Skúsenosti s tajnou svadbou: Ako na to?
Mate tu niekto skusenost s tajnou svadbou? Ide o to, ze rodina je velmi veriaca a svadbu na urade neberu v uvahu, ale vacsia svadba v kostole aj s hostinou nebude tak skoro. Chceli by sme sa vziat tak, aby sme to mali papierovo v poriadku (dieta), ale aj preto, ze clovek nikdy nevie, co sa moze stat... ak sa vezmeme na urade, je potrebny ten ceremonial, alebo to vieme nejako skratit na ANO-ANO? A ak sa budeme brat v kostole, musi bude farar hovorit aj moje priezvisko? Dozvie sa niekto, ze uz sme manzelia? Vdaka
@thereisabear ohlasky nezavisia od rodiny, ale zvyklosti farnosti, tak snad fararovi neprikazu 😀 Kazdopadne dvaja dospeli ludia sa musia vediet za seba postavit a mat pevne nazory. Je to ich sobas a ich volba, nemali by sa dat ovplyvnovat
@terezka1947 u nas nebyvaju (sidliskova farnost) a my sme brali v inom meste a tiez ziadne neboli
@tecko28 zatiaľ som nezažila,aby ohlssky neboli nejako zverejnené. Buď spomenute iba naraz tesne pred svadbou všetky tri pri oznamoch,v buletine,či normálne na vyveske v kostole vzadu.
To má svoj význam verejné to oznamovať,už forma môže líšiť.
@tecko28 súhlasím. Len autorka sa pýta na tajnú svadbu. V tom prípade musí rátať aj s ohláškami (to už ona vie či ozaj budú alebo nie).
A aky je problem spravit si to podla seba a pri pripadnych otazkach "preco" povedat "lebo takto sme to chceli" ? Ved normalka. Napr. my s muzom sme sa chceli zobrat (podla moznosti v klude), ale nechceli sme svadbu ani v kostole (napriek silnym krestanskym korenom mojej rodiny) ani taku suchu na urade, a zaroven sme to chceli oslavit aj s rodinou, lebo ved uz sa malokedy vidime. Tak sme sa zobrali na dovolenke (pred odletom sme o tom zamere informovali len rodicov a surodencov) a po navrate z dovolenky sme za par tyzdnov zorganizovali svadobnu oslavu a pozvali celu rodinu. Nikto nic neriesil...
Mozes si svoje meno ponechat pri svadbe na urade. Nemusis si ho menit za manzelove. Pri svadbe v kostole poziadaj o zmenu za manzelove.
je to vaša svadba, spravte si podľa seba.. ja s manželom sme po sobáši mali hostinu len pre najbližšiu rodinu a svedkov s partnermi. vybrala som nejaké slaďáky ako podmaz, na youtube je kopa aj 4 - 5 hodinových mixov romantických pesničiek. súrodenci majú už vlastné rodiny s deťmi, rodičia po 60-tke.. všetci boli radi, že o 23.00 boli doma a mali ešte normálnu nedeľu na oddych. a bola to najkrajšia svadba, na akej sme boli, lebo bola naša.. a bola podľa nás ❤️ a hlavne sme si ju užili bez stresov, či sa všetci bavia, či sa každému páči, čo ten DJ hrá, či niečo nechýba.. menila by som len jednu vec, fotila by som sa iný deň.
a to nespomínam, že odpadla aj kopa trápenia s výzdobou (iba ikebany na stoloch zladené s mojou kyticou) a ani neviem s akým možným aj nemožným "must have" svadobným programom a kúskami.
zvyšku rodiny sme v predstihu dali vedieť, dostali oznámenie bez pozvánky k stolu.. a deň - dva pred sobášom sme všetkým rozviezli koláče.. ani nevieme, či bol niekto urazený, nikto nám nič k tomu nepovedal 😅 a samozrejme, ani nikto neprišiel zablahoželať 🤷🏼♀️
@lukbe 2x sobas mala uz aj moja starka, najprv sa brali na urade a neskor v kostole, aj v dnesnej dobe je to bezna vec
Nebola som tu dlhsiu chvilu, prepacte. Co sa tyka sobasa, tak aj my chceme normalnu vacsiu svadbu 🙂 sme spolu dlhe roky inak, snivame o tom, rodina aj setri, tesia sa, my sa tesime, ale mali sme iste problemy (nedavno umrtie, ine zavazne vydavky a kopec veci), proste si na normalnu svadbu musime este pockat. Zaroven ale nechceme robit ani veceru 2x. Robili sme tento rok "iba" dve oslavy s rodinou a par kamaratmi a bolo to hrozne. Akoze pripravy takmer ako na svadbu, nase rodiny su take a my to tak mame radi 😊 nase rodiny by nerozdychali, keby sme sa vzali na urade a nebolo "aspon nieco" a to uz ide...saty, oblek, obed, pitie, nejaky zakusok... proste nie, aj 200€ je pre nas za toto vela. Preto sme to chceli vyriesit nejaky den medzi robotou, ze odbehneme len tak na urad, odbavime to a vratime sa spat do prace 😃
To vtedy bol iný dovod na 2x sobáš s často bol v ten istý deň.
Mali sme svadbu na úrade, s dvoma svedkami. Trvalo to 15 minút. Ani obrúčky sme si nedali. O rok na to sme mali svadbu v kostole, priezvisko sa tam vôbec nespomínali, brali sme sa predsa pred Bohom prvý krát a už sme si dali aj obrúčky.
rodina by neprežila,keby nebola svadba v kostole,ale že si tehotná bez svadby to im nevadí?
