icon

Koľko peňazí darovať na svadbu v roku 2024?

1. feb 2025

Ahojte. Tie čo ste boli na svadbe rok 2024 a možno aj 2023 koľko ste davali do obálky? My sme dávali 100 eur za dvoch v roku 2023. Dáva sa už viac alebo ? Ideme veľmi dobrému kamarátovi. Aj vtedy sme boli blízkemu kamarátovi.

Strana
z2
denisa_deniska
1. feb 2025

100€ minulý rok, vzdialenejšia rodina

glade22
1. feb 2025

Daj, koľko uznáš sama za vhodné. Veď to hádam nie je predpísané, že koľko treba dať

autor
1. feb 2025

@glade22 no nie je ,ale za mňa sa to patrí niečo vrátiť, aspoň takú čiastku ktorú oni dali za nás dvoch.

muchotrafka298
1. feb 2025

Je diskutabilne, ze co je "vratenie ciastky" lebo ked si mala svadbu pred 15 rokmi, tak ceny boli uplne niekde inde ako su teraz. Daj tolko, kolko si mozes dovolit bez toho, aby si tie peniaze postradala.

danieli
1. feb 2025

100 je tak akurat za konzumaciu, takze dala by som viac, ak vychadzate, zvyknu sa davat aj take vesele sumy 111,222,333 kto kolko moze

malaopicka
1. feb 2025

Mali sme svadbu ako prví z partie, ale ani následne sme podľa toho nedávali dary my. Dali sme podľa toho, akí nám sú tí ľudia blízki. Tam, kde sme boli len na obrade 100€ a tam, kde sme boli aj na hostine 300-500€. Sme dvaja.

sense
1. feb 2025

Daj koľko uznas za vhodne...ja nechápem toto "vracanie darov"....

ivangeline
1. feb 2025

… pozri sa, ak chceš dať minimálne toľko, koľko oni minú na vás, tak si to predsa vieš približne zistit podľa toho, kde bude svadba… Ja som dala 5 rokov dozadu viac ako 100 dobrej kamarátke… lebo som mohla, mala, chcela..

mamamasama
1. feb 2025

100€ je viac nez dost.

lucia13022023
1. feb 2025

100€ je ok.

klaudusa15
1. feb 2025

Mňa tu možno niektoré ukamenuju, ale ja keby nemám peniaze nato dať do obálky aspoň 100 eur za pár, nešla by som na svadbu. Za mňa sa to proste patrí. A nie že nechápete toto vracanie. Toto nie je vracanie,to je za mňa slušnosť dať toľko peňazí do obálky.

muchotrafka298
1. feb 2025

@klaudusa15 no to sme minimalne dve s tymto nazorom. Neboj, nie si sama. Za mna by som nedala menej ako 100 EUR za par a k tomu este neratam oblecenie, uces, makeup, pripadne peniaze na cestu alebo prespanie. Ja som raz z financnych dovodov nesla na svadbu kamaratke, lebo mala dost vysoke naroky na hosti a nemohla som si to dovolit. A nechcela som si poziciavat.
Je to proste slusnost, dat aspon tolko, aby sa im vyrovnali naklady. Aj ked toto tu zeny neradi citaju, lebo ze ved nikto tam neide pre peniaze a ze na tom nezalezi. A vobec nie je podstatne, kto kolko da (a preto sa na vychode vedu svadobne zosity, este v dnesnej dobe, aby bolo jasne, kto kolko dal).

kitycat
1. feb 2025

Velmi dobremu kamaratovi aspon 150. Ak su teda naozaj super kludne 200.

Ta 100 je taky zaklad

nafka0483
1. feb 2025

@muchotrafka298 Svadobny zosit som zazila na jednej svadbe a nechapala som ze co tooo 😅😅😅

lucilaines
1. feb 2025

@klaudusa15 no vidis, zase ja ako nevesta by som rada mala na svadbe ludi, ktorych mam rada, aj ked zrovna nemaju na to, aby mi dali 100€ do obalky. Ovela viac by ma mrzelo, leby niekto neprisiel kvoli tomu, ze ma pocit, ze si musi “kupit vstupenku” ako keby mi dal do obalky hoci len listky do divadla. Ja mam zase nazor, ze nerobim svadbu, ked na nu nemam a musim ratat s tym, ze mi ju zaplatia hostia. Ale tak kazdy to mame inak. Pre mna napriklad ocakavat alebo davat do obalky 500€ ako tu padlo je absolutny nonsens. Ved to je pre mnohych ludi pomaly vacsina mesacnej vyplaty.

