Rodinné rituály a tradície
Ahojte, podeľte sa o tradície alebo rituály, ktoré ste si zaviedli vo vaŠej rodine alebo ste si ich priniesli z vašej pôvodnej rodiny a dodržiavate ich aj vo vašej novej rodine s vašimi manželmi a deťmi. Myslím mimo sviatkov ako sú vianoce, také bežné každodenné rituály ako spoločná večera, nedeľný obed, raňajky cez víkendy, prechádzky, túry, čokoľvek. 🙂
haha ja viem skor co nezavediem nez ako co zavediem... urcite nebudem sobotu travit upratovanim (samozrejme, IBA zenska cast domacnosti), sobotu som ako dieta kvoli tomu NENAVIDELA. a tiez nezavediem neustalu pracu na ukor deti a skrblikanie penazi, nikam neist nic nevidiet.... vylety a spolocne zazitky su cesta 🙂 zatial sme ale sami s muzom, radi varime, chodime na vylety a nemame problem celu sobotu prelezat v pyzame 🙂 nie behat od rana s mopom a utierkami 🙂
Ja som skôr zrušila 😃 čo sa týka jedenia, jeme vtedy, keď sme hladní, nemusíme presne v danú hodinu sedtet všetci pri stole.. čiže spoločne jedenie-zrusene. Zrušila som aj "upratovacie víkendy", keď sme ako deti namiesto výletov s rodičmi celý víkend pratali byt ...
A čo sa týka zavedenia nového, tak Vianoce-na jedenie má každý svoje obľúbené jedlo, na narodeniny nekupujeme darčeky, iba urobíme tortu, neoslavujeme veľkú noc ani nový rok, každý rok si ideme urobiť spoločnú fotku na kopček za beckovskym hradom 🙂
@minenkaa vsak urob co chuti a sadnite si ked ste hladni. 🤣
kde píšem o hlade
@zuzanka.zuzu ten free style ma zaujíma ... napr.?
@biba_18 žiadna rebélia, už to tu bolo spomenuté napr.aj tu vyššie - jeme kedy chceme a čo chceme, žiadne že v nedeľu o 12 spoločný obed 🙈 to bolo tiež spomenuté na predošlej strane. alebo že "zrušila som individuálny program v nedeľu" 😳 a kooopec iných vecí čo tu odznelo, ale nechce sa mi to vypisovať lebo už vidíš že aj autorka sa začala jednej prispievajúcej vysmievať 🤷
@zuzanka.zuzu aha škoda, lebo ma to fakt zaujalo 😉
@minenkaa a ja kde pisem ze ty pises o hlade? Poses o stravovani sa v presnu hodinu. Tak ked budem mat nariadene jest o 12 a ja v tom case nie som hladna, tak si k tomu sadneme ked sme hladni. Uvarene je, ohreje sa. Neviem co riesis. Ked to tak nemas tak nejedzte v presny cas, nemlaskajte si pri tom ked ti to vadi a jedzte co vam chuti.
@zuzanka.zuzu a ako travite spolu cas ak nam to chces uviest?
A kde píšem o mľaskajú,si napisala otázku odpovedala sim,to že ty ti máš inak ,to neznamená ,že u nás sa to robi nesprávne,ľudia majú aj iné spoločne aktivity ako jedlo .
@minenkaa bikto nehovori ani o tom ze ranajky obed vecera a snacky v priebehu dna musia byt vsetci spolocne v presnom harmonograme a co si zmysli mama alebo otec rodiny to bude na stole..ale jeden obed do tyzdna spolu alebo v mesiaci alebo ideme spolu do restiky na spolocnu veceru a kazdy si vyberie co mu chuti a budeme stolovat a hodovat a objednavat si dalsie chody, napriklad, myslim ze toto nikoho nezabije. Ale ty mas potom asi problem aj s restauraciou ked tam zuju ini ludia.
