Svadobné menu
Prosím vás, ak si pamätáte aké svadobné menu ste mali, napíšte mi ho. Veľmi by mi pomohla inšpirácia.
Čím ďalej, tým viac sa mi prestáva páčiť ten trend modernej kuchyne. Hostia sú hladní, my sme mali 2 svadby tento rok a za stolom boli vsetci hladní do príchodu švédskych stolov. Preto by som sa chcela inšpirovať možno niečim inym, resp “staršími jedlami” za môj život som bola na 4 svadbach, nemám prehľad.
Hlavne mam nejasno v predjedle, polievku chceme slepci vyvar a hlavne jedlo by sme sa tiež chceli inšpirovať.
Svadbu budeme mat takto o rok, takze mám čas na premýšľanie, vymýšľanie.
Ďakujem za vase postrehy, kľudne napíšte aj ako hosť vo by ste radi videli na tanieroch. 😊
A v rodine mame všežrutov, jedna kamarátka je bezlepkova, takze vegetariánske ani vegánskej jedlo nemusíme riešiť.
@pribinak mnam, a tie 2 chody sa podávali hneď za sebou? Či ako, nemám v tom jasno. Šla polievka.
Mäso s ryžou a zemiakmi a hneď za tým panenka?
Predjedlo si nepamatam, ale tam je to de facto jedno... Ideal su fakt taka klasika nejake druhy masa na prirodno/s omackou a k tomu ryza, zemiaky/krokety/ hranolky... Raz to bolo na plese ako menu - kuraci, bravcovy platok a divina a bolo to peckove... Kazdy si vyberie z toho, ktore maso ma rad a nebudu hladni... My sme mali asi panenku alebo nieco take v nejakej omacke. Uprimne poviem, ze si nepamatam a jedla som to studene, lebo sme sa museli ist este fotit, lebo vonku sa uz stmievalo...
Veľmi veľa závisí kedy začína svadobná hostina. Ci je to neskory obed alebo skorá večera. Ci hostina začína celkom krátko po obrade alebo hostia hodinu čakajú na mladomanželov, lebo sa ešte idú fotiť alebo co. Tomu treba prispôsobiť aj servis aj počet chodov.
@viestta u nás začína svadobný obrad zvyčajne o 14:00, o 16:00 príchod na miesto hostiny, fotiť sa šla nevesta až po jedle, aj na by som to tak chcela, aby na nás nečakali hladní hostia
Nie čosi? Prvé jedlo bolo okolo 17.30 a druhe okolo 21.00
Prvé jedlo bolo polievka a potom tanier s plnenymi morcacimi prsiami. Ja som mala sobáš o 15.00
Medzi tým boli na stole Koláče, zákusky, bol stôl s ovocím a špecialitami zo salaša
@guiseppinka áno aj to nám napadlo, mne by sa ocila aj taká klasika, aby bolo na vyber. Alurat sme premýšľali, či by sa hodilo dať ako druhý chod okolo 7-8 naoriklad klasika rezne so zemiakovým šalátom. Lebo do polnoci je času dosť
Bola som na asi 5tich svadbach, a boli pol na pol ako ovedove menu a vecerny bufet alebo polievka a potom bol obed aj vecera uz len bufet.
Mne sa ten bufet na obed nezdal dostatocne slavnostny, aby si ludia sli vyberat, tak som si povedala,ze chcem obed. Miesto co sme zohnali nam dalo na vyber asi 5 roznych dvadobnych menu. Z nich sme si vybrali.
Bude predkrm, polievka, hlavny chod a dezert. Obrad bude o 13h,cize obed kratko po 14h.
Akurat sa nevieme rozhodnut ci bude svieckova na smotane alebo kacka s dvomi druhmi knedly a kapusty. Vyhrava ale asi kacka.
A krajanie torty niekde pomedzi. A od 19h vecerny bufet, ktoremu sa teraz hovori raut,znie to honosne.
My sme mali vývar, moracie rolky plnene slivkou a bravcove maso na prirodno so zemiakmi, ryzou a zeleninovou oblohou. Plus boli k tomu dve omacky. Predjedlo sme nemali. Toto sa jedlo cca o 17. Svedske stoly sme mali od 21
Predjedlo sme nemali,hl.jedlo-slepaci vývar,plnený kurací rezeň,bravčový rezeň na prírodno,ryža,opekané zemiaky,zeleninová obloha,ďalšie jedlo šalát rezne,fašírky,po polnoci kapustnica plus švédske stoly,samozrejme slané,sladké,ovocie,čokoládová fontána pre deti...
Predjedlo - loksa plnena husacou pecienkou
Polievka - vyvar
Hlavne jedlo - kuracie prsia s omackou zo susenych sliviek a k tomu zemikove sulance
Mali sme svadbu tento rok ale ja mam rada tradicie a retro.