amelie22
1. feb 2025

@lucilaines mne sa to zdá tiež dosť uletené dávať 500 euro... ôk rodicia nevesty a ženícha prispejú na svadbu podľa.svojich možnosti a chcenia, ale hostia... my sme.mali svadbu síce 2021, ale skoro od nikoho sme nedostali viac ako 100 euro na par, ak áno tak od.bliskej rodiny ale v podobe nejakého welness pobytu se sa poskladali, vyslovene do obalky nám nedal nikto.asi viac. Keď ideme my, síce nechodíme moc.casto tak ak je to niekto taky bežný dávame 100, ak je to blizky kamarát, rodina tak 150, 200 ale.max. Tiež si myslím.ze svadba sa nemá robiť preto, že očakávam ze mi to hostia vrátia. Je to na ich dobrej voľbe.
Ale áno, už sa mi stalo ze sme boli s bývalým priateľom na dosť luxusnej svadbe jeho bratranca v zámku s koordinatorkou, pianistom a neviem.cim všetkým, dotyčni žijú vo švajčiarsku ale sú Slováci, tak.tam mali aj švajčiarskych kamošov a boli urazeni ze.sme im dali málo. Ze ich ostatní.priatelia tak po 600 euro. My sme boli vtedy po skole,.zarábali sme po 800 euro, obracali sme každú korunu a dat z takého platu tretinu niekomu na svadbu 🤣🤣🤣 neviem kde niektorí ľudia ziju. Každý podla svojich možností a chuti.

zmrzlinka2021
1. feb 2025

@klaudusa15 ja nechcem žiadne peniaze. A už vôbec to nepovažujem za slušnosť. Ja chcem ľudskosť, pritomnost, vzťahy . Ak niekto kvôli peniazom nechce zdieľať so mnou svadobny deň, tak nemá má skutočne rád.

tramtada31
1. feb 2025

Mne 100 príde malo. Aspoň 150, 200 by som dala. my sme teraz boli na svadbe aj s ubytovaním (to nám platili oni, jedna izba 60 eur) + dve male deti a dali sme 300.

luccija
1. feb 2025

Ťažko povedať budú to mať má zámku, v reštaurácii, kultúraku?ja by som dala min.100 eur osoba, ale ty sa sama rozhodni.50 eur je mini nákup v obchode

leiladomi
1. feb 2025

Boli sme na svadbe v septembri veľmi dobrej kamarátke a dávali sme pár 150 eur. 100 eur sme dávali ako pár pred pár rokmi, ale teraz všetko dosť zdraželo,tak sme sa zhodli,že dáme viac. Samozrejme je to ale o finančných možnostiach. Menej ako 100 by som ale osobne nedala.

sejbipi
1. feb 2025

100€ je fajn ale pri týchto cenách je to cena za 1 osobu. Čiže keď ste dvaja ja osobne by som dala 200€

anshelia
1. feb 2025

Viaceré tu píšete, že 100€ za pár....toľko sme dostali my za pár, ale svadbu sme mali v roku 2011. Teraz by to malo byť aspoň 100 na osobu, teda 200€ za pár keďže tie ceny sú už niekde úplne inde

123kika1234
1. feb 2025

Ja by som za mňa a manžela dala aspoň 150€ ak nie viac. Menej by mi prišlo blbé, ale každý to máme ináč 😌

milka1988
1. feb 2025

To kto písal nadpis? Je 2025 🙈

evka52
1. feb 2025

u nás za pár:
- vzdialenejšia rodina/dobrí známi, ale nie vyslovene najlepší kamaráti: 100-150 €
- bližšia rodina/blízki kamaráti: 200 €
- najbližšia rodina: od 300 € podľa toho o koho sa presne jedná

breeen
1. feb 2025

Ja tiež myslím že aspoň 200 e

sense
2. feb 2025

@klaudusa15 vidíš ja zase nechápem toto pozvanie aby sa mi vrátili náklady. Buď chcem mať na svadbe ľudí na ktorých mi záleží a chcem aby to oslávili so mnou alebo svadbu akú chcem ale čakam že mi ju vlastne zaplatia druhí "vo forme daru" a prípadne aj niečo na viac nech " je zisk"

glade22
2. feb 2025

Ak by som to brala tak, že vlastne "zaplatiť im výdavky , teda vrátiť" tak 200-300e?? To radšej ostanem doma..za jednu svadbu, kde ani neviem, či sa mi bude páčiť mi to nestojí.
To sú šialené peniaze.

Na našu svadbu som volala ľudí nie preto, aby mi vrátili výdavky, ale že som chcela tento deň prežiť s nimi...nikoho som nevolala len preto, že sa to patrí....a ja sa k tomu aj ako hosť staviam takto. Necítim žiadny vonkajší tlak z toho, koľko sa patrí dať, dávam toľko, koľko môžem.

muchotrafka298
2. feb 2025

@nafka0483 ja som to tiez nevedela, kym som to tu necitala a ochotne dievcata mi vysvetlili, ze co to je a k comu to sluzi..ze zapisovanie darov este tam na mieste, by som sa od hanby prepadla.

ema22270
2. feb 2025

My sme davali tak blizkej kamaratke, este pred 8 rokmi 200e za nas s manzelom, ale oni si vyslovene zelali financny dar.. nic ine okrem kvetov sme im nedavali. Myslim, ze tych 100e he v poriadku uplne, 500 ako to tu niekto pisal je vela, to mozno rodicia daju, my sme od rodicov dostali 500e a to mne prislo uz prehnane aj od nich. Takze min 50e na tu osobu, to je taka normalka.

Strana
z2