Kto nemá rád Vianoce?
Neviem sa tešiť,chystať ani kvôli dieťaťu. Má to svoju príčinu ( úmrtie). Minulý rok som bola ďaleko v práci pár dní. Rodina mi to nepriamo vyčítala. Je to také obdobie neistoty,pretvárky.....Som len ja divná?
Jaaaa a to som nezažila nič nepríjemné,nemám rada žiadne sviatky,nechápem ani oslavy narodenín a všetkého možného 🤮🤮
Veď si tie Vianoce urob príjemné. Tak aby vyhovovali tebe, mužovi a dieťaťu...
Nevravím že nemám rada Vianoce, no je mi smutno, lebo v novembri a decembri nám za posledné roky odišlo viacero blízkych ľudí.☹
@bublinka1426 + autorka, ja nevravim, ze sa treba pretvarovat, a ked je to cerstve tak to pochopi snad kazdy, ale nemoze sa clovek rokmi utapat stratou blizkeho a toboz ked ma rodinu.. A ano raz mozno svoje slova s trpkostou olutujem, no ako dieta, ktore si prezilo pohlad z druhej strany by som sa vsemozne snazila neprenasat tuto bolest dalej. Aj za cenu psychologa.
@hipuska príjemné môžu byť akokoľvek. Ale skutočne príjemné nebudú nikdy pre mňa,lebo cítim čo cítim. To by mi museli spraviť lobotomiu. Ja som človek upinajuci sa veľa k minulosti.
@banalu áno,mrzí ma,aj sa bojím,že následky bude mať syn. Aj keď sa snažím pretvarovat,cíti to asi.
myslím si, že ešte si nespracovala osmútok a bolesť, preto sa ti to tak strašne negatívne spája, pamätám si ako mi na jar umrel synček, jar som zbožňovala, roky som potom neznášala počúvať štebotanie vtákov lebo to presne evokovala vo mne obdobie, čo sa stalo, rokmi to prešlo, myslím, že aj u teba je to ešte strašne čerstvé a bolestné, ale možno aspoň troška skús popracovať na svojich emócie, aby tvoje dieťa to nemalo zle zafixované, ver mi, že časom nájdeš aj radosť z týchto sviatkov,len si to musíš presmútiť, ale nvzdávaj a nezahadzuj tieto sviatky, nájdi v nich pekné momenty, že máš manžela, synčeka amôžete byť spolu...
Moja mama zomrela cez leto keď som čerstvo skončila strednú.. súrodenci už mali rodiny, partnerov ja som bola sama.. tie Vianoce boli hrozne, aj keď má každý pozýval k sebe, nemala som chuť tváriť sa.. bola som u sestry, nejako som to dala, brala som to len ako ďalší deň.. na ďalšie Vianoce som ale už bola viac ok, našla som si priateľa, celé to už bolo pozitívnejšie... Časom mám Vianoce opäť rada a veľmi sa na ne teším spolu s deťmi...
Vidno že smútok ta veľmi ovplyvňuje, čo chápem, ale pre tvoje dobro by si mohla nájsť odbornu pomoc aby ti niekto pomohol sa so stratou vyrovnať.. nie je to asi len o vianociach, ale tak celkovo aby človek vedel fungovať ďalej...
Ani moj manzel nema rad vianoce. Ma z toho traumu uz od detstva. Spaja sa mu to len zo stresom, nervoznou a ukricanou mamou, ziadna vianocna atmosfera a pokoj, len nervy, pretvarka. Vzdy som sa mu to snazila nejako sprijemnit, urobit si nejako svoje alebo teda nase vianoce, nemusia byt ziadne zvyky, ale trebarz prechádza, potom nieco male navarit a prežiť to v pohode, ale jednoducho ma to v sebe. Teraz mame dve deti, tak to nejako preziva ale bol by radšej v robote a leby ziadne vianoce neboli. Vo firme maju dlho dovolenku tak to bude zase ťažko prežívať. Ale musim povedat za konecne minuly rok sme mali velmi pekne vianoce po ddddddlhom case 😉
Ja tiez Vianoce nemusim. S manzelom ich neoslavujeme,nerobime vyzdobu,nemame stromcek,nepeciem ani nevarim nic specialne vianocne a ani si nedavame darceky.
Len ti chcem napísať, že vôbec, ale vôbec nie si divná..máš úplne právo (vzhľadom k tvojej situácii) prežívať skôr smútok ako radosť..ja som opačný prípad..Vianoce zbožňujem a teším sa ako malé dieťa každý rok, ale úplne chápem aj to, že pre niektorých ľudí to žiaľ môžu byť smutné sviatky.. vždy sa s takou malou dušičkou modlím, aby sa nikomu z mojich blízkych nič zlé nestalo..vtedy by aj u mňa Vianoce "skončili"...
@felycity 😢🍀múdre a krásne.
