Štedrý deň a zvyky u vás doma
Ahojte,chcela by som sa
opytat,ako trávite s deťmi Vaš Štedrý den,aké zvyky zachovávate,aby bol pre ne tento deň čarovný a aby mali naň tie najkrajšie spomienky?
Ja som svoje detstvo prežila v malom.mestečku a v horách,teraz vsak bývame s ročnou dcérkou vo veľkom meste a chcela by som jej pripraviť niečo výnimočne,aby mala na čo spomínať.A este otázka,ako k Vám príde"Jezisko"?Mame malinky dvojizbak a nápady,ako sa v danú chvíľu prebavit s dcerkou,malo....😉 dakujem vopred za námety 😊
Myslienka krasna, ale rocna dcerka na tieto vianoce urcite spominat nebude 😂 ani si velmi neuvedomi, ze nejake vianoce su. Moja ma 2 r 9m a teraz prvykrat budeme robit vianoce s programom, lebo z toho uz nieco bude mat. Maly ma 11 m, tak on sa pritom len zvezie, ale ak by bol sam, iste by som nerobila ziadne halo len kvoli nemu. Rocne dieta nedokaze pochopit pojem ako Jezisko. K nam pride tak, ze kym budu deti poobede spat, darceky sa vezmu na balkon, co je v blizkosti stromceka. Zobudia sa, pojdeme sa najest, potom pojde tato vyvencit psa, my medzitym nakukneme do izby, ci uz nejde Jezisko auž zrovna ho po tme zahliadneme davat darceky podi stromcek (muz na tom trva, aby ho aj videla). Potom odideme, aby sme ho nevyrusili a vratime sa, ked bude vsetko hotove
@evalin88 😂 haha toto novodobi dizajneri nedoriesili, ze ako ma chodit jezisko 😂 my ako deti sme vzdy jedli v kuchyni, v obyvacke boli dvere zavrete a len sme zaculi zvoncek a islo sa. My tento rok postavime stromcek v detskej izbe.
Asi aj mi budeme musiet.. ked podrastie.... vlastne proobleeem ktory mi dotrraz nenapadol. Opytam sa znamych ako to riesia oni.
Ja si väčšinu veci chystám deň dopredu, aby som sa 24nezblaznila. Od rána pozeráme rozprávky, stare,klasické, moje deti ich zbožňujú rovnako ako ja. Na obed máme len niečo striedmejšie, potom väčšinou muž zoberie deti vonku a ja chystám posledné veci a také čo sa nedajú odložiť. Darčeky máme pripravené čo najbližšie pri stromčeky, aby keď sa deti budú hrať, tak ich rýchlo šupneme pod stromček. Večeriame o piatej. A potom už klasika, darčeky všade, radosť, úsmevy. A mu tam s mužom sedíme v množstve roztrhaného papiera a sme šťastní
@sorcie u nas kym boli deti malé , vždy sli do vane. Ja alebo muž sme odbiehali ,,otocit rybu" potom sa šlo obliecť do detskej, lebo v obývačke je otvorené okno. Všade bola tma len sviečky a decka zavreli oci a TRAMTADADA ako je to krásne... Dcéra do teraz spomína.. mamina ale ja som na ten 🌲 dovidela. Tie darčeky tam neboli,. A zrazu áno... Teraz na uz syn 19 rokov a stále to je,. Idem do vane, nech môže prísť ježiško... Obaja boli tretiaci, ked na to prisli. No staršia dcéra este ,,zdrzala s nami" at bratovi nepokazí radosť.
