Má mať ženích sako cez obrad?
V lete máme svadbu, civilnú, môj budúci hovorí, že on určite nebude mat v najväčšom teple sako, ale ja si myslím, že vždy majú chlapi sako, spolu sme boli na 3 letných svadbách a v čase obradu, mali chlapi sako. Alebo sa mýlim a nie je to tak vždy? Ďakujem
@777januska777 sako sa vacsinou nosi len pri obrade, na fotky (a tam sa tiez velakrat dava dole), cize aky pretrpeny den? neprehanas trochu? skor je to truc, ako preco si dat silonky? preco toto a hento a tamto? preco nemat svadbu rovno v rifliach a tricku? no lebo... a videla som dost casto ze si dali pod to sako kratku koselu, aj keby nemali, alebo sa proste prezliekli kosele po "procesiach".. vybavene. Ziadna drama.. poznam rebelov, rockera, kopu chlapov co veru obleky nemusia a nemali na svadbe s tym problem. Lebo je to naozaj ta najmensia drobnost na tom celom obrade "co treba pretrpiet". Ale jasne, ak sa dohodnu manzelia ze pojdu za iny par, nech idu aj v leginach, prikazanae to nie je, ale ak ma raz jeden parnter nejaku predstavu, tak kovli "pohodliu", poteniu sa (v roku 2023 kopec rieseni, dezodoranty, klimatizacie, dokonca materialy oblekov,kosiel mame na vyber...) z toho robit dramy? :D dupkat si ze nedam si sako/saty/silonky/hentake topanky (pisem aj zenske veci, lebo vseobecne lebo zase aj zeny maju dramaticke vystupy kvoli kadecomu) ako male dieta? :D
Ano ma mat sako.
@karinka223 vzala som si. Muza, v bielej koseli a krasnom saku 😉 vyzeral v tom uzasne a bola som hrda, ze ho mam po svojom boku (a stale som samozrejme)
@777januska777 ked je niekto tak strasne precitlively, ze nedokaze zvladnut teplo v saku, nech si naplanuje svadbu na december.. ale naozaj,chlap, co by takto vystrajal ako princezna, ze bude mat na svadobny den hrozne spomienky, lebo chudak musel mat na sebe 20 minut sako :O to myslis vazne?
Tak potom takymto stylom - zeny, prestanme rodit,lebo 99% ma traumu z porodu, ved je to len strach, bolest, a aka este - no snad nas ti muzi nebudu do toho nutit
@simca06022011 dakujem,ake osviezujuce citat normalny nazor v dnesnej precitlivelej dobe 🙂
A ty budeš mať šaty s dlhým rukávom, bolerko a silónky?
@simca06022011 keď s tým nemá problém ok, keď s tým má problém prečo ho do toho nútiť? Žena si vyberie svadobne saty podľa svojich predstáv, preto aby to bol deň kde sa bude cítiť dobre a muž nemá na výber? Áno aj ja som bola taka ako ty a musi to byť a musi atd. Po čase som prišla na to, ze nemusí fakt nie. Ak mám ako budúca partnerka nútiť svojho nastávajúceho do saka a trvať na tom, čo to o mne vypovedá? Ak je to takáto hlúposť a ja absolútne neriešim, ze partner to nechce a absolútne má nezaujímajú jeho požiadavky? Smutné to potom je, ak mi ide viac o to, ze sa to tak patrí ako o toho partnera.
@taga Ved a koľko žien nerodi presne kvôli strachu z pôrodu? Kolko žien presne kvôli tomu deti nechce? Dnes je doba, kde už nemusíme dodržiavať niečo, len preto, lebo sa to tak patrí. Dnes je konečne doba, kde sa konečne rieši aj psychika ludi.
Mali sme sobáš na úrade, vyberala som si šaty také, aké som chcela ja, muž si vyberal oblečenie také, aké chcel on, navzájom sme si do toho nekecali. Ja som mala dlhé nie spoločenské šaty, on košeľu bez saka, v marci 😜 myslím, že aj keby to sako mal, boli by sme spolu rovnako šťastní a riešili rovnaké drobné zakopnutia v manželstve 😄 pre nás ale ani pre jedného nebol samotný akt sobáša dôležitý, ak je to u vás inak, odporúčam si v kľudnej chvíli k tomu sadnúť a vysvetliť si, čo je pre koho prečo dôležité.
