icon

Môžem sa vydať v kostole?

18. feb 2023

Keď mam dieta z predošlého vztahu a s ex sme neboli zobratí, mozem sa vydávať v kostole keď budem mat noveho partnera?

dianka555
18. feb 2023

@mamkabeika veď ono je to tak vo viere aj myslené že nám viera dáva nádej aj silu, ale malo by to platiť pri všetkých nie výnimky a dvojaký meter ako tu už bolo spomínané.

paulinam99
18. feb 2023

@zuzuliennka1 Je jedno, či niečomu verím alebo nie. Ja sa pýtam tých, čo veria, nech mi skúsia upresniť uveriteľným spôsobom to, ako duša zo zomretého človeka prežíva ďalej, v akej forme (čo sa prevtelí do iného človeka ?, zvieraťa ?, veci ? alebo kde ?) ... No skús dať prosím niečo uveriteľné. Alebo sa duša hojdá na mráčiku ?, prípadne odíde do inej Galaxie vesmíru ? Tak kde ide ? Prosím nevyhýbavú odpoveď.

janetinka27
18. feb 2023

@dskjhfdlkdjhl drzis formu 😀

dskjhfdlkdjhl
18. feb 2023

@janetinka27 Dolezite je, ze si pochopila😉

zuzuliennka1
18. feb 2023

@paulinam99 dusa ide do neba. A ked tomu proste neveris, zbytocne mrhat casom a vysvetlovat. Niektore nabozenstva zas veria (pre mna blbostiam) ze sa dusa zomreleho prevteli do zvierata. Ale nebudem ich zosmiesnovat ani to riesit. Proste tomu veria. Maju posvatne zvierata, napr. kravy (myslim hinduizmus?)
To su veci na urovni filozofie, a na to kazdy nema 🙂

janetinka27
18. feb 2023

@paulinam99 otvor si Svate Pismo a citaj. Tam mas vsetko vysvetlene uveritelnym sposobom.

dianka555
18. feb 2023

@paulinam99 aj ja som zvedavý na vysvetlenie.

janetinka27
18. feb 2023

@dskjhfdlkdjhl drz formu dalej 😀

dskjhfdlkdjhl
18. feb 2023

@janetinka27 asi sa nudis😉 Ci nebodaj stale nechapes? Je mi to jedno.

dianka555
Autor odpoveď zmazal
janetinka27
18. feb 2023

@dianka555 to nie su vynimky, Cirkev povazuje sobas dvoch neveriacich za platny. Cirkevny sobas uzavrety pred Bohom je nerozlucitelny. Rozdiel medzi civilnym a cirkevnym sobasom je v tom,ze cirkevny sa uzatvara pred Bohom, je sviatostou a verime,ze tato sviatost ma pre manzelov ucinky, ktore ich zvazok posilnuju a pomahaju im prekonavat problemy ci skusky.

terezka1947
18. feb 2023

@paulinam99 vieš,keď sa všade hľadá tolerancia,mala by v nás byť aj voči ľuďom,kt.veria niečomu inému ako my.
Nemusím so všetkým súhlasiť,no môžem rešpektovať názory,či svetonázor iného človeka.
Nebavíme sa o exaktnych vedách,kde je niečo presne dane. Keď niečo sami nevieme dokázať,ani vyvrátiť,nemôžeme to žiadať od iných.
Po tebe nikto nechce,aby si vysvetľovala,prečo neveria,nechci ty po nikom,aby ti vysvetľoval,prečo verí.

paulinam99
18. feb 2023

@zuzuliennka1 "duša ide do neba" Hmm, a kde je to nebo (atmosféra, stratosféra, alebo až vesmír ? ... ak vesmír, tak pokiaľ v tom vesmíre).
OK, ak to teda pojmeme filozoficky, tak he to na úrovni "krčmových rečí", ktoré sa tiež tvária ako filozofické.

