
@joannita tebe by nebolo neprijemne ist na svadbu v pocte 4 osoby a podarovat 50€? Mne ano...
Ja viem tak, ze naklady na svadbu sa mladomanzelom v daroch vratia plus nejake "drobne"si zarobia.
Osobne nevidim zmysel vo velkych svadbach(kazdy sme iny), mali sme len 2 svedkov a peniaze co by sme minuli na svadbu sme minuli na dovolenky...nemusela som pocitat kolki sa len prosli najest v hojnom pocte a do obalky dali 50€...
@zooeynka este raz.... Ak by som mala len na 50e dar, dala by som 50e a nebolo by mi to blbe. Tu sa vytraca potom uplne to caro svadby a hostiny, ked mam byt na hostine len preto, ze som si ju vlasrne zaplatila. A ked na to nemam, tak sa nemozem zabavit s rodinou a kamosmi. Mne to proste pride chore.
Nas stala nasa svadba pred 8rokmi cca 9000eur (myslim vsetko, aj saty, oblek, uplne vsetko) a na daroch sme vyzbierali ani nie 2000e. U mojich znamych vswtkych detto. Nikto nic "nezarobi"
50€ do obálky plus fľaša alkoholu. 20€ alebo 50€ na redoví. Neriešila by som, že on vám nedal nič. Vy sa nenechajte zahanbiť , to bola len jeho vizitka.
Zakezi kde to bude ci kastiel, restauracia, ci aj noclah...dala by som 100-150 eur
Ak vas to trapi, ze nic vtedy nedal, dajte 50. Ak vas to netrapi, dajte 100-200. Zavisi, ake mal vtedy na to dovody, ci ne/mal pracu a pod. Ak je len trtko, co s nim.
@zooeynka tak asi som stará už,ale nechápem...novomanželia chcú osláviť s x ľuďmi svoju lásku,svadbu a to znamená,že to robia vlastne zdarma a ľudia im to majú zaplatiť?alebo ešte na tom zarobiť?keď som sa vydávala ja,brala som to tak,že pozvem toľko ľudí, na koľkých mame peniaze my a keď niečo dajú do daru,je to ich dobrá vola,nič povinné.Nie oni si vymysleli,že sobotu strávia s nami,ale chceli sme to my.
Sranda, ako kazdy tvrdí že o peniaze nejde, ale presne vedia kto im kolko dal alebo nedal. Inak ako vieš, že vám nedal nič? Len preto, že to nebolo v obálke s podpísaným venovanim?
Kolega robí napr. to, že nedáva obálky ani kvety, ale pri redovom dáva do košíka 100€. Ten keď si nevesticka ráta, môže len hádať, od koho to je.
@zooeynka ty stale pokladas vsetkym ktori s tebou nesuhlasia divne otazky. Co to ma spolocne s tym, ze keby som dala 20e alrbo nic ci by mi to nebolo blbe.
Nechapes pointu ktoru sa ti snazime vysvetlit. Svadba nieje zarobkova cinnost, prave naopak, je to vysoko stratova udalost a to je fakt.
Ako som pisala na nasej svadbe sa nasli aj taki ktori nedali nic. Z muzovej strany blizka rodina.... A ano bolo mi zo uplne jedno.
V nasich rodinach sa nedavaju velke dary pri ziadnej udalosti, nevidime v tom vyznam. Dokonca ani na vianice si nekupujeme absolutne NIC. (cela moja sirsia rodina) s vynimkou deti.
Keď sme boli vo fin.tiesni, dala som 50€.. teraz by som dala viac lebo nie sme vo fin.tiesni.. čiže rozhodovala by som sa podľa toho čo dovolí peňaženka a tu má každý inu..

Kamarátom sme dávali 100€ do obálky. Ale my chodíme v dvojici na poslednej svadbe sme boli s ročným synom ,ale on tam nemal jedlo a nespali sme tam.