icon

Svadba bez alkoholu

25. máj 2022

Ahojte,
myslíte si, že by bolo pre vás ako hosťa v poriadku ísť na svadbu bez alkoholu? Veľmi by vám to prekážalo/chýbalo, ohovárali by ste potom mladomanželov? Svadbu budeme mať v septembri a premýšľame nad tým, lebo ani jeden z nás nepije a ja sa neznášam pozerať na opitých ľudí, ktorí nemajú mieru a nevedia sa správať. Viem, že napríklad v UK alebo Amerike vôbec nie je zvykom mať tzv. otvorený bar s alkoholom, ale každý si tam zaplatí to, čo vypije. My by sme chceli mať svadbu úplne bez alkoholu, ale prípadne by sa to dalo vyriešiť aj takýmto platením si za svoje pitie, lebo v žiadnom prípade nechceme podporovať svojimi peniazmi alkoholizmus, ale asi by sa to stretlo s veľkým odporom a nepochopením. Moja strana rodiny by s tým nemala problém, ale snúbencova asi áno. Je to jeho rodina, viem že si ich beriem spolu s ním, na svadbu sú pozvaní, ale niektorí jednotlivci sa nevedia vôbec ovládať, keď príde na alkohol. Keď sa pred 3 rokmi vydávala jeho sestra, tak mali prenajatú sálu a pitie si nakúpili sami, istá časť mužov z jeho rodiny však všetko vypila oveľa rýchlejšie, ako švagriná s mužom vyrátali a odišli odtiaľ potajomky do krčmy, nikto ich nevedel nájsť, tam sa pobili a volala sa polícia, nevesta bola vynervovaná, zábava pokazená, pokúšali sa tam ešte od krčmára odkúpiť fľaše. Do toho ich opitá sesternica mala hlučný sex s čašníkom v kuchyni, kde si zamkli lietačky a nemohol sa priniesť polnočný chod. Ja sa bojím, že sa niečo podobné zopakuje aj u nás a pokazia nám svadbu, ani nehovorím o tom, ako by sme ušetrili, keby alkohol neplatíme. Na druhú stranu, keby to zistili na svadbe, že sa tam nepije, tak by nasledovala asi ďalšia hádka, bitka alebo úteky do obchodu, tak nám logicky z toho vychádza platený bar. Keby nepijú za cudzie, ale svoje, tak by sa možno miernili, ale asi by nás roky ohovárali, že sme ich zle pohostili, lebo tu sa núka piť pomaly aj 13 ročným deťom na Veľkonočných oblievačkách a pod. a príde im to úplne normálne. Mali ste niekto nealkoholickú svadbu? Príde vám to normálne?

maciatkolulu
30. máj 2022

@banderaska29 ty a kvalitný džús? Drahší niekdy ako nejaké víno, to by ta urazilo tiež? Ja naozaj vidím, že mentalita na sk je teda stále rovnako a nemení sa, odovzdáva sa to z generácie na generáciu. Ďakujem rodičom, že som vedela vyrastať s prostredí, kde sa ľudí aurazali pre iné veci ako pre fľašu alkoholu na svadbe. A moje deti tu štafetu preberajú.

banderaska29
30. máj 2022

@maciatkolulu čo sa do mňa navážaš, šak si teda všetci organizujte detské oslavy a odšťavte si tie najlepšie džusiky.

aby si to pochopila aj z inej strany ty mudrlantka. ja víno milujem, sme vinárska rodina vyrábame víno, je to naša veľká doména a sme hrdí na to, že sa z generácie na generáciu darí udržať značku na výslní, ktorá je celoslovensky známa. pre nás je to prirodzené že oslava + svadba + akákoľvek iná prilezitost, kde je rodina pokope, je naše vínko. my nie sme ožrani, paradoxne vieme, ako víno pit a vychutnávať a vyprosím si, aby taká ako ty ma tu urážala len pre to, že pre nás ako rodinu je víno neodmyasliteľná súčasť.

nesúď ma za to,že mám taky nazor aky mám.

maciatkolulu
30. máj 2022

@mischelag to chápem, ak bola svadba ako popisujes, to je trápne.

