Sobáš pred matrikou a potom v kostole
Ahojky.. Tie co ste mali sobas na urade. Mali ste neskor sobas aj v kostole? Sme vzatí dva roky a svadba bola von pri hoteli takze knaz neprisiel ale starosta. A akosi mam take nutkanie vziat sa aj v kostole. Praktizuje sa to v pohode ? Dakujem
@autorka nechcem rypat, ale naco cirkevny sobas? Do kostola nechodis, tak naco? A to sa Ta fakt uprimne pytam, lebo ja som bola dlho predlho evanjelicka, venovala sa ezoterike a bude to 10 rokov, co som katolicka. Ja som si to slobodne zvolila s tym, ze vsetko beriem tak, ako to katolici maju. Chodim v nedelu a v prikazane sviatky do kostola, na spoved aspon raz za mesiac, zijeme vo sviatostnom manzelstve a deti tiez vedieme k viere.
Akoze, nechcem Ti hovorit, ze to nemas robit, kludne a fandim tomu velmi, ale prosim Ta, zamysli sa nad tym, aka je Tvoja viera, ci veris v ziveho Boha v Eucharistii, toto je podstatne v prvom rade. Boh Ti manzelstvo moze pozehnat aj tak, On Ta pozna najlepsie, a potom mozno cez tuto sviatost Ta privedie blizsie k sebe. Cesty k Bohu su rozne. Ja som mala tiez velmi zaujimavu.
Tak len Ta chcem povzbudit, aby ste do toho sli uprimne, s presvedcenim a zivou voerou, pokial je to mozne.
Nijaký katolícky kňaz (o iných neviem ako majú) vás nezosobasi inde ako na vysvätenom mieste - kostol, kaplnka. To je logické, nezávisí to od farára, ale celkovo od podmienok cirkevného sobáša. Keď ste predtým plánovali svadbu, toto ste vôbec neriesili? Veď ak raz chcem sobáš v kostole, tak si hádam predtym zistím podmienky..
Každopádne si kľudne môžte urobiť posvätenie manželstva (nie je to druhá svadba, ani nový cirkevný sobáš ) ale dátum sobáša aj sobášny list bude platný len ten prvý.
@janka1011 ja som bola taka evanjelicka, ako autorka katolicka. Do kostola som nechodila, verila som tak po svojom. Mala som casom velke psychicke problemy prave kvoli ezoterike a reiki, az jeden katolicky knaz bol ochotny sa modlit za moje oslobodenie, evanjelicki mi len hovorili, ze sa mam viac modlit. Podstupila som aj exorcizmus, ale to az neskor. A prvy najvacsi exorcizmus som zazila v Medzugori, to bol ako krst ohnom pre mna a tam sa vsetko zmenilo. O pol roka po navsteve Medzugoria, som bola znova pokrstena a zaroven som mala prve svate prijimanie. Uz ako matka takmer rocneho synceka, som mala birmovku...🙂.

Žena veď si prečítaj, takéto prípady sú tu spomínané aj na mrte. Keby si trochu rozmýšľala a pri plánovaní svadby si niečo prečítala, pravidlá o svadbe, tak vieš že kňaz môže sobášiť iba na vysvatenom mieste, čo hotel nie je, civilný sobáš je na matrike a musí byť na dôstojnom mieste, so štátnym znakom, sobasiaci musí byť oprávnený a mať atribúty.a niektoré matriky umožňujú sobáše a sú ochotný sobáš vykonať aj na inom dôstojnom mieste(hotel, park, záhrada, veža, loď...) Iba druhy sobášov sú právne rovnocenné.
Teraz si môžete dať manželstvo požehnať, môžete takmer čokoľvek čo bude v súlade s kanonickym právom a to vám vysvetlí kňaz