Prečo si ateisti dávajú darčeky?
Táto otázka je skôr na vás, ktoré sa tu prezentujete ako ateistky.Na druhej strane dom osvetlený od komina až po pivnicu a mnoho darcekov pod stromčekom.Prečo???
Veď vy neveríte.Kresťania tým, že zasvietia stromček vyjadrujú symboliku.Ježiš svetlo prišlo do tmy.Darčeky tiež symbolika. Mudrci priniesli Ježiškovi dary.Či ste si vzali od kresťanov to čo vám vyhovuje??Mnohí majú aj štedrú večeru.Za mňa zvláštne.Ved keď neverím, tak neoslavujem.
Kresťania hlavne toho veľa prebrali od pohanov a to ti nevadí? Vedela si že pôvodne to je vlastne oslava zimného slnovratu a Ježiš sa vôbec nenarodil v decembri? A nie, nie som ateista, verím v Boha aj v Ježiša, neverím v cirkev a darčeky si dávame proste preto, že sa nám páči táto tradícia, ktorá sa traduje už celé generácie a je to pekný sviatok. A preto lebo môžeme.
@anonym_autor nechápem že nevieš že môžu kľudne oslavovať predkresťanské tradície
Staroveký Slovania ozdobovali dom ihličím aby ich chránilo pred zlými silami.
Rimania mali sviatok saturnálie, vítali znovuzrodenie Slnka, hodovali, dávali si darčeky a vyvrcholilo to 25.12. Zelená vetvička symbolizovala prebúdzajúci sa život.
To skôr kresťania ukradli sviatok zimného slnovratu.
Pozri si najskôr skutočný pôvod mnohých vianočných tradícií, ktoré vychádzajú z rôznych kultúr a pohanských sviatkov. Ale teda, úprimne, toto som nikdy neriešila. Je to pre nás jednoducho pekná rodinná tradícia a čas so svojimi blízkymi, ktorých obdarujem, pri svetielkach a dobrom jedle, si rada užijem aj ako neveriaca.
Dlho tu bol pokoj, tak to chce rozdúchať vášne...mimochodom, dávať si darčeky nemá nič s kresťanstvom, aj vianoce sa spojili s pohanských zimným sviatkom. Ked už chceš útočiť.
@enmery tu nikdy nie je pokoj. 😀
Dlho tu bol pokoj, tak to chce rozdúchať vášne...mimochodom, dávať si darčeky nemá nič s kresťanstvom, aj vianoce sa spojili s pohanských zimným sviatkom. Ked už chceš útočiť.
@enmery v každej jednej téme sa utoci.tu nie je pokoj
Kresťania hlavne toho veľa prebrali od pohanov a to ti nevadí? Vedela si že pôvodne to je vlastne oslava zimného slnovratu a Ježiš sa vôbec nenarodil v decembri? A nie, nie som ateista, verím v Boha aj v Ježiša, neverím v cirkev a darčeky si dávame proste preto, že sa nám páči táto tradícia, ktorá sa traduje už celé generácie a je to pekný sviatok. A preto lebo môžeme.
@13uzivatelka11 viem, ze nenarodil v decembri.presny datum nevieme
U nás nosí darčeky dedo mráz,tak čo to ma s krestanstvom
Pozri si najskôr skutočný pôvod mnohých vianočných tradícií, ktoré vychádzajú z rôznych kultúr a pohanských sviatkov. Ale teda, úprimne, toto som nikdy neriešila. Je to pre nás jednoducho pekná rodinná tradícia a čas so svojimi blízkymi, ktorých obdarujem, pri svetielkach a dobrom jedle, si rada užijem aj ako neveriaca.
@anonym_aed645 ale čo oslavujes?krestania narodenie Jezisa
U nás nosí darčeky dedo mráz,tak čo to ma s krestanstvom
@anonym_b399bf aj teraz?6.12 kto?
@anonym_b399bf aj teraz?6.12 kto?
@anonym_autor však zimný slnovrat či ty nevieš čítať odpovede s porozumením?
