icon

Krstný rodič bez birmovky

25. apr 2025

Ahojte, chceme dať malému krstného manželovho brata. Ale on má len krst, prvé sväté prijímanie ani birmovku nemá. Dcérin krstný ( môj brat ) je oficiálne krstný a on nemá birmovku. Takže už sa nepamätám ako to je. Je možné si prvé sväté prijímanie dorobiť ? alebo ako to funguje? ďakujem.

unicornlady
25. apr 2025

Ja som myslela, že krstný rodič musí mať 3 sviatosti (krst, 1.sväté prijímanie, birmovku alebo sobáš v kostole)

januska12323
25. apr 2025

Krstný rodič musí byť dospelý podľa kresťanstva to jest mať birmovku, inak je len svedok krstu.

martul
25. apr 2025

a kedy chcete krstiť? Lebo keď si bude chcieť brat dorobiť prijímanie, tak to nebude za mesiac, ani dva...

autor
25. apr 2025
@januska12323

Krstný rodič musí byť dospelý podľa kresťanstva to jest mať birmovku, inak je len svedok krstu.

@januska12323 no moj brat je oficialne ziadny svedok nie je a birmovku nemá :D

autor
25. apr 2025
@martul

a kedy chcete krstiť? Lebo keď si bude chcieť brat dorobiť prijímanie, tak to nebude za mesiac, ani dva...

@martul v juni

autor
25. apr 2025
@unicornlady

Ja som myslela, že krstný rodič musí mať 3 sviatosti (krst, 1.sväté prijímanie, birmovku alebo sobáš v kostole)

@unicornlady moj brat je krstny so ženou a on má krst, prijimanie a birmovku nie. Ona ma všetko

autor
25. apr 2025
@unicornlady

@unicornlady manželov brat má len krst a sobáš na úrade

unicornlady
25. apr 2025

Ale tvoj brat mal asi ten sobáš v kostole, či nie?
(a to sú teda 3 sviatosti, navyše, ak jeho manželka má aj birmovku, tak je to ok)

unicornlady
25. apr 2025

Ale tvoj švagor, ak má len krst a sobáš na úrade, tak toto neprejde.
Ale viem, že napr. pri sobáši v kostole, niekomu tak rovno urobili aj 1 sv.prijímanie. U nás to tak farár urobil naraz.
Takže možno, ak by sa tvoj švagor rozhodol pre malú svadbu, hoci aj pri 2 svedkoch v kostole, tam by mu urobili prijímanie. Toto by som videla ako možnosť.

patka06
25. apr 2025

Krstný rodič musí mať aj birmovku / sobáš v kostole/

autor
25. apr 2025
@unicornlady

Ale tvoj brat mal asi ten sobáš v kostole, či nie?
(a to sú teda 3 sviatosti, navyše, ak jeho manželka má aj birmovku, tak je to ok)

@unicornlady ano v kostolee

autor
25. apr 2025
@unicornlady

Ale tvoj švagor, ak má len krst a sobáš na úrade, tak toto neprejde.
Ale viem, že napr. pri sobáši v kostole, niekomu tak rovno urobili aj 1 sv.prijímanie. U nás to tak farár urobil naraz.
Takže možno, ak by sa tvoj švagor rozhodol pre malú svadbu, hoci aj pri 2 svedkoch v kostole, tam by mu urobili prijímanie. Toto by som videla ako možnosť.

@unicornlady jasne rozumiem , musim sa popytat farara

gabika8855
25. apr 2025

Ak jeho zena ma vsetko tak farar zapisal ju ako krstnu mamu a jeho ako svedka krstu ....len mozno vam to nepovedal alebo ste to prepoculi...ako svedok krstu robi vsetky ukony pri krsteni ako krstny rodic tam rozdiel nerozoznas....jeden krstny rodic musi mat vsetky sviatosti a druhy nemusi ale je len ako svedok krstu zapisany

babushkaem
25. apr 2025

ja som krstna a nemam birmovku... zalezi od farara

ivik4
25. apr 2025

Som krstny rodic a birmovku nemam. Niesom len svedok krstu
Vsetko zalezi len a len od farara

unicornlady
25. apr 2025

@ivik4 A sobáš ste mali v kostole či na úrade?

jamidea
25. apr 2025

Musi mat birmovku, inak je len svedok. My sme v auguste toto riesili a ja som ako neznala velmi vela zistovala a citala. Je to v nejakych pravidlach, ze krstny rodic ma 3 sviatosti, teda musi. Moj syn ma 1.krst.mamu a 1 krst.svedkynu-bez birmovky

saxana000
25. apr 2025
@unicornlady

@unicornlady zalezi na fararovi. nemusi mat sobas v kostole.. tiez som si to myslela ale teraz v nedelu krstime mladsiu a ide sestra za krstnu a ma len prijimanie birmovku a civilny sobas a na jej muza.sa.ani nepytal ci je vobec pokrsteny a rovno ho zapisal ako.krstneho.farar povedal ze mu je to v zasade jedno lebo my ako rodicia sviatosti mame.ked sme krstili starsiu tak chcela ist muzova sestra ale mali len civilny sobas a vtedy to iny farar nepovolil.preto som dala sestru ked este bola slobodna.

rusalinka
25. apr 2025
@ivik4

Som krstny rodic a birmovku nemam. Niesom len svedok krstu
Vsetko zalezi len a len od farara

@babushkaem, @ivik4 - uisťujem vás, že v tomto prípade ste v krstnej matrike zapísané ako svedkovia krstu. Oficiálne. Neoficiálne sa pokojne môžete nazývať krstnými mamami a byť nimi svojím krstným deťom.

ivik4
25. apr 2025
@rusalinka

@babushkaem, @ivik4 - uisťujem vás, že v tomto prípade ste v krstnej matrike zapísané ako svedkovia krstu. Oficiálne. Neoficiálne sa pokojne môžete nazývať krstnými mamami a byť nimi svojím krstným deťom.

@rusalinka nie
Svedok krstu bol zapisany brat matky mojho krsnata. Ja a manzel sme krstny rodicia. Mna uistovat nemusis 😃

ivik4
25. apr 2025
@unicornlady

@ivik4 A sobáš ste mali v kostole či na úrade?

@unicornlady kostol

rusalinka
25. apr 2025
@ivik4

@rusalinka nie
Svedok krstu bol zapisany brat matky mojho krsnata. Ja a manzel sme krstny rodicia. Mna uistovat nemusis 😃

@ivik4 ok 🙂

patka06
25. apr 2025
@ivik4

@rusalinka nie

@ivik4 Ty a manžel môžete byť krstní rodičia - mali ste sobáš v kostole tzn. jeden z vás birmovku má.

Ak ide za krstného rodiča slobodný/slobodná musí mať aj birmovku

marusiao
25. apr 2025

záleží od farára...moja dcéra nemá birmovku a mohla byť iba svedok krstu