Oslava verzus krst
Dobry vecer,
Vopred by som chcela poprosit, aby sa eliminovali nenavistne komentare, osocovanie a pod. Tema covid velmi rozdeluje spolocnost a nerada by som aby tato diskusia bola dalsim bojiskom. Za to Vam vopred dakujem.
Rada by som poznala vas nazor. Mame babatko, sice uz ma par mesiacov, ale stale nesedi, nelozi… ked sa pandemicka situacia zlepsila, na rozhrani juna/jula som navrhla manzelovi aj svokrovcov, zeby sme mohli usporiadat krstiny. Chcela som august, kedze som bola v domienke, ze pandemicka situacia bude este celkom ok. Zaznelo razne nie, vsak ked budu krstiny, to sa zide cela rodina, kazdy ho bude chciet na ruky atd… vraj to kludne pocka do buduceho roka. Povedala som si ok, nebudem to silit, pocka.
Svagrina (inak velky mamickin mazanek) zmyslela, ze by teda bol super napad oslavovat narodeniny. Podotykam nie je stara, ale od 18 ma daleko, neoslavuje ziadne zivotne jubileum, ani Kristove roky. To uz svokrovci odobrili, oslava bude teda u nich a silou mocou… ked to nevyjde tento vikend tak buduci. Pride cca 20 ludi od svokrovcov a to este neviem kolki zo strany svagrininho muza.
Na oslavu musim ist, nechcem rozbroje v rodine. Len ma to dost zamrzelo, ze krstiny nie, lebo vsak kopec ludi a co ak… pricom z mojej strany rodiny by doslo 6 ludi max 8…
Dakujem za vsetky vyjadrenia
autorka: nechce sa mi čítať absolútne celú diskusiu, ale prvých pár tvojich odpovedí mi stačilo.... akonáhle sa ozve "manželova strana", on "pritakáva". no toto mne stačí. vykašlala by som sa na celé krstiny aj na oslavu tej švagrinej, či koho. muž nech si ide, nech ho tam aj šľak trafí, keď stojí za nimi a nie za mnou.... s jedným takým som žila. našťastie pre mňa, zistila som zavčasu, že to nebude nič pre mňa. mne stačilo, že keď som otehotnela, navrhla som sobáš v tichosti a dvojici (plus nejaký svedok). tak som si vypočula, že čo na to jeho mama? ona chce predsa vystrojiť oslavu, ako sa patrí! to bolo prvé varovanie. druhé prišlo potom, čo jeho mama rozhodla a presvedčila ho, že je hlúposť kupovať byt spoločne (bola taká možnosť, šli by sme do toho na polovicu), že nech si kúpi synáčik byt radšej sám a ona mu aj prispeje na to. spočiatku som bola veľmi sklamaná, že to takto dopadlo, dnes som rada, mala som jednoduchší a rýchlejší únik z tejto šibnutej rodiny. byt som mala svoj, on svoj a neboli sme svoji. obrovské plus. to len na margo toho, ako tvojmu zahlásia, rozkážu a on pritakáva.... pravdu povediac, je mi ťa ľúto. takto to budeš mať totižto vždy. s prepáčením trápne krstiny sú len kvapôčka vody v mori...
@makova333 ja mám dojem, že nielen ona, ale hlavne jej muž je pod svokrinou papučou. ona to už len tíško rešpektuje a čuší. pre pokoj v rodine... raz ju to prejde a bude zle...
tak to mi je luto...s krstinami cakat tak dlho? Ja by som v najhroznejsomhroznom pripade len my a krstni robila. Neviem ake velke mali byt, ale my sme mali prijimanie v juli a do 20 ludi, najblizsia rodina ktoru pozyvame na vsetky oslavy...krsty, manzelova 40.
