icon

Svadba bez alkoholu

18. feb 2025

Aký máte názor? Zvažujeme svadbu 100% bez alkoholu, viac ludi v rodine malo v minulosti problém s pitím....partner je športovec nepije vôbec ja občas víno ale úplne minimum...nepáči sa mi táto slovenská kultúra piť vždy a všade

bubinko1506
18. feb 2025

Mne by to vobec neprekazalo, minuly rok sme na takej svadbe aj boli. Na pripitok bolo nealko sampanske, pocas hostiny bolo k dispozicii nealko pivo, nealko vino a nealko gin tonic, okrem toho rozne limonady a nealko miesane napoje. Nikomu alkohol nechybal a bavili sme sa celu noc.

kitycat
18. feb 2025

A kde to planujete? Sami si to budete vsetko chystat? Vyzdoba, hudba, jedlo a aj to pitie?
Mozete zaobstarat len urcite mnozstvo, alebo len konkretny druh aby sa to moc nemiesalo.

Ti rodinni prislusnici maju problem stale alwbo to je z ucty ku nim?

Spravte si ved podla seba, ale podla mna to bude nuda. Na nasej svadbe bolo vela tehotnych/dojciacich, ja tehotna, takze to zenske publikum bolo velmi skromne a starostlivi otcovia a partneri sli spat tiez skor ako o piatej rano 😄 alw mali sme to krasne aj s malo alkoholom. Bolo vino, pivo a domaca malinovica, ale taka skor ako sirup nez palenô

gladys_07
18. feb 2025

Nie je to len slovenska kultura. Zazila som aj anglicku a nemecku svadbu a Slovaci su ze amateri oproti tomu co som ja videla 😂

Ja by som na taku svadbu sla, ale netesila sa na nu. A nie, nie som alkoholik, ani nepotrebujem aby mi niekto platil chlast. Ale je mi jasne ze parket bude prazdny a o 22:00 uz bude aj sala poupratovana.

Mne to k tomu proste patri - uvolnit sa (spajas na jednej oslave 2 rodiny, ktore sa nepoznaju), pokecat so sesternicou ktoru si 3 roky nevidela a zatancovat si na tie najotrasnejsie odrhovacky. Ked sa chce niekto ozrat ako prasa, ozere sa ti aj na svadbe “bez alkoholu”. A to uz je potom jeho hanba.

Ak si velmi zalezi na tom, aby bola svadba bez alkoholu, tak sprav len obed s najblizsimi. Velka veselica bez alkoholu bude podla mna fiasko, hlavne starsie rocniky to podla mna nerozdychaju.

Nerozmyslala si neponukat tvrde, len pivo a vino?

nmld
18. feb 2025

Mali sme taku, pred skoro 20 rokmi, na vychode, na dedine, bolo nas sotva 30...a vsetci to prezili 😁

jamimo
18. feb 2025

@mandzula súhlasím, táto diskusia krásne poukazuje na fakt, že ešte stále sa ľudia nevedia kultivovane zabávať bez alkoholu a vlastne alkohol= štandard 🙄 My máme v rodine už 16 ročného člena, pri ktorého narodení sa nepilo. Ešte dnes 👆 po 16 rokoch počúvame ponosy, ako sa to nehodilo, ako tam sedeli nasucho a podobne, no hotová tragédia... No lebo ožratý chlap v pôrodnici, scápaný starý tatko, to je už len úroveň.... Pre národ alkoholikov klasika... (no a toto keď napíšem na MK, pustí sa lynč 🤭)

sisaka
19. feb 2025

@jamimo lebo medzi abstinenciou a alkoholizmom nič
nie je, všakže. Neuveríš, ale sú ľudia, ktorí si pripijú poharikom šampanskeho na Nový rok, či narodeniny, dajú si v reštauracii k večeri pohár vína, či k nedeľnemu obedu pohar piva, alebo si v lete posedia na terase s poharom Aperol Spritz bez toho, aby sa vaľali po zemi, nevladali kráčať po vlastnych, či spravali sa neprístojne. Bežní ľudia sa totižto vedia ovladať a nemajú potrebu sa ožierať.

