Môže ísť dieťa na prvé sväté prijímanie, keď rodičia nechodia do kostola?

erikazefi
20. sep 2021

Dobrý deň chcem sa spýtať mozebist dieťa na 1sv prijmanie ak rodičia nechodia vôbec do kostola? Dakujem

gianna
20. sep 2021

@erikazefi ak je dieta pokrstene a prejde pripravou, nevidim v tom problem

h2
20. sep 2021

@erikazefi Jasné, že môže. Aj môj syn tak bol. Síce som s ním ten rok do kostola chodila, ale nie je to podmienkou, stačí, ak chodí dieťa. Predtým sme do kostola nechodievali, len ozaj sem-tam. Od prijímania minulého roku sme ešte neboli (ak nerátam svadbu teraz v lete, na ktorej sme boli a obrad bol v kostole) ani sa v blízkej dobe nechystáme.

1angelika
20. sep 2021

@h2 a načo ste potom syna dávali na prijímanie? To nemyslím v zlom ani nerýpem, normálne ma to zaujíma lebo takých rodín je veľa a ja to nechápem na čo je to dobré.

snowflake07
20. sep 2021

@1angelika To je ako svadba v kostole...lebo fotky ☹️

tosomja
20. sep 2021

@h2 tiež ma zaujíma "účel" prvého svätého prijímania, keď nechodíte do kostola, dieťa na prijímanie. Tiež len zo zvedavosti, ako to vnímate.
Moja dcéra sa v 11r rozhodla chodiť do kostola, chce ísť na prvé sväté prijímanie.

oktoberka
20. sep 2021

@1angelika z pocuteho od kamosiek:chcú dať deťom všetko,aby mali,keď sa budú sobášiť.
A je to pekná spomienka.
No a aby ich to ochránilo. Vlastne,aj preto krst. Pre ochranu.

h2
20. sep 2021

@1angelika
@tosomja Aby mali babky dušu na mieste. 😁
A ešte preto, že syn sám chcel. Aj spolužiaci išli, tak aj on. Aj teraz chodí na náboženstvo, dobrovoľne, hoci som mu hovorila, že si môže vybrať, čo chce.

ukulela
20. sep 2021

@oktoberka pred cim chranit? Ako veria, ze krst ich ochrani/ boh ich ochrani? Ale zaroven na toho Boha kaslu? Ked dat vsetko, tak potom aj budhisticke veci by mali prihodit, ved co ak si parynera najdu niekde na druhom konci sveta... to nie je vycitka tebe, jasne, ja sa len zamyslam...

ukulela
20. sep 2021

@h2 tak ta nasa sa pri starsom 1x opytala, ci ideme krstit. Stacilo 1x povedat nie a pri druhom uz temu ani neotvarala...

h2
20. sep 2021

@ukulela Jasné, ak by sme boli nejako proti náboženstvu, alebo prijímaniu, nemám problém si to obhájiť. Ale nie sme. Som rada, že syn je pokrstený a má prijímanie. Birmovku si urobí, len ak sám bude chcieť.

staleja
20. sep 2021

@h2 Ani ja nechcem rýpať, len pochopiť pohnútky. Keďže ste rada, že je malý pokrstený a má 1. Sv. prijímanie, zrejme v Boha veríte a ste aj v kostole zosobášení? Viem, že takto reaguje a vychováva veľa rodín. Veria v Boha, ale kostol a to okolo nie. Možno to nie je úplne váš prípad. Ale ak hej, prosím vás, nevadí vám, že ste ale sľubovali Bohu, že deti budete vychovávať v katolíckej viere? Naozaj to neberte ako rýpanie. Možno ste ani neni sobášení v katolíckom kostole, v takom prípade mi prepáčte, že som vás označila v príspevku. ďakujem a Želám požehnaný dník...+

h2
20. sep 2021

@staleja Nemusíš sa vôbec ospravedlňovať, rada Ti odpoviem. My s mužom nie sme zosobášení vôbec. ☺️ On mal svadbu v kostole s bývalou manželkou, takže my už svadbu v kostole mať nemôžeme. Ja sa považujem za veriacu. Ale vzhľadom k tomu, ako žijem, sa v kostole cítim tak nejako "nepatrične". Nemôžem ísť ani na spoveď, lebo neľutujem niektoré svoje "hriechy" 🤭. Ja som si svoju situáciu s Bohom vykomunikovala v modlitbách a verím, že On môj spôsob života nezatracuje. Cirkev by s ním síce mala problém, ale to je druhá vec. S mužom sme spolu 17 rokov, sme si verní a milujeme sa. Náš život sa v ničom neodlišuje od života ľudí, žijúcich v manželstve. Dlhšie som nemohla otehotnieť a podarilo sa to až potom (lepšie povedané: hneď potom), ako som si svojho syna vymodlila v kostole. Takže ja to beriem tak, že Boh mi ho "schválil".
Ďakujem a krásny deň aj Tebe. ❤️

staleja
20. sep 2021

@h2 Ďakujem za úprimnú odpoveď. Boh je veľmi dobrý, neprestávaj s ním komunikovať aj naďalej a niekedy Mu prosím spomeň aj mňa a moju rodinku... Ešte raz pekný dník... +

brejkova
20. sep 2021

@erikazefi a načo má ísť na 1.sv. prijimanie, keď ho uz ďalej nik nebude viesť k viere.

