icon

Prvé sväté prijímanie a sociálna nespravodlivosť

Dnes o 05:47

Ahojte, všade v správach bolo teraz drahé prijímanie našich spoluobčanov za 40.000. Udivuje ma, ako si reportéri spravili svoju prácu. Opísali aké to bolo krásne, honosné, spravili rozhovor s rodinou. Ale prečo sa nikde nepíše a nikto nekontroluje a nerieši, že táto rodina je v hmotnej núdzi??!! My pracujúci ľudia im z odvodov platíme na ich dávky a oni majú na prijimanie za 40000? Veď to je výsmech. Nám pracujúcim i štátu. Áno presne táto rodina je v hmotnej núdzi

anonym_dd4daf
Dnes o 06:15

Ty by si sa nemala zúčastniť na žiadnej cirkevnej sviatosti, pretože nežiješ podľa žiadnych cirkevných prikázaní! Závisť je veľmi vážny hriech a sa čudujem, že nejaký katolik si dovolí riešiť takéto veci😵‍💫 taká osoba by nemala mať ani deti, pretože takto ak ich vedies ku všetkému, čo potom z tvojho dieťaťa vyrastie? Závistlivý, šikanátor? 😵‍💫🫣 nie, nie som ani Róm, ani nechodím do kostola… ale aby nejaký katolik toto riešil…😵‍💫🫣 vôbec im nezávidím nič, nechcela by som tak zit, nevedia hospodáriť, nemajú finančnú gramotnosť a im ide dakto závidieť 😵‍💫

valikadzm
Dnes o 06:19

A ozaj sú v hmotnej núdzi? Ja som to videla len ako článok, no nečítala som ho. Ale tiež mi toto napadlo.
Neide o závisť, skôr o hnev? 🤔😄

zuzacka16
Dnes o 06:21

a o koho ide? nejak som to nepostrehla..

anonym_e4d548
Dnes o 06:23

@anonym_autor ty ich poznáš?

anonym_3768a7
Dnes o 06:24
@zuzacka16

@zuzacka16 včera to bolo v správach. Šaty mali všetci site na mieru, vyzeralo to ako americká gýčova svadba

Tu by mala prísť kontrola, kde na to vzali a nie dávať pokuty malému živnostníkovi za langos

zuzulkika
Dnes o 06:28
@anonym_dd4daf

Ty by si sa nemala zúčastniť na žiadnej cirkevnej sviatosti, pretože nežiješ podľa žiadnych cirkevných prikázaní! Závisť je veľmi vážny hriech a sa čudujem, že nejaký katolik si dovolí riešiť takéto veci😵‍💫 taká osoba by nemala mať ani deti, pretože takto ak ich vedies ku všetkému, čo potom z tvojho dieťaťa vyrastie? Závistlivý, šikanátor? 😵‍💫🫣 nie, nie som ani Róm, ani nechodím do kostola… ale aby nejaký katolik toto riešil…😵‍💫🫣 vôbec im nezávidím nič, nechcela by som tak zit, nevedia hospodáriť, nemajú finančnú gramotnosť a im ide dakto závidieť 😵‍💫

@anonym_dd4daf ale no...trosku si to prehnala s tou kritikou .....

mimaapeto
Dnes o 06:30

ja len že najviac sa snažia ukázať tí kt. nato nemajú... 🙂 takže ja si z toho nič nerobím 😅 ak by som sa mala ja zadĺžiť napr kvôli 1.sv prijímaniu alebo Vianociam....

zuzacka16
Dnes o 06:32
@anonym_3768a7

@zuzacka16 včera to bolo v správach. Šaty mali všetci site na mieru, vyzeralo to ako americká gýčova svadba

Tu by mala prísť kontrola, kde na to vzali a nie dávať pokuty malému živnostníkovi za langos

@anonym_3768a7 správy nesledujem..stále neviem o koho ide, ale ďakujem za "relevantnú" odpoveď 😉

anonym_041fc8
Dnes o 06:33

oni su vsetci spekulanti, aj na youtube je jedna rodina, ktora sa pysi tym, ze su na hmotnej nudzi a ako malo euricok dostavaju a potom kazde video tisicka sem tisicka tam, stale nieco kupuju a su to nemale polozky

anonym_3768a7
Dnes o 06:36
@zuzacka16

@anonym_3768a7 správy nesledujem..stále neviem o koho ide, ale ďakujem za "relevantnú" odpoveď 😉

@zuzacka16 tebe nepomôže žiadna odpoved

anonym_accb5a
Dnes o 06:36

@anonym_autor vidim,ze nepoznate toto etnikum. Zijem v oblasti kde su romovia aj mam okolo seba romov co takto ziju. Pravidelne oslavy - krstiny,prijimanie,birmovka,zasnuby,svadba,ukruhle narodeniny,kary...na vsetkych tychto udalostiach musi byt pozvana cela rodina teda minimalne 150 hosti. Zakladom su peniaze,peniaze,peniaze ktore sa davaju oslavencovi. Samozrejmostou su stoly ktore praskaju vo svikoch,gycove roby,hlasna hudba,alkohol proste vela vsetkeho. A nie je su to osadnici co chodia žobrat ale zväčša tam vidim model - chlap pracujuci v zahranici v nejakej dobre platenej praci, zena vychovava deti aj utiahne domacnost prakticky sama. Tento pripad teda neviem aky bol,ale pochybujem ze ludia ovesani zlatom cakaju na podporu kazdy mesiac. Mozu tak byt este nejake pochybne ksefty za tym,ale uplne by som nechcela nikoho obvinovat.