@777januska777 dnes je všade klíma v aute, úradoch a koľko x za život má človek sako?tak si mal kúpiť lanový košeľu a nechať ju voľne, ale urcite nie klasickú košeľu bez saka.Maturanti zvládnu v máji byť v saku v škole bez klímy a jeden dospelý človek to nezvládne?Minulý týždeň som bola na klasickom dedinskom pohrebe najväčšie teplo a chlapi zvládli byť slušne oblečení
@luccija maturita je iná vec, keďže na maturite je to prikazane, ale na svadbe nie je absolútne nič prikazane. Všetko je len o tých dvoch. Ved koľko neviest do kostola chodi s takým výstrihom ci šatami, ktoré sú už dávno za etiketou a bontonom. Ale muž musi mat sako a dlhú košeľu? Vážne sa ideme tváriť, že žena si vyberie saty ake len chce a nik jej do toho nemôže kecať, ale ženích má smolu? Btw. Aj to na pohreb a odkedy je slušné oblečenie u mužov len sako? To sme za celý čas neprišli na nič slušne u mužov co nebude z mužov robiť uvarené špekacky?
@karinka223 pozri, ked sa beriem, a beriem sa z lasky, tak asi chcem ulahodit aj partnerovi/partnerke. naozaj nevidim problem v tom, aby pocas slavnostneho obradu v slavnostnom priestore v na 99 percent klimatizovanej miestnosti nemal zenich sako, navyse uz dopredu ho odmieta, ze bude 35 stupnov. no stavila by som sa snim, ze nebude.
tiez sa mi nejake nepisane a vyzadovane normy nepacia ... napr zenam nutene vysoke opatky. silonky a podobne,
ale svadba je o tom, ako sa dvaja dohodnu - ci to chcu mat formalne, nacancane, pezdobene, decentne, neformalne, na plazi v plavkach .... ak zenich odmietne nevestinu prosbu dat si na obrad sako - tak si vravim, ze charakterovo mi tam nieco nesedi ...
@ukulela dá sa to brat aj opačne prečo sa ma muž prispôsobiť zene? Len preto, lebo ona chce? Ved to je jeho osobná sloboda, jeho oblečenie. Keby on od nej chcel burku a saty s dlhým rukávom, tak by takáto požiadavka od neho bola ok? Asi nebola a verím tomu, ze aj tu prítomné ženy by z neho urobili sebca co rieši niečo co sa ho netýka. Ale ak je to muž, tak to je o inom, muž má smolu. A samozrejme je to ešte problémový človek. Ako inak.
Btw. Prosím ta kto núti ženy nosit na sukromne udalosti vysoké opätky, silonky a podobne? Dnes keď si to, žena nechce dať, tak si nedá a nik jej na to nepovie ani pol slova.
@777januska777 tak ako ja od neho vyzadujem urcity bonton, tak on odo mna tiez. Ziadne vyzyvave saty s vystrihom, nic take ako a la babkina zaclona alebo obrus ( a takych siat v dnesnej dobe je bohuzial vela a ceny vysoke ), ziaden rozparok po medzinozie .. Elegantne, decentne svadobne saty. Urcite casti tela by mali byt pred hostami zakryte a teda ich moze vidiet len manzel. Na oplatku ja od neho budem pozadovat, aby mal slusny oblek a koselou s dlhym rukavom. Tych par minut vydrzi. Potom moze ist zmenit koselu s kratkym rukavom a sako necha na stolicke. To iste plati aj pre hosti. Na pozvanku je mozne napisat, ze sa vyzaduje urcita etiketa obliekania sa. Zvazujem, ze to tam dam napisat.
@777januska777 vies, ja mam pocit, ze dnes sa uz neriesi nic ine len psychika. Aby nahodou dospely chlap nemal psychologicky problem z toho, ze mal na sebe 20 minut sako a bolo mu v nom teplo! Dnes ma clovek zniest 20 minut diskomfortu a rozsype sa ako domcek z karat.. ludstvo speje do tatam naozaj
@taga to nie je o tom. Myslím si, ze tato požiadavka mužov je hlavne o tom, ze ma pravo sa rozhodnúť. Ženy sa tým veľmi radi ohanaju, ze mam pravo robiť rozhodnutia sama a mam pravo robiť so svojim telom co chcem a tak isto nosiť si co chcem a muži na to pravo nemajú? Oni musia vydržať? Prečo? Ak žena má pravo si dat na seba co chce, muž to pravo už mať nemôže? Smutné.
Keď čítam túto diskusiu, prestáva ma prekvapovať, že ľudia chodia do opery a divadla v rifliach...
@michellemary smutné je, že mužský štandard na spoločenské oblečenie sa už rokmi nezmenil, kdežto zensky štandard sa posúva roky rokuce k väčšej a väčšej voľnosti.
@777januska777 To sú len tie uletené predstavy o svadbách a potom je to len začiatok konca. Keby mali svadbu na jar, na jeseň či v zime, tak so sakom nie je problém. Ale niekto si zvolí leto a partnera chce navliecť dobre že nie do kožucha a vedľa neho sa postaví dobre že nie v plavkách. O tom to je. Musíš mať sako a basta!
@777januska777 cize zena ked pride v pyzame, bude s tym muz ok? ;) bude sa citit ok...
