icon

Sklamanie z vianočného darčeka

annez
28. dec 2025

Zdravím všetkých,
potrebujem sa po týchto sviatkoch vyrozprávať. Mám 24r, s rodičmi dlhodobo fungujeme tak, že si povieme, čo chceme nájsť pod stromčekom a k tomu pridáme nejakú drobnosť ako prekvapenie. Keďže som si začala už minulý rok platiť okrem bytu (165€) všetko sama, nemala som im čo nadiktovať. Nakoniec som vybrala tri veci, ktoré by mi urobili radosť a najmä o tej knihe som sa s rodičmi opakovane rozprávala a zdôrazňovala som, že tá mi pod stromček stačí. Povedali, že ju objednajú, že im mám poslať odkaz. Ten dostali opakovane, dokonca sme sa k tomu necelý mesiac pred Vianocami vrátili a zistila som, že na tú knihu zabudli. Tak som stále dúfala, že ju tam doplnia, pod stromčekom som ju však nenašla. Aby ste mali úplný obrázok, sestra ešte verí na Ježiška a Vianoce sú u nás preto veľká sláva a rodičia darčeky kupovali ešte 22.12. len aby bola istota, že je tam všetko, čo si prosila. Na malú nežiarlim, sama som jej tam darčeky pridala. Nejde mi ani o to, že by som dostala málo vecí, aj polovicu z toho čo som dostala som nepotrebovala. Skôr ma mrzí to, že mali čas a energiu hľadať nedostupné hračky, ale nenašli si 5 minút na vyplnenie online objednávky na knihu za 20€. Skrátka nebudem klamať, sklamalo ma to. Knižku si plánujem po výplate objednať, tých 20€ mi ani ako brigádničke chýbať nebude, ako to ale povedať rodičom, aby sa necítili zle za to, že na ňu (opäť) zabudli? Knižku chcem, ale nechcem im tým ublížiť a na to aby som im klamala si ich až moc vážim. Som kvôli tomu hrozný človek? Pretože sa tak rozhodne cítim. Čo by ste urobili na mojom mieste?

Strana
z6
barbie2023
1. jan 2026

Až ma zaráža ako nechápete pointu a riešite sprostu knihu. Ona nerieši len tú knihu, ona rieši to,že ju úplne odignorovali v tom čo skutočne chcela aj napriek tomu,že to bola úplne dostupná a im známa vec a sestre splnili aj "modré z neba". Absolútne chápem tvoje emócie a aj takéto veci sa majú riešiť otvorene a slušne. Možno si sami rodičia neuvedomujú ,že sa ťa to dotklo a vnímali tu knihu tiež ako 3/4 týchto žien na mk.

annez
autor
1. jan 2026
@brendaa

@annez môžeš poslať foto kníh čo si dostala?

@brendaa Vojenské dejiny Slovenska a Slovákov + Bohovia a hrdinovia antických bájí

zuzana76
1. jan 2026
@annez

@brendaa Vojenské dejiny Slovenska a Slovákov + Bohovia a hrdinovia antických bájí

@annez a ta co si chcela, bola ktora?

annez
autor
2. jan 2026
@zuzana76

@annez a ta co si chcela, bola ktora?

@zuzana76 Večere diktátorov

zuzana76
2. jan 2026
@annez

@annez a ty si ju nasla niekde dostupnu? Lebo ja nie. Len citanu na martinuse a este na jednej stranke, tak asi ti nechceli kupit pouzitu.

zuzana76
2. jan 2026
zuzana76
2. jan 2026
@annez

@annez kniha zaujala aj mňa, ale vyzera, ze je uz dlhsie vypredaná. Vies pridat stranku, kde si ju nasla ty? Ja len na knihobote za euro a nieco a na martinuse tiez citanu za 14 eur. Cize podla mna ti rodicia nechceli kupit ako darcek pouzitu knihu. Sice mohli ti ju kupit aj pouzitu a plus tie dalsie nove. A mozno prave, led kupovali oni, tak neboli ponukane ani tie citane.