@thereisabear tie ohláŝky sú povinné a sú v znení že príklad "Ján Mrkvička z našej farnosti a Anna Nováková z farnosti Lúčky sa chystajú uzavrieť sviatosť manželstva vo farskom kostole v Senci" A je jedno či to farár vyhlási na omši alebo to bude len na nástenke, pobožná rodina si určite oznamy prečíta, aby vedela kedy je omša. Alebo niekto z širšej rodiny,.kamarátov a oznámia to blízkej rodine v rámci small talku či sa chystajú na svadbu.
Urob iba obrad v kostole a hotovo. Ci veľmi chcete veľkú svadbu? Alebo chcete iba vyhovieť rodine.
@rozculena zamyslam sa nad tym, k comu je takato otazka? Dieta je pozitivom a zo situacie nebolo 2x nadseni, ale v konecnom dosledku je to radostna sprava. Zatial co nemat svadbu v kostole znamena nemat svadbu v kostole a ziadne pozitivum na tom nie je
hlavne ja sa zamýšľam,že chceš mať svadbu v kostole a už si tehotná.Keď ste všetci tak kresťansky založení,tak by si mala sexovať až po svadbe.
Toto je neskutočné farizejstvo.
@rozculena Úplne s tebou súhlasím... riešia tu tajnú svadbu, čiže chcú oklamať rodiny a ešte aj čakajú decko pred svadbou... to je pre silne veriacich asi ok... klasická kresťanská ideológia, hlásať, že som kresťan a popri popierať všetky kresťanské hodnoty... ako moja babka hovorí "ťahajú Krista za nohy"...
Ohlasky podla.mna zalezia uz Len od knaza a jeho postoja, viem ze Tu u Nas v BA v kostole ich vyhlasuju, ale netusim, ci na ziadost snubencov alebo to Tu tak je zauzivane, ked sme sa my brali 10 rokov dozadu v meste odkial pochadzame, sa knaz pytal, ci chceme ohlasky a my sme odmietli.
@rozculena mas velmi priznacny nick, davaj pozor, nech ti nepraskne cievka 🙂
@misinka20
Tajna svadba nie je na oklamanie rodiny ale na to, aby sme uz pred statom boli manzelia, ak by sa jednemu z nas nieco stalo. Mimochodom - paci sa mi, ake domnienky si ludia vytvaraju, pritom nic nevedia 🫠
z tvojej tajnej svadby určite nie.
Tak mi vysvetli načo to je dobré? Však sa zoberte ako vy chcete, čo rodinu do toho, to vám môže byť fuk... za mňa je to pokrytectvo, hlásať akí sme kresťania ale klamať, žiť v hriechu a ešte sa obhajovať, že veď to je ok... ste dvaja dospelí, snáď aj svojprávni ľudia a čakáte dieťa, tak snáď nemusíte robiť čo chcú a vyžadujú iní ale čo chcete vy!
@letfenixa ja som nikde nepovedala, ze ich chceme oklamat, pytala som sa, ci sa hovori priezvisko a ci sa niekto dozvie, ze sme manzelia. Diskusia nie je o tom, ci moze knaz klamata a povedat len moje rodne priezvisko. Treba vediet citat s porozumenim a odpovedat na to, naco sa clovek pyta, lebo inak si zbytocne minas cas a mna tvoje uvahy uprimne nezujimaju, nehnevaj sa 🙂
@tinqua Kto nezije v podobnej rodine, nikdy neuveri. Rodina je nieco, co si clovek nevyberie 🙂 tu maju zienky pocit, ze zivot je len cierny a biely, ale vo finale su prave ony tie, co maju v realite uplne na figu zivot a nie su uz tak razne a idealne, ako sa tu vykresluju. Rodina su ludia, ktori spolu nemusia vzdy suhlasit, niektori su beneventnejsi, ini si idu tvrdo po svojom a kazia zivot kazdemu naokolo, ale nic sa s tym neda robit, len hladat balans. Niekto ho najde v kompromise, niekto v raznom preruseni kontaktu, ale kazdy robi najlepsie, ako vie. Inak ja poznam extremne veriacu rodinu, su dve sestry a obe rozvedene 😃😃😃 obe pisali papier niekde na biskupstvo (ci niekam) a tvaria sa, ze muzi konali take hriechy, ze im je to "odpustene". Ach. My sme spolu roky rokuce lebo chceme a zelala by som kazdemu zit partnersky zivot tak dlho len z cistej lasky 🙂 polovica tu veriacich by sa uz mozno rozisla, keby sa nevzali do roka dvoch 😃
@misinka20 Vies co je pre mna zaujimave? Ze sme sa rozpravali uz s tromi knazmi a vsetci mali laskavejsie slova ako ty. Nastastie viem, koho nazor chcem pocut a koho nie, pripadne komu budem nieco vysvetlovat Mišinka 🙂
Ved ano...ja prskam na farizejov, co robia tolko zla v mene panovom, ze diabol si moze zobrat dovolenku. Ale stale si myslim, ze najrozumnejsie je vo vasom pripade povedat veci ako su. Mala dobre myslena obkluka sa vie cestou nabalit, nevies ako si to ludia vysvetlia a z nicoho moze vzniknut taky priek, ze az. Proste len nemate peniaze, to je uplne pochopitelny dovod, preco nie svadba se vsim vsudy. Rodina by mala byt rada, ze si šťastná. Zelam vsetko dobre do ďalšieho spolocneho zivota.

@tecko28 ohlasy sú vždy,možno spojené do jedného,namiesto 3,ale musia byť. V mestách zvyknú byť vyvesené bežne.