icon

Svadba katolík a nekatolíčka

23. jan 2023

Ahojte. Chcela by som sa spýtať ci ma niekto podobnu skúsenosť so svadbou v kostole, ako v našom prípade kde snúbenec je katolík a ja nie som žiadnej viery.
Partner by chcel veľmi svadbu v kostole, ja sa tomu nebránim. Mne je to v podstate jedno. Viem, že existuje nejaký dišpenz kedy sa takéto svadby povoľujú. Ja by som si aj dala spraviť všetky potrebné náležitosti ako krst, prijmanie atď...
Len neviem ci by to bolo možné keďže mam 2 deti z predchádzajúceho vzťahu. Vydatá som nebola.
Co by podľa vás bolo lepšie. Svadba v kostole ako nekatolíčka ale spraviť si všetko potrebné a prejsť na katolícku vieru a zosobasit sa. Ďakujem za rady

zuzliq
25. jan 2023

Takéto sobáše sú bežné. Treba informovať kňaza vo farnosti, kde bude sobáš. On požiada o povolenie biskupa. V súčastnosti s tým nebude problém. Ty len sľúbiš, že nebudeš brániť v katolíckej výchove detí. Prisahať pred Bohom bude len partner.
Ty normálne budeš súhlasiť so sobášom, teda povieš "áno".

lily8
25. jan 2023

Moj brat sa tak zenil v kostole on neni katolik a vsetko v pohode bolo.

casillas28
25. jan 2023

Uplne bezna vec...nemusis byt katolicka..u nas maju take pary v kostole iba obrad, nie celu omsu..

zazalienka
25. jan 2023

@panelacikova áno , aj ja mám v rodine takýto sobáš, sobášili sa jednostranne, ona veriaca, on nie .. cca 25 rokov dozadu ..

chica007
25. jan 2023

Suhlasim s predchadzajucimi, ak to nemyslis s tymto snubencom vazne, tak sa mu nepodriadis a nebudes takpovediac tahat za jeden koniec, co znamena, ze tak ako ti skrachoval prvy vztah, z ktoreho mas dve deti, tak isto ti skrachuje aj tento druhy vztah-ved ty nemas moralne zabrany pokial mas uz dve nemanzelske deti, akurat co len znicis zivot dalsiemu muzovi - terajsiemu snubencovi, ktory z lasky ku Kristovi, v ktoreho veri ti nebude ublizovat a uz sa nebude znovu zenit s inou. Pokial si spravis sviatosti, ako to pises, znamena to, ze budes tiez mat vztah s Kristom, ktory je zivy a pritomny vo sviatostiach, ktore prijmes, stretnes ho tam a ktory ti bude pomahat v tazkostiach zivota aj manzelstva. Ak odmietas cirkev, tak odmietas ziveho Jezisa Krista v ktoreho veri tvoj snubenec, ktory si ta chce zobrat za manzelku aj napriet riziku, ze mu manzelstvo skrachuje tak ako tebe tvoj/tvoje vztahy z ktorych mas deti. Jezis Kristus je hlavou cirkvi a cirkev je len jedna, teda kazdy pokrsteny v mene Jezisa Krista je clenom cirkvi a na jeho dusi je nezmazatelny znak, ktory mu nezmizne, ani keby podal 10 ziadosti o vystupenie z cirvi. Zamysli sa, ci problem nie je v Tebe a netahas do tzv. pekla muzov, ktorych mas v zivote. Byt krestankou, znamena zmenit zivot a snazit sa podobat Jezisovi Kristovi vratane vernosti manzelovi. Ak nemas umysel to dodrzat, tak to povedz otvorene snubencovi, nech vie co za peklo ho caka 😉👍

januarova
25. jan 2023

Keď veríš v Boha, tak si veriaca....

mvis
25. jan 2023

@chica007 lepsie by som to nenapisala, ďakujem

cacianka
25. jan 2023

@chica007 🤦

autor
25. jan 2023

@chica007 a presne pre takýchto tupcov ako si ty neverím v cirkev ktorych je v nej viac ako málo. Skrývajú sa za Boha a za spoločenstvo a pritom súdia a riešia. Ty si kto? Ako sa opovazujes co i len slovom zmieniť o tom prečo mne stroskotal vzťah z ktorého mám deti. Ako sa opovazujes tvrdiť ze ja nemám morálne zabrany? Ty vieš ze ex si nechcel zobrat mňa? Ze ma bil a bol alkoholik? Vieš hovno tak sa nestaraj a vaz slová. Lebo krasne reprezentujes tu svoju cirkev (ne) podarenu. Pomodli sa dnes za seba a vyspovedaj sa

autor
25. jan 2023

@cacianka ja ťahám do pekla mužov. Ty si obr krava

dancura
25. jan 2023

My sme takú svadbu mali. Ja katolík, Manžel neveriaci. Stačí ísť na faru a vypýtať si dispenz. Je to bežné. Sviatosti nie sú treba

any_soj
25. jan 2023

Deti nie sú žiadny problém, ide o váš vzťah. Na vieru prechádzať nemusíš, aj tak vás plátne zosobášia. Samozrejme, ak chces, môžeš 🙂

galioska
Autor odpoveď zmazal
any_soj
25. jan 2023

A teda len na vysvetlenie - bude platné, požehnané aj bez tvojich sviatosti, ale nebude sviatostne - lebo sviatosť manželstva nevysluhuje kňaz , on je iba svedok. Vysluhuju si ju snúbenci navzájom - sľubom v kostole a následne každým sexom ju obnovujú 🙂 a teda je tam v hĺbke rozdiel, keďže sviatosť môžu vysluhovat iba pokrstení. Ale to je hlboký, tajomný rozdiel v rozmere milosti, pre aku sa pár otvára, nie v samotnom uzavretí manželstva.