sovica
2. jan 2026

@annez Po tom, čo si pridala, ktorá kniha to je, budeš musieť to svoje sklamanie určite prehodnotiť. Ako @zuzana76, aj ja si myslím, že rodičia ti nechceli na Vianoce kúpiť čítanú knihu. Neviem, aký link si im poslala, ale ja ju vidím všade vypredanú. Kúpiš len použité/čítané. Najlacnejšiu som našla tu, tak rýchlo objednávaj:
https://www.restorio.sk/9788089761135

janage
2. jan 2026

Rodičov sa spýtaj normálne, že tu knihu čo si im dala link či bol problém zohnať? Či objednali a nestihla prísť či už s nou nerátať a zháňať sama.
Mimochodom musíš ju vlastniť? Nestačí z knižnice požičať? U nás napr.sa kupujú len novinky čo nie sú v knižnici dostupné.
Chápem tvoje rozčarovanie, ale treba normálne odkomunikovat dôvod.

zuzana76
2. jan 2026
@annez

@annez a pytala si sa ich na dovod? Ked uz je o tom teda cela tema a zrejme si sa kvoli tomu aj registrovala na MK? Pouzitu by som asi ani ja nekupila, jedine teda po konzultacii s tebou: “Anicka, tu knihu co si mi posielala link, nevidim nikde dostupnu. Mozem ti kupit aj pouzitu? Novu ju nemaju uz v ziadnom e-shope.” Vidis, mna syn hned informoval, ze jeho cislo je vypredane, ja si myslim, ze u vas vzniklo nedorozumenie a rodicia si mysleli, ze tu knihu az tak velmi nechces, ze len tu jedinu a nic ine nepotrebujes.

gribka1
2. jan 2026
@annez

@annez To ako vážne? A to si im poslala link priamo na eshop a bola skladom? Lebo ak nie a chcela si vypredanú knihu, tak teda mením názor...

anonym_437578
2. jan 2026
@gribka1

@annez To ako vážne? A to si im poslala link priamo na eshop a bola skladom? Lebo ak nie a chcela si vypredanú knihu, tak teda mením názor...

@gribka1 Keď bola kniha vypredaná, tak duplom poviem, moja všade som ju hľadala, bola nedostupná. Veď nebudem hrať mrtvého chrobáka, nejak sa viem vcítiť, že dieťa čakalo.

anonym_437578
2. jan 2026

Vy čo tu píšete tie sprostosti, že sa nemá cítiť sklamaná, že rodičia sa odpútavajú, máte koľkoročné deti? Ja mám dospelého syna, ale vždy je to môj synček, moja radosť a som šťastná keď je šťastný on. Preto ma teší aj jeho radosť z darčekov, aj uvažujem čo by ho potešilo, aj preto dúfam, že si nájde partnerku s ktorou bude spokojný a dúfam, že s ňou budem kámoška aj ja aby mal fajn život. Nikde nevidím nejaký bod kedy by mi malo prestať záležať na jeho pocitoch, že ho dám na úroveň kolegýň, kolegov, že veď už si veľký tak netrapoš 😀

gribka1
2. jan 2026
@anonym_437578

@gribka1 Keď bola kniha vypredaná, tak duplom poviem, moja všade som ju hľadala, bola nedostupná. Veď nebudem hrať mrtvého chrobáka, nejak sa viem vcítiť, že dieťa čakalo.

@anonym_437578 Áno, viem sa vcítiť, aj ju chápem, celý túto diskusiu, ale pýtať si knihu, ktorá sa nedá kúpiť, čo sa vlastne má rodičov opýtať? Čo im môže vyčítať?

anonym_437578
2. jan 2026
@gribka1

@anonym_437578 Áno, viem sa vcítiť, aj ju chápem, celý túto diskusiu, ale pýtať si knihu, ktorá sa nedá kúpiť, čo sa vlastne má rodičov opýtať? Čo im môže vyčítať?

