Svadba na úrade mimo trvalého pobytu
Pekné ránko.
Po 6.rokoch by sme sa chceli s priateľom vziať. Len na úrade, bez ceremónii. Keby sme nemuseli, nechceme ani svedkov 🙂
Chceli sme ísť do Prahy na víkend a tam sa vziať. Neviete, či sa dá aj v zahraničí vziať?
A ešte jedna otázka, kebyže sme nemohli v Prahe, tak svedkovia musia ísť s nami už predtým, kedy sa len vypisuje žiadosť, alebo až na obrad?
😉
Neviem či úplne rovnaká situácia ale,trvalý pobyt mám v Martine no žijeme v Šamoríne tak sme sa brali tu tiež len so svedkami.
Najskôr som musela v mieste trvalého bydliska v Martine na matrike za poplatok 20€ vybaviť povolenie k sobášu mimo trvalého bydliska potom tu v Šamoríne som musela na Samorinskej matrike za dalších 20€ vybaviť povolenie vydať sa keď tu nemám trvalý pobyt následne po týchto dvoch povoleniach mi dali termín.
Info aktuálne keďže to bolo tento rok.
@radanna11 ďakujem. To sa spýtam ešte pre istotu tu na úrade, kde mám trvalý pobyt. 🙂 Totiž ideme na dovolenku do Prahy a tu ani nemáme svedkov, oni tam žijú, zabili by sme dve muchy jednou ranou ako sa hovorí 🤣
ešte ma k tomu napadlo, keď píšeš, že svedkovia žijú v Prahe. Sú to občania SR? Lebo to by možno mohol byť problém, svedčiť slovenský sobáš cudzím štátnym príslušníkom.
Veď si pokojne aj teraz zavolaj na vašu matriku mne cez telefon povedali na začiatku všetky tie info ,že treba potvrdenia a povolenia z oboch matrík a potom som to začala riešiť
My sme mali tento rok sobáš v Prahe na veľvyslanectve. Potrebovali sme žiadosť o uzatvorenie manželstva, to sme mali z matriky. Žiadne povolenia ani poplatky sme neplatili. Osobne sme žiadosť odniesli na veľvyslanectvo, spolu s rodnými listami a občianskymi. Ideálne minimálne 30 dní vopred. Ak si myslíš, že prídeš do Prahy, pôjdeš na veľvyslanectvo a zosobášia vás na druhý deň, tak to určite nie. Treba vopred odovzdať žiadosť (zrejme je možné aj elektronicky, neviem, zavolaj si tam) a vopred dohodnúť termín.
Odporúčam skôr zavolať, dozvieš sa všetko naraz a hneď, nebude čakať na odpoveď a dostávať odpovede po kúskoch. Za hovor do ČR neplatíš nič navyše.

v Prahe by ste to mali asi najlepšie na slovenskom veľvyslanectve, tam platia naše slovenské zákony a manželstvo je platné bez problémov. Svedkovia nemusia byť pri podávaní žiadosti, stačí až pri svadobnom obrade.