Mali sme sunkovy tanier so zeleninou a bagetkami/chlebikmi (riadne nalozeny)
Domaca kuracia polievka, kde maso kazdemu dali na maly tanier zvlast.
Hlavne jedlo boli kuracie zavitky so sunkou a syrou, bravcove v takom speci obale, ryza a americke zemiaky + zelenina
18 druhov zakuskov tiez retro ziadne tartaletky a podobne (vyzera to fajn ale mne to nechuti)
A potom prisli svedske stoly o 22:00 (lebo dakto ich da o polnoci a vtedy uz nik nie je hladny)
Boli tam rezne na rozne sposoby aj gordon blue, holubky, ovocie v miskach, prilohy salat a zemiaky.
Kazdy sa najedol a zabalili sme kazdej rodine jedlo domov
Torty sme mali dve (jednu nasu velku a jednu do daru sme dostali) asi 3 ludia chceli tortu. Vsetko sme narezali a pobalili hostom.
Kazdy bol spokojni ☺️
My sme mali nejaké predjedlo, neviem aké, ale bolo, potom minestrone polievku a potom to, čo si kto vybral. Menu na výber sme posielali zároveň s pozvánkami plus bola nejaká rezerva, keby bol niekto zmenil názor. Večera bola o šiestej, druhá o deviatej a to už boli švédske stoly, po polnoci tiež.
Predjedlo Capresse, Polievka Vývar z bažanta, hl.jedlo opekané zemiaky, divina na slivkovej omáčke (mladý daniel). Hostia boli spokojní. Aj mne chutilo 😀 o 21.00 švédske stoly. Medzitým zákusky, Candy Bar, ovocie, slané.
Jedlo sa podavalo cca o 16:30, Predjedlo: kacacia pasteta na opecenej bagetke(taka jednohubka na zahryznutie),polievka:slepaci vyvar s rezancami. Hlavne jedlo: panenka so slaninkou,k tomu ryza +opekane zemiaky,a 3 druhy omacok(hubova,bylinkova,slivkova),hostia dostali na stol 3 krcahy s omackami a kazdy si dal taku aka mu chuti.porcie boli ozaj velke.
Okolo 20:00 bufet: salaty zeleninove aj cestovinove, klasicky zemiakovy salat, ryza, zemiaky maslove, minirezne bravcove kuracie, gril.stehna, sote, rozne syry, ovocie, a omacky..
O polnoci kapustnica. Hladny veru nik nebol.
Moja kamoška mala predjedlo klasickú šunkovú rolku s chrenovou penou, vegetariáni už neviem čo mali.
Polievka bola slepačí vývar s rezancami a vegetariáni mali zeleninový vývar, všetka zelenina bola na rezance nakrájaná/nastrúhaná...
Druhé jedlo mali kurací plátok na prírodno a Gordon blue s ryžou a pečenými zemiakmi (také pol na pol na jednom tanieri), vegetariáni mali syrové nugetky na zeleninovom šaláte. A po stoloch zákusky a slané kravinky všelijaké ako sú čipsy, tyčinky slané a tak. No a o polnoci kapustnica...
Moja mamina zas bola na svadbe, kde úplne netuším čo všetko mali, ale bolo to veľkolepé, na nejakom hotely pri jazere a podľa toho čo opisovala, mali švédske stoly iba. Ale také že dovidenia, aj guláš z diviny s knedľou, rezne so zemiakovým šalátom, syry vyprážané, zemiaky, polievka a neviem čo všetko ešte, proste aby si každý prišiel na svoje... Každý si naložil na čo mal chuť a vraj sa všetko doslova zhltalo 😅 lebo trebárs z príchodu si dali tú polievku a rezeň so šalátom a neskôr o dve tri hodiny keď vyhladli, naložili si ešte knedle s gulášom a tak no 😅 a plus samozrejme mali aj zákusky a iné lakocinky 😁 verím tomu, že to bolo moc nákladné, toľko jedál, ale určite všetci spokojní. Lacnejšia verzia tohto je už vyššie spomínaná svadba mojej kamošky, kde vegetariáni mali svoje jedlá a ostatní normálne mäsité... 😊
A keby sa mám vydávať ja, tak polievku očakávajú všetci klasickú, tak to by som asi nemenila, ale druhé by som si určite vybavila rezne so šalátom, to taká klasika, nejaké kuracie steaky na hribovej omáčke s ryžou a zemiakmi (pol na pol) a pre tých, ktorí mäso nemusia, tak nejaké syry vyprážané a nejaký ten hermelín grilovaný.. a zákusky so slanými kravinkami to taká automatika 🙂 čiže ja by som to takto nejak skombinovala... 😊
Predjedlo sme zacali okolo 17tej: syrove roladky, obloha, pecivo
Polievka: klasika - vyvar
Hlavne jedlo: opekane medajloniky (kuracie, bravcove, hovadzie), zelena fazulka v slaninke, zemiakovy gratin