Ja som Vianoce nenávidela od malička. Ako tak rada ich mám až teraz keď už mám svoje deti a vidím ako sa tešia. Pečiem rada, takže s tým problém nemám. Varí väčšinou muž lebo klasické jedlá ako kapustnica a zemiakový šalát mne veľmi nejdú. Mužovi pred pár rokmi zomrela pred Vianocami jeho mama. Bolo to veľmi nečakane. Vianoce sme celé prerevali. Nevládali sme ani zjesť kapustnicu. Tiež som si myslela, že už každé budú také. Ale postupne každé sú lepšie. Po kúskoch to ide. Nám veľmi pomohlo vyrozprávať sa z toho. Nedusili sme to v sebe. Čím viac sme o tom hovorili, tým to bolo ľahšie a uvedomili sme si, aký je život krehký. A o to viac sa snažíme si ho užiť a zistili sme, čo je naozaj dôležité. V konečnom dôsledku mám ta smrť otvorila oči a začali sme žiť. Nestalo sa to však zo dňa na deň. A neznamená to, že sme zabudli. Takže chce to len čas a hovoriť o tom. Aj teraz si veľa krát poplaceme a nehanbime sa za to. Vyrovnať sa so smrťou blízkeho človeka je vždy náročné a každý to zvláda inak. A Vianoce si urobte podľa seba. Stačí jednoduchá spoločná večera, dať si malý darček a vklude pozerať rozprávky, alebo ísť niekde na turistiku, prechádzku alebo si vymyslieť nejaký program. Aj ja mám rodinu, kde funguje citové vydieranie ale naučila som sa ignorovať to 🙂
@caroline_ a je to v poriadku. Ak vám to vyhovuje.
Mnohé veci z môjho života nechápe mama....často robím veci len tak akože " aby som jej vyhovela". Lebo inak si myslí ,že žijeme ako stroskotanci. Muž tiež nechápe mnoho,ale ten aspoň akceptuje a nepýta sa. Nechám tomu voľný priebeh. Budem za divnu,ale pre mňa je dôležitejšie ísť na cintorín ako kupovať darčeky a umývať okná. Len aj na ten cintorín to mám 30 km. Nemozem ísť kedy si zmyslom.....to mi je ľúto tiež.
Divná nie si, mam rada vianoce ale nejak extra neprezivam.... Neupratujem viac ako iné dni, nevaríme a nechystám viac ako bežné. Výnimka medzi Vianocami a bežným. Dňom je v r ze sú darčeky a zemiakový. Šalát a kapustnica
Myslí na svoje deti a nekaz im toto obdobie. Ja som ako decko a potom ešte dlho neznášala Vianoce lebo mama sa ani kvôli deťom neprekonala. Nemám žiadne pekne spomienky a len so závisťou počúvam druhých čo bolo keď boli malí.. ja som objavila čaro vianoc až pri prvej dcére..
Vianoce ako také milujem. Ale ináč, keby neboli, by bol december asi môj najmenej obľúbený mesiac. Tma, zima, sychravé vlhké počasie, pritom ale žiadny sneh, len blato všade (juhozápadné Slovensko). K tomu ten predvianočný zhon a stres, aj v práci MUSÍ byť všetko hotové "do Vianoc", ako keby to niekto cez Vianoce potreboval. 🙄
ako viem, ze tam nieco duchovne boli, no menozes sa takto upinat na minulost, ktoru nezmenis a ukracovat sa o tie pekne chvile. nik nevravi, ze mas neviem ako tie vianoce prezivat, ale tak isto by som ich aspon detom nekazila
@elizita práve toto jedine ma trápi. Aby syn nemal negat.spomienky. Ja ďakujem za moju svokru v tomto. Snažím sa...len teda výsledok neistý.
Dobrý deň, vôbec nie ste divná. Sú to vaše pocity, ktoré vyplývajú z prežitého, máte na to svoje dôvody. Je na veľkú škodu spoločnosti, že úmrtie je tabu. Je tak prirodzené ako narodenie sa, ruka v ruke kráčajú cestou života. Potom vznikajú životné situácie, emócie, pocity, s ktorými človek ťažko pracuje, alebo nevie. Spoločnosť tlačí, rodina hučí, okolie natíska úsmev číslo 5, pripomienky, ale veď sú vianoce, mali by ste, patrilo by sa, ako by to bolo, blablabla.... Smútite dlho, smútite krátko, mali by ste sa snažiť prekonať, preto, lebo... Je rozdiel traumu prežiť, je rozdiel o nej počuť. Neviem čo vám rodina vyčíta, no v žiadnom prípade si to nevzťahujte na seba, to vám zhoršuje vaše prežívanie. V tej dobe, ste asi robili ako sa dalo, a ako ste mohli... Skúste pomenovať svoje pocity nahlas pred nimi (nikto vám nedá po nose) , ako a čo cítite, ináč to takto pôjde s vami celý život. Skúste smútkovú terapiu, prípadne sa poradiť s psychológom. Verte mi, veľmi sa vám uľaví. Neznamená to, že potom budete vianoce milovať, možno sa vám podarí prežiť ich v láske, mieri a pokoji na duši. Ak Vás to trápi kvôli dieťaťu (je v tom nevinne) skúste pomaličky, malými krokmi s tým pracovať. Napr. ísť na prechádzku, vžiť sa do detských časov, rozprávať mu o zvieracích rodinách, ako v zime spia, ako sa ľúbia, ako žijú, ako majú na jar mláďatá, touto formou precítiť kolobeh života. No a k okoliu, pretvárke? Nemusíte sa toho zúčastňovať, robte tak aby ste bola vy v pohode.
