Prečo neveriaci ľudia oslavujú Vianoce?
Myslím si, ze ju tu dosť žien co sú neveriace.
Prečo takí ľudia oslavujú Vianoce/ Veľkú noc ?
Samozrejme ze môžu, nezakazujem 😂😂
Čisto zo zvedavosti. 😘
@veronikazuko predpokladam ze mate stromcek, darceky.... to s narodenim jk nic nema , ale aj tak to v case Vianoc mas doma
Lebo uplne vsetci tu oslavujeme Vianoce, nie len krestania, haloooooooo, dobre rano stara mama, co su toto za temy???
@shee11, si robíš srandu, nie? Koleda je pieseň, nič iné. To je asi rovnaký dôkaz, ako keby sme tvrdili, že slovenská hymna dokazuje, že Slováci veria v zombie (Slováci ožijú. Ergo boli pred tým mŕtvi a znovu budú živí). Ospevuje sa aj vynášanie moreny aj sneh na Vianoce, to skutočne nemá nič spoločné s realitou alebo hľadaním podstaty.
@shee11 zas ides do extremov. Koledy dosli az s krestanstvom, su sucast krestanskeho chapania Vianoc. A dufam, ze nam ateistom dovolis koledy pocuvat aj spievat. Pretoze niektore su "celosvetove", niektore umelo vytvorene, niektore su ludova folklorna tvorba a ako take ich aj my ateisti povazujeme za sucast Vianoc.
@shee11 Vianoce sú kresťanský sviatok pre kresťanov, hoci paradoxne oslavujú narodenie Krista, ktorý sa vtedy nenarodil. Pre ateistov sú to zvyky a tradície. Ja neoslavujem nič. Máme zvyk, že vo vianočnom období postavíme stromček, upečieme koláče, uvaríme si jedlo, ktoré inak navaríme a rozdáme darčeky. Je vtedy voľno, všetci sme v kľude doma a na to sa teším najviac. Že si oddýchnem a v kľude prečítam knihu, na ktorú inak nemám čas a stretneme sa s rodinou. Nechápem prečo máš potrebu stále to riešiť. Rešpektuj to, že nie každý žije ako ty a potom nebudeš musieť čítať heity na kresťanov. Lebo toto je to, čo nám ateistom na vás vadí. Stále máte potrebu druhým diktovať ako majú žiť a máte problém prijímať inakosť. Našťastie to neplatí pre všetkých kresťanov. Mám kamarátku katolíčku a na tému viera sa vôbec nebavíme. Rešpektujeme, že každá má to svoje presvedčenie. Takto sa ľuďom žile lepšie ako stále riešiť čo robia tí ostatní.
@shee11 Pre kresťana je narodenie Krista podstatou Vianoc, to máš pravdu.
Čo však nedokážeš pochopiť je fakt, že ľudia môžu oslavovať a prežívať tieto sviatky aj inak než ty. Nie všetky zvyky, ktoré sa spájajú s týmto obdobím sú čisto kresťanské, je to ešte dedičstvo po našich predkresťanských predkoch, prípadne sa do našich zvykov vďaka globalizácii začali primiešavať aj vianočné tradície z iných krajín.
Iste, ak v kostole pán farár má snahu ,,očisťovať kresťanskú podstatu Vianoc" spod všetkého toho nánosu pohanstva a komerčného pozlátka, myslí to v prvom rade tak, aby jeho vlastné ovečky nepoblúdili. Verím tomu, že tým v žiadnom veriacom človeku nechce vzbudzovať náboženskú pýchu.
Ja to beriem tak, že v tomto období sa stáročia pred Kristom oslavoval zimný slnovrat, neskôr v tomto období kresťania oslavovali narodenie Krista a v dnešnej dobe ľudia oslavujú Vianoce, ako sviatok rodiny pomocou zvykov a tradícií, ktoré sa viažu s týmto obdobím.
Ešte by som chcela podotknúť, že žijeme v sekulárnom a nie v kresťanskom štáte. Takže ako kresťan si vážim ten fakt, že hoci sú Vianoce pre kresťanov náboženským sviatkom, sú zároveň aj dňami pracovného pokoja, takže si ich môžem osláviť v pokoji a nie len tak úchytkom popri chodení do práce. Ak sa kresťania budú priveľmi snažiť, aby ateistov presvedčili o tom, že Vianoce nemajú právo osláviť inak ako podľa ich podmienok, pokojne sa môže stať, že jedného dňa ich kresťania budú oslavovať podľa ateistických podmienok, čiže ako bežný pracovný deň bez žiadneho voľna v tom období.
@shee11, myslím, že je to trochu inak. Stáročia sa vianoce trávili ako kresťanský sviatok. Ci oprávnené ci nie teraz nie je podstatné. Ale vznikali tradície silno s kresťanstvom späté. Ako tie koledy ci betlehem. Ale aj v nich sú často zachované alebo pridávané pôvodne pohanské a iné prevzaté prvky. Ako stromček..a asi aj ti škriatkovia. Dnes sa spolocnost postupne sekularizuje, čo nie je vždy vnímané pozitívne a sú tu tlaky z oboch strán. Od veriacich, na spomalenie, od neveriacich, na urýchlenie. Takže veriaci apeluju na kresťanskú podstatu a hlbší zmysel Vianoc, ateisti poukazujú na ich pôvodnu pohansku podstatu a absenciu ich duchovného zmyslu (lebo, hrubo povedané, je to len nejaka oslava narodenín). Nakoľko majú obe strany zo svojho pohľadu pravdu, je nemožné objaviť objektívnu pravdu, da sa len akceptovať subjektívna pravda každého človeka.
