icon

Štedrý deň a zvyky u vás doma

sorcie
17. dec 2018

Ahojte,chcela by som sa
opytat,ako trávite s deťmi Vaš Štedrý den,aké zvyky zachovávate,aby bol pre ne tento deň čarovný a aby mali naň tie najkrajšie spomienky?
Ja som svoje detstvo prežila v malom.mestečku a v horách,teraz vsak bývame s ročnou dcérkou vo veľkom meste a chcela by som jej pripraviť niečo výnimočne,aby mala na čo spomínať.A este otázka,ako k Vám príde"Jezisko"?Mame malinky dvojizbak a nápady,ako sa v danú chvíľu prebavit s dcerkou,malo....😉 dakujem vopred za námety 😊

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
tyrkysova_kobyla
17. dec 2018

@ptmt1011 co bolo zle u svagriny?

lindusss2016
17. dec 2018

@ptmt1011 ja tomu rozumiem, tiez to boli moje dovody, aby som dietata narovinu hovorila pravdu. Ale je mi luto ich o to ukratit, detsky svet fantazie je krasny. Myslim, ze ked im potom poviem, ze sme to hovorili oreto, aby mali vianoce krajsie aa zaujimavejsie, tak mi to odpustia

pininka
17. dec 2018

@ptmt1011 ja nikdy nezabudnem na spolužiaka ktorého mama vyznával určitú vieru a vehementne nás presviedčal ako súper je, že oni nemajú Vianoce, lebo veď darčeky môže dostať hocikedy cez rok. Z toho istého dôvodu nešiel ani na stužkovú, jediný z nás. Nikdy by som toto svojim deťom neurobila a tie sladké klamstva detského veku neublížili cele roky žiadnym deťom. Veruze každý to má inak, len niekedy už ako dospeli zabúdame na to, že deti o týchto veciach diskutujú vehementne už v škôlke a tí ktorí majú odlišné Vianoce,potom len ziraju čo hovoria ostatní.

lucinka1988
17. dec 2018

@ptmt1011 každý sme iný, ja môžem len za seba povedat, že keď som bola mala, najväčšie čaro mali pre mna Vianoce, keď som ešte verila na jeziska. Keď mi jedna iniciatívna akože kamaratka oznámila, že to tak nie je a darčeky kupujú rodičia, Vianoce mali pre mna stále čaro, ale už nie take ako dovtedy. V tomto duchu budem viest aj svojho synceka, ktorý tomu zatial ešte nerozumie, ale obaja s manželom sa už nevieme na to dockat, kedy bude cakat na jeziska a my s nim budeme zažívať to krasne čaro Vianoc (aj keď samozrejme to nie je uba o darčekoch). Ale chapem, že keď to ty vnímaš inak, tak to robíš po svojom, neznamená, že je to zle len preto, lebo to robíš inak ako všetci...

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
tyrkysova_kobyla
17. dec 2018

@ptmt1011 😢 chapem, smutne...

pininka
17. dec 2018

@ptmt1011 to nechápem ani ja,ten zvyk že ešte aj stromček nosí ježiško, naše deti tak radi od mala zdobia stromček. Ja som za to,aby sa dodržiavali tie zvyky len do tej miery kým celá rodina neskáče ako opice len aby náhodou deti niečo nezistili. Moja mama to dodnes tak robí, čistá katastrofa, a pritom už väčšina jej vnúčat vie ako to je. Ja som radšej za menej stresu a viac pohody.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
maminuska
17. dec 2018

@ptmt1011 tak takéto ako píšeš som presne zažila u bývalých svokrovcoch . Svokra a ja ( krátkodobo asi dva mesiace sme tam bývali) sme navarili a ja som sa pýtala že ktoré taniere a obrus mám dať na stôl a ona že netreba že oni jedia každý ako sa mu páči. Takže pri stole z obyčajných tanierov sme jedli my, svokor v obývačke pred telkou , svokra v spálni pred svojou telkou a švagor si zaliezol do svojej manzardky. Ak si chcela koláče tak na studenú verandu si odfaklit a tam "zožrať " aby sa vo vnútri nenatrúsilo . Prvé a posledné Vianoce ktoré som u nich strávila . Bývalý manžel sa potom veľmi čudoval prečo chcem slávnostné taniere, obrus....A darčeky sa u svokrovcov nedávali , nikdy a to ani deťom .

