Požiadanie o ruku
Priateľ ma požiadal o ruku a keď som to nadšená hovorila rodine, otec mi nahnevaný povedal, že mal požiadať o moju ruku v prvom rade jeho že také zásnuby neplatia ani. Tak som mu na to povedala že nech sa vráti do 21. storočia. Myslite že sa to stále má robiť tieto ceremónie? Pre mňa je táto tradícia veľmi odveci a nikdy som jej nechápala skôr ma poburovala, tak ma trochu zarazila otcova reakcia. Je to už mesiac a stále mi to vyhadzuje na oči. Ale priateľ si stoji za svojím, nebude prosit o moju ruku jeho lebo tiež mu to príde ako bullshit. Je to podľa vás o slušnosti alebo je to len tradícia?
@yonce kedysi - beriem, ale v dnešnej dobe. Mám dcéru ktorá má cez 20 a keby sa chcela vydávať, je to jej vec a jej priateľa. Pokiaľ bude šťastná, tak mi je jedno či sa vydá alebo nie, hlavne aby ona vedela. Nás s mužom nikto nemusí chodiť žiadať o jej ruku a ani by mi nenapadlo sa na to nahnevať, že niekto neprišiel.
Asi sa chcel otec pobavit o vene a obchodnych zalezitostiach 😃
My sme to urobili tak, ze moj manzel ma poziadal o ruku na romantickom pobyte, potom sme to povedali jeho rodicom, potom s kyticou isiel k mojej mame a s flasou k mojmu otcovi, kde sme to oznamili nasim a porozpravali sa.
Zo srandy sa pytal otca ze ci ma dá, ale bolo to skor v ramci humoru a bolo to fajn. Urcite nie naozaj ze by ma pytal najprv od nich. Nemala som sedemnast 😃
Otcovi asi chyba taky pokec s buducim zatom o tom, v tomto zas tradiciu uznavam.
Tak naco sem pises? To nie je o tom ze by otec nema suhlasit, ale ze ste ich uplne vynechali.
Slusnost uz ludom tusim nic nehovori.
@babulkomale a to su nasi roky rozvedeni, takze to mal na dvakrat. A neubudlo z neho.
@kvetinka75 to ste vy ..každá rodina si zakladá na niečom inom.Mozno sa rodičia cítia zle, že nielen, že dcéra býva ďaleko a domov asi často nechodí, ale aj zo zásnub ich vynechali.Autorka nebola si cez sviatky doma?
Napisem len vseobecne, ze mnohe poziadanie o ruku povazujete za prezitok. A pritom ste take scestovane, zijete v zahranici a same vidite, ako sa niekde tradicie dodrzuju. Na Slovensku uz vsetko upadlo a ani sa nedivim, ak mate takyto pristup. Ale kvoli tradiciam sa mnohe vase zname stali veriacimi inych nabozenstiev a dodrziavaju z lasky k manzelovi vsetko, tisice rokov zauzivane. A za prezitok to nepovazuju. Ved aj Vianoce a Velka noc je tradicia, aj svadba je tradicia, to vam nevadi a respektujete to.
@luccija bohužiaľ musela som sviatky odrobiť. Zamestnávateľ mi od nového roka sľúbil zmluvu na dobu neurčitú tak som nepapulovala
@elizabet173 ta facka od zivota bola obrazne - tiez mam preplesk ked mi zrazu dojde ako moje deti rychlo dospievaju a co vsetko uz chapu a comu rozumeju....
@autorka - k tomuto musis dospiet, aby si pochopila co sa ti tu snazime vysvetlit..... to dupkanie nozickami bol snad najvystiznejsi komentar
kazdy kto ti tu pise zrejme nezazil ten smutok v tak krasnej chvili ktora to mala byt. preco musime splnat vzdy ocakavania rodicov hm?
@luccija my ako rodina držíme spolu, pomáhame si, ale určité rozhodnutia sú na konkrétnom človeku a nie na rodine, rodičoch. Myslím si, že nie je na mieste takéto správanie sa rodiča - že dcére doslova vynadá alebo sa oduje.
@babulkomale nevie čo je neslušné na tom, že muž požiada o ruku ženu ktorú si chce zobrať a potom to oznámia rodičom. A rodičia miesto toho, aby sa tešili že je ich dcéra šťastná, tak jej vynadajú, že najskôr neprišiel požiadať o ruku ich
@kvetinka75 to uz este tie zbytky vychovy kedy mlady musi robit len to co sa paci rodicov a co je "tradicia" porovnavat krestanske vianoce a velku noc...s tymto je podla mna od veci totalne
Otec sa správa ako malé decko. V mojom okolí som ani nepočula o tom, že by to niekto takto robil, takže za mňa to určite nie je o nijakej slušnosti, je to len lokálna zvyklosť 🙂 Niekde to teda očividne ešte pretrváva, ale zdá sa mi smutné, že otec uprednostní svoju túžbu po tradíciách (ktoré si on už mimochodom napĺňal pri svojej svadbe) pred tešením sa so svojou dcérou.