aurora33
19. feb 2025

@cyberk presne :D tiež mám pocit že je to kvôli peniazom 🙂

ina2405
19. feb 2025

Ver tomu, že si zbehnú do najbližšej benzínky/obchodu po fľaše.
A alkohol sa pije na svadbách po celom svete tisícky rokov. Mne to príde divné, tento aktivizmus. Ak máš v rodine AA, tak urob malú svadbu v reštike, naobedujete sa a pôjdete domov. My sme to tak mali a všetci boli na aute, bez kvapky alkoholu. Ale ty si sa rozhodla všetkých zrovna v takýto deň vychovávať? Budeš iba za dôležitú...prepáč.

vroni
19. feb 2025

@sisaka, to nevysvetlis. Tu je veľmi silná skupinka fanaticiek, ktorá ti bude vysvetľovať, že alkoholik si od okamihu, keď prvýkrát tvoje oči zazreli fľaštičku kvapiek proti kašľu s obsahom alkoholu.

dadka1997
19. feb 2025

Fajn napad, ale na pripitok aspon nealko sampanske

diuska86
19. feb 2025

Za mna perfektny napad,ja uz mam svadbu sice za sebou ale mne osobne by vobec neprekazalo na taku ist,prave naopak.drzim palce!

mandzula
19. feb 2025

@sisaka to vsak znamena, ze by v pohode vydrzali aj na tej svadbe bez alkoholu, nie? Lenze tu mnohi predpokladaju, ze sa bez pitia budu nudit, ze budu utekat do krcmy a to je ta patologia - nevydrzim ten jeden vecer bez alkoholu a ludi, co maju na vlastnej svadbe poziadavku, aby sa nepilo, povazujem za zvlastnych, dokonca zgrlosov, hoci by mozno za kvalitne jedlo, kolace vysolili tisice. Preco? Lebo svadba je o alkohole? Standardne, bohuzial, ano.

vev82
19. feb 2025

No ja neviem. Bola som na svadbe kde manzelia su vegan a vegetarianka a aj menu bolo take. Katastrofa. A teda my ako hostia sme sa tomu vobec nepotesili a kazdy sa ponahlal domov, dokonca si niektori objednali pizzu a zjedli ju vonku 😉 za mna to nie je správny krok. Minimalne víno/pivo by som dala. Tvrdy alkohol netreba. Ten kto mal problem a ma pocit ze by to nezvladol tam, kde je alkohol, ten sa sam rozhodne ci sa zucastnit chce alebo nie. A preco ostatnym nedopriat poharik vina ci piva. Je na kazdom ci si da alebo nie. Trosku objektivity 😉

biba_18
19. feb 2025

@mandzula nejde o to či by človek nevydržal bez alkoholu. otázka je prečo by práve vtedy mal… lebo ty si odporca alkoholu? … ok, na tejto svadbe rozhodnú mladomanželia, ale vo všeobecnosti - rovnaká otázka by mohla padnúť aj na maso či koláče…

mandzula
19. feb 2025

@biba_18 mohla, presne, a je na manzeloch, ako sa rozhodnu. Oni rozhoduju o obrade, o vyzdobe, o jedle, kolacoch... Ked ja budem chciet kolac so zltou zelatinou a oni budu mat s cervenou, nepojdem ho ostentativne zhanat do cukrarne. Prijmem fakt, ze v ten vecer to nebude tak, ako si to predstavujem ja, ale tak, ako si to vo svoj velky den vysnivali oni.

