icon

Svadba a sociálna fóbia

19. máj 2025

Ahojte. Tento víkend má moja kamarátka svadbu. Ideme z mužom na obrad a potom ma kamoška vola sa ísť zabávať po 18tej, keď už bude voľná zábava. Máme malé deti 3 roky , 1,5 roka a 5 mesiacov. Kamoška hovorí aby som tam prišla sama a že muž nech sa stará o deti. Lenze ja mám problém. Mám sociálnu fóbiu. Ťažko sa mi ide aj do obchodu. Bojím sa ísť si niečo len tak vypytat. Na jednej strane chcem ísť nechcem ju uraziť ale na druhej strane poznám tam iba jej mamu a inak vôbec nikoho. Ja sa nedokážem nikomu prihovoriť len tak. Išli by ste ? Bojím sa toho

Strana
z2
thereisabear
19. máj 2025

Nešla.

lukbe
19. máj 2025

Sama nie. Nemôže vám deti niekto strážiť?

autor
19. máj 2025
@lukbe

Sama nie. Nemôže vám deti niekto strážiť?

@lukbe nie bohužiaľ nemáme možnosť stráženie

janetinka27
19. máj 2025

Ked mas takyto problem, nechod. A mas babatko. Nikto nebude vasej rodine hovorit, ako sa mate zariadit. Kamaratky mozete byt aj bez toho, aby si prisla na zabavu.

rumba01
19. máj 2025

ked je to taka kamoska tak by to bud mala vediet alebo by to mala prijat 😉

elanor
19. máj 2025

tak ked nechces ci nemozes ist, tak povies - dakujem, ale nemozem.
hotovo. co riesis.
Si uz dost velka nato, bay si sa konecne naucila hovorit NIE.

sirka9
19. máj 2025

chceš ísť preto, že ju nechceš uraziť? ak je to kamarátka, vie o tvojom probléme a bude akceptovať akékoľvek tvoje rozhodnutie. ty musíš poznať svoje možnosti a schopnosti, keď vieš, že máš takúto fóbiu.

autor
19. máj 2025
@sirka9

chceš ísť preto, že ju nechceš uraziť? ak je to kamarátka, vie o tvojom probléme a bude akceptovať akékoľvek tvoje rozhodnutie. ty musíš poznať svoje možnosti a schopnosti, keď vieš, že máš takúto fóbiu.

@sirka9 áno vie o mojom probléme viackrát som jej to hovorila aj hovorila, že to pochopí ak neprídeme. Teraz ale týždeň pred na mňa začala tlačiť, že nech prídem aspoň na chvíľku aj keď tam budem len desať minút.

ana_s
19. máj 2025

Pozri, ak sa necítiš komfortne ísť tam sama, jednoducho nechoď. Kamoška bude mať určite dosť hostí aj bez teba, bude mať čo robiť aby sa im stíhala dostatočne venovať. Neviem, ako hlboké je vaše priateľstvo, ale nútiť ťa do toho nemôže. Normálne jej vysvetli ako sa veci majú, a radšej si vy dve choďte niekam sadnúť na drink a dodatočne sa zabavíte. Na desať minút sa ti naozaj neoplatí chodiť.

nyusika
19. máj 2025

isla by som k psychiatrovi.

anita6666
19. máj 2025

Nie,nesla

stellariaaquatica
19. máj 2025
@anonym_autor

@sirka9 áno vie o mojom probléme viackrát som jej to hovorila aj hovorila, že to pochopí ak neprídeme. Teraz ale týždeň pred na mňa začala tlačiť, že nech prídem aspoň na chvíľku aj keď tam budem len desať minút.

@autorka neviem čo to je za kamošku ale keď ti povedala že máš prísť hoci len na 10 minút.... To si kúpiš šaty, urobíš vlasy, prídeš tam s darom - na 10 minút? Príde mi že sa chce len buď veľmi ukazovať alebo je len sebecka a nepozerá na tvoje potreby. Deti nemôže postrážiť babka/opatrovatelka na hodinku?
A sama by som bez muža nešla ani keby som nemala socialnu fobiu, medzi rodiny a pariky prísť na 10 minút sama ako kôl v plote :D dosť nepríjemná predstava

autor
19. máj 2025

Ona hovorí, že vie ako to je jej brat je taká podobná povaha ako ja. Ale mám pocit, že aj keď povedala, že to chápe tak podľa mňa to až tak nechápe. Stále, že aspoň pozrieť, že keď tak aj z deťmi. Muž tam ale moc ísť nechce s deťmi oni sú ako tornádo všetky veľmi živé. Preto ťa alternatíva, že sama a zostane s nimi doma strážiť. Ale žiadna z týchto možností nie je pre mňa vyhovujúca. Ešte keby išiel manžel on je taký, že sa vie každému prihovoriť, ešte by som to ako tak dala. Ale sama to je pre mňa moc.

leni2121
19. máj 2025

Aboj, studujem psychologiu ... zaklad vyliecenia socialnej fobie je cesta smeroch k svojim strachom ... nie od nich ... ak teraz nepojdes, nepojdes nikdy. Kazde vyhybave spravanie len podporuje a zivi nase fobie. Kludne mi napis je mnozstvo technik ktorymi si vies pomoct ...aj v obchode aj medzi ludmi. Len sa nevyhybaj, mas tri deticky... pridu besiedky v skolke, vystupenia, skola ... treba na sebe zapracovat. A existuju aj prirodne suplementy na ukludnenie, ktore vedia zo zaciatku pomoct len pracuj na sebe

januska12323
19. máj 2025

Keby som sa na to necítila nešla by som. Máš malinké deti a to je dôvod sám osebe. Nemusíš nič vysvetľovať, prepáč ale neprídem zabav sa.