mariska1989
30. máj 2022

Jednoznačne by som ohovarala to že nepijete neznamená že musia byť nasucho ostatný a popravde by som na takú svadbu nešla kde by som musela platiť si za alkohol. A to zdôrazňujem že nepijem takže mne osobne by alkohol nechýbal ale vžiť sa do takeho človeka ktorý si dá trochu alkoholu a že by tam mal byť na vode či platiť no mám dosť

nevenka
30. máj 2022

@banderaska29 ale tu sa zbehli svatuskarky, co kazdeho, kto napise, ze si da obcas vino, pivo, poharik whisky alebo co len trosku alkoholu, odsudia a oznacia za alkoholika a oznacuju to "chlast"...🙈. A to pisem ako ta, co si dost vytrpela pre alkoholizmus v rodine, lenze viem rozlisovat, co je co.
U nas v rodine deti vidia, ze si ocino obcas da pivo a vedia, ze to je alkohol a meni ludom vedomie, spravanie a vela ho nesmu ani dospelaci pit, lebo poskodzuje pecen, cievy, mozog.
Aj ja som tu bola oznacena ako alkacka, co ma abstak a pani je luto, ze take alkoholicky vychovavaju deti. Mne je skor luto, ze detom sa nevysvetluju veci. Rodicia silou mocou chrania deti od sladkeho, a potom prave taketo deti sa casto odtrhnu z retaze, ked maju moznost. A rovnako je to s alkoholom. Cigarety - dalsia vec, poviem im na ne svoj nazor, co robia s telom a preco ludia fajcia. Fajci krstny, babicka. Im je to fuj, ako aj mne, ale nebudem nadavat na babcu a krstneho za to.
BTW cervene vino obsahuje vela antioxidantov, resveratrolu, ktory je fakt super na cievy, na kardiovaskularny system, ale samozrejme, netreba to prehanat, ako s nicim v podstate, vsetko s mierou.
Ale ti sa to stavia do pozicie bud-alebo, len cierne alrbo len biele.
V Biblii je jedna taka pasaz, neviem to citovat presne na toto nie som. Ale hovori sa tam, ze ten, co stoji, mal by si davat pozor, aby nespadol. Mysli sa tym to, ze ked si myslime, ze sme uplne bez chyby a na spravnej strane, mame si davat velky pozor, aby sa to neotocilo. Lebo si castokrat o sebe myslime, aki sme bezchybni a super, lahko sudime druhych a raz sa to moze otocit. Skratka, netreba byt pysny a povysovat sa nad druhych a hodnotit. Kym nechodime v druheho topankach, nevieme, ake to je.

maciatkolulu
30. máj 2022

@banderaska29 tak to je v poriadku, budete čím chcete, ale keď ma niekto iný názor, iné chute, tak nemôže robit podľa seba, ty mudrlantka🤣nemôže byť plnohodnotná svadba a pekná. A kvalitná bez akéhokoľvek alkohol podľa mňa môže.

momi1_1
30. máj 2022

neviem ako podľa mňa by bolo asi najlepšie tých problémových ľudí proste nepozvať a a ak by aj boli nejaké reči, tak by som proste na rovinu povedala, že si si nechcela nechať zničiť svadbu a zábavu

nevenka
30. máj 2022

@momi1_1 toto som tvrdila aj ja od zaciatku

h2
30. máj 2022

@momi1_1 No ale jeden z tých problémových je nevlastný otec ženícha a z napísaného som vyrozumela, že ak by nebol pozvaný, zrejme by sa urazila a neprišla ani ženíchova mama.

nevenka
30. máj 2022

@h2 no ta si ma poriadok s faganom o generaciu mladsim, urobit. Ale neurobi, lebo...medved 🙃

banderaska29
30. máj 2022

@maciatkolulu mna by ani samotná svadba bez alkoholu tak neudivovala, ako niektoré vyjadrenia autorky. nemôže byť hostiteľ tak sebecký, že ani nepomyslí na to, čo by chcel hosť, aby sa hosť cítil dobre.
ty napríklad vieš, že by si takú svadbu spravila a nepotrebuješ na to názor iného človeka - ak tam alkohol nechceš, tak tam nebude.

ona sa pýtala či je to podľa nás normálne a keď jej 75ˇ% diskutujúcich povedalo, že nie nie je tak sa začala vyvyšovať že je to ich svadba a oni si ju spravia podla seba a blabla 😀 tak načo sa to pýta. nech si to urobí ako chce a nie je nepríjemná.

h2
30. máj 2022

@nevenka Toto ja tiež nepochopím, že sa mu všetci boja niečo povedať. Riešila by som to rozhovorom s oboma aktérmi, najmä ak už je tu tá skúsenosť z minulej svadby.

zuzulka558
30. máj 2022

@iveta1970 presne veľké svadby a koľko ich už je rozvedených,, my sme mali 22 ľudí a zatiaľ sme spolu 9 rokov, už sme odolali aj druhým keď robili zlo medzi nás, nepodarilo sa ❤️

zowie
30. máj 2022

@simona92101 neviem prečo mi to vysvetľuje , ja viem čo tým autorka myslí. Mám svadobčanom dať peniaze a za 3pohariky ktoré si dám si mám ísť zaplatiť? Trapas, otras za mňa nie a to hovorí tá čo vôbec nepije iba občas. Mne to príde neúctivé voči svadobčanom, vždy bola svadba o tom štedré stoly, aj s alkoholom, zabaviť sa a pod. Keď je tam niekto kto sa nevie správať ,vypije aj nech "čreva dotrha" tak tam takého nepozvem. Poznám takých čo ujdú zo svadby a pôjdu do krčmy alebo si pôjdu kúpiť a budú lietať pod stolom. Ja som napr netanciaci typ, kým si nedám pohárik, hanbím sa, inak nepijem. A na nudnej svadbe nebudem.