Stromcek ako pohansky zvyk u krestanov je ok?🙂
@anonym_aed645 ale čo oslavujes?krestania narodenie Jezisa
@anonym_autor je to pre mňa kultúrny a ľudský sviatok, oslavujem rodinu, priateľstvo, vzťahy, tradície 🙂 a jednoducho sa nám to tak páči
Kresťania nech sa zaujímajú o to či reálne plnia to, čo sami kážu, a nie len ruky vzpínať v kostole. My mame stromček preto, že sa mi páčia svetielka, minuly rok sme nemali žiadnu výzdobu a pohodička nikomu to nechýbalo. Večera pripomína menu z talianskej reštaurácie a čo oslavujeme? Našu spoločnú lásku a radosť, že sme spolu. Hups a nie sme ani pokrstení neviem čo teraz. Asi sa usmažime v pekle 😀
Hejtuj si koľko chceš..ale predtým si aspoň poštuduj fakty, prečo existuje stromček, darčeky, čo je zimný slnovrat, pohanské zvyky...akurát si sa tu PEKNE STRÁPNILA.
Význam určuje umysel a použitie
A každý nech pod tým vidí čo chce a potrebuje a samozrejme bez sudenia🙂
@anonym_autor hlavne kresťania si prevzali to čo im vyhovovalo 😂 máš to trochu pomýlené. Miesto kostola si treba zopakovať históriu
@13uzivatelka11 viem, ze nenarodil v decembri.presny datum nevieme
@anonym_autor inak zaujímavý paradox, v Biblii máš podrobné záznamy kto s kým kedy kde čo hovoril, aj dátumy niektorých udalostí a najväčšiu kresťanskú udalosť, narodenie Ježiša nie je nikde zapísaný dátum kedy sa to stalo, je to zatajené
nemyslíš že je na to vážny dôvod?
Ježišovi apoštoli a učeníci neoslavovali Vianoce ani narodeniny, nikde nemáš v biblii žiadnu zmienku žeby chystali takú oslavu, Vianoce sa začali oslavovať až v treťom storočí. Ani židia v minulosti neoslavovali narodeniny.
V Biblii máš 2 zápisy o oslave narodenín, obe oslavy boli pohanské a pri oboch narodeninách boli zavraždený nevinný ľudia, hlavný pekár Egyptského faraóna a Ján Krstiteľ.
Z toho sa dá pochopiť ako sa na také oslavy pozerali kresťania a prečo neoslavovali ani Ježišove narodeniny.
Aby sa ženy na mk mali každý rok čomu čudovať.
@anonym_autor tvoj prispevok srsi opovrhovanim, hlavne ze ty "sa prezentujes" ako krestanka
@anonym_autor lebo mozeme 😃
Rozkosne. Krestan ide rypat do inych preco preberaju ich prebrate zvyky 😂😂
Rozkosne. Krestan ide rypat do inych preco preberaju ich prebrate zvyky 😂😂
@anonym_2c60ed nechcela som sa v tejto téme smiať ale fakt👍😃trefa do čierneho 😅a tým si povedal/a všetko
Vianoce prebrali kresťania od pohanov tak neviem čo sa rozčuľuješ.
@anonym_autor a ty si ten co neverí a neoslavuje alebo ten co spina ruky v kostole a živí v sebe nenávisť voči ateistom?
Ja som kresťanka - katolíčka. Ale nalejme si čistého vína. Všetci vieme, že pôvodne išlo o pohanské sviatky zimného slnovratu, ktoré sa slávili dávno pred kresťanstvom. Ľudia si nimi pripomínali najkratší deň a najdlhšiu noc v roku a návrat svetla. Oslavovalo sa slnko, nový cyklus, život a nádej. Používali sa zelené vetvy, ihličnany, svetlá, oheň, hodovanie a obdarúvanie ako symbol hojnosti a ochrany pred zimou.
