Svadobné menu
Prosím vás, ak si pamätáte aké svadobné menu ste mali, napíšte mi ho. Veľmi by mi pomohla inšpirácia.
Čím ďalej, tým viac sa mi prestáva páčiť ten trend modernej kuchyne. Hostia sú hladní, my sme mali 2 svadby tento rok a za stolom boli vsetci hladní do príchodu švédskych stolov. Preto by som sa chcela inšpirovať možno niečim inym, resp “staršími jedlami” za môj život som bola na 4 svadbach, nemám prehľad.
Hlavne mam nejasno v predjedle, polievku chceme slepci vyvar a hlavne jedlo by sme sa tiež chceli inšpirovať.
Svadbu budeme mat takto o rok, takze mám čas na premýšľanie, vymýšľanie.
Ďakujem za vase postrehy, kľudne napíšte aj ako hosť vo by ste radi videli na tanieroch. 😊
A v rodine mame všežrutov, jedna kamarátka je bezlepkova, takze vegetariánske ani vegánskej jedlo nemusíme riešiť.
mali sme svadbu na jesen, takze "teplejsie" jedla. polievka slepacia s rezancami, druhe pecene kacacie stehno, cervena kapusta, knedla. sobas sme mali o 11.00, takze svadobne menu bol vlastne obed. potom bolo stale nieco na zahryznutie, zakusky, syry, kapustnica, gulas a niekedy okolo olovrantu sme mali svedske stoly,to boli rozne typy malych reznov, panenka v slaninke, nejake dusene maso na stave, prilohy,torta, ovocie. uz ani neviem co vsetko, ale nikto nebol hladny 😀
My sme mali sobas o 17:00, takze jedlo sa zacalo podavat az okolo 19:00.
Ako predjedlo sme mali divinovu pastetu s cibulovym chutney (toto malo najvacsi uspech, chutilo to vsetkym okrem zenicha...😄), potom vyvar a hlavne jedlo bolo panenka s hribovou omackou a zemiakmi. Vegetariani ani vegani neboli ziadni, len sesternica je celiaticka a menu bolo bezlepkove. Neskor boli svedske stoly s reznami, gulasom, pirohami, holubkami, salaty a syrovo-sunkove taniere. Samozrejme kolace a aj torta. Staznosti na jedlo neboli.

Pripájam sa ku komentárom, že všetko závisí od času konania svadby. Pred 15:00 by som určite volila aj tzv. druhú večeru, my sme začínali svadboný obrad o 16:00, na svadobnú hostinu sme prišli cca 18:00, takže hneď sme naplnili brušká svadobčanov 🙂 Už po príchode bolo čapované pivko, korbáčiky, oplátky, škvarkové a syrové pagáče.
PREDJEDLO- PIATTO ITALIANO (keďže obaja s manželom hovoríme po taliansky, chceli sme aj niečo "naše" 🙂
- mozzarella, prosciutto, cherry paradajky, olivy, opečená cesnaková bagetka, parmezán- krásne nastylované na tanieri, doplnené pestom, olivovým olejom a korením
čas: 18:30
POLIEVKA- HUSTÝ BAŽANTÍ VÝVAR S JULIENNE ZELENINOU, PEČEŇOVÝM KNEDLÍČKOM A DOMÁCOU CESTOVINOU
- poctivý vývar s hranolčekmi koreňovej zeleniny, jemným knedlíčkom z kuracej pečene a hrubšími rezančekmi
čas: 19:30
Prvý manželský tanec, plus prvé kolo zábavy 🙂
HLAVNÉ JEDLO- MORČACÍ ZÁVITOK PLNENÝ SPECKOM S JEMNOU PIVOVOU OMÁČKOU A ZAPEČENOU ZEMIAKOVOU KAŠOU S PARMEZÁNOM
- všetko zodpovedalo popisu, kaša bola plnená do cukrovinárksych šľahačkových vreciek, a tak zapečené, takže to malo krásny tvar
čas: 20:30
Ak by teda svadba začínala o 14:00, do sály prídete najneskôr o 16, hneď predjedlo, potom polievka, hlavný chod, okolo 20: 00 by mohol byť čas na druhú večeru- videla som už rôzne veci- z tých tradičných sviečková na smotane, knedlík; alebo kačka + červená kapusta+ knedlík; alebo rezne + zemiakový šalát; alebo krkovička + knedlík+ kapusta; kotlíkový/divinový guľáš; alebo kapustnica; alebo pečené prasiatko s prílohami; alebo chuťovky na každý stôl- niečo v štýle tapas- každý si vybral a dostatočne zasýtilo počas čakania na švédske stoly 🙂
ŠVÉDSKE STOLY- cca 23:00
- mini bravčové rezníky v cestíčku
- mini kuracie rezníky v strúhanke
- opakané zemiaky
- grilované zelenina (cuketa, baklažán, cibuľa, cherry paradajky, šampióny)
- hovädzí stroganoff s hubami
- zemiakový šalát
- cestovinový šalát s kuracím mäsom, kukuricou, fazuľou na studeno
- talianske paradajkové bruschetty s bazalkou a cesnakom
- východniarske holúbky
- zemiakové pirohy
- bryndzové halušky so slaninou a kyslou smotanou
- fliačky s kyslou kapustou a slaninou
- ľahký letný zeleninový šalát
- grilovaný losos
- chlieb, parmezán, baranie rohy
Toľko sme mali my, všetkým chutilo 😍