janetinka27
18. feb 2023

@dskjhfdlkdjhl nenudim, len pisem,ze drzis formu,aby si nemusela napisat,ze si sa nevyjadrila spravne (co je v podstate malickost a nic dolezite),ale radsej budes naznacovat,ze je niekto nechapavy atd. Tomu vravim drzanie formy (a v podstate pre nic) 😀

dskjhfdlkdjhl
18. feb 2023

@janetinka27 no, ked niekto nechape jasne napisany text a nepomoze mu ani dovysvetlenie, tak je to problem. Ten si vsak musis vyriesit sama. Ja som ti to vysvetlila, mysli si co chces a pisat mi uz nemusis, ja nemam zaujem😉

janetinka27
18. feb 2023

@paulinam99 a ty si uz preskumala stratosferu? Alebo kde vsade si uz bola,existenciu coho si ty dokazala? To,ze nieco nie je vedecky objavene a nenachadza sa to na google maps,neznamena,ze to neexistuje.
Pred par desatrociami by si ani nevedela,co je to elektrina ci radium, jadro by si poznala len v jablku. Pouzivas vyrazy,ktore si citala,no tvoj rozum ich neopisal,neobjavil,zrejme malokto z nas tu by bol toho schopny. Mozes kludne preskumat atmosferu, stratosferu aj vesmir a prid nam povedat,ci si tam nasla nebo.

paulinam99
18. feb 2023

@terezka1947 Fajn, beriem, že ak niečo "iba nevieme dokázať", tak to ešte nemusí znamenať, že to tak nie je. Len potom nerozumiem napríklad zákazu interupcie, nakoľko je preukázateľné, že embrio do určitého štádia po oddelení od matky nedokáže prežiť, a to ani s pomocou inkubátorov a súčasnej medicíny, a ortodoxní kresťania napriek tomu sa tvária, že to je už život a tým pádom bránia zákazom rozhodnúť matku ako "živiteľku" embria aj proti jej vôli to embrio vynosiť, inak ju chcú postihnúť. Je to zvrátené rovnako, ako niekoho v rýchlosti 150 km/h donútiť naraziť s autom do steny aj s dovetkom, veď život je večný, nič sa ti nestane.

Záver: Celá diskusia bola z mojej strany rozpútaná len preto, lebo chcem dať na pravú mieru jedno: Verte si čomu chcete, ja kľudne budem rešpektovať Váš názor.
Ale potom chcem to isté aj od Vás a láskavo rešpektujte názor svojprávnych žien, ak sa rozhodnú o interupciu a nezakazujte je ju. Je mnoho žien, ktoré veria tomu, že je lepšie nemať dieťa, ak sa nedokážu o neho postarať z objektívnych alebo aj subjektívnych príčin.

Dúfam, že veriaci nie sú až tak egoistickí, aby chceli iba rešpektovanie svojich názorov a nedokázali rešpektovať názory iných .... práve tých, ktorých rozhodnutie sa ich osobne dotýka. Teraz zase ja ďakujem za pochopenie pointy a rešpektovanie názoru ateistov aj vo veciach počatia, embrionálneho vývoja, pôrodu a následného života s jeho ukončením úmrtím. (bez ďalšieho pokračovania).

Takže tolerancia sa žiada obojstranne, iba vtedy totiž môžeme hovoriť o TOLERANCII.

maja22
18. feb 2023

@paulinam99 Boh sa pysnym protivi. Pysny clovek nespozna Boha, resp. ak ho aj spozna, odmietne ho. Preto je pycha jeden z hlavnych hriechov. Od pychy je krocik k nenavisti. To je pribeh diabla. On vie, ze Boh je, pozna ho a nenavidi ho. Ked zacnes o Bohu uvazovat na kolenach, je sanca, ze dostanes odpoved na svoje otazky a Boh sa ti da spoznat. Pokial si budes namyslat, ze svojim rozumom ho musis spoznat a pochopit, to je vlastne tvoja vnutorna pycha, ktora ti nedovoluje sa pokorit a priznat, ze existuje niekto, kto ta presahuje a na koho proste nemas.

paulinam99
18. feb 2023

@maja22 Rešpektujem Tvoj NÁZOR. Ja si myslím, že to tak nie je. Prosím rešpektuj aj Ty ten môj NÁZOR. Obidvaja totiž nemáme žiadny dôkaz o správnosti svojho NÁZORU, preto aj podľa teórie VIERY ide len o SUBJEKTÍVNE PRAVDY (Tvoju i Moju). Na jej OBJEKTIVIZÁCIU nám obom totiž chýbajú relevantné dôkazy. 😉

Čiže môžeme sa navzájom rešpektovať a nemiešať sa druhému do jeho subjektívnej pravdy alebo sa môžeme nenávidieť.