tramtada31
19. feb 2025

Ja nepijem, ani manzel, ani ocino kvôli liekom, vôbec by mi to nevadilo, navyse ušetrite kopec penazi za korkovne (my sme mali aj viac takých prípadov, že si z flase ľudia dali deci a my platili za ne 12 eur korkovne). Riziko je, že veľa ludi sa tesi, že sa na svadbe naslope, ale je tam aj riziko, že vám kvôli alkoholu pokazia zabavu. ale za mna ako hosťovi by to vôbec nevadilo

cacianka
19. feb 2025

@bielasovicka kvôli deci vína si pokaziš vzťahy s rodinou, zhejtuješ novomanželov?
To ti je fakt deci prednejsie ako slávnostny deň novej rodiny ?

grof_monte_christo
19. feb 2025

Väčšina ľudí chodí na svadby hlavne z povinnosti, lebo boli pozvaní a posledne na čo sa tešia, je vypiť si zadarmo. Tito ľudia si spravia čas, niečo aj donesu a majú byt nasucho, aj keď nie sú alkoholici. Navyše sa očakáva, že budú aj tancovať a vo veľkom sa zabávať. Nemyslím si, že tento den by mal byt len podľa mladomanželov, ale mal by byť príjemný aj pre pozvaných hostí.

vroni
19. feb 2025

@mandzula, o tom to nie je. Svadba je spoločenská udalosť a ako taká je aj v širokej spoločnosti videná. Či je to vždy správne a zmysluplné je celkom iná otázka. Svadba bez alkoholu je alternatívna. Je vecou zloženia hostí, či to budú považovať za osviežujúcu zmenu, divné, strelený nápad alebo urážku zo strany mladomanželov. Jasné, moja svadba, moje pravidlá. Len treba vopred zvážiť, či mám na také pravidlá aj hostí, ktorí ich budú rešpektovať. Lebo tak ako je mimo robiť svadbu tak ako nechcem, lebo sa to tak patrí, je rovnako mimo robiť svadbu tak, aby sa väčšina hostí cítila neprijemne a dotknuto, lebo ja tak chcem a hostia nech držia hubu a krok.

iinuska
19. feb 2025

Blbosť😄😄😄

ina2405
19. feb 2025

@mandzula môžu si mladomanželia kľudne dupnúť a ukázať, že oni si to urobia ako chcú. Hostia sa zariadia tiež, ako budú chcieť. Či to bude nakoniec pre mladý pár výhra, uvidia oni.

tatiana288
19. feb 2025

Ja nepijem, dám si maximálne pohár vína, aj to raz za rok. Na Tvoju svadbu by som z úcty k Tebe išla, ALE netešila sa na ňu. Nie preto, že sa nemôžem spiť ako prasa, ale preto, že mi niekto prikazuje nepiť, vychovávať ma a samej mi berie možnosť voľby ako keby som bola nesvojprávna. Takže, kde je istá forma úcty k hosťom? Svadbou sa spájajú rodiny, kopa cudzích ľudí, ktorí sa spoznávajú až tam. Myslím, že pohár vína ostýchavejším pomáha uvoľniť sa. Takisto je to aj s tancom. Parket bude prázdny, hostia sa budú nudiť, pomaly odchádzať. Bola som na takej svadbe, nevesta bola razantne proti alkoholu, pretože jej praded z osemnásteho kolena chlastal prvú ligu. Nechala všetkých hostí "nasucho" kvôli jednému človeku, ktorý sa mimochodom ožral už doma a hanbu robil hneď počas obradu. Prevedenie svadby je výsostným právom manželov, to áno. Môžu naplánovať vegánske menu, zamietnuť alkohol, bola som aj na takej, kde ma doslova nútili hrať trápne hry. Ale treba myslieť aj na tých hostí, majú sa tam s vami cítiť dobre, uvoľnene, zdielať výnimočnosť toho dňa s vami.

