Ste tu niektorá, ktorá neoslavuje Vianoce a nemáte štedrú večeru?
Mamičky, je tu niektorá, ktorá má deti, nerobí Štedrú večeru, ale normálne varí v ten deň, a ani extra neoslavuje Vianoce, ani nevyvára, ani nevypeká? Proste len pozeráte s deťmi rozprávky, idete sa prejsť a strávite tieto dni ako bežný víkend. Ďakujem.
No tak strav. Hlavne, že sa budeš trepať do kostola. Tam určite nepadne o Vianociach ani slovo. Veľa ľudí neslavi Vianoce, len o tom nemajú potrebu onanovat na nete. Nechceš sláviť, neslav. Vlastné deti máš evidentne u prdele, tak čo ťa vzrušuje, či sa to paci nejakým anonymnym nickom na pochybnej stránke. Dajte si rožky, pustite si Hriešny tanec (napríklad. Ten nie je o Vianociach) a budeš mat Vianoce podľa svojich predstáv. Tieto anomymne diskusie dokážu dosiahnuť netusenu hĺbku 🙄🙄🙄
@dskjhfdlkdjhl Presne tak, my tiež na večeru rožky nejeme. Na raňajky, alebo cez týždeň synovi do školy na desiatu v pohode, ale večeru mávame varenú.
@h2 Tiez mame vzdy veceru varenu, takze rozky s natierkou si nejako neviem predstavit, ale ked to niekomu vyhovuje, tak potom mne je to fuk. Len neviem, o co tu vlastne islo, ci sa zakladatelka chcela pochvalit, postazovat, alebo nas pozvat na veceru😉
@dskjhfdlkdjhl Podľa mňa čakala odpovede, že v pohode, je to normálne... Proste nejaké uistenie, že to, pre čo sa rozhodla, je v poriadku. Myslím, že s tým sama nie je celkom stotožnená, ináč by jej naše názory boli ukradnuté.
@dskjhfdlkdjhl Mňa zaujímalo, či sa nájde niekto, kto tiež nedodržiava Vianočné zvyky, a ako tieto dni strávia..
@h2 Ja som nechcela žiadne slová uistenia, že či je to normálne, alebo čo.. Ja som už ani minulý rok nechcela robiť absolútne Vianoce, ale došli naši a napriek môjmu nesúhlasu postavili Vianočný stromček..
Vianoce som spravila len veľmi jednoduché len preto, lebo moja mama do mňa mesiac hučala, že treba deťom urobiť Vianoce a ja som už chcela mať od jej reči pokoj.
Mne je to úplne u prdele, kto si čo o tom myslí, že moje deti nebudú mať Vianočné zvyky, atmosféru a čo ja viem ešte čo...
@h2 no u nás ani u mna ani takéto veci nie na večeru
to cestoviny na obed kludne nejaké zaujímave ale na večeru vôbec
privarok ten milujem ale už vidím ako potom o desiatej s polovičkou vytahujeme konak na travenie aby nam nebolo tažko
vyslovene koláč, chleba, zapekany chleba, závin listkovy slany , slimaky listkové doslova
a je mi jedno či vianoce,silvester proste nie , mne bolo napr vždy tažko kombinaciu cesnak +večera ako dieta preto som uvitala odsuhlasenie mm že bude obed, zase sviečky ikebanu mávame pravidelne mna to baví cely rok
ked má polovička volno jeme všetci spolu pri stole , bez čitania, tv vypnuta ,mobil odloženy na poličke,a ked zapipa sms sa počká kym sa doje,svet sa nezblazni, to je zase moja tvrda tradicia doslova 😝
@sara07, ved v pohode, ale nezakladás diskusie, či môžeš uvariť na Štedrý večer cestoviny a raňajkovať rozky s pastikou, ci som len niečo prehliadla? 🤣 Proste si robíte po svojom, nepotrebuješ povolenie osadenstva MK. A uviedla si hneď aj dôvod, prečo to tak robíš, nie ze mne sa nechce, len tak, vlastne neviem, čo chcem....
svet je už asi uplne pomýlený, sme kresťania, máme stromček, dame darčeky, ale tradície nedodržiavame, tomu asi ani nerozumiem.. ved to stačí, aj to je trdičné , nie? pre mna by vianoce bez tradície, ako sa tu snažíte predsvedčiť samu seba boli asi take, že sa vyvalím niekde v mexiku na plaži, nemám stromček, nemam vyzdobu, nemam darčeky, ale ved vy v podstate tradicie mate.
Tak si strašne sebecká.