My sme volali na obed iba krstných rodičov. Moji rodičia to pochopili a svokra bola odutá, lebo miluje oslavy. Bolo mi to jedno. Dohodli sme sa s mužom, že to bude takto, tak aj bolo. Tak ako sa odula, tak aj splasla. Krst je hlavne o tom akte a nie oslave. Nebyť toho, že krstní sú zďaleka, tak nerobíme nič.
Normálne pokrstite aj bez nich.
V poslednej dobe sa tu roztrhlo vrece s "predposratymi" nevestami, prepáčte za výraz, iný mi nenapadol.
Čo sú tie svokry trojhlaví draci, či čo sa ich niektoré tak bojíte? Ja so svojou vychádzam celkom v pohode ale teda kecať mi do domácnosti, výchovy, životného štýlu a rozhodnutí by skúsila len raz. Či nám niekedy pomohla, či nie. Ja som jej tiež neraz pomohla a nečakám, že teraz kvôli tomu bude skákať ako ja jej poviem.
A keby manželov argument začínal slovami "ale mama povedala..." ako to v tomto prípade, tak by som sa v tú ranu točila na päte. Nech sa príde porozprávať, keď bude mať svoj názor ako každý normálny životný partner a otec rodiny.
Krst dieťaťa je udalosťou dieťaťa. Nie svokrovcov, ani sesterníc, ani nikoho iného. Nech sa vyjašia na tej oslave narodenín teda, tam nech sa družia. Krstiny si vy zorganizujte podľa vlastného svedomia, v rámci bezpečnosti a hlavne so záujmom dieťaťa na právom mieste.
Autorka: mylis si posluchanie s respektom. To, ze vam kedysi pomohli neznamena, ze teraz musis plnit ich rozkazy (hoc ako manipulativne podane). Toto nie je vdaka, to je zas a znovu posluchanie. Vdaka by bola, ak ty svokre na oplatku pomozes v starobe, chorobe, pri problemoch a budes si ju vazit. Vdaka nie je, ze svokra bude rozhodovat ci a kedy budete mat krstiny, aku kuchynu si do bytu kupis, ani kolko bude stat sedacka vo vasej obyvacke ani kedy je cas na dalsie dieta, ist do prace, zmenit pracu atd.
Dakujem vam vsetkym za nazory, porozpravam sa o tom s manzelom.
v kazdej rodine je iny zvyk, takze chapem, ze by sa mohli urazit, ak by si ich nepozvala. ale mozes vyuzit to, ze rodina sa aj tak stretne na oslave narodenin. takze by som pokrstila co najskor, pozvala by som iba krstnych rodicov a stretnutie rodiny by nasledne prebehlo na oslave narodenin.
svagrina krstila v marci a moja sestra v juni, nikoho nepozyvali, boli len rodicia, krstni rodicia a stari rodicia, takze nas bolo 8 dospelych. ja som tiez nebola na krstoch detom mojich sesternic, kazdy si to vybavil s najblizsimi.
no a samozrejme, asi do buducnosti treba tieto veci riesit doma, vy dvaja a nespominat to pred rodinou, pokial nie ste vy dvaja dohodnuti. rodine iba oznamite, na com ste sa dohodli. netreba do toho zapajat nazory nikoho dalsieho.
Život je príliš krátky na to, aby sme sa neustále prispôsobovali iným. Manžel nech si uvedomí, že je dospelý s vlastnou rodinou, ktorá by mala byť jeho prioritou.
Tak natu oslavu nechod nech ide muž sám... a krstiš svoje dieta tak ty rozhodni koho zavolas naco by str volali tety a neviem koho,ved to sa vola najblizsia rodina maximalne starí rodičia tvojho muza ziadny bratranci ani nic podobne...ked chce svokra oslavu z rodinou nech oslavi svoje narodeniny a ako si tvoj muz mysli ze ty sa mu prisposobis co chce on tak nech je to naopak nech sa prisposobi on... nech je krst v kruhu najblizsich
Druheho syna sme krstili cez covid. Narodil sa v jan 2020, no od marca to vypuklo, pockali sme na leto a v juni 2020 pokrstili s oslavou v restike cca 25 ludi (aj s mini detmi).