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
xili99
17. dec 2018

@ptmt1011 niekto vôbec nemá takéto veci zaužívané. Pre mňa je to tiež zvláštne, ale zase aspoň môžeme byť vďačné za to aké zvyky máme my doma 🙂

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
pieninka
17. dec 2018

Ja som uz trosku starsia generacia, ale ja som si presne takto predstavovala, ze nas stromcek takto zdobi Jezisko.

https://www.youtube.com/watch?v=uB_UNHyIkEc
xili99
17. dec 2018

@ptmt1011 presne presne, ja som tiež rada jak je to u nás a budem k tomu viesť aj moje deti aj do budúcna, lebo myslím, že je to potrebné. Niet nad to, keď rodina je pokope, keď sa spolu rozpráva, smeje 🙂

loginexistuje
17. dec 2018

My mame taku zmesku .... na stol slavnostne prestrieme (moj specialny porcelan s nezábudkami a krystal na stole je adventny veniec so styrmi sviecami ... mame prestrete jedno navyse pre pocestneho, zvlast sviecka hori za tych co uz nie su s nami ... na stole je okrem cesnaku, jablcka na prekrojenie orieska na rozlupnutie aj oplatky a med. na stolen je aj sosovica rozsypana aby boli peniazky a pod tanierom supina z kapra. okolo nohy stola dame retaz aby sme ako rodina drzali pospolu ... skusali sme raz aj liatie vosku (olovo by som si netrufla) ale to uz nerobime ... pred vecerou sa spolu modlime citame si z pisma pribeh o narodení Jeziska a spievame koledu plus sa pozehname navzajom a dame si krizik na celo po veceri, ktorú muž štandardne naťahuje ide s detmi von odniesť aj stromom a zvieratam aby na rok dobre rodili ... a zatial ja dam darceky a vyjdem potom za nimi ked sa vratime bezia k stromceku vecer ideme susedom o par domov este pokoledovat a potom na polnocnu ...

sorcie
autor
18. dec 2018

@evalin88 dakujem za skvele tipy😉 dcerka ma 16m a je veeelmi vnimava.tiez mame obyvacku spojenú s kuchynou.Z tipov urcite niečo vyberiem a aplikujem 😊 dakujeeem a pekne sviatky všetkým😍

krasnasvadba
18. dec 2018

Aby deti nevideli ako nosí Ježiško darčeky pod stromček, idú spolu s tatikom a starými rodičmi do detskej izby pozerať z okna či už ide Ježiško z neba, ...a mamka medzitým všetko zariadi😘🎄

krasnasvadba
18. dec 2018

A ešte aby som dodala k stolovaniu....môj osemročný syn každý rok vyrobí menovky a s radosťou mi pomáha prestriet stôl. Takto sa naučil že u nás za vrchstolom sedí otec rodiny.

simcika
18. dec 2018

@ellieellie tak krásne si opísala tvoje Vianoce, že sa mi aj oči zaleskli. Skutočne Vianoce su presne o sile lásky a mali by byť rozprávkové...

