Sobáš v kostole bez sviatostí
Dobry den s muzom sme spolu 12rokov mame apolu 2 deti. Starsia ma uz aj prijimanie za sebou. Na urade sme zosobaseni 5rokov(kvoli korone) mali sme mat svadbu v kostole ale bola nakoniec iba uradna malicka bez nikoho.
Teraz nas konecne caka svadba v kostole..
Muz nema ziadne sviatosti( je veriaci ale rodicia na neho kaslali co sa tykalo sviatosti a chodenia do kostola pritom obaja rodicia vsetky aviatosti maju).
Otazky:
Moze slubovat pred bohom tak ako ja alebo moze povedat iba ano?
Ako je to s oplatkou(telo kristovo) on ju mat nebude ano?
Kedze uz davnejsie si chcel urobit aspon krst a spravili sme ho teraz pomoze to nejako? Ostatne sviatosti do svadby nestihame.
Dakujem za rady
Treba vybavit dispenz a na prijimanie samozrejme ist nemoze, ale sobas v kostole mat mozete.
Tak chybaju mu vsetky sviatosti, ktore oficialne potrebuje... tu mas k tomu temu, ten chalan to tam dobre popisal
@anjelicek26 to som videla davnejsie preto sa pytam ak by si dorobil zatial aspon krst ci by mohol pred bohom prisahat /slubovat
Aký je problém ísť na faru, kde ti to poriadne vysvetlia?
Rodičia sa na neho vykašlali ….pn si prečo v dospelosti neodrobil sviatosti?
Autorka, nemusi mat ani krst, treba vybavit dispenz a moze sa sobasit. Chod za fararom a vybavis.
Tvoj muz ma dost rokov na to aby si urobil vsetky sviatosti pokial chcel a nie sa vyhovarat na rodicov - 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️
Opýtajte sa farára ktorý ho krstil, keď píšeš, že teraz si robil krst. Mňa zaujíma, prečo to riešite teraz o 5 minút 12, keď ste na to mali 5 rokov. Ci kostol nič, viera nič, len fanfary v kostole? 🙈
"Kedze uz davnejsie si chcel urobit aspon krst a spravili sme ho teraz pomoze to nejako? Ostatne sviatosti do svadby nestihame." krst teda má, či nie?
Aký je problém ísť za farárom ktorý vás bude oddávať?
U dospelých sa robia všetky 3 sviatosti naraz, nie zvlášť ako u deckách. A v dospelosti treba chodiť na náboženskú výchovu buď k farárovi alebo učiteľovi, takáto príprava trvá 1-2 roky podľa toho akého farára nájdeš. Mne trvala rok a až potom ma pokrstili ráno a ešte v ten deň na birmovanie som mala aj prvé sväté prijímanie. Predtým som mala skúšku, musela som urobiť test a aj farár sa ma pýtal na všeličo možné. Ale svadbu sa dá robiť aj vtedy ak má iba jedna všetky sviatosti a ten druhý nemá ani jednu, len musí podpísať nejaký súhlas
Az taky veriaci nebude ak nema sviatosti, samozrejme nemoze prijimat nemoze slubovat bohu....je iba svedok sobasa.
Sviatosti mohol mat davno porobene ak by chcel a bol veriaci.
1. Telo Kristovo nie je oplátka.
2. Ak nemá krst, môže sa sice sobasit v kostole aj ako neveriaci, ale nebude to mat cirkevnú platnosť preňho, iba pre teba.
ostatné sviatosti nemusí mať, tak nepôjde na sv. spoveď ani na prijímanie.
Ja som mala krst a 1.sv.prijimanie spolu (lebo to nebolo na Velku noc) a birmovku o 2 roky s mladymi deckami. Ja uz som mala po sobasi a 1 dieta. Ale nic sa nestane, ked bude mat len krst alebo aj nic, vybavite dispenz. Ale ak Ty si veriaca a mas sviatosti, prosim Ta, Telo Kristovo nenazyvaj oplatka, lebo fakt by si mala vediet tieto veci. Da sa vsetko aj na nete dohladat, ist za knazom vo svojej farnosti a vsetko Vam vysvetli.
Samozrejme, ze prijat Telo Kristovo nesmie.
Prisahať neviem či bude. Eucharistiu prijať nemôže. Choďte za kňazom a vysvetlí vám, môže začať neokatechumenat
Je to platné manželstvo pred Bohom,ale nie je to sviatostne manželstvo
Musí mať dišpenz a podpísať že nebude brániť vychovávať deti vo viere. A mohol s deckom mať prvé sväté prijímanie
Ak je pokrsteny,kludne moze mat cirkevny sobas. Ale bez prijimania a spovede
Píšeš, že krst do svadby stíha? To neviem, ako myslíš, krst u dospelého predpokladá niekoľkomesačnú prípravu, väčšinou rok.
Ja som sa vydávala v kostole bez sviatosti,dá sa to na výnimku,svokrovci sa zaručili písomne na farskom úrade ,že si sviatosti dorobim,pol roka po svadbe som mala naraz aj krst aj prijímanie aj birmovku,v nedeľu po omši.na svadbe som neslibovala,len povedala,tak mi pán Boh pomáhaj,na prijímanie som samozrejme nešla na obrade
Príprava trvala asi 8 mesiacov,chodili sme na faru s manželom každý druhý týždeň,pripravoval nás diakon,potom farár preskusal a povedal ,že som pripravená.
Príprava trvala asi 8 mesiacov,chodili sme na faru s manželom každý druhý týždeň,pripravoval nás diakon,potom farár preskusal a povedal ,že som pripravená.
@zuzka1. Nemusi si ateista nic dorobit, ani chodit po svadbe do kostola. Jedine musi slubit ze nebude branit vo vychove deti k viere.
Píšeš, že krst do svadby stíha? To neviem, ako myslíš, krst u dospelého predpokladá niekoľkomesačnú prípravu, väčšinou rok.
@neoveronika štandardne sú to dva roky prípravy na krst.
podpise papier,ze nebude branit vychovavat deti v krestanskej viere,ani teba nebude nutit konat proti svojej viere,nieco tak sformulovane,ty budes na kriz prisahat,on povie iba tak mi Pan Boh pomahaj..
nemoze prijat telo Kristovo

Tak chybaju mu vsetky sviatosti, ktore oficialne potrebuje... tu mas k tomu temu, ten chalan to tam dobre popisal https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-slavnosti-a-darceky/ake-su-podmienky-svadby-v-kostole/