A rovnako je to o interupciách. Budeme sa navzájom rešpektovať (kto chce, nech nejde na interupciu a kto chce, tak nech ide) alebo sa budeme navzájom nenávidieť ? .. dokonca o to viac, ak jedna strana sa bude snažiť tej druhej zasiahnúť ZÁKAZOM do napĺňania svojho názoru. Ja Ti neprikazujem ísť na interupcie, tak prečo kresťania sa snažia ZÁKAZOM príčetným a svojprávnym ženám tú interupciu ZAKÁZAŤ v rozpore s vôľou tej ženy, ktorá priamo svojim telom ovplyvňuje aj to, čo má v maternici ????

terezka1947
18. feb 2023

@paulinam99 to by všetko bolo ok,keby práve ten moment kedy už dieťa je a kedy dieťa ešte nie je bol tiež presne daný,ako fakt,na ktorom sa všetci vedci,či lekári zhodnú.
Lenže nie je.

mijo53
18. feb 2023

@paulinam99 mimochodom zvonček prechádza podľa mňa učtovnictvom a tie centy alebo mince čo dajú do zvončeka nie sú o praní špinavých peňazí

paulinam99
18. feb 2023

@mijo53 Môžem Ťa ubezpečiť, že peniaze zo zvončeka účtovníctvom neprechádzajú, resp. prechádzajú ním tak dôveryhodne, ako príjmy podnikateľov, ktoré neprejdú cez registračné pokladnice 😉
Pozri si rôzne dokumenty, ktoré hovoria o problematických tokoch peňazí vo Vatikáne a aj o tom, ako v nich talianska mafia prala špinavé peniaze.

fineta
18. feb 2023

@paulinam99 velmi pekne vysvetlila postoj Adela Banasova v januari 2017 na webe modlitba.sk

“Podľa výskumu britského psychológa Richarda Lynna vraj v Boha veria menej inteligentní ľudia. Nikdy som si nemerala IQ, ale vďaka tomuto prieskumu aspoň viem, kam patrím, a som vďačná, že aj napriek môjmu hendikepu s IQ sem môžem prispievať.

Najčastejšie argumenty ateistov sú tie, že keby Boh existoval, tak nedopustí to a ono… Najmä všetko to utrpenie. Je skutočne vysoko „inteligentné“ si myslieť, že Boh je niečo medzi Džinom vo fľaši a Vilom Rozborilom, ktorý vám splní všetky želania a nechá vás žiť v Miami bez zubného kazu. Pretože „inteligentní“ ľudia si myslia, že dobré je to, čo im neurobí „bobo“. Inteligentní ľudia sú totiž takí inteligentní, že to vedia lepšie než Boh. Inteligentný človek verí iba tomu, čo videl svojím zrakom, ktorý je taký nedokonalý, že si nevšimne ani známeho na chodníku a nerozlíši Pyca od Sajfu. Inteligentný človek sa spolieha na svoj mozog s kapacitou využitia poťažmo päť percent. Inteligentný človek využíva takzvané kritické uvažovanie, čiže aplikuje kritériá, ktoré si vyskladal z milizlomku skúseností a vedomostí a celé to riadi tým istým už spomínaným mozgom. Inteligentný človek sa spolieha sám na seba, čím opäť naznačuje, že skutočne „pochopil“ zmysel Boha ako asistenta na dosiahnutie cieľov.

Z výskumu ďalej vyšlo, že deti prirodzene veria v Boha, kým nenastane akt dospievania. Alebo inými slovami – akt programovania sa na dospelácku kritickú myseľ podľa nespočetných a veľmi rôznych vzorov v okolí. Ako už aj starý dobrý Jung povedal – všetci ľudia majú v sebe zakódovanú túžbu nájsť Boha.

