Typické svadobné dary v rokoch 1970 - 1989
Pomôžte mi, ak ste sa vydávali v týchto rokoch, dostali ste nejaký typický hmotný dar? Napr sadu tanierov s nejakým špeciálnym vzorom? Alebo čosi podobne? 😃 ideme na retro svadbu a chcem skúsiť poloviť zo srandy na bazároch. Vďaka
nevydávala, ale viem čo sa dávalo... paplóny, oblečenie na paplóny, sada tanierov, príbor, mixér, peniaze, + samozrejme torta a fľaša.
kolegyňa sa vydávala kedysi dávno a dostala obraz Prahy.... 😝 vraj ho mali pod posteľou a vždy keď mala prísť tetka tak si ho zavesili...
V 88 sme dostali dve žehličky ( okrem iného)🙂
Zabehni do KOLO v ba, tam určite nájdeš retro
Moji rodičia dostali vysávač a ešte stále funguje už je to cez 40 rokov🙂)))
Naši mali svadbu v r. 1978 a dostali napr. mixér ETA s kadejakými nadstavcami, struhadlami, mlyncekom na kávu... -mali sme na to doma extra skrinku😉, ale používali to samozrejme. A ešte napr. sadu tanierov hlboké/plytké/dezertné + polievkovú misu "Cibulák", to sme používali na Vianoce.🙂
Ja som sa vydávala v r. 2006 a dostali sme okolo 7 sád tanierov, 2 vysávače, mixér, fritovací hrniec, sadu poharov, 2 sady šálok s podšálkami, sadu štamperlíkov, uteráky, osušky, príbor, paplóny, vankúše, návliečky, panvicu, sadu hrncov… Neviem, čo som zabudla, ale skoro všetko sme postupne využili a dlho som si pamätala, kto nám čo dal a vždy, keď som tú vec išla použiť, som si na dotyčných spomenula. Bolo to super, na tých tanierových sadách a niektoré boli aj so šálkovým servisom, jedna bola komplet obedová súprava aj s polievkovými a omáčkovými misami, porcelán, sme sa aj trochu zabávali, ale kazdá bola iná, mohla som použivať podľa nálady a za každý jeden darček som bola vďačná. My sme dovtedy s mužom nebývali, nemali sme ešte ani nič našetrené, bolo to cez výšku a bolo to super. Jáj, krásne spomienky, vďaka 😀❤️
Ešte žehličku som zabudla, tá bola iba jedna, ale vydržala viac ako desaťročie! 😄
Vtedy sa davala ako dar cela domacnost - taniere, pribory, pohare, hrnce, postelne, uteraky, obrusy, mixer a pod. Bol problem zohnat veci a tak boli radi, ze to urobil niekto za nich. 😃
Moji rodičia v 1977 dostali remosku, sadu krystalovychvpoharov, kávovú súpravu a vyrezávaný obraz ručiaceho jeleňa🤣🤣
Kúp čajovú súpravu ( kde je i cukornička aj na mlieko okrem džbánu) v antikvariáte isto bude
Malá mala.celú skriňu plnú svadobných darov, niekto ré pirátom ďalej darovala na ďalších svadbách a pod v rodine.
Dostala posteľné obliečky, sady tanierov a príboov, mixér, 4 žehličky 3 hriankovače , spomýnanú remosku aj tlakový hrniec , krištáľové vázy a poháre. mixér ETA ktorý funguje už 50r, kuchynskú váhu, hrnčeky a kavovú súpravu všetok porcelán so zlatým zdobením
polievkove misy zneju ako dobry retro svadobny dar, myslim ze sli aj supravy tanierov vzoru "cibula", porcelanove cajove supravy...