sasesoe
25. jan 2023

@anonym ahoj, uplne najlepsie je ist za knazom, kde chcete mat sobas a porozpravat sa, ze co ako. Ak budete mat dispenz, tak tam sa ty zavazujes, ze nebudes branit manzelovi, aby deti vychovaval vo viere - pristupovat k sviatostiam a pod.
Este pre info pozri tuto stranku - https://www.domanzelstva.sk/
Kurzy byvaju dobre - s manzelmi, riesia sa tam prakticke otazky ohladom manzelstva (nie svadby), odporucam aj ked nie si veriaca.

maja22
25. jan 2023

@any_soj doplnim, ze sviatost manzelstva sa obnovuje sexualnym stykom otvorenym zivotu, teda ked manzelia nijako nebrania pocatiu, pouzivaju prirodzene metody planovaneho rodicovstva. Boh zehna manzelstvu, ktore Ho prijima ako Darcu zivota, ked ho manzelia spomedzi seba nevylucuju.

kvaplakvapka
25. jan 2023

Môžeš mať svadbu v kostole,ale nechápem prečo. Kvôli snúbencovi? Nie je to náhodou trocha divadlo? V kostole by sa mali sobasit lebo ľudia ktorí do kostola aj chodia a ma to pre nich aj hlbší význam. A nie len tak,lebo to je pekne. To aj v galérii alebo v nejakom kastieli môžte.

maja22
25. jan 2023

@autorka pises, ze neveris v cirkev. Neviem, aky je tvoj snubenec, ale on ma povinnost deti viest a vychovavat vo viere. Sobasom s nim mu davas slovo, ze mu nebudes branit vychovavat deti vo viere, teda ze deti budu prijimat sviatosti, zucastnovat sa zivota cirkvi a pod. Dobre si to rozmyslite, lebo ak uz teraz mas s cirkvou problem, v buducnosti to moze mat silny vplyv na vas vztah prave kvoli detom. V otazkach viery by mala vladnut medzi rodicmi jednota (ako aj vo vsetkom, co sa tyka vychova), ak tomu tak nie je, prinasa to rozne zranenia vsetkym zucastnenym. Ak tvoj snubenec miluje Jezisa, chce pristupovat k sviatostiam, k Eucharistii, on musi zit v usporiadanom manzelstve uzavretom pred Bohom, pre neho je to zivotne dolezite. Preto Cirkev umoznuje vstup do manzelstva aj parom, kde jeden z nich neveri, alebo je inej viery, ale vystriha pred tazkostami, ktore v takychto manzelstvach neskor vznikaju.

maja22
25. jan 2023

@kvaplakvapka partner je katolik a pre neho to nie je otazka atmosfery, ale vazna vec tykajuca sa jeho viery.

zoeeoz
25. jan 2023

Snad nenarazite na debila, inak sa vsetko v poho da 🙂

daja0760
25. jan 2023

Ahoj, ja dom katolik, mam aj 1.sv.prijimanie, aj birmovku. Manzel nebol ani pokrsteny. Kedze ja som mala aj birmovku, svadba v kostole nebol ziaden problem. Manzelovi to bolo jedno, resp. suhlasil a kostolom, lebo v kostole to podla neho je aj honosnejsie, pravdivejsie, silnejsie.
No...a preslo 11 rokov, zalubil sa do kolegyne a uz sme aj rozvedeni.
Drzim palce, nech je pre vas slub v kostole "svaty" a budete zit v laske az do smrti.

cacianka
25. jan 2023

Jaaaa ?!? To čo si besná ? Veď som sa ta zastala pred to mega veriacou ťapou, čo tu trepe svoje černokňažnícke kusy. Rozmysli si čo píšeš a komu

sonnenshein
25. jan 2023

Odporucam Daniela Pastircaka, je to uzasne vzdelany, ale nie kratkozraky clovek.

rony2255
25. jan 2023

@kvaplakvapka veď práve, že pre jej snúbenca je dôležité, má to pre neho hlbší vyznam, žiadne divadlo. Ako poslala maja22. Tu sa mi naskytá otázka na autorku: Žijete sexuálne, alebo ti snúbenec povedal, že až po svadbe?

tanya65
25. jan 2023

@cacianka myslim,ze autorka si pomylila meno 😉

terezka1947
25. jan 2023

Osobne si myslím,že aj tomu budúcemu manželovi je to jedno. Chce svadbu v kostole.
Otázkou je,že prečo?
Keď kvôli atmosfére,atď,tak odpoveď na tvoju otázku je,že áno...môžete sa vziať v kostole.
Síce to nebude mať vlastne ani žiaden význam,ale....dá sa to.

nadula01
25. jan 2023

@nekonecna_katastrofa presne ako pises. Manzel katolik, ja ateista.Podpisali sme žiadosť o dispenz a ja, že nebudem brániť výchove detí v krestanskej viere.
A všetko nám krasne klape.v nedeľu manzel berie deti so šomranim do kostola🤣 a ja mam hodinu pre seba pri plotni🤭🥰

mimi16
25. jan 2023

@chica007 nie si v kope, daj si liek a vypni mk

nelka09
25. jan 2023

My máme tiež takýto prípad. Ja katolička a manžel neveriaci. Normálne vás zosobášila bez toho aby si si ty musela robiť krst,prijímanie.. Manžel musel podpísať papier, že nebude brániť vo viere mne a ani deťom.

penelope2066
25. jan 2023

@chica007 som sa pobavila 😁🤦🏼‍♀️