@minenkaa nikto nepovedal ze to mate nespravne. To ty tak vnimas ze ti to podsuvam ale si na omyle. Zvuky pri jedle ti vadia. To si uviedla ty. Tak neviem. Ked cvachtaju spagety s omackou pri natacani na vidlicku alebo co tebe vlastne vsdi? 😂
@minenkaa smutne je ze ty nenapises ani ake mate spolocne aktivity ale napises co nemate a co si zakazala. S tebou musi byt doma sranda, ved sa tu len rozculujes prosim ta. 🤣
Písala som
@minenkaa hej hej, dala som si tu robotu a prebehla som si to ale z tohto tvojho negativneho vystupovania mi utkvelo v pamati len to co nerobite lebo to bola tvoja pociatocna reakcia. No nic, kazdy je nejaky
@minenkaa aj to len take suche sportujeme, chodime na vylety, filmy. Neviem to je dost bezne, to nie su nicim specialne tradicie ani zvyky. To je normalny zivot
Však aj ty máš tiež normálne zvyky ,tak isto aj ostatní,čo tu písali
@minenkaa ja som diskusiu zalozila s ucelom vzajomnej inspiracie. Ako jedna komentujuca ktora spominala ze cesruju autom hore dole slovenskom a rozpravaju sa s muzom. Alebo keby chodite na turistiku pravidelne na nejaky konkretny vrch alebo chodite na chaty na turistiku a kazdy rok ich obehate vsetky.
Alebo sportujete a dieta chodi na sport a chodite na zapasy a vystupenia alebo co ja viem co.
@minenkaa my sme chodievali s muzom kazdy vikend na lahsiu turistiku vscsinou v sobotu, v nedelu sme chodievali so psom na cvicak na cvicenie obran pritom nemame papieroveho psa ale sme v klube a robili sme to ako spolocnu aktivitu, nemuseli sme chodit obaja, chodili sme, mali sme tam super partiu ludi. Nemyslim si ze to robi kadekto, aj z toho poctu ludi v klube to robilo minimum ludi a boli v klube zapisani len formalne.
Ja som moje aktivity ani neuviedla doteraz okrem toho ze spolocne stolujem s dietatom.
@minenkaa chodili sme spolu aj do kina, mame radi filmy, serialy, ale to je tak vsedna aktivita, ze mi to nestalo za opomenutie. Sem tam sme zasli do divadla a na zamocke hry. Uplne bezne aktivity ale keby mi niekto napise ze chodi raz do mesiaxa na operu alebo do citatelskeho klubu alebo hrat bingo alebo vedomostny kviz do nejakeho baru tak to je nieco co ma zaujme.
Neviem,čo je extra na zálubach čo si napisala a vlastne ani neviemco sú extra zaľúbi .Pretoze to čo robím ja môže byt pre niekoho nič extra a pre iného extrém
Neviem či rituál alebo tradícia, ale v miestnosti kde sa spí nie je telka, večeri sme spolu (ak nemáme obrátené šichty), ak máme spolu voľno raňajkujeme spolu. A je sa zásadne pri stole alebo v lete na terase. Žiadne pred telkou. A keď máme návštevu telka je vypnutá.
To je niečo čo ma strašne irituje, keď prídeš niekam na návštevu a musí byť telka zapnutá a potom sa ľudia prekrikuju
@minenkaa 🤣🤣 nic, nechaj tak
@sense kedysi som telku pozeravala tzv do pozadia ale uz ju nesledujem vobec a tiez ma irituje ked som niekde na navsteve a pozera sa tv. Nevidim v rom zmysel navstevy, ziadny rozhovor, pridem si tam zbytocna. 🤭
U nas asi to, ze pred spanim sa rozpravame so synom, preberieme, co bolo v skole, kamaratov, narodeniny.. dnes napr bol syn pozvany na oslavu spoluziacke.. ale pozvali aj rodicov, lebo to bola opekacka vo vinohrade.. velmi sme sa potesili a isli sme vsetci, aj manzel. Odparkovali sme auto a deti isli na bajkoch.
Asi to je taky nas zvyk, ze vela casu travime spolu, hlavne cez vikend...
Pre nas so starsim synom je fajn cas aj rovno po skole, chodievam pre neho okolo druhej, idem pre neho s mladsim, v aute mi hovori, co bolo v skole a potom si robi ulohy a tiez je to take nase - ze aj to beriem ako nas spolocny cas... poradim mu, ked potrebuje a rozpravame sa aj vtedy.

väčšina vecí čo tu odznelo ako "rituály" nenávidím a som rada že v tých rodinách nežijem 🤭😂 asi toto je vec ktorú som u nás zaviedla... ideme free style 😎