Co chcem povedat:
1.krstiny som zbuchala z tyzdna na tyzden, da sa to fakt poriesit velmi sikovne. Ešte vzdy viete krstiny spravit coskoro
2. Terminovo sme si zistili len ci nam ho danu nedelu pokrsti knaz a ci v ten den moze kestna mama a nasi rodicia. Lebo organizovat oslavu o 20-30 ludoch - nic sa neda robit, vzdy to moze niekomu nesadnut alebo ochoriet deti atd. Takze ci mozu súrodenci, starki, krstni sme neriesili. Jasne ze sme si to odkomunikovali, ale spravili by sme ich aj bez ich ucasti.
Treba sa tomu proste postavit tak ako to je (covid, vela ludi, terminy) a nejaky zadat. Kto sa bude fucat, nech nechodi. O pol roka budete slavit prvy rok, mozno im termin sadne lepsie, co uz ;)
Aj ja respektujem rodicov mojho muza. Ale oni tiez respektuju mna ako rodica a nediktuju mi co a kedy mozem robit s vlastnym dietatom. Chvalabohu
Tak navrhnite krst+oslavu v isty datum, ak by sa im nepacilo, povedzte ze dieta pokrstite o krstnych rodicoch a oslavu teda spojite neskor napr s 1.rokom,ked im covid nevyhovuje. Hadam nebudete kvoli cudnym pribuznych odkladat pokrstenie..... Covid tu moze byt pokojne este aj 5-10 rokov
Ps, ked bola prva vlna, mne sami svokrovci v dobrom navrhli, ci nechceme syna pokrstit sukromne a oslavime dodatocne. Jednoducho, krst ako sviatost je jedna vec, ludske oslavné caviky druha. Kto je nad vecou, chape...
Nechcem nič privolavat ani nikomu nič neprajem, ale čo ak by sa dieťatku niečo stalo? Zostane nepokrstene? Ak ste veriaca, viete, čo to znamená... Krst nie je o oslave a o počte ľudí. Keď sme mali krstiť prvého, nevedeli sme sa dohodnúť, v ktorom kostole, nie sme rovnakého vierovyznania, nikto z nás nechcel ustúpiť, nakoniec sa podvolil muž, argumentovala som, že to 'moje' je majoritné.... Krstili sme ho ako dvojmesačného, prítomní boli moji rodičia, jeho rodičia a krstni rodičia s dcérou. O 14 mesiacov sme krstili druhého, bol marec, čiže dopravná situácia lepšia v porovnaní s januárom, a svokrovci neprišli. Mne prišlo neskutočne divne a smutno, že netúžia vidieť vnuka a vzdať sa takej udalosti. Ale okrstilo sa a deti sú aj božími deťmi. Tento rok nás čaká prijímanie a keď sme sa trošku na túto tému bavili s mužom, tak heftol, že on svojich volať nebude (žijú na východe, svokor problém s chrbtom) a po tamtej skúsenosti som sa v duchu potešila, nedivila. Myslím si, že keď príde na lámanie chleba, chlap ich bude volať a oni hľadať výhovorky. Napriek tomu si ja ako matka tieto udalosti užijem a budem sa tešiť z prítomnosti ľudí, ktorí tam s nami budú chcieť a môcť byť. Zorganizovala by som krstiny, poslala pozvánku a či prídu alebo nie, neriešila. Ale postoj svokrovcov divný, oslava áno, krstiny nie, pritom takmer ten istý počet ľudí

Treba mu len argumentovať, argumentovať, argumentovať, čo je pre prioritné a najlepšie pre vaše dieťa a nie rodinu. Môj muž je tiež takýto, najskôr horúca hlava a keď mu všetko poriadne vysvetlím a nechá si to uležať v hlave vždy zmení názor. Určite by som však nečakala, situácia môže byť čoraz horšia.