icon

Môžu pokrstiť dieťa bez prítomnosti rodičov?

lucka.lucy
21. máj 2012

Neviem ci som dala dobry nazov, ale vysvetlim. Ideme s manzelom na 3 dni prec a svokrovci chcu strazit maleho drobca. Jedine v com sa s nimi nezhodujeme,ze oni chcu strasne pokrstit maleho a ja nechcem ani manzel.
Viete mi poradit, ze ci sa krst vybavuje tak,ze nepotrebuju moje povolenie alebo ho pokrsia bez mojho vedomia? Som z toho strasne nervozna,lebo viem ze su toho schopny...

(Pri vsetkej ucte k veriacim a praktikantom, maleho nikdy krstit nebudeme ani ho nebudeme vychovavat vo viere tak mi tu prosim nevnucujte iny nazor. Dakujem)

Strana
z3
stanislavao
22. máj 2012

tu nejde uz ani o tazku, ci mozu pokrstit dieta stari rodicia, ale o to, ze co to mate za svokrovcov? ako moze byt clovek tak zly, zakerny a robit vlastnemu dietatu - vo vasom pripade, synovi taketo veci. na vasom mieste by som sa asi veeeeeeeeeelmi dlho s nimi nebavila a ani tam nechodila. mo nastastie moji svokrovci by si to nedovolili, lebo by vedeli, ze by bola "vojna". musite si stat za svojim a musite im dat najavo a razne, ze o vasich detoch rozhodujete vy. ale je ku krstu potrebny podpis oboch rodicov = RODICOV. A mate 4 mesacne babatko, to ho chcete nechat na 3 dni u svokrovcov? preco?

spoony
22. máj 2012

Nie je len tak možné krstiť dieťa mimo jeho farnosti. My sme chceli krst mimo farnosti - lebo sme chceli aby bol krstený v kostole u mojich rodičov, aby všetci nemuseli cestovať ku nám (z praktických dôvodov) a tak sme najprv museli požiadať v našej farnosti kňaza o vydanie súhlasu o krst v inej farnosti. Tento súhlas sme doniesli a až na základe toho sme z kňazom dohodli dátum krstu.
Ten vážny dôvod je naozaj iba v prípade smrti ....

xlucia
22. máj 2012

@lucka.lucy v prvom rade je otazka ze kde musite tak nutne ist obaja, ak ma dieta len 4 mesiace, druha vec, ak svokre neveris, naco vobec uvazujes ze im ho nechas.
a ANO, mozu tvoje dieta pokrstit aj bez tvojho suhlasu, dokonca o tom ani nemusis vediet ze to tak bolo. proste to urobia a nepovedia ti to. krsti sa, aby bolo dieta zmyte od dedicneho hriechu, cize keby umrelo, aby islo do neba.
a v case nudze ho mozu pokrstit aj doma a bude to platit

xlucia
22. máj 2012

@stanislavao to ze chcu pokrstit dieta neznamena ze su zakerni, uvazuj co pises

stanislavao
22. máj 2012

@xlucia to ze robia svojej neveste a synovi napriek - to je podla mna hnusna zakerna povaha ludi, ktory uz nevedia, co by urobili, aby zle urobili.

stanislavao
22. máj 2012

@lucka.lucy vobec im dieta nenechavajte. zostante doma, lebo dieta je prednejsie, ako cokolvek ine a hotovo. a ked vam svokrovci robia napriek, tak bud im to povedzte a razne, aby sa spamatali, alebo sa s nimi ani nebavte.

cecil36
22. máj 2012

Ano,ak ma svokra dobre vztahy s fararom, nie je potrebne dokladovat nic. Konieckoncov od nas nikto nic nechcel, ani rodny list ani nic.
@spoony pokrstit dieta mimo farnosti je uplne jednoduche, ten papier ti daju bez toho aby ta v kostole co i len ra videli. Viem, o com hovorim, zazila som to na vlastnej kozi, kedze sme dieta chceli krstit uplne inde.
@xlucia a nie su zakerni, ked robia poza chrbat rodicov dietata nieco, co si oni nepraju? A je jedno, ze sa takato akcia skryva za "ved sme to mysleli dobre". Co je pre jedneho dobre, iny moze povazovat za najväcsie zlo. Je to proste uhol pohladu 😉

lucka.lucy
autor
22. máj 2012

Dakujem vsetkym za komentare a odpovede. 😉

zuzulienka1973
4. aug 2012

@lucka.lucy Alena16 to dobre napisala

lucka.lucy
autor
7. aug 2012

@zuzulienka1973 no nenapisala to dobre, lebo keby si si citala cely prispevok tak by si to nenapisala. A vobec mi to nie je jedno...