cacianka
31. máj 2022

@h2 už mu dohovárali, ale odmietol počúvať, lebo ten čo nepije je sraľo a nemá mudrovať

maciatkolulu
31. máj 2022

@zowie ja stále nechápem, kde ste prišli k tomu o com je svadba, lebo podľa mňa svadba je o tom, o com chcú svadobcania. Niet o čom.

zowie
1. jún 2022

@maciatkolulu ja nechcem svadbu bez prípitku ako svadobcan a svoj názor som povedala

maciatkolulu
1. jún 2022

@zowie tak ostaň doma🤣

valeria_h
4. jún 2022

Slováci majú vážne problém s alkoholom 😁

zoeeoz
4. jún 2022

Keď tu čítam tie debiliny co dokážu niektoré vypustiť a ešte sa tvária nad vecou tak to je ozaj na zaplakanie

valeria_h
4. jún 2022

@vikes Ako sorry veselá story, že si to nejaká ožranka rozdala s čašníkom? To môže byť veselá story možno pre niekoho s IQ pod 80.

zowie
5. jún 2022

@maciatkolulu však čo si trápna, názor som povedala, Slováci majú vážny problém rešpektovať názor druhých.

zowie
5. jún 2022

@maciatkolulu a radšej sa budem baviť na príhode, že ťa a tá si to rozdala s čašníkom, veď jej hanba, alebo môžme aj na svadbu spomínať že ti drzglosi čo sme si museli za alkohol platiť na svadbe. Neviem prečo silou mocou mení tradície, ak chce, nech ráta s tým čo tu kopec ľudí napísalo a veru radšej pôjdem s rodinou na vylet

maciatkolulu
5. jún 2022

@zowie a ty máš aký problém rešpektovať názor druhých? Autirka chce mať niečo iné, tak nech ma, ty sa môžeš baviť na primitivnostiach kľudne. Iným to môže byť neprijemne. Presne Slováci majú problém rešpektovať druhých. Dobre si napísala. Ja som iba vyjadrila názor, že každý má právo sa rozhodnúť čo si na vlastnej svadbe želá. Ci mäso, či alkohol, či holubice, či družičky v ružovom... Skus si to prečítať ešte raz, ak nepochopís, nevadí, ani by ma to neprekvapilo😉

valeria_h
5. jún 2022

@maciatkolulu Vieš čo, škoda sa rozčuľovať. To hovorí samo za seba, keď im príde ako veselá príhoda, že si to niekto rozdal s čašníkom na svadbe. Ako som už písala, toto môže byť zábavné akurát tak pre niekoho s IQ pod 80.

maciatkolulu
5. jún 2022

@valeria_h nechcela som to tak priamo napisat🤣, ale vidím, že ty si pochopila, myslím, že každý zdatnejsi, mozgovo, rozumie...kazdy ma fakt inde nároky a každý si zábavu predstavuje inak. Hold aj takí jednoduchší sú medzi nami.

valeria_h
5. jún 2022

@maciatkolulu Ja neviem či sa smiať či plakať 😁 Každopádne prečítanie diskusie mi otvorilo oči, netušila som, že alkohol je tak veľmi dôležitý. A tie výroky, že "na svadbu bez alkoholu by som neprišla", "alkoholom si hostí uctíš", "to bude nudná svadba bez alkoholu"... a ďalšie skvosty. Čo dodať.

maciatkolulu
5. jún 2022

@valeria_h nič.... Poďakovať sa za to, že žiješ medzi "inými".... A modliť sa za partnerov svojich deti😇👃🤣

cacianka
5. jún 2022

@valeria_h dôležitejší ako sex

zowie
5. jún 2022

@maciatkolulu rešpektujes môj názor a napíšeš mi ostan doma? S vyrehotanym smajlikom?. Ešte aj urazate, dievčatá že IQ pod 80 že príde vtipné? Vravím človek si takú hanbu zapamätá a je to rozdiel že sa niekto na tom zabaví. Ach a škoda reči. Majte si svadby s plateným chlastom. Váš trapas, za mňa porovnateľný ako sesternica či kto rozdávajúci si to s casnikom. Nech vás vyohovárajú všetci 😁