V tomto pripade by ani ten muz nesuhlasil,som si ista....
ja by som si muza, ktory robi cirkus kvoli jednemu obradu v saku nebrala.. to s nim budem riesit taketo cirkusy cely zivot? :D a bude mi chodit v teplakoch vsade... lebo pohodlne. Takze nie ja by som to netolerovala. Svadba je nobl udalost, pr emna jedna z "naj" udalosti v zivote cloveka, je mi jedno co si kto oblecie na promocie, krsty a neviem co, a ma tam byt clovek primerane obleceny. Ci si da na seba cerveny, modry, alebo neviem aky oblek, len aby vyzdvihol svoju "individualitu", to mi je fuk.. ale nepride mi tam v kratkom tricku chlap. A vlastne mojho by to ani nenapadlo, vacsina svadieb u nas je vzdy v lete a mame letne obleky. Ale pary sa musia stretnut okrme ineho aj s rovnakym postojom k nejakym "normam". Mam kamosov co sa na urade zobrali tak ako keby zbehli len z turistiky, ale obaja si to priali takto, dokonca ani oznamene to nebolo sirokej verejnosti vopred...
@simca06022011 On by si ženu, ktorá robí cirkus kvôli jednému obradu v saku tiež nemal brať. 🙂 to s nim bude riesit taketo cirkusy cely zivot? :D
@loliki no vec pohladu... :D ked to premietnem na seba, ano, robila by som cely zivot cirkus, ked vidim, ze niektori muzi maju styl teplaky a vytahane tricko nech sa deje co sa deje :D tak mozno by aj dobre spravil, keby si ma nebral :DD
@simca06022011 myslím, že mužovi je to úplne jedno v čom žena na svadbu príde, muži sú k ženám oveľa viac benovelontni a menej nároční a ak tak mozno prehodia tak jednu dve vety. A hlavne ženy majú svoju hlavu, ak chcú si niečo obliecť muž má smolu a nemôže zene do toho kecať. Ale ak chlap si chce obliecť niečo iné, žena dokáže z oblečenia pre muža usporiadať aj križiacku výpravu. Ženy nejako tak v sebe vytvorili štandard na oblecenie a ak muž náhodou ma vlastný názor už je z neho blázon, ktorý robí cirkus. Ženy často sú vo vzťahoch veľmi panovacne a muž ak súhlasí a prispôsobuje sa je všetko ok, ak sa ale vzburi a ma svoj názor, už je to hlúposť a mal sa prispôsobiť.
@777januska777 tak to si len myslis
@simca06022011 Ja som za sako, ale zvolila by som taký termín, aby sa to dalo obliecť a nevyzeral by komicky. Ináč by som na mieste muža trvala na tom, keď ja sako, tak ty kostým. Ale je to ich problém. Nech si preložia svadbu na inokedy. Mne osobne vadí, keď mi muž alebo ktokoľvek kecá do oblečenia.
@777januska777 ženský štandard sa tiež neposuva.
To len niektoré ženy si myslia,že musia byť za každý cenu originálne a úplne iné.
To máš ako s menami pre deti.....keď sa na MK opýta niekto,aké meno je ešte neotrepane....či nevesta trvá na Tom,aby všetky ženy prišli čo najhoršie oblečené,či najlepšie vôbec na jej svadbu,aby vynikala ona ako nevesta. Nariadi im farbu oblečenia, štýl,strih...
@loliki tak kostym nie je prave oblecenie na svadbu, rovnako na ples ide chlap v obleku a zena v satach... v roku 2023 kde mame perfektne materialy, strihy nad tymto palmentovat je smiesne :D treba sa pozriet na histricke oblecenie, do coho sa navliekali gentlemany a damy v spolocnosti.. a kadzemu hned pride nase oblecenie vzdusne a letne :D
@loliki kostym nerovna sa sako.
@onedaynick Ale v horúčave práveže áno.
@simca06022011 Nech si to riešia ako chcú, je to ich svadba. My taktiež nevieme, či sa berie gentleman a dáma. 🙂 A za to, že pred 100 rokmi sa nosili kroje a pred 1000 niečo iné, tak teraz po kom sa máme opičiť? K podstate svadby to oblečenie nie je potrebné. Len za to, že 3 mali v lete sako, má mať aj ten štvrtý. No, nech má viac rozumu.

@taga ono keď si tak uvedomíš je to taka hlúposť. Trvať na tom aby mal dlhú košeľu a sako aj keď mu je teplo a cíti sa nepríjemne a trvať na tom, lebo? Ako ludia sme v dobe, keď si uvedomujeme, že žijeme len raz a v živote robíme toľko veci, lebo musíme. Vážne by si chcela, aby tvoj budúci partner musel ešte pretrpieť aj váš svadobny deň? Ošivat sa, krútiť, tváriť sa znechutene a v duchu sa modliť nech už je konečne koniec? Stalo by ti to zato, že pre neho by bola spomienka na vás svadobny deň o tom ako mu bolo teplo, o tom ako to bolo dlhé a o tom aké to bolo zbytočné?