xlucia
9. aug 2012

@lucka.lucy tak ako ste dopadli s tym krstom?

jendralka
9. aug 2012

nam farar, ked sme krstili prveho syna povedal, ze dolezity su pri krste jedine krstni rodicia ... ale podla mna "normalny" farar by toto neurobil, aby pokrstil bez rodicov 😖

nika82
9. aug 2012

@lucka.lucy tak ako ste dopadli s tym krstom?

lucka.lucy
autor
10. aug 2012

@nika82
@xlucia ahojte, tak zatial to respektuju, dufam,ze to neurobili za mojim chrbtom a teraz som so svokrovcami na noze, tak dufam,ze nic sa nestane.... 😉

zlatica36
13. aug 2012

@lucka.lucy ja som veriaci clovek,ale jednoznacne ti davam za pravdu! ked nie si veriaca a nezelas si aby bolo dieta krtene ,tak svokrovci nemaju do toho co zasahovat. a aj keby s anieco take stalo ,pokial viem ,je tu moznost vystupenia z cirkvi, ...dozvedela som sa o tom vtedy ,ked sme sli s manzelom krtit dieta a a manzel potreboval,potvrdenie o sviatostiach,nakolko ich mal robene v inom meste. ja som vtedy sa pytala knaza ,ze naco,,ked to mal vystavene rok pred tym. a on mi povedal,ze potvrdenia a o sviatostiach platia ,len pol roka,nakolko sa moze hocico prihodit, napr.ze niekto prestupi na inu vieru a pod... byt na tvojom mieste a zistit,ze dieta mi bolo krstene poza moj chrbat,davam ziadost na anulovanie krstu,neviem ci sa to da ,ale urcite by som to skusila. a svokrovci by pre mna urcite prestali existovat... aj ked ako veriacej by sa mi patrilo odpustat ,ale toto uz nie je viera v nieco,toto je uz fanatizmus.... a bohuzial vela ludi si pletie vieru s fanatizmom... drzim palce,zi si svoj zivot a vychovavaj svoje dieta tak ako ty chces,nie ako chce niekto iny

babulka1978
17. aug 2012

@lucka.lucy no, moja úúúúžasnáááá svokrička tiež nevedela prekusnúť, že našu malú ani ja ani priateľ nechceme pokrstiť.....tak si z kostola priniesla svatenú vodu, a obliala našu malú pri štedrovečernej večeri, že ju krstí.....som skoro z kože vyskočila, ale keďže ona je dosť hysterická osoba, tak som to pre pokoj v rodine na štedrý deň nechala tak.....s priateľom nie sme manželia, ja som ešte k tomu rozvedená, takže pevne dúfam, že to "neplatí", ale bol to fakt vrchol drzosti.......teraz plánujeme svadbu.....a nebude v kostole, ale pod holým nebom, a oddá nás starosta....svokra ešte o tom nevie, keďže je to naša záležitosť, našťastie polovička s tým súhlasí, že jej to oznámime ako hotovú vec......dúfam, že keď jej to oznámi, tak pri tom nebudem 😀 😀

zlatica36
20. aug 2012

@babulka1978 no mala v podstate pokrstena je,bola na nej svatena voda? bola... to ti povie kazdy knaz..ale keby raz sa tvoja mala rozhodla prijat dalsie sviatosti,ako je prijimanie ,birmovka,ci sobas v kostole,musela by mat normalny krst fararom.
a ja som veriaca,aj deti mam krstene,ale keby mne toto urobila proti mojej voli ,tak na pate sa otocim a idem prec...vianoce-ne vianoce...aj tak uz si ich mala do......

rora
20. aug 2012

Prosim vas, chcela by som sa spytat ci mozu dieta pokrstit aj bez vedomia a suhlasu matky? Len ked otec by chcel (nie sme manzelia). Ja niesom veriaca a vpodstate sme sa dohodli ze sa mala rozhodne raz ci chce verit alebo nie, no svokra je samozrejme akčná a az choro veriaca a pcha sa tam kam nema a urcite bude otravovat kedy budu krstiny, uz sa aj vypytovala "svojho" farara ci by krstil, tak sa obavam aby sa nerozhodli bezo mna.... 🙄

pancake
20. aug 2012

@rora nemôže!