@gribka1 len hovorím, že mamka to mala sama proaktívne vytiahnuť. A ak je to s knihou tak, tak už možno aj pred sviatkami, že kniha je nedostupná, asi to nesplníme. Potom je tu toto sklamané vnútorné dieťa 🙂

brendaa
2. jan 2026
@annez

@annez tak to ti mohli radšej dať poukážku do kníhkupectva... tú čo si chcela nemajú....
Takže normálny rozhovor, tiež sa čudujem tvojej mame ale aj tebe...mohla si mamu upozorniť, že je vypredaná, a tvoja mama ti mohla povedať že knihu nemali.....

karolinakr
3. jan 2026

spytaj sa: "Prečo ste mi neobjednali tu knihu o ktoru som 5x prosila?"
Na tomto fore sa povazuje za normalne, ked manzel dostane xy darçekov, ale sam.nekupi nič, zabudne na narodeniny, ruku nepoda a hadźe ignor i na Vianoc..

čo sa týka obdarovania, tieź si kupujem sama dary a hlavne tie drahè, iný pocit je, ked mi pristane darček pod stromčekom a iny, ked si ho balím sama...a tieź si nemyslim, źe je normalne, ked niekto venuje čas a peniaze k obdarovaniu druhych a sam je odbyty 5€ poukaźkou z Lidla..totalny nevðak, neùcta a vyuźìvanie druhých

annez
autor
3. jan 2026
@zuzana76

@annez kniha zaujala aj mňa, ale vyzera, ze je uz dlhsie vypredaná. Vies pridat stranku, kde si ju nasla ty? Ja len na knihobote za euro a nieco a na martinuse tiez citanu za 14 eur. Cize podla mna ti rodicia nechceli kupit ako darcek pouzitu knihu. Sice mohli ti ju kupit aj pouzitu a plus tie dalsie nove. A mozno prave, led kupovali oni, tak neboli ponukane ani tie citane.

@zuzana76 odpoviem tu rovno pre všetkých, rodičom som posielala link na antikvariát, z ktorého si pravidelne objednávam. Celkovo mám doma viac kníh z druhej ruky ako nových, takže toto by problém nebol. Knihy z knižnice si požičiavam len výnimočne, hoci ich navštevujem tri. Problém tam je, že popri škole a práci nestihnem vždy tú knihu prečítať v danom čase a je pre mňa pohodlnejšie, keď si tú knihu môžem prenášať medzi budovami aj mestami bez strachu, že ju niekde stratím/poškodím a bude problém. Ak sa to stane s mojou knihou bude ma to mrzieť ale bohužiaľ. A s rodičmi to nechám tak, len im cca o mesiac oznámim, že si ju idem objednať a uvidím reakciu.

annez
autor
3. jan 2026
@gribka1

@gribka1 už som odpísala vyššie ale preistotu ešte raz. Dostali odkaz priamo na antikvariát kde bola skladom pri všetkých piatich pokusoch.

gribka1
3. jan 2026
@annez

@gribka1 už som odpísala vyššie ale preistotu ešte raz. Dostali odkaz priamo na antikvariát kde bola skladom pri všetkých piatich pokusoch.

@annez Tak platí to, čo som písala celý čas, nedali si námahu, zamrzelo by to aj mňa. A už si niečo riešila? Predsa len od vianoc ubehlo dosť dní. Nič nespomenuli ani sami od seba?

zuzana76
3. jan 2026
@annez

@zuzana76 odpoviem tu rovno pre všetkých, rodičom som posielala link na antikvariát, z ktorého si pravidelne objednávam. Celkovo mám doma viac kníh z druhej ruky ako nových, takže toto by problém nebol. Knihy z knižnice si požičiavam len výnimočne, hoci ich navštevujem tri. Problém tam je, že popri škole a práci nestihnem vždy tú knihu prečítať v danom čase a je pre mňa pohodlnejšie, keď si tú knihu môžem prenášať medzi budovami aj mestami bez strachu, že ju niekde stratím/poškodím a bude problém. Ak sa to stane s mojou knihou bude ma to mrzieť ale bohužiaľ. A s rodičmi to nechám tak, len im cca o mesiac oznámim, že si ju idem objednať a uvidím reakciu.