Neviem no tieto maličké detičky si to ešte tak moc neuvedomujú ale tak normálne si spraviť pekný deň s rodinou aby ste si to aj vy užili vaše prvé vianoce, aj u nás to bude skôr tak, že si my budeme užívať prvé vianoce s drobcom
@ptmt1011 ja som prave vahala, ci hovorit pravdu uz od zaciatku, nakoniec som sa rozhodla, ze im chcem dopriat to carovno a rozpravkovo, my sme sa na jeziska vzdy velmi tesili a nepoznam ziadne decko, co by po precitnuti zazilo nejaku obrovsku traumu, tak asi to za to stoji
@sorcie my ked sme boli maly sme chodili doobeda na cintorin,potom sme rozpravky pozerali a chystali stol na veceru.pod obrus sme dali peniazky cesnek.... A ked sme vecerali tak vtedy s nami byvala babka davala krizik na celo s oplatku a medom a potom klasika na vecerali a isli darceky rozbalit 🙂 uz mame dcerku a tiez chcem neake este nove tradicie zaviest aby mala vzdy krasne spomienky na vianoce 🙂 a veru tiez neviem jak jezisko donese darceky ked mame spojenu obyvacku s kuchynou 😀 ale dame ju do stolicky k stoliku a jeden ju bude zabavat a druhy da darceky rychlo pod stromcek asi.inak neviem ako 😀
my máme takú tradíciu, že sa do lavóra s vodou nahádžu mince a všetci sa tou vodou opláchneme (ruky, tvár) aby sme v ďalšom roku mali dostatok peňazí.. a kto sa umyje ide k stolu a čaká na ostatných. išli sme vždy od najmladšieho takže bolo dosť času aby jeden z rodičov dal pod stromček darčeky. alebo ešte taký zvyk, že sa musí svietiť v každej izbe v dome, takže popri zapalovaní svetiel sa tiež dali dať darčeky pod stromček.. nepamätám sa kedy to robili rodičia ale bolo to perfektné lebo som nikdy nikoho nevidela a verila som dlho 🙂
Na Štedrý deň mám iba tie najčarovnejšie spomienky...🤗 u nás to bolo tak, že od rána sa držal pôst, aby sme videli zlaté prasiatko 🙂 Mama napiekla záviny - makový, tvarohový, orechový a kto nevedel vydržal, mohol si dať, ale len z týchto závinov. Doobeda sme vždy s bratom išli na prechádzku. Rodičia spolu varili. Pozerali sme rozprávky. Po štvrtej sme mali štedrú večeru - len pri svetle sviečky, nikto neodchádzal od stola, pomodlili sme sa, dali si oplátku s medom, mama spravila každému krížik na čelo a dala požehnanie do ďalšieho roka. Celá rodina sme jedli z jedného taniera (pre súdržnosť v rodine), zvyšky jedál sa dávali na tanier smrtke, aby si zobrala tie a nie niekoho z rodiny. Po večeri opäť modlitba a už sme utekali ku stromčeku. Ako sa tam vždy tie darčeky dostali mi je dodnes záhadou 🙂 Párkát sme dokonca okolo stromčeka nastražili “pascu na Ježiška”, ale nikdy sa nechytil 😂 Pre mňa boli naše Vianoce čarovné, rozprávkové a určite budem mnohé tradície dodržiavať aj vo svojej domácnosti. Môj manžel nič také nepozná, u nich je Štedrý deň skoro ako bežný okrem rozdávania darčekov, slávnostnejšie obrúsky na stole a to je tak všetko.. čo je podľa mňa smutné, chýba tomu tá atmosféra.
Ja mám veľké deti a darčeky nosí stále Ježiško. Tešia sa na to.
Niekedy nerozumiem... 😀 Aj vy ste boli kedysi babatka a polozte si otazku: "Ktore Vianoce si pamatam ako prve?" Stavim sa, ze ani jedna z vas nepovie, ze tie, ked ste mali 1 rok 😀
@ptmt1011 A nie ste veriaci je to ok.
@ptmt1011 ja si Vianoce pamatam asi az ked som mala 4 ci 5 rokov 😁 len sa niekedy cudujem, pre ake male deti sa tu idu robit velkolepe Vianoce 😀
Naše vianoce budu asi podobné ako moje z detstva.
Stromček donesie Jezisko rano 24.12. ( my teda ťaháme "nočnú" ) aby rano ked otvori očká rozsvieteny stromcek tam uz bol.
Deň bude asi v znameni rozpravok, a pojdeme na cintorin zapalit sviečku aj nasim dievcatkam, ja viem, ze aj oni tam v nebicku budu mat krasne vianoce.
Poobede klasika varenie, príprava na večer.
Veceriame vždy o 18ej ked vyjde na nebo prvá hviezda. Maly ma čochvíľa 3r takže s ockom sa pojdu pozriet von, ci uz ta hviezda vysla, ci uz môžeme začať jesť. Medzitym dam v klude a pohodicke darceky pod stromcek.
Veceriame spolu, len pri svetle sviecky. Pomodlime sa spolu. Lameme a delime sa oplatkou. Medovy krizik na cielko pre malého, oplatka s medikom a cesnakom aby sme boli zdravi. Jablcko neprekrajujem, nemam rada "vestby"
Najeme sa klasikaklasikopat kapustnica s hubami, zemiakovy salat a... ... tu bude zmena, ja budem mať vyprazany rezen a manzel rybu, malému dám tiez rybku. Na záver sa opat pomodlime a idu sa rozbalovat darceky. Toho roku rátam megarychlu večeru, a tak to uz bude asi každý rok.
Tiež som sa nemohla nikdy dočkať kedy otvorim darčeky.
Jednoducho Vianoce, stedry den musia byť čarovné. Ono to krasne, záhadné potom ostane v nás na celý život.
Lebo práve tie vianoce nás naučili uz v detstve veriť na zázraky.
A naozaj, zázraky sa dejú. Len v nich treba veriť.
