Koľko eur dáte do obálky k sviatosti birmovania ako hostia?
Ahojte, koľko teraz v roku 2023 sa dava do obalky?
Birmovanka si želala iba €, žiadne zlato....
Dáme jej 150€+kvalitný dezert ferero a ruža k črepníku.
Ďakujem pekne za názory.
Najlepšie, keď mi napíšu maminy, koľko dali hostia ich deťom....nie že si trapas vyrobím a dám malo.
Ďakujem
Ps:nepohybujem sa v týchto kruhoch, tak netuším....
Samozrejme to zavisi od kazdeho moznosti. Ja si myslim, ze je to vela. Ale je to na vas.
Minuly tyzden sme boli, dali sme 200€. Ak majú posedenie v restike, treba rátať cca 50€ na osobu, ale iba ak vam to rozpočet dovolí. Ak by nedovolil, dala by som 50-100€.
to je vazne povinnost preplatit naklady na seba? alebo to ma byt podla toho kto si ako co moze vobec dovolit?🙄
....ved nie kazdy ma na to dat za napr 3 clennu rodinu 150 euro????
Minulý rok sme boli s manželom za birmovných rodičov a dávali sme po 100€ do obálky.
syn dostal v obálkach rôzne - 20 €, 30€ , 50 € podľa mňa 150 € je veľa - ale je to na tebe .
asi su ludia dost nenazrani..nech si rodina nesie naklady sama ved pozyva od srdca...ak pozyva a ludia maju davat tiez od srdca a nie podla toho, kolko to stalo...
snad.
To je skutocne ten krst, prijimanie, birmovka, sobas ... o peniazoch v obalke ? 😒
@bublinka1426 presne tak ako píšeš, my sme v reštaurácii zajednali jedlo , muž autom behol po varnice s jedlom , všetko nám dali do nádob, a posedenie sme mali u svokry na dvore . Za všetko sme dali 250 € - bolo nás 15 .
150 by som určite nedala, toľko sa dáva na svadbe za celú rodinu a nie pubertakovi.
@lenka7477 mozno to vela ludi robi v restike za ucelom zisku...take posedenie s pitim ( nealko) na osobu vyjde 20 euro a nie 50 euro :D tak nechapem..a OK ved je to na kazdom ale vela ludi pozyva len preto aby na tom vyryzovali co najviac. a potom bozkavaju obalky s peniazmi :DDDDDDDDDD
a ked sa tam mega nepije toboz je 50 eur na osobu prehnana suma...
@bublinka1426 Asi zalezi od miesta/mesta. Napr. v BA 20€ na osobu uz snad ani clovek nenajde. Teraz hladame restauraciu a pokial chceme trosku lepsiu (ziaden velky luxus), tak pod 40 na osobu to nebude (polievka, hlavne jedlo, dezert, nealko pitie).
@bublinka1426 keď pizza stojí 10 eur neviem si predstaviť polievku, hlavné jedlo a nealko do 20 eur v restauracii
Autorka dala si ok
@luccija dala OK to vazne???? to sa dava podla toho ako sa ocakava ci ako kto citi?👽
Asi to zavisi od zvyklosti v rodine. U nas v rodine dava birmovancom darcek birmovny rodic, rodicia a stari rodicia, aj to nie take velke sumy, ale napriklad 50€ a ostatni len nieco symbolicke za par eur. U nas sa to celkovo berie, ze tieto sviatky su nabozenske a neocakavaju sa ziadne extra dary, akurat teda ti birmovnu rodicia, rodicia a stari rodicia davaju nieco na pamiatku alebo duchovne. Priam sa to povazuje za nespravne, ak sa daju privelke dary, aby nezatienili duchovnu stranku udalosti. Neviem v akom ste vztahu s birmovankou, ale poinformovala by som sa asi aj v ich rodine, ak chcete podla zvyklosti.
Ak nie si krstná mama 150 € je v poriadku. Dezert okey, ale ružu kúp živú. Kľudne čistú bez ozdôb a fólie, to je najkrajšie. Crepnikove kvety sa podaruvavaju trebárs pri kolaudácii bytu, je to nevhodné ak nemá svoju domácnosť.
je ťažká doba, daj toľko ako to ty cítiš a koľko si môžeš dovoliť, za mňa vyhodené peniaze aj zo strany "oslavujuceho"
Ďakujem za názory.
Je to neterka od muža. Tak 50€ mi príde malo, 100€ ideál...no keby chcela zlato tak dáš 200€ ako nič....ja osobne som za hmotné dary, radšej sa vyzbierať a kúpiť na pamiatku......no tu o darčeku nechcela neter ani počuť.....na druhej strane, ja vďačne dám pubertakovi, sama si pamätám ako mi dobre padlo vo veku 15-16 rokov nejaké korunky navyše, len vtedy to bola fialová tisícka 😆😆

150 je až až... aj 100 stačí....😉