@shee11 Ja mám túto debatu prečítanú celú a nevnímam to tak, ako ty. Nemyslím si, že sa niekto nasilu snaží zbaviť Vianoce ich kresťanského významu. Myslím si, že je to skôr tak, že mnohé ateistické rodiny už celé desaťročia kresťanské Vianoce ani neoslavujú. Vianoce sú pre nich stromček, darčeky, štedrá večera, vyzdobená domácnosť, koláčiky, ktoré pečú len raz do roka a čas, kedy je rodina spolu.
No a do toho príde nejaká osôbka so svojou provokačnou otázkou, že načo vlastne ateisti oslavujú Vianoce, keď ani neveria v Kristove narodenie. Nemala by si aj ty na ich mieste pocit, že ti niekto vnucuje svoj pohľad na svet a snaží sa ti zobrať obľúbené sviatky len preto, že ich nesláviš ,,po kresťansky"? Nemala by si chuť tej osôbke vysvetliť, že nech sa nehnevá, ale ty si vieš tie sviatky užiť a osláviť aj bez ,,betlehemčeka" na poličke, kresťanských kolied, adventného venca a polnočnej omše?
@shee11 my sa nijakym sposobom nesnazime zbavovat Vianoce toho krestanskeho. Krestansky rozmer Vianoc je vasa zalezitost. Ako si ich stravite, je na vasom rozhodnuti, co to pre vas znamena je cisto vasa zalezitost. Historicky sa krestanske Vianoce prekryvaju s inymi nekrestanskymi oslavami slnovratu. To su fakty, to nie je utok na cirkev, vieru a Boha. To ale vonkoncom neznamena, ze vy si ich nemozete oslavovat ako to vy citite. To len ty zachadzas do extremov, vytahujes jeden argument za druhym aby si nam dokazala, ze len krestansky rozmer Vianoc je ten spravny. Nie nie je, toleruj tych, ktori to vidia inac. Ty si prezi Vianoce ako chces. Ked sa ti komercializacia Vianoc nepaci, nikto ti ju nebrani ignorovat. Preco by sme sa mali prisposobovat len tomu vasmu pohladu? Mne osobne je uplne ukradnute, co ty vidis za Vianocami. Nebolo by od veci aby aj tebe bolo ukradnute ako vidim Vianoce ja. Uz par stran dozadu som ti pisala, ze ja tvoj sposob a podstatu Vianoc akceptujem, len ty si sa este stale nedopracovala k tomu aby si akceptovala ten iny rozmer a sposob. Ja svojim pohladom na Vianoce v ziadnom pripade neovplyvnujem tie tvoje.
(a ano, vyhravaju mi tu koledy a vyspevujem si z Matom Durindom Jezisku, milacku... Viem, ze je to koleda, viem, ze je tam nabozenska podstata ale nerobim to preto aby som znevazila tvoju podstatu Vianoc, tie koledy su pre mna ten isty slovensky folkor ako Kopala studienku)
lebo vacsina z tych "neveriacich" su pokrsteni, niekam patria a nejak boli nauceni, len uz dalej to posuvaju bohuzial po svojom....
@madeline1 ja by som povedala, ze chvalabohu a nie bohuzial. Mna sa nikto nepytal, ci chcem byt pokrstena, proste ma pokratili kvoli babke. Ja takuto vec svojim detom nespravim. Ked sledujem cirkev posledne roky a vyjadrenia niektorych jej predstavitelov je mi nevolno a aj ked sa mi nechce s tym stracat cas, tak urcite rozbehnem proces vystupenia z cirkvi, kedze som tam nedovrovolne “vstupila”. Tolko hnusnej netolerancie, osocovania a ohovarani ako je medzi veriacimi som teda nikde nezazila.
@madeline1 vacsina nebola a nieje nijak ucena vedena z rodiny, cast si odfajkne 1.sv. prijimanie a su happy ze to skola urobi z velkej casti za nich a potom uz do kostola nepachnu.
Rovnako nevesty svadba v kostole a potom nic. Mozno zas krst toho dietata ktore podla teba tam uz patri.
Ja tam nepatrim, tiez som krstena "lebo" babka z otcovej strany.
Moje deti maju obodnu volbu v tomto a mohla sa svokra na hlavu stavat, jej deti tiez neveria, nedokazala to do nich vstepit.

@shee11 Ibaže toto sú nemoderované sociálne siete. Je jedno akú skupinu ľudí si vyberieš, nájdem ti v priebehu pár minút desať rovnakých diskusných vlákien, kde sú úplne rovnaké urážky na danú skupinu- facebook je tá najväčšia stoka, kde sa prezentuje ten najväčší ľudský odpad zo všetkých skupín. Ja som sa pytala na nejake normalne media - tv, noviny, rádio, seriozny internetový magazín.