Môžem mať cirkevný sobáš po civilnom rozvode?
Môžem sa vydávať v kostole keď som mala obrad na matrike s bývalým manželom? Na matrike sme sa zobrali vtedy.
Teraz po rokoch plánujeme zo snúbencom svadbu v kostole.
Sme obaja krsteny
Len si potrebuješ dorobiť sviatosti. A on tiež.
Počkaj , no nie, keď si bola raz vydatá ( na matrike) a následne rozvedená,tak v kostole už nie.
@monicazbb ak nemala svadbu s byvalym v kostole moze
Autorka ty mozes mat svadbu v kostole aj keby si sa s ex vtedy zosobasila v kostole len to je zdlhavejsi proces ale da sa to..mam v okolo xy parov, ktori sa pred rokmi vzali v kostole nasledne rozviedli riesili potom rozvod cez vatikan pomocou knaza a druhu svadbu zase v kostole
Dokonca poznam chlapa co sa bral v kostole trikrat!
@taktotedanie ze cez Vatikan… naco sa potom tie pary hrnu do kostola, ked spolu nezostanu v dobrom, aj v zlom 😀 Na matrike im nestaci?
Môj manžel bol ženatý raz v kostole a podarila sa mu anulácia, takže sa môžme v kostole, zatiaľ sme len cez matriku. Ale myslím, že ak ste neboli zobratí v kostole, tak sa teraz zobrať môžete, lebo anulácia sa robí v prípade, že ste už boli v kostole.
@belllinka pisem co viem
Nie.V kostole môžeš ale len keď ti to Vatikán povolí. V kostole môžu znovu len po smrti partnera.
Vatikán ti môže povoliť svadbu v kostole ak partner napr.klamal alebo niečo zatajil.Ale keď ste mali už na úrade svadbu a následne nie v kostole tak to neviem
Nepíšeš ktoré náboženstvo.Aj evanjelici musia mať povolenie od biskupa.
Ženy čítanie s porozumením... píše, že s bývalým manželom mala sobáš matrike. Neuviedla, že mala sobáš v kostole. Ak je to teda tak v kostole obrad mať môžeš. Pretože pred Bohom so nebola nikdy vydatá.
Ak ste neboli zosobasení v kostole s prvym manzelom, tak mozes, v podstate s prvym manzelom sa jednalo o hriech smilstva, z ktoreho sa vyspovedas. On pred Bohom nebol tvojim manzelom.
Prosim prestante jej tu pisat kraviny. Jasne, ze sa moze vydavat v kostole, pokial tam este svadbu nemala.
@meg91 vieš čítať, alebo tomu len nerozumieš?
Si (bola si v čase prvého sobáša) katolíčka ty alebo exmanžel? Ak áno a svadbu si mala predtým len na úrade (= pred Cirkvou sobášená nie si), môžeš mať teraz druhú svadbu v kostole. Ak si ale ateistka aj tvoj ex a mali ste civilnú svadbu, pred Cirkvou je to brané ako nerozlučné manželstvo (keďže 2 ateisti ani inú mať nemôžu) a svadbu v kostole by si mať teraz s druhým už nemohla. Ak si bola ateistka a až teraz sa dáš pokrstiť, to už neviem ako funguje.
Mna zaujima ci si sa zrazu stala veriacou?
Preco sa nevezmete na matrike?
Ukľudnime sa mladež... všetko zavisi od toho, či ty si, alebo nie si pokrstena (nie či sa daš pokrstiť, ale či už si).
Vysvetlim:
Platnosť a neplatnosť manželstva v rímskokatolícej cirkvi sa posudzuje podľa toho, že katolík je povinný uzatvoriť sobáš v katolíckom obrade (rímsko, grécko,...). Tzn. že ak si pokrstená a uzatvorila si sobáš na matrike s bývalím, tento sobáš cirkev nepovažuje za platny, inymi slovami - žila si v hriechu, môžeš sa teraz normálne sviatostne vydať v kostole.
Ak si uzatvorila sobáš v evanjelickom, husitskom, pravoslávnom, alebo inom kostole, platí to isté - sobáš je pre teba neplatný.
Ak ste boli obidvaja neveriaci a nepokrstení, a ty si teraz uverila a dala si sa pokrstiť - neviem. Musel by som sa opýtať odborníka na cirkevne právo. Pri obidvoch nepokrstených sa aj civilné manželstvo považuje za platne uzatvorené manželstvo.
@nekonecna_katastrofa praveze je, cirkev to povazuje za sobas a nasledny rozvod rozvodom a rozvedenym nepovoluje dalsie sobase.
@natalka13 nie cirkvi je úplne jedno či si zobratý, alebo rozvedený mimo kostol, nemali by čo skúmať, keby bol človek zobratý na matrike
@taktotedanie neriešili rozvod, ale neplatnosť manželstva- lebo z cirkevného hľadiska sa musí dokázat, ze ten zväzok nebol platný. A take bežne to zasa podľa mňa nie je, na to musia byt naozaj aj nejaké seriózne dôvody, máme kamaráta kňaza, ktorý rieši práve takéto prípady, a to teda boli niekedy fakt extrémy, čo nám rozprával, prečo sa to manželstvo dalo posúdiť ako neplatné. A ty píšeš o XY pároch? Tak to sa mi zdá trocha veľa.
@katulkagajdos môj manžel anuloval, najskôr to chcel posadiť na tom, že nechcela deti, ale nakoniec to uzavreli tak, že boli mladí a neuvedomovali si do čoho idú (takto to presne nie je, ale niečo v tom zmysle)
@123kika1234
Ako niekto pise vyssie ak su nekatolici tak to plati.
@123kika1234 Ok, asi aj cirkev ide progresívnym krokom, len píšem, že z toho čo som počula, to boli fakt extrémy. A teraz čítam, že je to vlastne v pohode, tak som prekvapená
@katulkagajdos no tak ten priebeh trval asi rok.. keď bol manžel a svedkovia pred cirkevným súdom, tak tam každý bol cca 3 hodiny..pýtali sa detaily..záleží aj ako človek napíše tu žiadosť...
Autorka,mas tu zmes informacii ale je to takto.
Ty aj snubenec ste krsteni!
To znamena,ze pre vas je platne jedine manzelstvo v kostole.
Cize hoci si uz bola sobasena,ale iba na matrike,tvoje manzelstvo nebolo pred Bohom platne.
Prave preto,ze si krstena-,cize uz si veriaca/piseme tu o katolikoch,neviemci evanjelici to maju inak/
Ak by si ani ty,ani tvoj prvy manzel krsteni neboli,boli by ste uradne sobaseni,ako 2 neveriace osoby.
V tom pripade je to pred Bohom platny sobas.
Take su pravidla katolickej cirkvi.
Ked uz je aspon jeden aspon krsteny,uz patri pod cirkev a je platny jedine cirkevny sobas.
Rozumies?
Cize v tvojom pripade mozes mat riadny cirkevny sobas.
Treba si ale dorobit 1.sväte prijimanie,vykonat spoved a dorobit birmovku...
@katulkagajdos takze poznam priamo 11 parov ktore sa takto “rozviedli”
@mamamasama kráľovná zagagala. A ešte aj urážať bude,že čítať neviem.Sa nauč slušne správať a potom vypisuj
@meg91 si ožratá, alebo čo je toto za výplod v piatok večer v týždeň starej diskusii? 🤣👌🏻
@belllinka autorka nespomenula akého je náboženstva a už tu montujete Vatikán

Môžeš