Svadba v zahraničí - neformálny oddací list

kvikina087
24. jan 2023

Prosím kto má skúsenosť.... Váhame nad svadbou v zahraničí....cez ck nám bolo ponúknuté vybrať si pobyt a vybrane hotely (napríklad sieť grecotel,) poskytujú svadobný balík... Za doplatok.....Kytica, obrad, fotky, torta a neformálny svadobný list.... V ck mi povedali, že ten si potom doma len potvrdíme na matrike. Máte skúsenosť. ? Bude to platne na sk? Ďakujem

martinmmartin
24. jan 2023

No to skor mysleli ze doma pojdete normalne na urad s dvoma svedkami a oficialne sa zosobasite tam za 15 minut. Cele zahranicie bude iba" na paradu"

januska12323
24. jan 2023

Neformálny čiže "len tak" na pekné fotky.

melanta
24. jan 2023

Neformálny svadobný list? To ti napíšem aj ja a bude to mať rovnako nulovú právnu silu. Sú 2 alternatívy. V zahraničí vás bude sobášiť niekto zo slovenského konzulátu, kto na to má oprávnenie a dostanete rovno slovenský sobášny list. Alebo vás bude sobášiť "domáci", kto má oprávnenie sobášiť. Na základe toho dostanete oficiálny zahraničný sobášny list a ten si potom na Slovensku dáte uznať na osobitnej matrike ministerstva vnútra SR. Ak budete mať len "pro forma" sobáš, tak síce si užijete svadbu pri mori, ale manželstvo oficiálne uzatvorené mať nebudete. Ak vám toto v CK nepovedali, tak by som na takú CK zabudla.

kvikina087
autor
24. jan 2023

@melanta v ck pani tvrdila, že je to štandardný postup... A za oddaci list potom u nás na matrike len potvrdia....
Ak by som mala ísť potom znova na matriku aj so svedkami a mať "druhu svadbu" tak to je ozaj úplne o ničom...
Vraj sieť grecotel má oprávnenie a tieto svadby robia... Ale teda som z toho dosť vykoľajena. 😔

melanta
24. jan 2023

@kvikina087 hotelová sieť ako taká oprávnenie nemá. Môže ho mať konkrétny človek, ktorý vás zosobáši a budete oficiálne v danej krajine zosobášení a dostanete oficiálny sobášny list. Neformálny svadobný list je čo? Ak je niečo neformálne, znamená to, že to právne plátne nie je. Musíš dostať oficiálny svadobný list. A potom ten si dať uznať na osobitnej matrike MV SR. Ani logika ťa predsa nepustí myslieť si, že niečo neformálne môže byť právne platné.