Ubúdať s vekom na množstve darčekov?
Kedysi som čitala, že ak chcete vychovať šťastné a vďačné dieťa, je fajn zachovať pravidlo, že čím väčšie dieťa, tým menej a jednoduchšie darčeky. Čo vy na to? Uvažujete nad darčekmi aj takto? Uberáte na ich množstve/cene ako deti rastú? 🤔
@maya_hi neuberam. NIkdy som si nedavala financny strop na darcek, ani na ich pocet. Akurat cim su starsi, tym viac si nachadzaju pod stromcekom prakticke veci. Ale to je aj tym, ze tie drahe a potrebne (ako notebook ci telefon) im kupujem ked to potrebuju, a nie ked su vianoce ci narodeniny. A to oni velmi dobre vedia.
@kaktusik007 čiže aj ponožky, rukavice... a tak? 😊
@maya_hi väčšinou to je tak, že čím sú deti staršie, tým hodnota darčekov stúpa.Podla mňa vďačnosť a vychova nesúvisí s počtom darčekov a hodnotou.Niekto celý rok nekupuje a na Vianoce dá väčší, drahší, zloží sa rodina...
@maya_hi áno, aj ponožky, rukavice, čiapka dcéra chodí behať a presne to dostala🙂)
@maya_hi a tielka, tricka.. lyziarske ponozky.. pod stromcekom konci akekolvek oblecenie ktore kupim od septembra, ak ho akutne nepotrebuju (rozumej nie je im to co maju vsetko uz male). Starsi chodi do jazykovky, zacinaju koncom januara novou knihou - takze aj to dokonca dostal pod stromcek. Mladsi sa uci japonsky a francuzsky - tak som mu kupila obrazkovy slovnik pre malinke deti 3-5 rocne....
Čím staršie deti, tým viac peňazí. Napr synovec dostal drahé kopačky, keď bol dieťa vystačil si s autíčkom z draciku za 3e.
Syn minulý rok dostal taku tyč kam sa davaju kruhy, stala tuším 13€, tento rok dostal odrazadlo a prilbu za 200€. Čiže čím staršie dieťa, tym viac peňazí.
Napíše si zoznam čo by chcela ale vie že nedostane všetko čo tam je a ak je tam niečo čo je jasné že nedostane tak vysvetlím prečo, má 11 rokov a zatiaľ chápe a teda ona sa teší vsetkemu. Takže na jej zozname sa objavili aj hrubé ponožky, pyžamo, plastelína okrem teda squismallow,plastelína, knižka, niečo na tvorenie atd ale boli tam aj baletné špičky a to som jej vysvetlila že žiaľ to nedostane pretože na to treba súhlas baletnej majsterky a nové korčule ako chce dostane keď jej terajšie budú malé. Zobrala to úplne v pohode
ja si nyslim, ze toto di ma kazdy rodic urcit sam. Na toto tabulky niesu.
Kebyže som dieťa tak ma určite nepoteší oblečenie, lebo to by som dostala aj tak. Jedine, ak by to bolo nejaké špeciálne oblecenie, ktoré som si sama vybrala, ale to už skôr vo väčšom veku 12+.
Celkom by ma zaujímalo, kto napísal ten článok, v ktorom si to čítala. Bol to niekto, koho odbornosť rešpektuješ, alebo sa ti len zapáčila tá myšlienka?
Osobne si myslím, že výchova šťastného a vďačného dieťaťa sa nedá zredukovať na priebeh udalosti, ktorá sa slávi raz do roka.
Ja si pamätám, že sme vždy dostávali po jednom darčeku na Vianoce a vždy to stačilo a hrali sme sa s ním dlho, nie že po polhodine ma už nezaujímal lebo mám dalších 5. Nikto nebol smutný sklamaný ani nič 😀
Ja pri dcere uberam na mnozstve, ale len z jedneho dovodu - fakt neviem, co jej kupit, neberiem to teda ako nejaky vychovny moment, vychovava sa totiz kazdy den, nie len ten jeden.
Podľa mňa darčeky so šťastím ani s vďačnosťou nesúvisia, resp. treba to vnímať v kontexte. Ak je dieťa naučené, že dostane čokoľvek chce, bez ohľadu na svoje správanie, konanie a všetky okolnosti, tak asi nevďačné bude. Pokiaľ je výchovou vedené k tomu, že veci, pohodlie ani šťastie nemusia byť samozrejmosťou, potom napriek množstvu darčekov si môže vážiť aj drobnosti.
