Prečo si ateisti dávajú darčeky?
Táto otázka je skôr na vás, ktoré sa tu prezentujete ako ateistky.Na druhej strane dom osvetlený od komina až po pivnicu a mnoho darcekov pod stromčekom.Prečo???
Veď vy neveríte.Kresťania tým, že zasvietia stromček vyjadrujú symboliku.Ježiš svetlo prišlo do tmy.Darčeky tiež symbolika. Mudrci priniesli Ježiškovi dary.Či ste si vzali od kresťanov to čo vám vyhovuje??Mnohí majú aj štedrú večeru.Za mňa zvláštne.Ved keď neverím, tak neoslavujem.
@senta_sofia pravoslavni?ti to maji dost podobne s katolikmi.viaceri maju sviatky teraz.nejdu podla stareho kalendara.6.1.
@anonym_autor davanie darov na Troch kralov, skus citat s porozumenim, uz ked tu mudrujes nad ateistami
@billy_jean a chodis aj do kostola?ci cirkev nie?
@anonym_autor jasné, že chodím. Na spoveď, v nedeľu, všetky sviatky, všetky obrady apd. Od detstva. Ale zase to neznamená, že neviem pozadie a históriu toho celého. Skús si viac naštudovať, myslím, že to patrí ku elementárnej znalosti dejín cirkvi.
Cirkev prišla s oslavou Vianoc ako narodenia Ježiša až v 4. storočí. Konkrétne v roku 336 n. l, kedy je prvý písomný záznam o slávení 25. decembra v Ríme. Bolo to v čase, keď sa kresťanstvo stalo tolerovaným a následne štátnym náboženstvom Rímskej ríše. V Ríme sa v tom čase slávil Dies Natalis Solis Invicti (Narodenie Nepremožiteľného Slnka) a zároveň prebiehali Saturnálie, čo sú veľké pohanské sviatky hojnosti, darčekov a svetla.
Cirkev zvolila rovnaký dátum, aby nahradila pohanské oslavy kresťanským významom a uľahčila prechod obyvateľstva na kresťanstvo.
Prví kresťania Vianoce vôbec neslávili a pôvodne bol hlavným sviatkom Veľká noc, nie narodenie Ježiša Krista.
Pohanské sviatky svetla a slnovratu tu boli tisíce rokov a cirkev ich v 4. storočí prebrala a dala im nový teologický výklad.
@anonym_autor Toto je dobrá téma a mňa by to zaujímalo tiež. Prečo ateisti oslavujú narodenie niekoho, koho učenie popierajú.
@pr85 dalsi, co si nedovidi na koniec nosa a mysli si, ze krestanstvo je pupkom sveta. Tie “vase” sviatky sa slavili uz vtedy, ked Jezis tahal za sebou kacera, akurat sa oslavoval zimny slnovrat
@anonym_autor Toto je dobrá téma a mňa by to zaujímalo tiež. Prečo ateisti oslavujú narodenie niekoho, koho učenie popierajú.
@pr85 Bolo to tu napísané xy-krát, neoslavujeme - alebo teda az seba - neoslavujem narodenie Ježiša. Vianoce si nespájam s týmto výkladom a majú pre mňa iný význam ako pre veriacich.
@pr85 nardenie Jezisa oslavuju krestanske nabozenstva. My nekrestania jeho narodeniny neoslavujeme. My sme si vytvorili vlastnu podobu Vianoc, ktora sa s tym vasim sviatkom spaja iba datumom a niektorymi zvykmi, ktore aj tak nemaju krestansku podstatu.
@pr85 Bolo to tu napísané xy-krát, neoslavujeme - alebo teda az seba - neoslavujem narodenie Ježiša. Vianoce si nespájam s týmto výkladom a majú pre mňa iný význam ako pre veriacich.
@anonym_aed645 aky?