Vôbec sa nechcem dotknúť ľudí, ktorí neveria v Boha, pretože je to každého slobodné rozhodnutie, či verí, alebo nie. Či verí v existenciu, alebo neexistenciu, stále aj tak ide o vieru v niečo. Vysvetliť človeku Boha je ako pokúsiť sa rybe vysvetliť, čo je voda. A na to fakt nemám. Mojím skromným IQ si však dovolím domnievať sa, že medzi inteligenciou a múdrosťou je priepastný rozdiel v takej mierke, ktorá sa „inteligentovi“ logicky vysvetliť nedá. Ale zas sa možno veľmi mýlim… Boh vie.“

@autorka ano, mozes. Nech je Vase manzelstvo pozehnane. 🙏🍀

ninka297
Odpoveď bola odstránená
paulinam99
18. feb 2023

@terezka1947 Máš pravdu v tom, že neexistuje jednota, nakoľko ani jedna skupina lekárov nedokáže nezvratnými dôkazmi potvrdiť tú svoju verziu.
Čiže ak jeden lekár tvrdí to, že interupciou sa zabije dieťa (človek) a druhý tvrdí, že dieťaťom je až od tušim 10. týždňa, prípadne až narodením, tak sme opäť pri subjektívnych pravdách.

Teraz ide len o to, ktorú subjektívnu pravdu povýšime na pravdu Objektívnu v zmysle práva (t.j. de jure). Preto by to malo byť v týchto neistých prípadoch na rozhodnutí ženy a nie na zákonodarcoch (kde sú aj muži, resp. ide o osoby, ktorí rozhodujú aj o iných ženách).

Pretože v prípadoch ak niekomu v rozpore s jeho vôľou prikazujeme alebo zakazujeme, vytvárame aj KONFLIKT. To potom nie je TOLERANCIA, ktorú kresťania od iných žiadajú, ale nie sú schopní ju aplikovať voči ostatným.

To je práve nedostatok konzervatizmu v štýle: IBA môj NÁZOR je ten SPRÁVNY. 😉

paulinam99
18. feb 2023

@fineta Kto je to "Adela Banasova" ? Etalón pravdy, profesorka alebo ?
Inak: je to iba a len jeden z vyše 8 miliárd názorov (možno správny a možno ani nie). Takisto ani ona nemá dôkaz o jedinečnosti a objektivite tej jej SUBJEKTÍVNEJ PRAVDY. 😉

fineta
18. feb 2023

@paulinam99 len som ti chcela ukazat pohlad inou optikou. 😊
Skus otvorit svoje srdce. Uvidis velmi vela dobra a zazrakov okolo seba. Nie je vsetko racionalna samozrejmost. 😉

paulinam99
18. feb 2023

@fineta Ja Ti ďakujem. V mojej rodine mám dostatok kresťanov a vychádzam s nimi aj s ateistickým postojom úplne perfektne. A keď aj príde reč povedzme na interupcie, tak ich názor nie je ZAKAZOVAŤ zákonom, ale majú snahu osobu prehovoriť a pomôcť jej.

Žiaľ, od Záborskej a Čepčeka, ide iba a len o ZÁKAZY, preto zo strany príčetných a svojprávnych žien je prirodzený odpor. Proste nikdy nerozumiem ľuďom, ktorí majú tendenciu iným niečo NÁSILNE ZAKAZOVAŤ, a to aj v prípadoch, kedy na opodstatnenosť zákazov nemajú dostatok dôkazov a ide o súboj opačných názorov.

To je celé.
Ja zastávam názor, že práva jedného končia tam, kde začínajú práva iného. Nemožno právo matky obmedziť fiktívnym právom iného (už sme to riešili, ani lekári nemajú jasno v tom, kedy je embrio človekom = pochybnosť).

napetra
18. feb 2023

Keď niekto napíše, že existencia Boha nie je vedecky dokázana, tak úplne rovnako platí, že nie je vedecky dokázané, že Boh neexistuje.

paulinam99
18. feb 2023

@napetra Absolútny súhlas, len s dodatkom: že existuje oveľa viac indícií o tom, že neexistuje. 😉