zuzacka16
Dnes o 06:37
@anonym_3768a7

@zuzacka16 tebe nepomôže žiadna odpoved

@anonym_3768a7 😂 a čo sa bojíš tu napísať o koho ide? veď si ešte aj pod anonymom..ale áno, máš pravdu..nepíš radšej nič, keď to nie je k veci..

zmrzlinka2021
Dnes o 06:42
@anonym_accb5a

@anonym_autor vidim,ze nepoznate toto etnikum. Zijem v oblasti kde su romovia aj mam okolo seba romov co takto ziju. Pravidelne oslavy - krstiny,prijimanie,birmovka,zasnuby,svadba,ukruhle narodeniny,kary...na vsetkych tychto udalostiach musi byt pozvana cela rodina teda minimalne 150 hosti. Zakladom su peniaze,peniaze,peniaze ktore sa davaju oslavencovi. Samozrejmostou su stoly ktore praskaju vo svikoch,gycove roby,hlasna hudba,alkohol proste vela vsetkeho. A nie je su to osadnici co chodia žobrat ale zväčša tam vidim model - chlap pracujuci v zahranici v nejakej dobre platenej praci, zena vychovava deti aj utiahne domacnost prakticky sama. Tento pripad teda neviem aky bol,ale pochybujem ze ludia ovesani zlatom cakaju na podporu kazdy mesiac. Mozu tak byt este nejake pochybne ksefty za tym,ale uplne by som nechcela nikoho obvinovat.

@anonym_accb5a

Autorka nepíše že sú to romovia

zuzanaete
Dnes o 07:01
@zuzacka16

zuzanaete
Dnes o 07:04

Neviem, odkial mali peniaze. Ale bieli nemame sancu pochopit taketo oslavy. Je to ich kultura, ich tradicie. Da sa tam vidiet aj vela pozitivneho (sudrznost rodiny, spolocne slavenie je dolezite....). Pre nich to neboli premarnene peniaze. Oni to tak prezivaju.

maryetta
Dnes o 07:13

A to ze si na to beru aj pozicky?
Mne sa pacil nazor sociologicky. Je to ich kultura. Je to ich vyjadrenie... vzdy lepsie ako by mali prist spinavi? Otrhani? Mnohi sa nevedia slusne obliect do kostola. Obzvlast ak ide o prijatie niektorej sviatosti....
Zrovna v nedelu sme boli na prijimani kde polovica deti boli romske. Takze som videla ich roby. Ucesy...
ano aj ja som bola prekvapena. Prvy moment bol usmevny ale potom som si pomyslela presne to co povedala ta sociologicka...

anonym_34e470
Dnes o 07:26

@anonym_autor A ty skade vies, ze presne tato rodina je v hmotnej nudzi?

anonym_1c4b96
Dnes o 07:58

takéto okázalé akcie naši spoluobčania asi milujú. Každý rok je správa o ich prvom sv. prijímaní. Asi sa v tom vyžívajú. Minúť toľké peniaze je nerozum. Ešte tak 4000 e - aj to je veľa podľa mňa.

anonym_accb5a
Dnes o 08:18
@zmrzlinka2021

@anonym_accb5a

Autorka nepíše že sú to romovia

@zmrzlinka2021 pod pojmom "nasi spoluobcania" si vieme domysliet kontext.

januska12323
Dnes o 08:37

Ako vieš, že sú v hmotnej núdzi? Rómovia sa vždy takto predvádzali aj za cenu mesiaca o chlebe a vode, to my nedokážeme pochopiť.

anonym_13c4d9
Dnes o 08:41

toľko peňazí môžu mať len z úžery

anonym_745d51
Dnes o 08:43

Takze novinari splnili ciel-nastvali cast populacie a vyvolali burku v serbli😉

anonym_efe4a5
Dnes o 09:00

@anonym_autor tak platil to dedko, dievčatá vyzerali ako z mexickej telenovely, užili si to, pre nás vyhodené peniaze, pre nich životný štýl

zuzubb007
Dnes o 09:08

@anonym_autor ty robíš na úrade práce??? Lebo poznám občanov, ktorý majú peňazí viac ako bežný človek a polkilové zlaté retiazky, je to ich nátura všetko tak oslavujú, žijú tu a teraz, čo bude zajtra je vo hviezdach 🤣

anonym_ceef5e
Dnes o 09:55
@zuzubb007

@anonym_autor ty robíš na úrade práce??? Lebo poznám občanov, ktorý majú peňazí viac ako bežný človek a polkilové zlaté retiazky, je to ich nátura všetko tak oslavujú, žijú tu a teraz, čo bude zajtra je vo hviezdach 🤣

@zuzubb007 veru, pre nich je typicke, ze dnes hojno, zajtra hovno (s prepacenim).