annamalaga
20. sep 2021

Ja som za odluku cirkvi od štátu. Aby ľudia , čo neveria zbytočne takto nezneužívali dôležité sviatosti ako je krst, prijímanie aj birmovka. Som zato, aby sme my veriaci prispievali samy. Lebo toto je pre mňa zbytočne absolutne. Buď verím alebo neverím. Cirkev ma určite pravidla , ktoré treba dodržiavať , nie si náboženstvo vykladať podľa seba ako nám pasuje!!!

konikkon
20. sep 2021

@1angelika kresťan nie je ten, čo sedí v prvej lavici v kostole denne. Ale ten, čo verí v Boha a v toto náboženstvo. Je normálne, že taký človek chce Mat príslušné slávnosti. Ja tiež nepotrebujem byť v kostole varená pečená a všetky sviatosti mam.

h2
20. sep 2021

@annamalaga Nemyslím si, že ich zneužívajú. Umožňujú deťom, aby boli aktívnymi veriacimi, ak by mali neskôr záujem. Poznám veriaceho človeka, aktívneho kresťana, ktorý v detstve nebol k viere vedený. Ako dospelý sa dal pokrstiť, má prijímanie, aj birmovku, aj svadbu v kostole.
Prečo by človek, ktorý je veriaci, ale do kostola chodí len občas, nemal kvôli tomu dať dieťa pokrstiť a na prijímanie?

1angelika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1angelika
20. sep 2021

@konikkon Denne nemusí nikto sedieť, no mamička sa vyjadrila, že nechodí ani sa nechystá chodiť , chodila len v rámci prípravy na prijímanie tak som sa opýtala z akého dôvodu potom išlo dieťa na prijímanie. Ona mi na otázku odpovedala tak neviem prečo ma ty potrebuješ poučovať takýmto "tónom"

erikazefi
autor
20. sep 2021

@brejkova ja som napísala že nechodíme vôbec do kostola a nie že nežijeme vo viere...snažíme sa žiť čestne a byt dobrými ľudmi keď nepomôžem tak neublížim...uprednostňujem mat vieru v srdci a nie v kostole...a nechodím tam pretože vidím ľudí ktorí tam chodia( česť výnimkám) a su ti pokrytci...radšej budem doma sedieť a žiť podľa svedomia ako sa pretŕčať v kostole a potom hrešiť pri každej príležitosti...a bola by som rada ak by si dcéra vedela vybrať sama...bohužiaľ sa mi zdá veľmi skoro aby sa sama rozhodla...ale nebudem ju po príjmami určite nútiť chodiť do kostola ale určite ju budem nútiť žiť čestne...

oktoberka
20. sep 2021

@ukulela tiež nerozumiem. Ale platia dane,platia z odvodov cirkev,majú na to vraj právo.

ajka0207
20. sep 2021

@annamalaga ako zneužívajú sviatosti? A ako to vyrieši odluka?

oktoberka
20. sep 2021

Inak mne sa v podobných diskusiách veľmi páči: nechodím do kostola,lebo ľudia,čo tam sedia sú zlí.
Tak do kostola chodíme kvôli ľuďom?či kvôli Bohu?

h2
20. sep 2021

@oktoberka Ak je Boh všade, všetko vidí a počuje, je nutné ísť do kostola?

1angelika
20. sep 2021

@oktoberka presne. Veď tých čo chodia do kostola a za prvým rohom hrešia si nemusíme všímať, chodíme tam z iného dôvodu, teda niekto sám seba ospravedlňuje asi pred sebou, že veď nemusím chodiť do kostola, stačí že som dobrý.

oktoberka
20. sep 2021

@h2 veriaci vie,prečo chodí do kostola. Potrebuje niečo viac.

erikazefi
autor
20. sep 2021

@oktoberka Boh je vsade nielen v kostole...Boh je aj u každého doma kto ho pustí a bez pohľadov suskania a ohovárania.

oktoberka
20. sep 2021

@erikazefi veď samozrejmá,je všade.

luciador
20. sep 2021

@h2 Ježiš im povedal: „Veru, veru, hovorím vám: Ak nebudete jesť telo Syna človeka a piť jeho krv, nebudete mať v sebe život. Kto je moje telo a pije moju krv, má večný život a ja ho vzkriesim v posledný deň. Lebo moje telo je pravý pokrm a moja krv je pravý nápoj. Kto je moje telo a pije moju krv, ostáva vo mne a ja v ňom. Ako mňa poslal živý Otec a ja žijem z Otca, aj ten, čo mňa je, bude žiť zo mňa. Toto je ten chlieb, ktorý zostúpil z neba, a nie aký jedli otcovia a pomreli. Kto je tento chlieb, bude žiť naveky.“ Presne pre toto sa oplatí chodiť do kostola,tam prijímame Živého Krista. Eucharistia nie je len nejaká oblátka a víno, áno robí sa to z toho,ale kňaz to premieňa na Jezisove telo a Jezisovu krv,iba oni na to majú právo,lebo ich si Boh na takéto poslanie vyvolil. Áno,Boh je všade,to je pravda,aj v skrytosti,v modlitbe, atď.,ale živý je jedine v Eucharistii.

h2
20. sep 2021

@luciador Amen.
(Ja nemôžem ísť na prijímanie. V príspevku vyššie vysvetľujem, prečo.)