Koľko peňazí darovať na svadbu v roku 2024?
Ahojte. Tie čo ste boli na svadbe rok 2024 a možno aj 2023 koľko ste davali do obálky? My sme dávali 100 eur za dvoch v roku 2023. Dáva sa už viac alebo ? Ideme veľmi dobrému kamarátovi. Aj vtedy sme boli blízkemu kamarátovi.
@lucilaines ak niekto nemá - to je iné. No vo všeobecnosti? Ľudia ktorí nemajú by dali aj posledné.
@glade22 veď i ja som preto volala na svadbu ľudí. Ale dobre vieš, že ten dar Ti kazdy prinesie. A tiež, že peniaze na začiatku manželstva potešia. My sme sa brali mladi. Otáčali sme každú korunu. A potesilo nás i 50 eur. Viac než kytica v tejto hodnote dar je slušnosť, tradícia. Ako darčeky na Vianoce. Prejav radosti z dávanie.
Mimochodom - Téma je KOĽKO.
@breeen čiže ty pozývas ľudí na svadbu aby ti ju zaplatili. A plus bod ak dajú ešte aj naviac aby bolo zarobené.vies čo ja som pozýval ľudí lebo som ich tam chcela mať a keby na to nemám tak svadbu nerobim
Okrem toho tu svadbu so vsim vsudy chcú hlavne ženy - nevesty
A nedajbože ak niekto náhodou pozvanie odmietne tiež nie je dobré lebo veď taká udalosť sa neodmieta a nevazi si pozvanie...
@sense plus - ty by si sla na svadbu s ničím? Prepáč ale mne robí radosť robiť radosť druhým :D mne sa paci ako to tu niektoré hráte, že svadba je o tom byt s ľudmi ktorých mám rád. Pisem ja, že nie je????? Veľmi si vážim všetkých, ktorí boli na mojej svadbe. Ale kazdy chce niečo dať! Ja mám dodnes obliečky od mojej babky. Na nič iné nemala. Jedna kamoska mi nedala nič, lebo nemala. Ale viem , ako nás potesilo aj 100 eur a ako sme si to vážili.
Ak človek však ide na svadbu s tým, že sak sa tes, že som tu, ja som dar, je to neúctivé a egocentricke.
Ak manželia nápisu v pozvánke, že si neprajú dary ani finančne, potom ok.
Verím teda, že ty si to tak mala
@breeen tak ja som svojim hostom vyslovene povedala, ze nepotrebujem aby nosili dary a ked uz tak nefinancne drobnosti. Ano samozrejme, boli ludia, co tu hotovost dali. Potom boli ludia, ktory boli kreativni a dali nam uplne drobnosti, ale tie si pamatam a potesili nas najviac, lebo ti ludia si dali ocividne zalezat, poznali nas a potesili nas. A boli to aj dary v hodnote mozno 15 eur. Kto mi dal kolko hotovosti nemam ani sajnu. Ale do dnesneho dna, co uz bude pomaly 10 rokov, si pamatam, kto mi dal aky vecny dar, mnohe z nich stale mam, mnohe boli napriklad zazitky, ktore si dodnes pamatam. Mali sme na svadbe 90 ludi. A ano, ver ci nie, pre mna bolo dostatocnym darom, ze tam mnou pozvani ludia prisli a zabavili sa. Vedela som, ze sme na tom financne lepsie ako tristvrte pozvanych hosti, dvaja mladi pracujuci slobodni ludia bez zavazkov a od hanby by som sa prepadla ak by mi vtedy kamosky mamicky na materskej, babky, rodiny s troma detmi a podobne dali dary v stovkach eur. Bolo by mi to vrcholne trapne a neprijemne, ak by mi niekto mozno okrem rodicov dal do obalky 300€, nech by to aj bola stvorclenna rodina.
@lucilaines ja som to mala tak isto! Ale teraz keď mám, by mi bolo sprosté nedať. Z dôvodu, že chceš nechces - pomôže to. Hlavne keď sa berú mladi ľudia a potrebujú štart do života!
@breeen my sme napísali na pozvánku že najväčším darom bude ich prítomnosť a áno niečo sme dostali ale určite to nebolo tak že pokrylo náklady ani zdaleka...a bolo mi jedno či to bolo 20, 50 alebo 100 či koľko...nedelila som ľudí na ten dal 50 tak ten bude len piť, ten dal 100 ten môže aj jesť a ten čo dal 150 môže na naše náklady v hoteli aj prespať
@klaudusa15 ono svadba sa nerobí preto, lebo kalkulujem s tým, že mi to následne svadobcania zaplatia. Nie každý sú môže dovoliť dat 100€ na osobu, pokial ešte máš k tomu ďalšie výdavky naviac.
Keď sme chodili na svadbu, tak sne dávali rôzne 100-150/ osoba. Jedine veľmi dobrej kamoske sme dali za nás oboch 500€, ale tam to bolo o inom. A boli sme jediný, ani od vlastnej rodiny toľko nedostala 😁
@glade22 presne tak. Kks, to potom aby som so ked ma niekto pozve na oslavu vlastne platila sama za seba, nie? Ono zase ide aj o to, akú tu svadbu vlastne chceš, a koľko chceš do toho vlastne vrazit. Poznám aj také názory, že presne, budem mať svadbu nad svoje pomery, vsak hostia mi ju predsa zaplatia ich darmi. Tak ďakujem, na takú svadbu ísť nemusim.
