Problém s krstom
Ahojte dnes ma nastval nas knaz predstavte si zajtr sesternica krsti dnes si ju zavolal na faru aj s kamoskou co ma ist za krsnu oznamil I'm ze kamoska s manzelom nemozu ist za krstnych lebo nemaju cirkevny sobas ked sa krstilo prve babo vsetko bolo ok predosli knaz chcel len krstne listy viete si predstavit ten sok vsetko je prichistane kde zohnat na rychlo krstnych rodicov tak potom knaz navrhol abi kamoskina dcera drzala maleho pri krste a do papierov sa napisu mena kamosky s manzelom je to normalne to zalezi natom kto drzi babo v kostole ved to nedava aspon mne zmysel a abi som nezabudla kamoska je veriaca a chodi pravidelne do kostola co vy na to
@qidko mna by zaujimala jedna vec=pri prvom ste povedali,ze nie su zosobaseni?
a teraz,farar sa sam dozvedel,ze nie su?
lebo uz som zazila,ze ludia casto klamali fararovi,aby mali,co chcu...a potom odrazu vsade hovorili,ze aj ked nemali,co mali mat...farar ich dieta pokrstil,zosobasila,atd
moji susedia prave v takomto pripade ako tvoja kamoska si nasli farara daleko=mali tam rodinu a oni tiez isli krstit male babo...a akoze budu mat spolu aj hostinu,lebo su rodina...farar ich nepoznal...sli tam...fararovi slubovali celu nauku=boli 2x,ze vsetky papiere donesu,nakoniec ich mali doniest rovno na krst a akoze zabudli=farar sice nadseny nebol,ale pokrstil,lebo...uz ked prisli,nechcel ich vsetkych poslat domov,mali iba prehlasit,ze je vsetko ok=klamali,lebo nebolo,ale.....on to nevedel
a potom s farari ti najhorsi...
o tom celom viem iba preto,leba davali navod inym ako dat pokrstit...ved farar nemusi vsetko vediet
kto si potom sposobuje chaos?my sami
ale to ti farari=vsak????
C@terezka1947 Ahoj knaz vedel ze nemaju cirkevny sobas a nevidim dovod na klamstvo mozno ze predosly to tak nebral a tomu to vadi
@ilaryja Ahoj, je to určite tak, ako píše @mijo53. Je to aj náš prípad. Ja som mala všetky sviatosti, manžel bol nepokrstený a sobášili sme sa v kostole. Teda čo sa týka katolíkov, podľa tvojho príspevku som pochopila, že ty asi nie si, tak neviem, ako je to u vás. Sú tam podmienky, žiadosť o dišpenz od biskupa a manžel zároveň podpísal záväzok, že deti budeme vychovávať v katolíckej viere. Ja som musela zase podpísať, že manžela nebudem "nútiť", aby sa stal členom katolíckej cirkvi. Kňaz nás zosobášil, ale manželstvo nebolo sviatostné. Ale manžel sa po štyroch rokoch sám rozhodol, že chce prijať sviatosti. V momente jeho krstu sa naše manželstvo stalo sviatostné a nerozlučiteľné, tak nám to vysvetlili 🙂
@terezka1947 Smutne toto, co opisujes a este sa tym budu znamym chvalit a v duchu sa smiat ako vybabrali s fararom...v konecnom dosledku farara oklamat mozu, ale ak su veriaci, tak asi nie velmi bohabojni, ked si toto dovolili. Asi sa riadili tym, ze ucel svati prostriedky, len ono sa to zvykne cloveku potom nejako inak vratit.
Ahojte maly je pokrsteny kamoska s manzelom zapisany ako krsny rodicia a dcera drzala maleho pocas krstu
to je čo za blbosť.... ach jaj
Ja som krstná mama oboch sestriných detí. Pri prvom som ešte nebola vydatá a tak je krstný otec namiesto môjho vtedajšieho priateľa zapísaný náš otec, malého starký. A dobre urobil. Boli sme už vtedy s priateľom spolu veľa rokov, ale farár akoby tušil že sa s rozídeme...
Ja som krstná mama oboch sestriných detí. Pri prvom som ešte nebola vydatá a tak je krstný otec namiesto môjho vtedajšieho priateľa zapísaný náš otec, malého starký. A farár dobre urobil. Boli sme už vtedy s priateľom spolu veľa rokov, ale farár akoby tušil že sa s rozídeme...
no aj moja švagriná, dala manželovú sestru, ktorá je rozvedená, a vydatá druhýkrát, a len na úrade, za krstnú, a hladali dakého, ktorý by ich dal za krstných rodičov, a veru dalej od ich bydliska, taký, ktorý ich nepoznal, len aby mala ich za krstných, pri prvom dala brata, ktorý je bratý vkostole, a v jej mieste bydliska im pokrstil dieťa.....takže, ja si myslím, že je to správne aby krstní rodičia boli sobašení v kostole, ved oni budu tiež dieťa viesť v kresťanskej viere, so všetkým, čo k tomu patrí, sú ako druhý rodičia, a tak by sa k tomu mali aj postaviť
@qidko Presne tak, babatko okrstene, krstni rodicia ti, ktorych sesternica chcela...stres bol zbytocny, ale v danej situacii je to pochopitelne...necakali to. Vies, ono farar to isto nemyslel zle a nechcel im robit napriek, len sa zrejme drzi striktne pravidiel, aby nemusel potom robit vynimky u kazdeho druheho...poznas to, povolis toto jednemu a na druhy den zase bude chciet druhy nieco ine. Nech sa malemu dari. 🙂
@janka349 Je to presne ako pises...mali by ist prikladom, aj ked to, bohuzial, dopredu clovek nikdy nevie. Len teraz je ten problem, ze ludia sa sice povazuju za katolikov alebo vseobecne veriacich, ale neuznavaju taku inštanciu akou je farar...chodenie do kostola...atd...skratka aj tie povinnosti, ktore k tomu ze sa hlasia k nejakej viere, prisluchaju.
už skončte s tou diskusiou...
@mijo53 Ale potom ako môžu byť nepokrstení krstnými rodičmi?
@annazozelenehodomu1 neviem, že by som písala, že nepokrstení môžu byť krstnými rodičmi
No ano, dat dieta pokrstit je chvalyhodne a romanticke, ale malo by to mat hlbsi zmysel a ciel pre rodicov, dieta aj celu rodinu. A ved urcite existuju nejake oficialne pravidla pre krst a nalezitosti s nim spojene, zrejme v Katechizme katolickej Cirkvi alebo podobnej "zakonodarnej" knihe. Treba si to vyhladat, nastudovat... a ked vas dany pripad nesplna pravidla, tak sa tazko rozculovat na knaza. A ak splna, tak so znenim danych pravidiel ist vydiskutovat s knazom, ake a preco ma vyhrady.
nezosobaseni v kostole zijuci spolu pachaju hriech podla cirkvi, nie? Takze o takych som ani neuvazovala pri krste ako o krstnych uz vopred. Krstny ma mat vsetky sviatosti a ak zije s partnerom, tak maju byt zosobaseni v kostole. Takto to viem ja. A preto, ked si hladam krstnych, tak bud je slobodny alebo ma riadny sobas. Ak je slobodny a byva s partnerom, tak to aspon nevesajte na nos knazovi. Ci ako to vie? Ci na dzedzine ste? Tam sa vie vsetko 😅

@ilaryja do ktorej cirkvi patríš, ak môžeš povedať?