Krstiny v skoro dvoch rokoch
Ahojte
Kedzte sme sa konečne odhodlali aj vzhľadom na celkom rušne začiatky chceme koncom septembra spraviť krst.
No ale tu je sranda košieľky na krst sú väčšinou pre mini bábätká ako sa to teda rieši keď dieťa má konfekčnú veľkosť mini obra?
Ďakujem za rady a inak čo k tomu treba sviečku krížik alebo?
krstna kosielka / biele rucho je symbol toho, ze krstom sa zmyva dedicny hriech.
M., stal (a) si sa novým stvorením a obliekol (obliekla) si sa v Krista. Toto biele rúcho
nech ti je znakom tejto hodnosti. Tvoji rodičia a príbuzní budú ti pomáhať slovom i
príkladom, aby si ho priniesol (priniesla) nepoškvrnené do života večného.
Toto biele rucho sa iba kladie na dieta, neoblieka sa mu, preto nie je nevyhnutne, aby velkostne sedelo. Ak vsak nechces, aby vyslovene babatkovska kosielka bila do oci, tak daj spravit napr. takuto https://vysivankovo.sk/produkt/13
Krstna kosielka sa neoblieka. Tu je zo stranky kezmarskej farnosti napisane, co symbolizuje: Pokrstení mali v staroveku privilégium nosiť celý týždeň biele rúcho. Preto veľkonočná vigília dostala pomenovanie „Biela sobota“ a 2. nedeľa po Veľkej Noci sa nazývala „Dominica in albis deponendis“ – Nedeľa odkladania bieleho rúcha.
Svätý Pavol pripomína veriacim v liste Galaťanom: „Všetci, čo ste pokrstení v Kristovi, Krista ste si obliekli.“ (Gal 3, 27) Tieto slová sa recitujú alebo spievajú aj pri vysluhovaní sviatosti krstu. Krstná košieľka bielej farby vyjadruje svätosť, nevinnosť a v Svätom písme poukazuje na nebo. Pri premenení na vrchu Tábor odev Pána Ježiša zbelel. Po vzkriesení mladík oblečený do bieleho rúcha zvestuje ženám Ježišovo vzkriesenie. V Jánovej apokalypse sa o tých, ktorí zomreli mučeníckou smrťou pre Krista, hovorí: „To sú tí, čo prichádzajú z veľkého súženia: oprali si rúcha a zbielili ich v Baránkovej krvi.“ (Zjv 7, 14). Biele rúcho je symbolom čistého a svätého života. Je znakom novej dôstojnosti, ktorú sme získali v krste. Stali sme sa Božími synmi a dcérami. Spomeňme si na podobenstvo o márnotratnom synovi (Lk 15. kapitola). Otec prijal mladšieho brata a prikázal obliecť ho do nových šiat. Znova ho prijal a vrátil mu dôstojnosť syna.
Počas obradu krstu pri odovzdávaní bieleho rúcha kňaz pripomína rodičom, aby slovom a príkladom pomáhali dieťaťu priniesť si toto biele rucho nepoškvrnené do života večného. Môžeme povedať slovami príslovia, že v tomto prípade „šaty robia človeka“, tzn. veriaci sa krstom oblieka v Krista a stáva sa Kristom.
Konkrétne predsavzatia: 1. Verím, že mnohí máte odloženú bielu košieľku z Vášho krstu. Položte si ju na čestné miesto v domácnosti. 2. Prečítajte si úryvok z Pavlovho Listu Kolosanom 3, 1-17 a porozprávajte sa o jeho význame. Pavol nás povzbudzuje: „Oblečte si hlboké milosrdenstvo, láskavosť, pokoru, miernosť a trpezlivosť.“ 3. Viete, v ktorom kostole ste prijali krst? Nájdite si jeho fotky. Pomodlite sa za kňaza a veriacich farnosti, kde Vám udelili sviatosť krstu. 4. Pri krste rodičia sa zaväzujú pomáhať deťom zachovať si čistý život. V dnešný deň urob niekomu v rodine konkrétny dobrý skutok. 5. Pozývam Vás vypočuť si veľmi peknú pieseň Simy Martausovej, ktorá sa o nej vyjadrila: „Pesnička vznikla, keď som sa raz „modlila hudbou“, takže nepatrí nijakému mužovi, ale tomu, čo ma stvoril.“ 6. Boh nás krstom zaodial do nového kroja. Poďakujme v modlitbe Bohu za to, že vďaka svojmu Synovi nám dal novú dôstojnosť – dôstojnosť slobodných Božích detí.
Ja som teraz krstila 8 rocnu 😂 a rocnu naraz. Takze ziaden stres. Ani jedna nemali oblecene kosielky, len sme to prikladali
@effy777 nemusí byť v bielom. Obleč jej čokoľvek slávnostné.
moja bola cca v 3 rokoch mala sviecku a namiesto kosielky akoby vysivany kapesnik s menom a datumami .. mala jednoduchu suknu pancusky a svetrik kedze to bolo v zime ..
my sme najmladšiu krstili keď mala rok a pol, mala slávnostné biele šatočky, kvietkovanú bielu čelenku. A nemali sme ani košieľku ani sviečku, to ani pri jednej, všetko mali nachystané v kostole.
@kukuk29 takým veľkým deťom sa už dávajú biele štóly, nie košieľky.
u nas v rodine sa krstilo viac krat tak, ze 6-7-8rocne deti.. a teda ziadne kosielky. Podobe ako na prve svate prijimanie boli v podsate oblecene, takze som by som sa opytala" v kostole"..
Na sviecku sa radsej spytaj, my sme si ju museli doniest. A niekde ju daju v kostole.
@michellemary nie nemali sme ziadnu stôlu.Bolo nas asi 12 takychto deti a normalne sme mali vysite male kosielky s menami a krstny rodic nam ich pridrzal na chvilku cez obrad pod bradou...
@effy777 ja som mala krsty 2, jeden ako dieta a druhy, ked som konvertovala, mala som 29 rokov. Mala som bielu bluzku, ale nebolo ju velmi vidiet, lebo na nej som mala cerveny sveter, bol december a mrzlo a bolo to v starobylom kostoliku 😅.
Ja som detickam obliekala biele veci, krstili sme ich malickych, ale keby aj neskor, obliekla by som dievcatku biele saty a chlapcovi nejake pekne slusne nohavice a bielu koselu. A kosielky su symbolicke, len sa prikladaju babatku na hrud. A treba krstnu sviecku este.
A este sa mi mari, ze bielu stolu mi pan farar prevesil cez krk, ale vlastnu som nemala.
Spomina sa tu stola aj kosielka. Po prve je to uplne jedno, lebo je to symbolika (kosielka sa neobliekla ani pei bábätkách) a po druhe ved sa opytaj farara co odporuca z praxe

@effy777 kosielka sa dietatu neoblieka, len sa priklada na telo dietata
Aspon u nas to tak bolo. Co treba ku krstu ti povie farar, nekomunikujete azda?