Ľudia, u ktorých sa bojíš, že sa Ti na svadbe spijú ako prasce, tak urobia ešte pred obradom, len pre istotu. A to ti len pokazí zážitok zo svadby.

cacianka
19. feb 2025

@mandzula veru tak, dovolíme neveste aby si vybrala šaty aké chce, je nám fuk či bude sobáš v kostole alebo na úrade, hostina v kulturaku, stodole alebo v hoteli, dovolíme snúbencom vybrať výzdobu akú chcú , aj farby ladenia sú nám fuk či Lila alebo Magenta, torta iba 1 a koláče od babky či candy bar, labuť z ľadu alebo coko fontana, ale urážať sa kvôli alkoholu, dokonca nejsť na svadbu kde nebude, to je fakt úroveň. Chrapunska.

ina2405
19. feb 2025

@tatiana288 no a tieto hry to je kapitola sama o sebe, ja by som bola s manželom a kamarátmi na pokece von pred sálou, neznášam to.

mandzula
19. feb 2025

@vroni a presne to je na tom to smutne, ze prave alkohol je mierkou spokojnosti ludi. Ze sme ako spolocnost nastaveni tak, ze alkohol je ten standard, o tom pisem. Nie je to vyzdoba, ani jedlo, ani kolace, ale alkohol.

tiezjedna
19. feb 2025

mne by to nevadilo, ale očakávaj, že sa ti aj tak ožerú

jamimo
19. feb 2025

@sisaka áno, dá sa konzumovať alkohol aj v miere a kultivovane. Ja som však ešte takú svadbu nezažila, ani krstiny, ani kar. Ľudia sa práveže podnecujú k tomu aby si vypili- napr. daj si so mnou, lebo ma urazíš, čože neuleješ na toho tvojho syna, atď... Alkohol je súčasťou bytia od narodenia až po smrť, taký folklór. A to mi vadí. Napr. máme v rodine úspešne abstinujúceho alkoholika a jeho manželka mu dala upiecť tortu s originál rumovou plnkou 🤦 Mal prísť na takú väčšiu rodinnú návštevu, svokru som upozornila, že by nemal byť alkohol na stole - proste len obed, káva, koláč, minerálka, džús... To ti bolo poryvu, že ako by to vyzeralo, nič na stole??? Ja som jej odpovedala : no ako, normálne!
Môjho mužsa strýko sa vždy zrúbe pod obraz boží a potom má sprosté reči a sexuálne vulgárne narážky. Už viac ako 10 rokov na rodinné návštevy nechodíme, aj som priamo povedala prečo. A teraz si tipni, kto je v rodine za podivínov. My, kt. nepotrebujeme ku každej príležitosti alkohol a prekáža nám národný folklór. Lebo kultivovane piť vie len mizivé percento obyvateľstva. Zvyšná časť sa priblblo usmieva, má červeň v tvári, potáca sa z oslavy, alebo napíše na MK, že je tehotná a ide na oslavu a nechce odmietnuť prípitok, v diskusii jej odpíšu, že môže 🤔. Ak takto alkohol ovláda väčšinovú mienku a podvedomie, tak áno, je to problém. Práve preto mám názor aký mám 😉

ina2405
19. feb 2025

@mandzula štandardom na svadbe je pre mňa dobré jedlo, na začiatok výborný prípitok a potom pohár vína. A najviac sa teším, aké šaty bude mať nevesta. Zas nerobme z toho drámu.

cacianka
19. feb 2025

@grof_monte_christo myslíš že z povinnosti ? Blbosť, možno niekto, ale je slušne poďakovať za pozvanie a z osobných či rodinných dôvodov neísť.
Nečakám že mi naservírujú kačacie stehno, a budem sklamaná z panenky, ani nápoje neočakávam podľa seba, nechodím že si urobím čas lebo musím, ale že chcem, aj dar dám podľa svojej úvahy nie čo mi povie suseda

tiezjedna
19. feb 2025

@grof_monte_christo no neviem, napiť sa zadarmo?? To tam chodia s prázdnou rukou? My teda keď sme pozvaní za svadbu tak dávam do obálky 50 € na hlavu, keď je to rodina tak 100 €. Vo dvojici sme boli na svadbe len raz... Nemám pocit, že niekde zadarmo pijem/jem. Ale pravda, sú takí, ktorí na svadbe prepijú a prežerú za štyroch, to určite.