@annez a preco si sa ich rovno nespytala? Neviem, podla mna take hry a naznacovanie, ako ti tu radili nepatri predsa do uprimneho vztahu. Ved normalne sa ich spytaj, ze preco nekupili akurat tu knihu. Ja neviem, ale aj mne deti povedia otvorene a aj ja rodicom. Nenatahujeme sa, a ak sa citime nejakym sposobom sklamani, tak to povieme. Mne napr. aj syn neraz povie, alebo ma napomenie v niecom, ze "mami, mna napominas, ze toto a toto som urobil a ty si to urobila tiez". Normalne mu poviem, ze ano, mas pravdu, prepac. Nie je to dobre. a pod. Ja si len myslim, ze byt sklamana je trochu prisilne. Rodicia mozno ani netusia, ze si ju tak velmi chcela. Mozno si povedali, ze ti radsej kupia nove knihy. Mozno sa sustredili na mladsiu sestru, lebo si povedali, ze ty si uz dospela a darceky uz neprezivas. Kazdopadne ja na tvojom mieste by som sa spytala uz vtedy pod stromcekom, nie pred sestrou, kedze este veri na Jeziska, ale tak, aby nepocula.

anonym_254aa9
4. jan 2026

Mne by rodičia nič z antikvariátu nekúpili. Radšej by mi kúpili viacero nových kníh, ako jednu použitú. Nehodí sa podľa nich dávať niekomu pod stromček niečo používané. Jednoducho sú tak nastavení, nesúhlasím s tým, ale chápem to, tobôž keby, ako v tomto prípade nešlo o žiadnu vzácnu a výnimočnú knihu. Možno sú tvoji rodičia podobne vnímajúci, alebo sa spamätali neskôr a už nikde nebola. Ale stále nechápem o čo v tejto diskusii v podstate ide. Ani prečo vlastne bola založená. A už vôbec nie prečo pokračuje. Mne to príde strašne bizarné, dospelý človek chce úplne obyčajnú knihu od rodičov, tí mu namiesto toho dajú dve iné a dva kusy oblečenia a tu sa to rozpitváva ako psychické týranie, ujma na duševnom zdraví a celoživotná trauma.

annez
autor
4. jan 2026
@gribka1

@annez Tak platí to, čo som písala celý čas, nedali si námahu, zamrzelo by to aj mňa. A už si niečo riešila? Predsa len od vianoc ubehlo dosť dní. Nič nespomenuli ani sami od seba?

@gribka1 nič nespomenuli a ja som to tiež už nechala tak. Potom sa s nimi o tom porozprávam keď si ju budem objednávať, nie teraz, keď už sa sústredime prioritne na návrat do práce a školy. Kým som sa rozhodla ako to riešiť už by to bolo kontraproduktívne, takže ten rozhovor presúvam na neskôr

annez
autor
4. jan 2026
@zuzana76

@annez a preco si sa ich rovno nespytala? Neviem, podla mna take hry a naznacovanie, ako ti tu radili nepatri predsa do uprimneho vztahu. Ved normalne sa ich spytaj, ze preco nekupili akurat tu knihu. Ja neviem, ale aj mne deti povedia otvorene a aj ja rodicom. Nenatahujeme sa, a ak sa citime nejakym sposobom sklamani, tak to povieme. Mne napr. aj syn neraz povie, alebo ma napomenie v niecom, ze "mami, mna napominas, ze toto a toto som urobil a ty si to urobila tiez". Normalne mu poviem, ze ano, mas pravdu, prepac. Nie je to dobre. a pod. Ja si len myslim, ze byt sklamana je trochu prisilne. Rodicia mozno ani netusia, ze si ju tak velmi chcela. Mozno si povedali, ze ti radsej kupia nove knihy. Mozno sa sustredili na mladsiu sestru, lebo si povedali, ze ty si uz dospela a darceky uz neprezivas. Kazdopadne ja na tvojom mieste by som sa spytala uz vtedy pod stromcekom, nie pred sestrou, kedze este veri na Jeziska, ale tak, aby nepocula.

@zuzana76 nechcela som im kaziť radosť, ktorú mali z malej, ja som si ju tiež užívala. Vyriešiť to vyriešime, ale neskôr, keď budem mať istotu, že sa to nezmení na zbytočný konflikt.

Strana
z6