Kresťanstvo tieto sviatky neskôr prevzalo a preinterpretovalo takto:
– zimný slnovrat nahradilo narodením Ježiša
– svetlo dostalo význam Kristus ako svetlo sveta
– dary nadviazali na príbeh troch mudrcov
Historicky teda stromček, svetlá, darčeky, hostina nie sú pôvodne kresťanské prvky. Kresťanský je teologický výklad, nie samotné zvyky, Preto dnes veriaci v nich vidia náboženský význam a neveriaci ich vnímajú ako kultúrny, rodinný a spoločenský sviatok. Nejde o branie si niečoho od kresťanov,, ale o to, že Vianoce sú vrstvený sviatok, kde sa mieša pohanstvo, kresťanstvo aj moderná tradícia. Jedni oslavujú vieru, druhí svetlo, pokoj, rodinu a čas spolu. A obe roviny existujú paralelne už stáročia.
@anonym_autor tradicia davania darcekov a drahych obzvlast, je novodoba, nema nic spojene s nabozenstvom. Vacsina krestanskych sviatkov, Vianoce nevynimajuc, je zalozena na pohanskych sviatkoch, oslavoval sa slnovrat. Navrat svetla do tmy. Krestania si pod tym svetlom predstavuju Jezisa. Pozri si napriklad nieco o staroslovenskom sviatku Kracun. Darceky ako take su len tie, co doniesli Traja krali Jezisovi. Cize by sa dalo povedat, ze krestania sa tiez opicia, v tomto tradiciu dodrziavaju akurat pravoslavni.
Ja som kresťanka - katolíčka. Ale nalejme si čistého vína. Všetci vieme, že pôvodne išlo o pohanské sviatky zimného slnovratu, ktoré sa slávili dávno pred kresťanstvom. Ľudia si nimi pripomínali najkratší deň a najdlhšiu noc v roku a návrat svetla. Oslavovalo sa slnko, nový cyklus, život a nádej. Používali sa zelené vetvy, ihličnany, svetlá, oheň, hodovanie a obdarúvanie ako symbol hojnosti a ochrany pred zimou.
Kresťanstvo tieto sviatky neskôr prevzalo a preinterpretovalo takto:
– zimný slnovrat nahradilo narodením Ježiša
– svetlo dostalo význam Kristus ako svetlo sveta
– dary nadviazali na príbeh troch mudrcov
Historicky teda stromček, svetlá, darčeky, hostina nie sú pôvodne kresťanské prvky. Kresťanský je teologický výklad, nie samotné zvyky, Preto dnes veriaci v nich vidia náboženský význam a neveriaci ich vnímajú ako kultúrny, rodinný a spoločenský sviatok. Nejde o branie si niečoho od kresťanov,, ale o to, že Vianoce sú vrstvený sviatok, kde sa mieša pohanstvo, kresťanstvo aj moderná tradícia. Jedni oslavujú vieru, druhí svetlo, pokoj, rodinu a čas spolu. A obe roviny existujú paralelne už stáročia.
@billy_jean a chodis aj do kostola?ci cirkev nie?
@anonym_autor Toto je dobrá téma a mňa by to zaujímalo tiež. Prečo ateisti oslavujú narodenie niekoho, koho učenie popierajú.
@anonym_autor tradicia davania darcekov a drahych obzvlast, je novodoba, nema nic spojene s nabozenstvom. Vacsina krestanskych sviatkov, Vianoce nevynimajuc, je zalozena na pohanskych sviatkoch, oslavoval sa slnovrat. Navrat svetla do tmy. Krestania si pod tym svetlom predstavuju Jezisa. Pozri si napriklad nieco o staroslovenskom sviatku Kracun. Darceky ako take su len tie, co doniesli Traja krali Jezisovi. Cize by sa dalo povedat, ze krestania sa tiez opicia, v tomto tradiciu dodrziavaju akurat pravoslavni.
@senta_sofia pravoslavni?ti to maji dost podobne s katolikmi.viaceri maju sviatky teraz.nejdu podla stareho kalendara.6.1.