Môžem mať cirkevný sobáš po civilnom rozvode?
Môžem sa vydávať v kostole keď som mala obrad na matrike s bývalým manželom? Na matrike sme sa zobrali vtedy.
Teraz po rokoch plánujeme zo snúbencom svadbu v kostole.
Sme obaja krsteny
@monicazbb haha
autorka, Ak ste katolíci: Aj civilné manželstvo bolo manželstvom, i keď nie sviatostnym, čiže svadbu v kostole nemôžete mať. Mala som kanonicke právo. (Ale odporúčam pre istotu opýtať sa kňaza, lebo pápež sa snažil sprístupniť katolicizmus "strateným oveckam", a možno aj v tomto nejaké ústupky v posledných rokoch sú, ale právo ako také sa nemenilo.) Inak, na svadbu v kostole stačí krst... Evanjelici: neviem podrobnosti, či treba nejaké povolenia, ale rozvedení sa sobášiť môžu. V manželovej rodine viac prípadov,zhodou okolností všetko predchádzajúce civilné sobáše.
@lilke hmm a potom spanielska kralovna akym zazrakom sa mohla svadbit v kostole - bola uz pred manzelstvom vydata a rozvedena - civilne manzelstvo a neziadala o ziadnu nulitu, lebo pred cirkvou jej prve manzelstvo ako keby ani neexistovalo - bolo z toho velke halo, lebo predsa len spanielska kralovska rodina katolicka apostolicka a mas no poder a principito sa zenil s rozvedenou. To presetrovali zo vsetkych stran a nakoniec vyhlasili, ze je to ok lebo vlastne pre cirkev vydata nebola
@anonym_autor mňa len zaujíma ako to dopadlo 🤣🤣

@meg91 prosm ta netrep. Ona nikdy v kostole predtym vydata nebola. Mala iba civilny sobas, ktory cirkev neberie, pred Bohom su to stale slobodni ludia, ktory podla Cirkvi ziju v hriechu.
Ani civilny rozvod ich nevzrusuje.
Ak chce uzavriet manzelstvo v kostole, moze. Za predpokladu, ze ma nejake tie sviatosti, minimalne krst.