icon

Narodenie dieťaťa chcem rodine oznámiť až neskôr

10. sep 2022

Čakáme tretie bábätko, narodí sa plánovanou sekciou. Rozmýšľam, že by som rodine oznámila, že sa bábätko narodilo až deň/dva potom. ( Všetkým vrátane rodičov a súrodencov) . veľa rodinných príslušníkov vrátane maminy pracuje v nemocnici, takže by bez zaváhania za mnou nabehli snáď okamžite. Pri druhom pôrode mamina za mnou prišla už na isku,hneď potom ako jej priateľ povedal, že sa malý už narodil (bol to síce trochu iný prípad,lebo som rodila predčasne a vážne choré bábätko ). Pri prvom zas za mnou na isku bez ohlásenia prišla teta, akurát v čase keď mi malého prvý krát niesli ukázať po sekcii. Rodičia boli v nemocnici už počas sekcie a čakali s jeho otcom na chodbe. Po presune na sestonedelie má všetci, ktorí mohli navštevovali rovno na izbe a bez ohlásenia. A tí čo nemohli tak vkuse volali, písali.. no vôbec som si nemohla oddýchnuť . Teraz by sme chceli prvý druhý, deň pokoj. Bez záujmu rodinných príslušníkov ( aj keď to nemyslia zle, ale mne je trápne,že má napríklad mama či teta vidia v stave tesne po sekcií). Nejaký rozhovor bude zbytočný, v oboch prípadoch keď sa za mnou rodičia hnali som im dopredu hovorila, že chodiť nemajú, že to zvládnem, aj tak prišli . Ako ste narodenie oznamovali vy?

Strana
z2
majlo1234
10. sep 2022

Autorka, urob tak ako myslis. Ale najlepsia je asi vzdy uprimnost a asertivita(aj ja mam s tym problem😃) proste im to povedat tak, ako si to napisala tu cudzim ludom-chcem aby ste respektovali, ze si nezelam navstevy po porode, budem zakrvavena, rozbita a nerobi mi dobre, ak ma takto vidite. Budete to respektovat? Alebo mam radsej utajit datum porodu. Hadam to dospeli ludia pochopi

jablkovastrudla
10. sep 2022

A keby im normalne vysvetlis ze nech pride iba tvoja mama a podeli sa s nimi o novinky ako si na tom ty a bejby, nech ti ostatni daju cas na zotavenie?

zooeynka
10. sep 2022

@sissy27 tak bud rada ze mas taku skusenost. Vacsina zien ma opacnu.

dada13288
10. sep 2022

Kto nezazije nepochopi .. moja svagrina rodila a od zaciatku tam boli jej rodicia lebo chceli a nie, ze ich volala. Ako sorka svokor si ju natacal ako ma kontrakcie, pomaly kazdu prehliadku jej pindy nechcel mat na mobile. Po hodine rodicov vyrazila zo saly :D ja ked som rodila, mne dopomohla aj korona. Moze byt svokor zdravotak, babatka nesmeli nikomu ukazovat a po sekcii som povedala sestricke, ze nikoho nechcem vidiet. S mamkou sme sa rozlucili rano pred nastupom do nemocky 🙂 ani ju nenapadlo prist a rusit ma.

lalala94
10. sep 2022

@dada13288 preboha to vážne? Prosím, dúfam, že to je len zlý vtip ohľadom tvojej švagrinej. Veď to je hrozné. To tí jej rodičia už naozaj nemali ani trocha chochmesu? Toto by mi v živote nenapadlo urobiť dcére.

dada13288
10. sep 2022

@lalala94 nie nie je to sranda .. videla som aj fotky ako chudak sa trapila na chodbe, svokor sa stym este aj chvalil. Samozrejme fotka malej na facebooku hned bola, co si mamicka ani nezelala

lalala94
10. sep 2022

@dada13288 tak toto je vážne ponižujúce, ale tipujem, že tu sú schopné obhajovať ešte aj takéto správanie, lebo však sú to rodičia. Švagriná musela byť nadšená.

zuzpap
10. sep 2022

do istého veku je normálne, že mama sprchuje dieťa, tak isto je normálne, že mu utiera zadok...ale preboha od istého veku do tej kúpelne a wc prestane chodiť...prečo asi? a prečo by to malo byť iné pri pôrode? niekomu je to možno jedno, no niekomu nie...ak by som bola na tvojom mieste a mala s rodinou takú skúsenosť, tak urobím presne to čo plánuješ...ani by som ich s tým nepostrašila, že môže nastať taká situácia, lebo ešte viac by sliedili či už náhodou nie si v pôrodnici...takže pekne potichučky s mužom a oznámiť až keď sa budeš na to cítiť...keď sa inak vysvetliť nedá, bohužiaľ...nemyslím, že to nejako naruší vzťahy, skôr ťa budú viac rešpektovať...