lukbe
19. máj 2025

Aha, ak povedala, že môžeš s deťmi, možno by som išla. Ale ak sa na to necítiš, že bude ešte horšie, je to v pohode. Nemusí ťa to trápiť. Neprídete a hotovo.

lucia13022023
19. máj 2025

Nie, nešla. A kamoške by som o tom normálne povedala, ako si to napísala sem.

spongebob1
19. máj 2025

Na svadbu by som isla jedine s manzelom a bez deti. Vzhladom na to, ze najmladsie ma 5 mesiacov, ani by som neuvazovala. Uz len ta predstava, ze 3 malicke deti rusia svadobny obrad, by mi nebola prijemna.
Zagratulovat pred urad/kostol by som isla s kyticou a fotoalbumom. Tym nic nepokazis a nestoji to vela penazi.

darkarinka
19. máj 2025

Aj ja idem teraz sobotu na svadbu (mozno aj na tu istu 😀🫢 ), fobiu vyslovene nemám ale za to nie som veľmi spoločenský typ, ved ak Ti to nerobí problém tak tam môžeš sedieť aj sama (ak teda muz zvladne vsetky deti), nikto ta nebude nútiť s nikým tancovať alebo komunikovať, aspoň ja som tak vždy bola a nebol problém, posedela som, popozerala, prehodila rec max s nevestou/ženíchom podľa toho komu som bola a sla domov 🙂

feuille
19. máj 2025

Sama by som nešla ak by som tam naozaj nikoho nepoznala. Možno na tu cca hodinku aj s deťmi.

thereisabear
19. máj 2025

Aj bez sociálnej fóbie mi príde odveci ísť na svadbu sama, po 18:00, keď tam nikoho iného vlastne nepoznáš a doma máš 3 malé deti. Absolútne sa nemáš pre čo trápiť. Úplne stačí ísť zablahoželať a preč.

ruusslana
19. máj 2025

ja by som nešla, 2x som sa donútila a obidva razy som ľutovala že som nezostala doma. v tom čase som ešte aj bola v prvom trimestri takže mi bolo zle a do toho sociálna fóbia čistý des

7miriam77
19. máj 2025

Kamoške by som sa ospravedlnila,že neprídem a vybavená vec

petracandle
19. máj 2025

Nemám sociálnu fóbiu a aj tak by som v tomto prípade nešla 😃

Jedna ti tu napísala, že máš ísť svojim strachom vpred- čo je síce pravda, ale treba aj rozlišovať jednotlivé situácie pani budúca psychologička😃 lebo toto jej môže naopak ešte pohoršiť!

Ešte aj človek bez sociálnej fóbie by sa cítil nekomfortne SÁM v spoločnosti cudzích ľudí - párikov a rodiny. Toto nie je situácia, kedy by autorka mala "čeliť svojim strachom" 😃

autor
19. máj 2025

Ešte ma aj veľmi boli chrbát a tak celkovo som unavená z deti, keďže pomoc žiadna. Ale asi to tak nevníma až, keďže majú iba 1 dieťa. Ďakujem Vám všetkým za rady.

leni2121
19. máj 2025
@petracandle

Nemám sociálnu fóbiu a aj tak by som v tomto prípade nešla 😃

Jedna ti tu napísala, že máš ísť svojim strachom vpred- čo je síce pravda, ale treba aj rozlišovať jednotlivé situácie pani budúca psychologička😃 lebo toto jej môže naopak ešte pohoršiť!

Ešte aj človek bez sociálnej fóbie by sa cítil nekomfortne SÁM v spoločnosti cudzích ľudí - párikov a rodiny. Toto nie je situácia, kedy by autorka mala "čeliť svojim strachom" 😃

@petracandle ja som to myslela len v narazke na socialnu fobiu, nie na nejake predpoklady ci kde koho poznas. Princip ostava rovnaky, ak sa budes vyhybat prehlbujes si strachy, uzkosti a fobie.

Podla mna nie nahodne spomenula ze ma socialnu fobiu...
Potom je samozrejme druha vec to, ci sa vies bavit aj s cudzimi ludmi, niektorym ludom to napr.vobec neprekaza. Potom dalsia ze mas doma male deti. Nechytajme ale za slovicka ... strachom sa jednoducho vystavovat treba

mantilka
19. máj 2025

Však máš výhovorku, manžel to nezvládne večer s deťmi.
Teba pozve večer bez rodiny a potom sa urazí ? Určite s tým musí počítať.

jaroe
19. máj 2025

ani bez socialnej fobie by som tam nešla. Ked tam teda nikoho iného nepoznáš.

yoginka231
19. máj 2025

Socialnu fobiu treba riešit. Ak máš problém ísť aj do obchodu tak svadba bude na teba privela asi a bez opory. Ale každopádne už si v dost pokročilom veku aby si nato kašlala a neriešila. Choď ku psychologovi a postupne budete expozičnou terapiou na tom pracovat. A dlhodobý ciel je určite vediet ísť na svadbu. Ja by som napríklad išla aj sama nemám problém, neviem čo na tom žienky vidia problém, pre kamošku to je velký deň a ja by som sa zoznámila s ludmi.

zabka79
19. máj 2025

Nie nesla...zariad sa podla seba , slusnost daj bokom.

Strana
z2