@lucilaines ak by som mala svadbu teraz, s finančným zabezpečením ktoré mám, tak nech kazdy donesie bars aj nič. Pisem o tom, aké je to, keď sa berú mladi ľudia ktorí naozaj nemajú ešte spoločne peniaze a svadba je fakt výdavok…ja som nerátala kto nám koľko dal preboha a jasne že si viac pamätám obliečky od babky a limitovanú vázu od tety z Nemecka. Ale úprimne nás vtedy potešili peniaze, z ktorých sme si kúpili čo to do nášho
Prvého bývania.
Nerobte zo mna obludu a z vás matky Terezy
Záleží na oblasti a type svadby. Na východe v reštaurácii cca 30-40€/osoba 2024 boli náklady. Na západnom Slovensku to bude viac.
Nie nepatri sa vratit za "pohostenie" na svadbe to co je za vymysel? Pozvali ta snad.
@breeen a kde som napísala že ty....ty si ma označila že kamoška teda na svadbe nech neje a nepije keď nedá dar...
A apropos ako vieš koľko kamoška má a nemá a koľko môže dať alebo nemôže... A či dať nemôže alebo nechce...lebo ako je tu v z momentoch napísané patrí sa aspoň pokryť naklady
Wow čiže keby nemám teraz takú finančnú situáciu, že si môžem dovoliť dať do obálky peniaze, tak radšej nepôjdem dobrej kamarátke/rodine na svadbu kde ma pozvali a chcú ma tam??? Total mimo…však snáď nepozývam ľudí preto aby mi tu svadbu zaplatili vo finančných daroch.
@natalka13 prosím? Treba sa naučiť čítať s porozumením. Nikde som sa nepýtala že koľko treba vrátiť, ale koľko sa približne dáva teraz v týchto rokoch.
Milé žienky, ďakujem za vaše názory, rozhodli sme sa pre 200 eur. Tým že máme dvojmesačné bábätko, ktoré s nami síce nepôjde. Ale bude to finančný dar od nás troch. Ďakujem vám ešte raz
200 EUR je velmi slusna suma za 2 osoby, to je v poriadku.
@muchotrafka298 No my sme prisli do saly lebo tak mali odobierku ze nie doma ale v sale s hostamu a tam tusim krstna nevesty ze vitajte, prosim obalku. Ja v soku, manzel podal, ona pred nami na stoliku otvorila, vybrala peniaze, zapisala mena a sumu, obalku s blahozelanim mi podala naspat ze to dame po obrade pri gratulacii a peniaze dala do osobitnej pokladnicky. Za nami hned dalsim brala, otvorila... Potom mi manzel vysvetlil ze tam je to bezne, ja som nechapala.
@nafka0483 no tak toto nevymyslis…este niekde v sukromi a nie takto pred vsetkymi.
Nam to inak tak presne vyslo ze z tych darov sme vyplatili v restuaracii jedlo plus minus, neplanovali sme to tak, ani sme nechceli, aby nam hostia svadbu zaplatili, ale samozrejme boli aj one vydavky, saty, vino, kolace, vysluzky a fotografka, spevaci na obrade atd. Ratali sme s tym, ze si to vsetko zaplatime sami, nejako sme nepocitali, kto kolko da, neda.. je to kazdeho osobna vec, dostali sme aj ine darceky, drobnosti a to tiez potesilo.
100 je málo. Dnes sú svadby drahé. Dvaja +1 dieta 200e minimálne. 100e by som sa hanbila dat.

Ja si nemyslim, že cieľom diskusie bolo, koľko VRÁTIŤ, ale koľko DAŤ. Svadobné dary k svadbe patria. A lepšie než sada hrncov, porcelánu a iných volovin, sú peniaze. Isto, možno kedysi, za čias nedostatku sa ľudia potešili hmotným darom, lebo ničoho nebolo, vyber slabý - tým pádom sa dalo trafiť do vkusu. V dnešnej dobe je to nemožné.
Nemyslim, že autorka debaty ani nik z ostatných nevidia vo svadbe zárobok. Prísť však na svadbu s prázdnymi rukami v štýle - tu ma máš, buď rada že som tu, je to o rodine a o tom, že sme spolu, je trochu hlúpy názor.
- dávanie darov na svadbe bežnou súčasťou svadobnej etikety. je skratka slušné priniesť novomanželom dar a nejde len o materiálnu hodnotu. Svadba je významným dňom v živote novomanželov a dar je prejavom podpory a radosti z ich rozhodnutia vstúpiť do manželstva.
Hold. Ono. Ak by mala byt svadba iba o tom, “buďme radi že sme spolu” tak to nemusí byt svadba so všim vsudy. Nevesta ženích nech idu na obed a vy im iba poprajte pri káve. Napr. na ktorú sa pozvete sami.
To snáď nemyslite vážne, názor;
@sense . Ja nie som materialisti, ale ak by mi blízka kamoska prišla na svadbu s tým, že darom pre mna je vlastne jej prítomnosť, tak sak ok. Nech tak teda iba sedi. Neje a nepije. Veď pri plánovaní svadby budem skratka vedieť, že aj kamoske stačí iba moja prítomnosť. Tak nech len sedi a nebaví sa. Veď svadba je o prítomnosti, nie jedle, spomienkach a zábave.