@anonym_autor davanie darov na Troch kralov, skus citat s porozumenim, uz ked tu mudrujes nad ateistami
@senta_sofia toto sa mylis.obdaruvavaju sa 6.1. nie preto, ze traja krali.idu podla stareho julianskeho kalendara a pre nich je ten den ako 24.12.takze vtedy im zacinaju vianoce
@senta_sofia toto sa mylis.obdaruvavaju sa 6.1. nie preto, ze traja krali.idu podla stareho julianskeho kalendara a pre nich je ten den ako 24.12.takze vtedy im zacinaju vianoce
@anonym_autor U pravoslávnych cirkví, ktoré sa riadia juliánskym kalendárom, pripadá 25. december na náš 7. január, nie na 6. január. Šiesty január je u nich Štedrý večer, siedmy Narodenie Krista a vtedy si dávajú aj darčeky. Traja králi s tým nemajú nič spoločné, to je latinská tradícia.
@anonym_aed645 aky?
@anonym_autor To už som písala v komente vyššie, keď si sa pýtala čo oslavujem. A myslím, že veľmi pekne to zhrnula billy_jean, nebudem sa už opakovať.
@anonym_autor
A ty si preco presvedcena, ze veriaci maju monopol na Vianoce a rozdavanie darcekov?
Vies, lubit niekoho a len tak prexradost mu dat darcek na Vianoce (aj) je ludske. A predstav si, ze aj ti neveriaci maju dobre srdcia a kolkokrat su lepsimi ako ti, ktori by Krista z kríza strhli.
Tak daleko za obzory ti myseľ nesiaha aby ta take nieco jednoduche napadlo? Nie vsak? Pretoze Biblia je zakon a nie aj bludy, ktore tam vymisleli a popisali ludia 🤔.
Alebo si chces dupkat - to su len Vianoce pre veriacichca darceky su onym zakazane! Mas ego ako hrom, keby aj tej pokory a lasky u teba tolko bolo, takuto hlupost sa nepytaš.
@anonym_autor myslela som to ironicky, ze jedine pravoslavni maju nejake spojenie s davanim darov na Troch kralov, ale nikde inde ju nenajdes. Preco ked su to take velke sviatky, nie je po nich ani stopa v svatom pisme? Kde asi udelali apostoli chybu, ze si taketo nieco v obdobi, ktore opisovali nevsimli?
@anonym_autor súhlasím a tiež nechápem prečo oslavuje Vianoce ten kto neverí v Ježiša Krista
@anonym_autor súhlasím a tiež nechápem prečo oslavuje Vianoce ten kto neverí v Ježiša Krista
@hopsas aspon niekto
@hopsas @anonym_autor pozri si, co su Vianoce a uz aj AI v googli ti odpovie, ze su to v uzsom zmysle krestanske sviatky, no v sirsom zmysle ide o sekularny sviatok spojeny s rodinou, tradiciami, obdaruvanim, spomalenim. Casovo sa (krestanske) Vianoce prekryvaju so sviatkami zimneho slnovratu, ktore su oslavou svetla. Vo svojej podstate maju aj tie krestanske Vianoce s Jezisom pramalo spolocne, preto nie su zaznamenane ani v svatom pisme. Ono vies, neda sa vsetko domysliet, ked si cirkev z historie povyberala len to, co sa jej hodilo a casto povytrhane z kontextu. Nikto vam to nema za zle, len nechapem, preco mate neustalu potrebu vyvysovat sa nad inymi a uzurpovat si nieco, co vam nepatri.
@anonym_autor vies o tom, ze roznych krajinach nosia darceky rozne bytosti a v roznych datumoch? Napriklad v casti Spanielska vianocne poleno alebo v Norsku viancna koza, a v Taliansku bosorka lietajuca na metle a nosi ich v noci z 5. na 6. januara. Napriek tomu, ze tie krajiny su vacsinou krestanske, oslavuju sa tam Vianoce ako sviatok narodenia Spasitela. Preco mas pocit, ze len to co maju na Slovensku zauzivane krestania je jedine spravne a okrem krestanov nikto iny nema pravo oslavovat Vianoce.