som_ponorka
18. dec 2018

Tak my budeme tento rok s manželom prvý krát sami dvaja, akurát po večeri pôjdeme ku svokre. Doma sme vždy nachystali na tanierik strukoviny, zitko, šupiny z kapra, pod okrúhly chlebík peniažky, aby sa nás držali celý rok. Na veľký tanier ovocie Pred večerou motlidba, ale moc sa nám nedarilo udržať vážnu tvr. Stol sme prestreli slávnostne, na stole medik s oplatkou, to nam natrel tatino a urobil aj krížik na čelo, polievka hrachová so slivkami, tu robievali u mamy doma, takze recept si doniesla ona, potom šalát a ryba. A na pitie varené vínko z pohárov ozdobenych cukrom. Nakoniec tatino prerezal jabĺčko. Od stola sme odchádzali naraz. Niekde je tradícia, že sa svieti v každej miestnosti, u nás bola všade tma. V jedálni sme svietili normálne a v obývačke horelo betlehemske svetlo a niekedy oheň z krbu. No a ja si veru nepamätám, že by som verila, že darčeky nosí Ježiško. Mam ale dvoch starších súrodencov, možno mi to prezradili. Celkovo moja najstaršia spomienka n detstvo je zo škôlky. Vianoce by som si nepamätala, keby neboli fotky 😂 pamätám si iba, že mi sestra vždy vyjedala z taniera 😊 a už ako mala som tiež chcela kupovať rodičom darčeky. Napríklad tuhé mydlo a potom som ho strašne pred nimi schovavala 😂 inak minule kolegyňa spomínala, že u nich doteraz manžel chodí s chalanmi von, zapáliť prskavky a ona zatiaľ da darčeky pod stromček a to už mju chalani 15 a viac 😐 a keď som bola staršia, tak som chodila vysypať smeti a z ktorej strany stekal pes, odtiaľ som mala mat frajera 😂

jaruska869
18. dec 2018

cely den hrame hri pozerame rozpravky pred vecerou ideme na cintorin po veceri ide muz s detmi von zapalit prskavky ja akoze upratujem kuchyn a ked pridu dnu je otvorene okno ze cezen vysiel jezisko

annaanna
18. dec 2018

My chodíme volať Ježiška po večeri von, zoberieme si prskavky a tato sa vráti pre zápalky. Darčeky sa snažím pripraviť čo najbližšie k stromceku, máme poschodový dom, aby mu to dlho netrvalo. Zapaľuje prskavky a keď sa vrátime tajné dúfame že tam ježiško bol. Každý rok nám napíše aj list ako je rád že posluchame a čo nám s prianím splnil.... Dcéra ho číta celá napätá...

sayurinka
18. dec 2018

Ja mám 4r a 2r chlapcov a od začiatku vedia, že darčeky si dávame navzájom z lásky (teda starší, mladší to ešte tak nevníma). No tento rok si 4r synček napozeral rozprávky a rozhodol sa, že sa budeme hrať, že tie darčeky donesie dedo mráz 😄
Takže aj keď vie, že darčeky kupujeme my, páči sa mu nápad s usmievavym bradatym deduškom v červenom 😁 a teší sa tak isto ako všetky deti, nemám pocit, že sú ukrátení o nejaké kúzlo Vianoc, pretože tým kuzlom je láska medzi nami ❤️😇

karajazviny
19. dec 2018

Ja len k tej spojenej obývačke a kuchyne - teraz bývame ešte v byte, takže darčeky sa dajú bez problémov pod stromček tak ako minulý rok...ale rekonštruujeme si domček a tam tiež máme spojenú obývačku s kuchyňou a presne sme sa rozprávali, že ako to budeme riešit potom...tak sme prišli na to, že po večeri by šiel manžel s malým von zapáliť Ježiškovi prskavky, nech ho vidí a vtedy by som tam ja podávala darčeky 😊 (mysleli, sme že budeme sviatkovať už v novom, tak sme premýšľali už aj nad týmto 🙈😇)

cucoriedkacucoriedka
19. dec 2018

@krasnasvadba aj u nas je to tak;) cakame jeziska pri okne. My to mame tak ze pendlujeme cez sviatky hore dole.raz sme u jednych raz u druhych rodicov.uz 3ti rok pripravujem veveru doma den pred odchodom...aj jezisko pride skor....okolo 22 decembra...takze vianoce ma syn 2krat...mozno divne pre niekoho ale povedali sme s s manzelom ze pokial rodicia ziju tak to takto urobime...aby mal syn spomienky od mala aj na nasu spolocnu veveru...tu mame so vsetkym.modlitbou.oblatkami.bobalkami.kapustnicou a rybkou.a 24 od rana prechadzky.rozpravky.koledy.a chystanie vsetkeho co k vianociam patri.
Prajem vsetkym krasne a pozehnane sviatky.hlavne v kruhu rodiny a pokojne