Je to tvoj zivot, tak ries to tak ako to ty citis, to, ze ty chces nieco ine ako je predstava rodicov je za mna spravne, nezijeme v dobe kamennej, ja si robim vzdy po svojom, tak isto som povedala, ze na svadbe nebudem mat ziadne cepcenie a podobne kraviny v krojoch proste sa mi to nepaci tak som nemala a nech si vravi kto chce co chce, je to tvoj den, a tiez otazka preco nedas pokrstit dieta? Preco preto lebo, ked bude chciet verit da sa vo veku kedy samo o tom rozhodne, nie tieto nutenia a ideme do kostola a dieta detstvo v prdeli z donutenia chodit
pytat o tvoju ruku tvojich rodicov nieje ani tak tradicia, pchadza to minulsti ked dievcata nemali velkeho slova v rodine, nemali volebne pravo tak rozhodne si nebudu vyberat manzela, ved rodicia "vedia co je pre nich najlepsie" ale povedala by som ze nasa doba je vyspelejsia....otca by som sa spytala preco sa hneva, ci prisiel len o "tradiciu " ako ked si na viance zjeme kapra, alebo sa citi nedostatocne vazeny a dolezity? v druhom pripade to namena, ze nevie kde je jeho miesto a ze vydavat sa budes ty.
Tak žiadať otca o ruku dcéry mi príde v dnešnej dobe adekvátne jedine ak dcéra ešte nemala 18. Však si dospelá, samostaná žena, predpokladám, že so snúbencom aj žijete v spoločnej domácnosti, otcova reakcia je dosť nevhodná, podľa mňa. My sme našim prišli oznámiť, že som tehotná, mala som 24, ešte som študovala. Zobratí sme samozrejme neboli. Akože otec chvíľu rozdýchaval, ale normálne nám zablahoželal a tešil sa na prvé vnúča. Keď sme sa o rok a pol nato brali, tak zásnuby neboli žiadne. Otec mi potom po svadbe povedal, že je rád, že ,,už je všetko naporiadku" a nebudem ,,slobodná matka", ale nedovolil by si kritizovať ma, alebo sa nejako ofukovať.
@monuska112 lepšie by som to nenapísala. Presne kvôli tomuto sa mi to pytanie o ruku priam hnusí a nech si hovorí kto chce čo chce o slušnosti. A okrem toho do tohto momentu som o tejto tradícii ani nepocula ani ja ani snúbenec takže o to viac nám to obom prišlo ako prežitok minulého milénia
@kvetinka75 neoznamili im to, oznamila im to
To je velky rozdiel.
@babulkomale no a? Nie je to rozdiel. Hlavne že je šťastná. Na jednej strane mi to príde aj ponižujúce, prečo by si mal niekto pýtať povolenie, že si ma môže zobrať za ženu? Som dospelá, svojprávna osoba. Zo zvykmi to nemáš nič spoločné. Ako už niekto písal vyššie, kedysi ženy nemohli o sebe rozhodovať samé, aj o sobáši rozhodovali rodičia. Je čas, prebrať sa do 21.storočia
@kvetinka75 jasne ze je to rozdiel. Popisujem to v mojom komentari ako to bolo u nas.
Nie ziadat doslova o dovolenie, ale prist informovat rodicov na navstevu o uz uskutocnenom zasnubeni. Evidentne to otec zle sformuloval, urcite nemyslel doslova "povolit". Jasne ze sa rozhoduje sama.
@babulkomale doslova chcel aby pred zásnubami prišiel za ním.
autor - to už je choré toto. Ale to nie je tvoj problém, to je problém tvojho otca, on nech sa s tým zmieri. Čo má preboha 80 rokov že žije v minulom storočí?
To sa robilo v čase, ked dievča "patrilo", najprv otcovi, potom muzovi.
Je rok 2023 🙂
nastav si hranice s otcom uz teraz, lebo ti bude kecat aj do inych veci
to si ty, co ste oznamili svokre zasnuby a ona trva na svadbe v kostole, inak nechce ani vidiet buduce vnucata satancata, ze?
@queen_mary jasne aj u nás len si ju ber kým si to nerozmysliš 😀
ja na mieste toho otca skor riesim, aby si ta ten frajer aj realne vzal. vsetci vieme ako tie dnesne pozikadania o ruku funguju... s prstenom nna ruke 10 rokoov, 2 spoloocne deti k tomu a svadba v nedohladne.

a co na to svokra? ta ako vzala zasnuby?