Ešte napíšem o sebe-ako dieťa som nemala rada vianoce, otec pil, bil nás celý rok, pri vianočnom stole nám robil krížiky na čelo, mala som v sebe pocit hnusu, nenávisti, odporu. Ako staršie dieťa som ich neznášala ešte viac- ako najstaršia som musela upratovať ešte aj polovicu dňa 24. 12 😒 Nechápala som pointu a čaro vianoc. V dospelosti som pracovala v obchode, psychopatické nákupy zo strany zákazníkov, v robote celé dni, tvrdila som že vianoce sú len pre nazamestnaných. Zaprisahala som sa, že keď sa osamostatním NIKDY, ale že nikdy toto nebudem praktizovať! Zariadila som sa podľa seba, svojich pocitov, a je to fajn. Milujem vianoce priam detskou radosťou. Prajem všetko dobré.
Istu dobu som ich tiez nemala rada a bolo super, ked som bola v praci 😁 Casom to preslo a som rada na vianoce doma. Umrtie preboli ale dieta si pamätat bude. Tak to nejako skus 🙂
Pre mna by tiez nemuseli vobec byt..Kym bolo dieta male, tak to malo svoje caro, ako sa tesilo z vyzdoby, darcekov.. Teraz je to pre nas povinna jazda.
@jamimo ďakujem♥️krásne citlivo napísané. Tak to je. Psychológ nie,sama mám takéto v repertoári. To by musel byť dlhoročný,kvalitný človek..a,a,a..
Možno naj človek,ktorý prežil podobné. Ja totiž teóriu ovládam,druhým som radila. Ale sám človek je zraniteľný.....veľmi.
@jamimo ste silna zena. nie kazdy taky je.
Nemam rada vianoce,velku noc ani ziadne sviatky.
Každý to má inak. Ja som mala kolegyňu, ktorej tiež zomreli rodičia v tom čase a každému kto spomenul, že sa teší na Vianoce, alebo že má rád tieto sviatky, dala hneď prednášku. Myslela si, že keď to neznáša ona, tak musia všetci naokolo. Ja som jej rovno do očí povedala nech ide do riti, ja a ani nikto iný nemôže za to čo sa stalo a kedy sa to stalo.
Keď ich nemáš rada, tak ich nemaj. Ale nevnucuj to iným ľuďom.
nie si divna, ked ti niekto zomrel, je pochopitelne ze nemas rada vianoce...
nemozem povedat, ze by som vianoce milovala, vlastne ich ani nemam rada a v podstate nechapem naco su (taka moja derealizacia vianoc), z detstva si pamatam hlavne ten zhon a stres, ktory prezivala mama aby vsetko upratala, okna, poprala, navarila, napiekla, nachystala.....
paci sa mi vianocna vyzdoba, ligotave ozdoby a svetielka a ta sviatocna atmosfera,
nepaci sa mi komercia okolo toho, co vsetko treba navarit, napiect a zozrat aby to boli dobre vianoce a kolko darcekov treba nakupit aby boli vsetci spokojny.
nechapem to prezieranie a nemam rada vianocne jedla, varim na vianoce uplne normalne ako v bezny den, len dam tomu punc sviatocnosti a tvorime si ako rodina vlastne tradicie.
mozno zatvor dvere minulosti aj ked je to tazke a orientuj sa na pritomnost, na pritomnost s rodinou a s detmi, ktore si teraz ukladaju spomienky, nech su tie spomienky na vianoce s tebou pekne, vsetko ostatne mozes vynechat.
@bublinka1426 ja som jej písala ešte úplne na začiatku a síce spomenula úmrtie v príspevku, ale nejako to autorka nerozvinula. skôr mi tam udrela d očí tá pretvárka. S tým má veľký problém veľa ľudí, že Vianoce vnímajú ako povinnú jazdu plnú pretvárky.

Ono možno aj tu smrť by som inak vnímala,ak by tomu nepredchadzalo dlhodobé ukrutne utrpenie. Najhoršie,že muž,svokra nedokáže pochopiť moje pocity. Nevie to,povedal mi to.