Ja si neviem Vianoce bez tradicii predstavit, myslim, ze prave o tom su tie Vianoce. U nas su tieto sviatky take ako aj roky pred tym. Ako mali zauzivane moji rodicia, moji stari rodicia. Proste nemienim to menit, nehovorim, su veci, ktore neriesim, nejdem sa s pecenim nejako pretrhnut, ale medovniky urobim, aj vyzdobu, bez toho by neboli sviatky sviatkami 🙂
Ja si tiež myslím, že je to od teba sebecké, že nechceš deťom pripraviť Vianoce. Veď tie sú hlavne pre deti, nie? A mne sa páči hlavne to doržiavanie tradícií z generácie na generáciu. Mne vlani mesiac pred Vianocami zomrel otec a to som teda mala (aj mám) všelijaké stavy a posledné, na čo som sa tešila sú Vianoce. Ale kvôli deťom som sa premohla a urobila Vianoce ako každý rok. A tvojim deťom nevadí, že budú mať také Vianoce - Nevianoce?
Keby som raz bola rozhodnuta, ze chcem sviatky stravit napr. v pyzame na gauci s telkou, tak moja mama by sa mohla postavit na mihalnice a nijako by ma nedonutila ich travit inak a ani by ma nezaujimalo, ci este niekto iny takto travi vianoce. Treba fungovat tak, ako to danej rodine vyhovuje (ak teda byva zakladatelka s mamou, tak potom by samozrejme mala respektovat aj jej priania, ak nie, tak potom s nou o tom vobec nemusi diskutovat), ak chce cela rodina na veceru rozky, lebo tak su zvyknuti a tak im to vyhovuje, tak nech maju rozky. Lenze tu asi je ten problem, ze zakladatelka sama nevie, ci robi dobre, alebo je len velmi frustrovana a z toho plynie jej nechut.
Pekne vianoce sa daju pripravit v uplnej pohode, tak aby si ich pripravu rodina vychutnala, prezili to spolu, spolu ako rodina. Ale ak ich nebavi spolu pripravovat vianoce, tak nech nepripravuju, nech idu na vylet a uziju si tie dni spolu. Ak je niekto spokojny pri telke na gauci a celej rodine to vyhovuje, tak nech je.
Tak celkom tomu nechápem, ale ja som si vždy myslela, že pre kresťanov sú Vianoce nábožensky sviatok a ako taký sa sviati. Na čo ideš “autor” do kostola? Si veriaca? Či len tak? Však nemusíš si urobiť Vianoce ako ma väčšina ľudí, ale nemala by si aspoň nejakým spôsobom osláviť narodenie tvojho spasiteľa? Pre teba ako veriacu by Vianoce nemali byt obyčajným dnom, keď si ľahnem pred telku, napchám sa rožkami a večer deťom pohodim niekde darčeky (ak majú deti šťastie, tak pod strom)
Absolútne nerozumiem tvojmu postoju. Keby si nebola krestanka tak beriem, nepatríš k tomuto náboženstvu, nevieš, o čo tam ide, tak nevidíš dôvod, tradície uchovávať nechceš, koli deťom sa tiež nepremožeš....Môžeš bližšie vysvetlit tvoju životnú filozofiu? Lebo nejak nechápem, čo sa snažíš dokázať tvojim postojom, zvlášť ak si kresťanka a do toho kostola nejdeš len tak v rámci prechádzky
@sisaka Toto sa neda pochopit. Ak to ma byt vikend ako kazdy iny a zaroven tvrdi, ze ide do kostola, tak potom chodi kazdu nedelu a teda je asi veriaca. Ak je veriaca, tak potom by tie sviatky nemala brat ako kazde ine vikendy, a tu mame spor. Co viac dodat? Nuz, ja ako matematik som sa stratila😀
@miriam11 mne napisala, ze nema, ale tiez to tak vidim.
A teda je mi jasne, ze nie vzdy sa matematika da aplikovat do bezneeho zivota, ale taka zakladna logika by nas nemala opustat.
mam 9r a 5r, budeme v zahranici styria. Sme minimalisticka rodina a domacnost. Nepeciem ale varim, kremova polievka, ryba so zemiakmi. Stol ozdobeny, stromcek maly, asi 1 m, ozdobene detmi ozdobami co oni vyrobili z papiera napriklad. Jeden veniec v Byte a tri ozdoby na okne. Rozpravky citat a pozerat, prechadzka. Kostol nie. Do davu nechodime, len ked neni omsa, sviecky. Sme ako rodicia katolici, deti nepokrstenie. A takto sa mam ako Mama dobre, tym padom vsetci sa maju dobre 🙂))
@miriam11 To nie je egoizmus, ale nemusím byť predsa ako ovca a robiť Vianočnú atmosféru, keď to jednoducho nechcem, iba preto, že to všetci robia na Slovensku.
detom bude normálne čo vidia doma a u rodičov čo to berú normálne a pohodovo. to ze ako budú brat o pár rokov , kriticky či nekriticky , nechajme na nich.
Ale kludne sa dalej presviedcaj o tom ze nie si sebecka a leniva

Ty kkkt rožok 😂😂😂😂