@anonym_autor verim, ze ludia mozu 24.12. spolu vecerat a dat si darceky...moze byt? ⛄️🥂
Snad mas krajsi den po tomto prispevku ❤️ lebo je presne v duchu krestanstva 😘
@anonym_aed645 ale čo oslavujes?krestania narodenie Jezisa
@anonym_autor ja oslavujem smrť deda mráza
Ďalší paradox je, že Ježišova smrť má pohyblivý dátum, viazaný na židovský lunárny kalendár.
A Ježišovo narodenie má pevný dátum stanovený cirkvou v 4. storočí, lebo prví kresťania nič také neslávili.
Nie je to trochu schizofrénia? Logicky by dávalo mať obe dátumy podľa jedného kalendára.
@anonym_autor verim, ze ludia mozu 24.12. spolu vecerat a dat si darceky...moze byt? ⛄️🥂
Snad mas krajsi den po tomto prispevku ❤️ lebo je presne v duchu krestanstva 😘
@petamich tu sa neda normalne diskutovat, len utocit...
Nekresťania oslavujú Vianoce nie ako náboženský sviatok, ale ako kultúrnu a rodinnú tradíciu. Pre mnohých znamenajú čas pokoja, stretnutí s rodinou, oddychu, láskavosti a radosti z obdarovania. Su to sviatky pokoja aj rodiny... Mnohé vianočné zvyky majú navyše predkresťanské korene (zimný slnovrat, svetlá, stromček), takže nie sú výlučne viazané na vieru. Ide teda o rovnaké sviatky, ale s iným významom, nie o vieru.
Ďalší paradox je, že Ježišova smrť má pohyblivý dátum, viazaný na židovský lunárny kalendár.
A Ježišovo narodenie má pevný dátum stanovený cirkvou v 4. storočí, lebo prví kresťania nič také neslávili.
Nie je to trochu schizofrénia? Logicky by dávalo mať obe dátumy podľa jedného kalendára.
@anonym_c5e96d tiez len cisto nahodou spadajuci do oslav pohanskych sviatkov jari 😀 aby sa ludia ako autorka mohli zavdusnovat nad tym, co oslavuju ateisti a ako si to mozu dovolit. A vsetci ateisti, ktori su nositelia mena Adam a Eva by sa povinne mali dat prekrstit, aby neprznili oslavami svojich menin “ich” Vianoce
No, ešteže tí Židia Ježiša neutopili.
To by mnohí "kresťania" nosili na krku akvárium.
@anonym_autor pozri sa, ako si napisala ten uvodny prispevok, opovrhujuc ateistami, nadradeno, lebo len vy mozete mat Vianoce. Pritom nemas absolutne sajnu o tradicii Vianoc. Uz len taky stromcek ma tradiciu az z 19.storocia. Jezis by si sotva zdobil ihlicnan a co som videla fotky paliem so svetlami, neodporucam.
@anonym_autor je tu aj mnoho normálnych odpovedí, niečo si si z nich odniesla? lebo na žiadnu z nich si poriadne neodpovedala... ja sa tiež prikláňam ku tomu, že je to pre nás kultúrny a spoločenský sviatok, ktorý je o zvykoch a čase s rodinou a blízkymi a ak je otázka čo oslavujem, tak jednoducho Vianoce, sviatky pokoja, radosti, svetla
@anonym_autor tvoj vlastny prispevok bol utocny
No, ešteže tí Židia Ježiša neutopili.
To by mnohí "kresťania" nosili na krku akvárium.
@orisker dieťa ti zomrie pri autonehode a jeho priatelia začnú na krku nosiť model vraku auta aby si "uctili" svojho kamaráta, niektorý do vraku dajú ešte aj model tela
alebo koho popravili obesením, tak jeho rodina bude na krku nosiť šnúrku obtočenú o krk modelu obesenca
no bizár

@anonym_autor uz som cakala na debatu, kde si zas nejaky krestan privlastni Vianoce. Na pocudovanie si prva a celkom meskas, oproti inym rokom.
Preco oslavujeme Vianoce? Preco jeme tradicne jedla? Preco ozdobujeme dom? Preco mame vianocny stromcek? Preco si davame darceky? Na vsetky tieto otazky existuje len jedna odpoved: Lebo to chceme. Nic viac a nic menej za tym nehladaj.