elizabet173
10. sep 2022

@dada13288 prepáč, ale tvoja švagriná je nesvojprávna? Keby si dovolil svokor proti mojej vôli natáčať ako skapíňam pri kontrakciách, tak mu ten mobil vyšklbnem z ruky a šmarím mu ho o stenu, ak by boli kontrakcie príliš silné, tak o hlavu. Pri pôrode mám predsa pri sebe človeka, ktorého tam chcem mať, nie ktorý tam chce byť. Ak mám šlahnutú rodinu, tak rodím v nemocnici, kde ich nepustia ani cez vrátnicu a nepoviem im v ktorej.

dada13288
10. sep 2022

@elizabet173 ako zavolal im svagor, ze svagrina - ich dieta ide rodit o 4 rano. Myslel si, ze sa nedovalia a dovalili o 6 rano a to akurat predychavala na chodbe a chodila na kontroly. Ani nevedela najprv, ze kameruje vsak kontrakcie, sestricky hucali na nu, ze sa musi prechadzat. A potom si vsimla .. nasledne ho prosila aby to nechal, az ho nakoniec vyrazila. Prisli az ked bola na izbe s malou, ale i to ich po chvilke vytrepala. Ja som rovno stopla, nejake davanie fotiek na fb, vybrala som nemocnicu kde sa na saly nemoze ist (ani oteckovia), na izby nesmie ist navsteva iba na chodbe a babanka sa ani na chodbu nesmeli vyvazat, cize v case navstev mohla byt von len mamicka a babo bud na novorodeneckom alebo ho strazila ina mamka na izbe. Do toho korona, navstevy zakazane uplne. V mojom pripade uplne idealne aj ked svokor hovoril, ze sa skusi prepasovat. Za to som zakazala pustat ku mne i ked kolegu do vnutra na odd.

elizuella
10. sep 2022

Ja by som im to kľudne povedala o dva tri dni. Alebo ísť do inej nemocnice. Slahnuti sú tí príbuzní daktori.

avanka
10. sep 2022

Tak potom áno,my máme výborné vzťahy..ak by som rodila normálne a manžel pri pôrode by byť nechcel, bola by pri mne mamina.

simca06022011
10. sep 2022

Isla by som rodit inam 😁 a nie neoznamovala by som...

simca06022011
10. sep 2022

@dada13288 ako keby sa mi dotrepal ktokolvek k porodu a ani kamerovat by nemusel, tak leti kade lahsie... Absolutne nepochopitelne.

simca06022011
10. sep 2022

Inak to beznr ked pracovník nemocnice pride skontroluje mena pacientov s systeme ci tam nie je niekto znamy? 😂 Nezdá sa mi. Skor si viem predstaviť ze si to sestricky zavolaju.. Ze pocuj mas tu dceru, neter,...

silvike
10. sep 2022

Ja kvitujem to ze pozerate aj na tie spolurodicky na izbe. Presne, ja som mala naposledy taku, ktorej nevadili navstevy od momentu kedy este vykrikovala po narkoze (akutna SC). Hned tam mala mamu...a potom tetu...a potom...v kuse niekoho. Fest mi to liezlo na nervy. Fakt kazdu chvilu ked to bolo mozne plna izba. Niektori fakt nemaju zabrany. A keby tam mala uplne najblizsiu rodinu. Ale ona furt nejakych kamosov, susedov a pod. A dojci tam kolo nich vsetkych. Mne je to napr. blbe pred cudzimi chlapmi v jednej izbe dojcit. Tak som sa len vselijak vytacala aby som nemusela tasit prsniky a striekat mlieko ich smerom🙈 Take trosku neohladuplne voci inym. Mala mat radsej nejaku nadstandardnu izbu s neobmedzenym poctom navstev kedykolvek.

simca06022011
10. sep 2022

@silvike ani by nemali návštevy na tieto izby púšťať, vobec. Je to otras.

elizabet173
10. sep 2022

@dada13288 švagor si nepozná svoju rodinu? A to bežne do nemocnice chodí o šiestej ráno pol rodiny?

sissy27
10. sep 2022

@zooeynka a ty si hovorila s každou jednou ženou o jej pôrode a tak vieš, že väčšina má zlú skúsenosť? Určite nie. Len o tom dobrom sa proste nehovorí a nie len v zdravotníctve, všeobecne kritizovať vie každý, pochváliť málokto a už vôbec nie niekoľko rokov. A nebolo by odveci ešte vidieť pohľad z tej druhej strany - koľko rodičiek nespolupracovalo a koľké sa chovajú ako pindy a vlastne sa im len vracia ich správanie voči druhým.

dada13288
10. sep 2022

@elizabet173 prvorodena dcera a prvy porod, svagor ani netusil co sa bude diat.
@simca06022011 @silvike presne ja som si taku vybrala porodnicu. CS davaju spolu na izbu, sestricky nevpustaju nikoho na izbu, krasne sa staraju o zienky po CS. Navstevy na chodbu, stale to tak mali nastavene, porodnica si vazi zeny, ktore dojcia a krvacaju. Niektorym to nevyhovuje ale mne to velmi vyhovovalo 🙂 sli sme domov na treti den a babanko uz potom mohol kazdy vidiet.

