Krst, prijímanie, birmovka

10. mar 2022

Pekný deň prajem 🙂 dúfam že sa nájde niekto kto má s týmto reálnu skúsenosť...s priateľom sme spolu 5 rokov a premýšľame že o pár rokov by sme sa vzali lenže priateľ nemá krst čiže nemá ani prijímanie ani birmovku naopak ja mám všetky sviatosti...obom by sa nám viac páčila svadba v kostole preto chcem sa spýtať je v tejto dobe ešte na svadbu v kostole potrebné aby to mali obaja snúbenci nestačí že to mám len ja?? A ak nie ako dlho trvá taká príprava a ako to prebieha keď si chce starší človek dorobiť tieto sviatosti?? Napríklad ako prebieha krst a prijímanie keďže to sa robí ešte deťom. Neviem si to predstaviť. Ďakujem za odpovede 💗💗

elanor
10. mar 2022

treba ist za knazom, uz ta nasmeruje.
Jedna vec je co by sa malo a ako, podla cirkevneho prava, a druha vec je ten ktory konkretny knaz. Jeden ide striktne podla prava, iny prizmuri oci.
Takze cokolvek ohladne toto treba riesit s konkretnym knazom.

evkamotka
10. mar 2022

Ahoj, viete sa zobrat aj v pripade, ze priatel nema sviatosti. To na sto percent.
Ak si ich chce spravit, dlzka pripravy sa lisi od fary ku fare. Niekde je to par stretnuti, inde par mesiacov az rok.
Dospely prijima vsetky tri sviatosti naraz. Je omsa, po liturgii slova ide clovek dopredu, vyzna vieru, pokrstia ho. Hned na to ho pomazu olejmi atd, pobirmuju ho (ano takto. Krst a birmovka hned za sebou ako jedna suvisla sviatost). Ide si spat sadnut, omsa pokracuje premenenim. Nasleduje v ramci omse normalne prijimanie, dany clovek ide prvý, zvycajne dostane pod obojim. Sadne si spat na svoje miesto do konca omse. Takto uplne prakticky som popisala, asi na to sa pytas

janai1
10. mar 2022

Svadba v kostole sa nerobí preto lebo sa ti to viac páči 🤦‍♀️

deti95060810
10. mar 2022

švagor nemal nič - žiadne sviatosti. a tak sa za neho zaručil môj manžel ako svedok že nebude brániť aby deti boli pokr. a mali všetky sviatosti...

ciusinka
10. mar 2022

Ja mam vsetky sviatosti, exmanzel nemal ani krst a mali sme svadbu v kostole..Bolo potrebne poziadat o dišpenz arcibiskupa, exmanzel musel pred dvomi svedkami vyhlasit, ze nebude branit vo vychove deti v katolickej viere..Toto cele sa riesilo cez farara v kostole, kde sme sa brali..Udelenie dispenzu nejaky cas trva, takze to treba riesit dostatocne dopredu pred datumom svadby..Keby si chcel dorobit vsetky sviatosti, tak viem, ze niekde treba chodit od septembra kazdy tyzden na pripravu, aj ja som tak chodila ked som si robila birmovku, od septembra kazdy tyzden v kostole priprava a birmovku som mala tusim v maji alebo v juni..Takze ak si ma sviatosti robit len kvoli svadbe v kostole, tak je urcite lepsie to riesit dispenzom..

nevenka
10. mar 2022

Ja som mala krst a 1.sv.prijimanie naraz v decembri, svadbu sme mali o pol roka na to a birmovku som mala, ked mal syn takmer rok 🙂. Nebolo to naraz. Ja si myslim, ze naraz su tieto sviatosti len v pripade, ze to je v ramci Velkej noci. Ja som to mala inak.
Na sobas ale nepotrebuje nic, nemusi mat sviatosti, len sa snubenci zavazuju, ze deti budu vychovavat v katolickej viere.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. mar 2022

@ciusinka Super ďakujem za rady o tom som nepočula ešte... času máme ešte veľa takže to máme kedy riešiť 🙂

autor
10. mar 2022

@janai1 čakala som kto sa toho prvý chytí keď som to písala a niekto sa našiel 🤦 viem ja som veriaca tak preto chcem svadbu v kostole ;)

pataja
10. mar 2022

Manzel nemal okrem krstu nič, ja všetko. Chodila som do kostola, on ostaval doma, až raz išiel so mnou a chodil. Mali sme úžasného kňaza, bola ho radosť počúvať, žiadne karhanie, poučanie, každý aj nekatolik si mohol z toho zobrať do života co potreboval...vsetko teda záleží od farára. Spravil prípravu, zrychlenu, poznal nás...manželovi sviatosti, do par mesiacov sme mali všetko vybavene. Ja som chcela vždy svadbu v kostole, chcela som svadbu pre Bohom, iné by som asi ani nebrala vážne, manžel sa stal veriacim...chcela som ho teda ešte viac ;) Treba teda bud ísť za takým farárom, ktorý pozná teba alebo nájsť toho spravneho.

michellemary
10. mar 2022

Ak máš ty všetky sviatosti, nebude problém, keďže podľa kánonického práva musí mať sviatosti aspoň jeden zo snúbencov. Viem to určite, svojho času som o tom písala článok na stránku farnosti 🙂

autor
10. mar 2022

@michellemary áno ja mám všetko 🙂 tak to je super ďakujem veľmi pekne 🙂