icon

Svadba a zmena vierovyznania

26. jún 2025

Ahojte,
Ja som pokrstena katolíčka (rímskokatolícka cirkev) a môj nastávajúci muž je evanjelickejo vierovyznania - a ja by som chcela zmeniť moje vierovyznanie tiež na evanjelické.

Chcela by som sa preto spýtať či niektorá z vás ma s tým skúsenosť, čo všetko treba absolvovat a celkovo či to nie je nejaký problém.
Samozrejme sa budem pýtať aj priamo na fare no chcela som takto dopredu vedieť skúsenosti, resp čo čakať.

Dakujem 🙂

domkakvet
26. jún 2025

Najskor si nastuduj rozdiel, lebo medzi katolickou a evanielickou cirkvou je dost velky. Chodis do kostola, alebo ides vieru menit iba kvoli partnerovi? Lebo to su dost velke rozhodnutia. Informacie ti povedia v kostole.

andreakotesova
26. jún 2025

Krst katolika je akceptovany u evanjelikov a opacne.

janinah
26. jún 2025

Zosobasia vas aj bez takejto zmeny.

autor
26. jún 2025
@domkakvet

Najskor si nastuduj rozdiel, lebo medzi katolickou a evanielickou cirkvou je dost velky. Chodis do kostola, alebo ides vieru menit iba kvoli partnerovi? Lebo to su dost velke rozhodnutia. Informacie ti povedia v kostole.

@domkakvet Určite nie len kvôli nemu 🙂 moji rodičia sú tiež tak že mamina je evanjelicka a ocino katolik ale v živote som chodila viac do evanjelickeho kostola, len som neriešila zmenu viery, hoci som nad tým uvažovala už dávnejšie.
Ale aj do budúcna kvôli deťom by som chcela aby sme boli ako rodina rovnakého vierovyznania.

marhulka13
26. jún 2025

Nestačí, že sa zapises do zboru a budeš si platit daň? Ved tam môžeš normálne chodiť aj na večeru pánovu, keď pristúpis k spovedi

autor
26. jún 2025
@marhulka13

Nestačí, že sa zapises do zboru a budeš si platit daň? Ved tam môžeš normálne chodiť aj na večeru pánovu, keď pristúpis k spovedi

@marhulka13 neviem práveže… neviem či robí rozdiel aj to že ja nie som birmovaná, preto zisťujem či náhodou s tým nema niekto skúsenosti.
😕

beckinka
26. jún 2025

Spravíš si konfirmaciu (to je niečo ako birmovka) a budeš patriť k evanjelikom. Kamoška na strednej to tak mala ako ty a nebol problém.

autor
26. jún 2025
@beckinka

Spravíš si konfirmaciu (to je niečo ako birmovka) a budeš patriť k evanjelikom. Kamoška na strednej to tak mala ako ty a nebol problém.

@beckinka super, ďakujem pekne 😊 tak sa popýtam aj priamo v kostole

nevenka
26. jún 2025

Takto to neviem, ale ja som prestupila z evanjelickej cirkvi do katolickej. Krst mi uznali, musela som ist ale na evanjelicku faru, kde som patrila a museli mi napisat akysi prepustaci list, ci nieco take. Ja som ale mala aj krst u katolikov spolu s 1.sv.prijimanim. Ja som to mala take ine kusok, lebo ja som vela robila veci v ezoterike, takze knaz chcel mat istotu a krstil ma znova. Mala som klasicky prvu svatu spoved a potom 1.sv.prijimanie.
Ja si myslim, ze daco taketo budes musiet absolvovat, myslim to s tym prepustacim listom aj opacne. Ale neviem naisto. Musis sa popytat. Ja som musela vysvetlovat panovi fararovi, preco...Ja som to nerobila kvoli svadbe, ale z presvedcenia, naozaj zijem katolickym zivotom a verim tomu tak, ako to uci katolicka cirkev. Ale vtedy som mu tusim aj povedala, ze snubenec je katolik, ja mam katolicky kostol 3 minuty peso aj s cestou vytahom, chodim tam a tiez, ze po svadbe s detmi budeme chodit do katolickeho kostola a chceme byt jednotni. Pan farar bol mily, hoci mu to bolo luto. Ale ja som potrebovala velmi velku duchovnu pomoc a evanjelici mi pomoct nedokazali.

leonakr
26. jún 2025

Pfuuu ....ak si veriaca tak si to veľmi dobre rozmysli.Najmä pre tie dôvody rozdielnosti.Sú veľmi veľké .Mne príde evanjelické vyznanie,že poďme nato light verziou .😊Uľahčenie vo všetkom.

hopsas
26. jún 2025

Ešte sú to premysli....robíš veľkú chybu

autor
26. jún 2025

Dakujem vám všetkým za názory no ja to mám premyslene už nejakú dobu 🙂 dokonca už pred partnerom som v tom mala jasno
Aj preto že som viac vyrastala v evanjelickej viere, aj k nej mám o dosť bližšie, takže by som to chcela mať aj oficiálne.