Svedske stoly sme mali o 21:00 a po polnoci k nim prilozili este kapustnicu a studene misy
My sme mali klasiku (vyberali svadobne mamy 😀)
Pred sobasom gulas
Po sobasi panenka zemiaky (na vyber omacka hubova, zelene korenie a slivkova)
Svieckova na veceru
Svedsky bufet o polnoci
@blaazi toto by som si veru dala 😁 divina je super napad. My sme mali na svadbe panenku a aj na kazdej svadbe bola panenka 🙄 a este neznasam take tie pol na pol taniere - ze maso na prirodno a smazene, ryza a zemiaky 😀
Určite myslíte aj na veganov a vegetariánov
Zalezi naozaj kedy zacinas... My sme mali sobas 15.30, kym gratulacie skoncili, cesta, tak bolo pol 6. Cize sme sli predjedlo, polievka a hlavne a okolo 21.00 sli svedske stoly... Vsetko si prisposob podla casu sobasa a cesty do saly
Mali sme o 17.30 predjedlo kacaciu pecienku, hrianku s brusnicovym lekvarom, o 18.00 klasika vyvar , a mali sme take velke misy ( kuracia rolada plnena cesnakovym spenatom, cernohorsky a hovadzi steak s bylinkovym maslom ryza opekane , potom o 20.00 torta a polnoci plnene kapustove listy a madarsky gulas ...toto bolo pred 13 rokmi😏
My sme mali slepaciu polievku, knedlu, kapustu, pecene mäso. A potom boli švédske stoly, kde boli rezne, šaláty, údené kolena, rebrá, ryža, nejaké mäso, a neskôr doniesli celé pečene prasa 🥰🥰
My sme mali ako predjedlo kvaskovy chlieb s maslom a pazitkou, ako taký vtip, ale vynikajuci. Potom vývar a ratatouille a grilované kuracie
Samozrejme torta, zákusky a podvečer prisla pani so zmrzlinou
To, čo sme mali my, nemusí vyhovovať každému, ale malo to veľký úspech: svadbu sme mali o 15.00 a do reštaurácie sme prišli cca 16.30. Každý dostal welcome drink a roznášali sa také malé kanapky, kto chcel, si vzal. Potom sa servírovala pre všetkých bažantia polievka s rezancami a hlavné jedlo sme už mali ako švédske stoly, t. j. vybrali sme akoby kombinácie a každý si dal, čo chcel: 1. Divinové ragú, žemľová knedľa, hruška s brusnicami; 2. Pečené jahňacie stehno a kapustové strapačky; 3. Pečený diviak so štuchanými zemiakmi a červenou kapustou; 4. Kuracie medailóniky s pečenými rozmarínovými zemiakmi. K tomu bola grilovaná zelenina a čerstvý zeleninový šalát a vyložené syry a koláče (pripravovala som sama stoly s kvetinovou výzdobou a nič sme neukladali na stoly). V podstate sa dokladali tieto jedlá celý večer a potom o polnoci sa podávala kapustnica. Čo sa týka objemu, nechala som si poradiť v reštaurácii, mali s tým skúsenosti. Pozdávalo sa mi to takto, chápem, že to nie je celkom tradičné, ale nič sa nevyhodilo, skoro nič nezostalo a ja som bola veľmi spokojná, že sa neplytvalo. Všetci boli dosýta najedení.
@autorka, pozri na stránku https://mojasvadba.zoznam.sk/, nájdeš tam viac námetov. Tiež som za klasiku po sobáši, neskôr ak sú švédske stoly, tam sa už môžeš odviazať a ponúknuť aj netradičné jedlá. Ja napríklad divinu nejem a ako vyššie niekto spomenul slivkovú omáčku a šúľance k mäsu, toho by som sa tiež ani nedotkla. Ideme o pár dní na svadbu a snúbenci zisťovali popredu, či niekto nemá diétu, alebo nie je vegetarián, či vegán
Predjedlo - domáci grilovaný syr na zeleninovom šalátiku s bagetkou
Polievka - vývar
Hlavné jedlo - bravčová panenka obalená v slanine, gratinovane zemiaky a tekvicovo cuketova máčka
Dezert - horúce maliny s vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou
Večerný raut k tomu, torta...

My sme predjedlo ani nemali. Mali sme vývar, potom bol taký tanier že zelenina plnené morčacie prsia s pečenými zemiakmi a ryžou
Druhé bola panenka s bryndzou hubami slaninkou a k tomu boli zemiakové pyré ale nie take obyčajne a zeleninový šalát
Po po polnoci švédske stoly + kapustnica, syry, ovocie,
Malo sme taký stôl kde boli dobroty zo salaša. A ovocie. Samozrejme zákusky a slané