Kristal
@luxus10 nie, nie, tlakové hrnce, také menšie. A rovnaké! Mama to dodnes spomína, že aká to bola doba. Ale ano, aj remosku dostali 😁
@nika23t 🙂moji rodicia dostali 4 remosky, a kedze sa babke zazdalo, ze su to zruty el.energie, odstrihla im kable a rozmiestnila spodky remosiek po dvore ako nadoby na vodu pre kacicky....😍 a ja som sa maminy po rokoch ako dospela pytala, ze my preco nemame doma remosku, ved to bol v 70-kach taky hit, a ona mi ihovori, nemame? mame a ukazala mi ich u babky na dvore-a ze kolke roky vydrzali!!!!a ako deti sme okolo nich denne chodili, ked sme boli u babky...no ale cert to vedel, ze su to remosky....😍
Určite pozri poháre Zlata Zuzana - to bola podpultovka. https://www.google.sk/search?sca_esv=d41d77eb53...
Určite pozri poháre Zlata Zuzana - to bola podpultovka. https://www.google.sk/search?sca_esv=d41d77eb53...
@iqoska presne toto mi napadlo Zlata Zuzana, s tym podla mna zabodujes
@iqoska retro dar určite,len si fakt neviem predstaviť, že sa niekto mladý dnes tomu poteší
@iqoska retro dar určite,len si fakt neviem predstaviť, že sa niekto mladý dnes tomu poteší
@tortelinka Tieto práve na cene ešte stúpajú. Ked sa nepotešia tak bez problémov predajú.
Rok 1982 - malá remoska, sada Bernadotte pre 12 osôb (dosiaľ používame ako sviatočnú, rokmi rozbité taniere som dokúpila), mixér ETA, krištáľový luster (prvého sme sa zbavili 🙂 ), naparovacia! žehlička, žehliaca doska (samostojaca a pomerne široká, to tiež bolo čosi, bežne mala len jednu sklápaciu nohu, druhou stranou sa zvykla položiť na stôl), vtedajší hit - príbor s drevenými rúčkami..."naj" bola súprava malých kávových (?) šálok valcovitého tvaru, z kobaltovomodrého skla so silne pozlátenými plachetnicami a pásikmi (aspoň to zlátenie som vyriešila Zuzkou, zvyšok - neviem, rýchlo "sa" porozbíjali 🙂 ). Viac si nepamätám. Ale bolo nás len 37. A pár korún. Keď sme pridali to, čo som o polnoci vytancovala, kúpili sme si prvú spoločnú vec do domácnosti (byt sme ešte nemali), kazetový šijací stroj Veritas (zohnaný po známosti, keďže do krajského mesta prišli až! tri ks; mimochodom, stál 3500 Kčs, manželov nástupný plat ako stavebného inžiniera bol 1750 v hrubom). Viem, že som odbočila a neodpovedám len na otázku, ale celkom ma bavilo zaloviť v spomienkach.
Nasi sa brali v 85tom a najviac dostali asi Kristal - vazy, pohare, dlhe roky to bolo aj vystavene v obyvacke. Teraz to lezi na povale, ale uz som vravela, ze si pojdem aspon po nejaku peknu vazu a sadu na vino, nech sa to trosku vyuziva.
Tiez dostali riad a sady priborov, a tiez toho robota co bol v skrinke schovany.
Ja som sa sice vtedy nevydavala ale pamatam si zlatu zuzanu a babiku (nie barbie ale riadnu velku babiku) so slahackovou suknou
moja kamarátka sa vydala v r.1988 a dostala 3 krát remosku 😉
Ja som sa vydávala1980 a dostali sme 2x váhu do kuchyne,obedovú súpravu, sadu smaltových hrncov, mixér Eta,vázu, poháre napoleon a sadu pohárov na whisky.
K vyssie spomenutemu moji ridicia dostali aj set na fondue. Vzdy pri upratovani spajze som pozerala, ze co to moze byt. Asi ho maju doteraz nerozbaleny 😅
A v móde bola aj torta z páleného cukru 😋
Torta a v nej bábika. Šaty z krému
Sestra dostala "cibuľka",či tak nejako sa ti volalo hovorovo.Bol to celý servis od polievkovej misy až po kávové šalky s modrým vzorom😀

Moji rodičia mali svadbu v 85 a dostali asi 4 x polievkovú misu aj taniere a fakt 6 tlakových hrncov 🤦🏻♀️ Jeden maju ešte stále zabalený na povale😁