Keďže krst si človek nevyberá 🙂

ekva
26. jún 2025

Je to tak, ako píše beckinka. Urobíš si konfirmáciu a tým pádom sa z Teba stáva evanjelička. Iné by bolo, keby si mala 1. sv. prijímanie aj birmovku. Vtedy by si musela prestúpiť. Ukončíš ako katolíčka (vystúpiš z cirkvi - aj papierovo) a prejdeš do ev. cirkvi.

autor
27. jún 2025
@ekva

Je to tak, ako píše beckinka. Urobíš si konfirmáciu a tým pádom sa z Teba stáva evanjelička. Iné by bolo, keby si mala 1. sv. prijímanie aj birmovku. Vtedy by si musela prestúpiť. Ukončíš ako katolíčka (vystúpiš z cirkvi - aj papierovo) a prejdeš do ev. cirkvi.

@ekva 1 sv. prijímanie mám no birmovku nie… nevieš preto prosím čo všetko zahŕňa prestup ?

ekva
27. jún 2025

To neviem, opýtaj sa na fare.

vandica
27. jún 2025
@hopsas

Ešte sú to premysli....robíš veľkú chybu

@hopsas dôvod prečo robí veľkú chybu??

ekva
27. jún 2025

Ale podľa mňa, keďže Ti chýba ešte birmovka (nie si akoby "plnohodnotným" členom kat. cirkvi), tak si namiesto nej spravíš konfirmáciu a tým pádom sa z teba stáva evanjelička. My evanjelici máme len krst a konfirmáciu.

ivka225
27. jún 2025
@vandica

@hopsas dôvod prečo robí veľkú chybu??

@vandica To mi pripadá ako z vtipu: "Mamo, budem sa ženiť ... A s kým? ... So susedovie Mišom ... Syn môj, veď on je evanjelik!!!!"

thirstymonk
27. jún 2025
@andreakotesova

Krst katolika je akceptovany u evanjelikov a opacne.

@andreakotesova Nie tak celkom, evanjelicky krst je u papežencov platny len ak sa krstí liatím vody, ak sa krstí kropením, tak nie je platný.

ivka225
27. jún 2025
@thirstymonk

@andreakotesova Nie tak celkom, evanjelicky krst je u papežencov platny len ak sa krstí liatím vody, ak sa krstí kropením, tak nie je platný.

@thirstymonk Ak by bol tento rozdiel pre niekoho dôležitý, tak by ho bolo treba zbaviť spôsobilosti na právne úkony.

andreakotesova
27. jún 2025
@thirstymonk

@thirstymonk katolíci a evanjelici majú podpísanú dohodu o uznávaní krstu.

thirstymonk
27. jún 2025
@ivka225

@thirstymonk Ak by bol tento rozdiel pre niekoho dôležitý, tak by ho bolo treba zbaviť spôsobilosti na právne úkony.

@ivka225 Tvoj názor je v tomto prípade absolútne irelevantný. Je to proste predpis. KAždá sviatosť má matériu, formu, vysluhovateľa a prijímateľa. Matériou pri sviatosti krstu z pohľadu pápeženca je akákoľvek voda, ktorá sa trojmo leje na hlavu, alebo sa trikrát do nej človek ponára. Kropenie túto matériu nespĺňa a takýto krst je neplatný.

thirstymonk
27. jún 2025
@andreakotesova

@thirstymonk katolíci a evanjelici majú podpísanú dohodu o uznávaní krstu.

@andreakotesova Áno, za podmienky, ktorú som spomenul.

ivka225
27. jún 2025
@thirstymonk

@ivka225 Tvoj názor je v tomto prípade absolútne irelevantný. Je to proste predpis. KAždá sviatosť má matériu, formu, vysluhovateľa a prijímateľa. Matériou pri sviatosti krstu z pohľadu pápeženca je akákoľvek voda, ktorá sa trojmo leje na hlavu, alebo sa trikrát do nej človek ponára. Kropenie túto matériu nespĺňa a takýto krst je neplatný.

@thirstymonk Verim ze je to tak ako pises. Podla teba to nie je totalna kravina?

thirstymonk
27. jún 2025
@ivka225

@thirstymonk Verim ze je to tak ako pises. Podla teba to nie je totalna kravina?

@ivka225 Úprimne? Podľa mňa je totálna kravina to, že vôbec papeženci akceptujú evanjelicky krst, keďže z pohľadu katolíka je evanjelik vlastne heretik - kacír.
Ale tak ja som agresívny papeženec. Podľa mňa je kravina aj ekumenizmus, aj celibát. :D

ivka225
27. jún 2025
@thirstymonk

@ivka225 Úprimne? Podľa mňa je totálna kravina to, že vôbec papeženci akceptujú evanjelicky krst, keďže z pohľadu katolíka je evanjelik vlastne heretik - kacír.
Ale tak ja som agresívny papeženec. Podľa mňa je kravina aj ekumenizmus, aj celibát. :D

@thirstymonk Ešte je tu aj pohľad, pri ktorom sú ľudia, ktorým na takýchto veciach záleží, infantilní hlupáci. Bez ohľadu na spôsob zavlažovania novorodencov.

kvety_navzdy
Odpoveď bola odstránená