pancake
20. aug 2012

@babulka1978 to že bola nejaká voda vyliatá na tvoje dieťa nič neznamená. muselo by to byť urobené farárom /dekanom/ a sviatosť musí byť zapísaná na farskom úrade kde sa dieťa pokrstilo. inak je to neplatné. svokra nech frka vody kolko chce, jej to nepomôže 😀 😀 😀

rora
20. aug 2012

@babulka1978 ja by som na tvojom mieste zobrala nabuduce kybel studenej vody a svokru tiez "pokrstila" 🙄

zlatica36
20. aug 2012

@pancake no znamena to nieco... moj brat bol takto krsteny lekarom,lebo sa narodil predcasne a aj zomrel bohuzial,no a moja mama chcela aby bol pokrsteny. cakat na farara nebolo casu. a farar povedal,ze to plati a normalne aj cirkevny pohreb mal,
len tak ako som uz pisala,neplati to malej ked by chcela prijat dalsie sviatosti musela by absolvovat krst v kostole knazom
@rora moze - nemoze? spravne by nemal.... ale ak otec bude chciet,..je to takisto rodic ako matka. a stali sa pripady ,kedy deti boli pokrstene poza chrbat rodicov ,zo snahy starych rodicov a rodicia o tom roky ani len netusili... a tvojej svokre hned pri prvom naznaku povedz co si myslite ...je to vase dieta,nie jej ....ona moznost porodit a vychovat dieta uz mala

ria_zuzolova
29. aug 2012

@babulka1978
Ja si myslím, že to nebol platný krst. Ani podľa cirkevného práva. Takýto krst by platil v prípade ohrozenia života, ako u Tvojho brata, @zlatica36 😔 . Ale ak sedeli za štedrovečerným stolom a malej nezabehla kosť, svokra nemala oprávnenie na krst, teda je krst neplatný. A navyše by musela povedať platnú formulu. A ak je vyslovene nesúhlas rodičov s krstom a dieťa samo po krste netúži (!), tak si trúfnem spochybniť aj platnosť krstu v prípade ohrozenia života... krst sa proste nedá vynútiť.

Voda na krst nemusí byť svätená, len čistá, to s tým nesúvisí.
AK by sa dieťa časom rozhodlo pre krst, pravdepodobne bude krstené podmienečne. Ale to už Vám potom vysvetlia... 🙂

zlatica36
29. aug 2012

@ria_zuzolova no ved ja toto chapem...aj vyssie som pisala,ze keby chcelo dieta v buducnosti dalsie sviatosti,tak musi absolvovat normalny krst v kostole... a jasne ,ze s tebou suhlasim,ze svokra opravnenie na krst nemala...to jej spravanie uz podla mna nema nic spolocne s vierou,ale s fanatizmom....

veve39
29. aug 2012

@zlatica36 krst je len jeden ak hovorime o platnom krste...to ze si svokra zmyslela malu pofrkat svatenou vodou nie je ziadnym krstom, ten musi splnat aj predpisanu formu a musi krstit opravnena osoba (knaz, diakon)...vynimka sa pripusta len v situacii hrozby smrti, ked moze krstit ktokolvek, opat vsak musi ostat zachovana forma krstu - co v tomto pripade nebolo

zlatica36
29. aug 2012

@veve39 a kto tvrdi ,ze bola??? ja som napisala,len moj nazor....nie som studovany katechet! ty vari si? jasne som aj vyjadrila svoj nesuhlas s konanim dotycnej!! pisala som podla MOJICH skusenosti!!! nie podla cirkevnych zakonov...ked mamicka chce mat istotu nech ide za nejakym knazom...

veve39
29. aug 2012

@zlatica36 ja na teba neutocim 😉 nie som studovany katechet 😉 pisala som pre objasnenie - ze krst platny nie je - kedze ty si pisala, ze "mala v podstate pokrstena je"
nerozumiem co myslis podla tvojich skusenosti a nie podla cirk.zakonov 😕, pokus o krst ako ho opisala @babulka1978
proste jednoznacne platnym krstom nie je, tot vsjo 😉

evickav
29. aug 2012

no aj ja mám s tým krstom zlú skúsenosť,,, vlastne môj mm,,, keď bol mm malý, tak jeho otec nesúhlasil s krstom,,, aj napriek tomu, ho nechali mamka s babkou - jej mamkou - bez prítomnosti otca pokrstiť,,, ten skoro z kože vyskočil, keď sa to dozvedel,,, aj to manželstvo tak dopadlo - rozpadlo sa,,,
a mm mal s tým len samé problémy,,, hlavne, keď sme sa chceli my zosobášiť,,, tak sme boli za farárom, že čo sa s tým dá robiť, keď má celý život s tým krstom problémy,,, ten mu navrhol, že napíše list do Vatikánu a že tam mu krst anulujú,,, vraj ak to je proti vôli a v živote to pôsobí problémy, tak to normálne anulujú,,,
a zároveň nám aj vysvetlil, že je jedno v akom kostole je dieťa krstené, že krst je v živote len jeden, ak sa nezruší,,, a platí tak u katolíkov ako aj u evanielikov tento jeden krst

Strana
z3