autor
10. sep 2022

@silvike tak ja chápem, že pre ženu po akomkoľvek pôrode je dôležitý oddych a keď niekto stále behá hore dole na izbu, nebodaj sa tam zdržuje dlhšie tak to človeka ruší. Už bez toho je v pôrodnici/ nemocnici nulové súkromie a mizerné pohodlie. Vo väčšine nemocníc je návšteva na izbe zakázaná,a tie rodičky s tým rátajú, očakávajú väčší pokoj a keď sa nájde takáto rodinka ako moja, že proste na tú izbu môže, tak to naštve aj druhých. Si neviem predstaviť, že prídem vyšťavená po dlhom a ťažkom pôrode,nevyspatá potrebujem oddychovať a na izbe sa mi rozpráva spolubývajúca s mamou ,tetkou, setrou..

elizabet173
10. sep 2022

@dada13288 a rodička sa uspokojila s tým, že tam za ňou nabehla celá rodina? Ináč, neviem, v ktorej pôrodnici sa to dá, ale viem, že keď si žena neželá mať pri pôrode ani manžela, aj keď to mala dohodnuté, tak ho lekár alebo sestra vyzvú, aby čakal na chodbe.

elizabet173
10. sep 2022

@sissy27 so mnou nehovorila, preto som jej napísala, že som bola spokojná. Moja švagriná rodila nedávno, pôrod nesmierne komplikovaný, starostlivosť vychvaľovala do neba, takže ani s ňou nehovorila. Tým nechcem vôbec tvrdiť, že žiadna žena nemá negatívnu skúsenosť, ale nemám rada, keď sa paušalizuje

dada13288
10. sep 2022

@elizabet173 tak prvom rade si ani neuvedomila, ze ju nakruca otec, az ked jej povedal, ze sa ma usmiat :D mozno aj bola rada to neviem, ze ich vidi... proste mala tam mamku, to ze otec vytiahol mobil a zacal si ju nakrucat necakala. Sama ich nakoniec vytrepala prec

zoeeoz
10. sep 2022

Chod do toho 😊 úplne chápem a držím palce, nech sa to podarí a máš svätý pokoj aspoň v nemocnici 😊

mamutka
10. sep 2022

Normálne by som im to oznámila hneď. Ale vopred by boli vsetci upozorneni, že nechcem nijaké návštevy, kým nenapíšem "som v pohode, rada vás uvidím". Normálne by som im povedala, že mám s pôrodmi dosť skúseností, všelijakých a ze toto je moje rozhodnutie. Ak ho ma niekto problém rešpektovať, je mi to ľúto, ale to je rešpekt, ktorý ako človek vyžadujem. Viac podla mňa nie je o com.

euka210
10. sep 2022

Uff, ...manzel hned volal najblizsej rodine, ja poslala sms. Ale mna nikto neotravoval...max.spolubyvajuca. Mala som 3 sekcie, cakal stale len manzel aj videl maleho a prisiel ku mne. Pri prvom prisiel 1x so svokrou...prve vnuca, inak chodil len on. Pri tretom prisiel asi len 1x s detmi a potom az ked som sla domov. On mal viac prace doma ako ja v nemocnici 😁.
Kebyze ma ma cela rodina otravovat a vyvolavat, tak asi tiez im dam vediet neskor. To nechapu, ze clovek chce mat klud?!

dada0902
11. sep 2022

Poslala by som im fotku po tom ako ta prevezu na jisku s tým ze návštevu si želaš až o 2dni napr.
Alebo by som im už vopred povedala ze nech prídu neskôr ja som mala sekciu tiež minulý rok pýtala som sa sestriciek ako to je z návštevami a keďže mi povedali ze moc neodporúčajú tak som to povedala mužovi tak bol pozrieť len on s naším synom 1x a poton po nás prišiel keď nás prepustili však na tej jiske máš mať kľud ešte pri prvom keď sa narodil žiadne opatrenia nič nebolo v tedy prišli naši na 2den a svokrovci na 3ti treba im to vopred oznámiť ze sa chceš chvíľu zotaviť a nebolo ti príjemné keď ta hneď chodili pozerať

ruzovakrava
11. sep 2022

Ja by som kľudne rodine povedala že si NEŽELÁM návštevy, nie že to zvládnem a nemusia chodiť - povedala si im to takto nepriamo a oni nepochopili. Zároveň by som im kľudne povedala že termín nepovieš, že sami uznáte za vhodné kedy im oznámite že je dieťa na svete,pretože chceš mať po pôrode kľud od VŠETKÝCH. To už hádam musí dôjsť aj najväčšiemu nechápavcovi. A v nemocnici by som dôrazne požiadala personál, že okrem muža si neželáš aby za tebou kohokoľvek púšťali, aj keď to bude zdravotník. Na jiske tým pádom nemajú šancu, na oddelení možno prekĺznu.
Ako ja nechápem načo sa tlačiť k niekomu kto je po pôrode? Ak by ma vyslovene požiadala, pozvala, tak je to iné. Ale takto? Ja som bola po sekcii a každý boží deň niekto. Pri druhom ani bohovi, ak by nebol covid tak by som návštevy odmietla. Bohužiaľ za nami nemohol prísť ani manžel ale vynahradili sme si to.

Strana
z2