@maya_hi keď som sa rozviedla, ex kupoval dcére milión drobností typu koník za euro v kúzelnom vrecúšku, či mimoň s bruchom plným cukríkov, samolepky a iné doslova blbiny - bola šťastná, lebo dostala plnú taškú somarín, ktoré som ja odmietala kupovať. Lebo zatiaľ čo on vyhodil 50€ za zbytočnosti, ktoré sa roztratili po izbe, ja som kúpila overal, či topánky, lego,..
Takže koľko darčekov je dosť? plná taška zbytočností, či jedna normálna využiteľná vec?
Moji dostavaju doma vzdy 3 darceky - jeden, po ktorom tuzia (lego, drahsia hracka, atd), knizka a jeden spolocny darcek. U starych rodicov dostanu darceky tiez, vyber nechavam na nich.
Mám 6 a 2,5 deti a dostali po tri kusy.
Jeden väčší darček, taký ten hightlight (stavebnica väčšia napriklad) plus druhé je knižka a tretie drobnosť.
Oblečenie nedávam
My sme veľká rodina, tak aj darčekov je viac než dosť. Mladšia od nás dostala 1 darček, staršia si už bola kúpiť čo chce v určenom fin.limite. Staršia bola dlho jedináčik, veľa darčekov mávala a nezbláznila sa z toho. Práveže tento rok kupovala aj ona nám z našetrených peňazí a robilo jej to radosť.
zlate casy, ked stacilo lego za 50 eur 😄 cim je dieta vacsie, vacsie naklady, staci jeden vytuzeny darcek ako 20 blbosti
je to na kazdom rozhodnuti a urcite stoji teraz viac, cim je starší po kazdej stranke nie len Vianoce, ako ked bol maly. Nedostal nejaku horu veci, ale drahe veci aj sam si uvedomuje, ked som sa ho pytala, co by este chcel, tak povedal, ze uz stačí, to uz by bolo mega vela, ale ako pisem, my, starí rodicia, prababkovci, krstní a uz mas cenu pri ktorej sa zrazia oci. a to uz februar ide na lyžiarsky, co nestoji 10e nehovoriac, ze december bol zo školy Vieden, Praha a znova Vieden, kde sa tiez dohromady zahucalo, cize cim stasrie, tým nakladnejsie.
@bubinko1506 veľmi podobne fungujeme aj my. Kniha, niečo vzdelávacie a niečo po čom túžia (okrem PS a podobne. To cezo mňa neprejde 😏)
@annm81 súhlasím do istej miery. Ak je dieťa vecami zahltené, už je prepodnetované a nevníma žiadnu hodnotu vecí. Akoby sa "vybúchala" aj radosť z nich, túžba po niečom a potom aj skutočná vďačnosť (nie prejav vďačnosti, ten sa dá naučiť), ale skutočné prežívanie radosti z toho že som dostala niečo po čom som veľmi túžila a som teda aj vďačná... takže určitá miera tam musí byť podľa mňa zachovaná
@janulik2008 to su vsetko darceky pre jedno dieta ??
@sundew áno.
každý rok sme riešili rovnako 1 väčší a /alebo niečo čo si prosil v liste Ježiškovi + zopár prkotín menších nech to nevyzerá prázdno (7r)
Tento rok dcéra (o chvíľu 6r.) dostala 2 darčeky. Pôvodne som chcela len jeden, keďže len jednu vec napísala do listu pre Ježiška, ale ešte v škôlke písali zoznam a tam napísala tiež jednu vec. Takže dostala plyšáka (4€) a dostala puzzle (6€). Nejde o financie, tých máme dosť ale po minulé Vianoce dostávala kupu hračiek a somarin, a ktorými sa ani nehrala...teraz sa veľmi potešila...puzzle si poskladala...s plyšákom aj spala...a samozrejme hrala sa...keďže doma mala podobých, len tento jej do zbierky chýbal...vôbec neriešila koľko...a že len 2...bola spokojná, lebo toto si od Ježiška priala...
U nas mal 4 darceky, jedno zelanie bolo velke, viac stalo, ostatne boli knizka a drobnosti. Nemam financny strop, skor priestorovy a teda hlavny darcek musi davat zmysel, napr. tento rok dostal magneticku stavebnicu.
Ked je zahlteny vecami, uz sa z nich ani netesi, bolo vidno, ze je toho nanho vela.

@maya_hi nie, ideme štýlom jeden hlavný (drahší darček, samozrejme, k veku) a 2-3 “blbosti”, ktoré v podstate nepotrebuje, ale chce ich 🙂