@ptmt1011 myslím že to nieje o dôvere či nedôvere medzi dieťaťom a rodicom, ja mám s deťmi úžasný vzťah, rozprávame sa o všetkom a nemali žiaden problém prejsť z Ježiška na to,že to dávajú rodičia. Žiadna trauma ani nič podobné. Pretože sme to doma nikdy neprežívali, je to len tradícia,nič viac. Syn má 11 a hoci už pár rokov vie ako to je, stále píše list Ježiškovi a tento rok ho prepracoval tak že nám s mužom spadla sánka. Tak isto sa normálne bavíme o vzniku bábätiek a pod.
A viete čo?
Dodnes to nechápem, alebo si nepamätám ako som si to vedela odôvodniť, ale darčeky rodičom som uz kupovala pid stromcek ako 5rocna sama.
Mala som brata o 6r starsieho, takže ten isto uz vsetko vedel ale nikdy mi nič nepovedal.
Darceky uz asi kupoval z toho, ze vedel ako to chodi.
Len ja som si to akosi odovodnila, ze mojej mamke na vianoce kúpim darček ja. Nejaké vreckové vždy bolo.
Pamätám sa ako som taký malý prcek, od pultu ma nebolo vidieť predavačke zahlasila, ze to je pre mamku na vianoce pod stromcek. A ona celá zdesena sa ma opýtala ci to uz vieme?
Našťastie vetu nedokoncila.
Takže som nevedela čo mám vedieť. Neporozumela som jej otazke a dalej som to neriesila.
Len mamky sa potom pýtala, ze ako to teda u nás je. Tak jej vysvetlila. Veríme na Jeziska ale mamke kupime drobnost my.
@pieninka Aj moje deti to vedia, neviem od kedy ale stále darčeky nosí Ježiško.
@saslavka73 ja to jednoducho neviem vysvetlit ako si to tie deti davaju dokopy. A sama som to na sebe zazila, a neviem to uz ako to bolo. Ale naozaj stromcek a darčeky nosil Jezisko. Darceky pre mamku a ocka ja 😀😀😀
@pieninka presne ako píšeš aj u nás to bolo, ja si veľmi dobre pamätám na Vianoce keď sme chodili k babke a dedkovi celá rodina, a to som mala nejaké tri,štyri roky. Presne si pamätám bielu blúzku a fialovú stužku ktorú som mala a aj kde sme so segrou sedeli. Mne dával vždy otec nejaké drobné, aby som niečo kúpila mame ale väčšinou sa to nestretlo s nadšením,ale to je už o inom.
@pieninka No to aj u nás, lebo však musí stíhať hlavne deťom. Dospelí si kúpia navzájom, uľahčia mu robotu.🙂
My sme každý rok po večeri išli vonku zapáliť ako deti prskavky, kým sme boli vonku tak mama všetko nachystala 😊 zvonku sme všetci bežali hore schodami ako blázni 😊 a poviem pravdu, dodnes je to rovnaké, sme dospelí, ale prskavky musia byť, len teraz väčšinu darčekov nosím ja so sestrou 😊
@sorcie Ahoj, my sme mozno trochu ini. Nevedeli sme vymysliet ako tam pod ten strom supnut nebadane darceky, kedze mame obyvacku s kuchynou spolu. Tak nam jezisko nosi darceky, ked spime. Rozbalime si ich rano. Ma to aj vyhodu, ze 24. venujeme cely den len sebe. To sme, ale zaviedli, ked bol maly maly. Hrame spolocenske hry, ideme na polnocnu. A 25. po rozbaleni darcekov ideme na prechadzku doobeda. Vsade je ticho, pokoj,nikde nikto a my si to uzivame. Nasa tradicia.
u nás po večeri deti idú hore na poschodie a my zvončekom vítame Ježiška . Tie deti ktoré nie sú dospelé ho nesmú vidieť, lebo by už neprišiel . Takže sedia a čakajú , kým my s mužom a tento rok aj synom lietame ako blázni a dávame darčeky pod stromeček. Potom zazvoníme , nahlas sa sJežiškom rozlúčime a znova zazvoníme , a decká bežia zo schodov dole , idú si nohy polámať 🙂 . Toľko radosti ..čo vidím . Jedna dcéra má 9 rokov a myslím že je to posledný rok čo verí , už sa začína vypytovať. rovnako to bolo so synom , vzal to úplne v pohode s dohodou že to bude tajomstvo kvôli tým mladším , trauma nulová .

Aka je dcerka velka ?? Uz si uvedomuje?? Budete vecerat pri stromceku ?? My budeme mat prve vianoce s krpcom.. takze este moc neriesi vianoce. . Ako dieta si pamatam ze pocas vecere sa isiel jeden z rodicov akoze vycikat aby dal pod stromcek darceky. My mame obyvacku s kuchynou tak to tiez asi bude pre jeziska kompliovane 🤔🤔🤔🤔