icon

Účet za rodinnú oslavu

katka700
3. sep 2022

Keďže pri príspevkoch sa veľmi často objavujú pochybnosti, že sú vymyslené, napíšem rovno, že tento príbeh vymyslený nie je. Týka sa mojej veľmi dobrej známej a preto by som sa rada dozvedala váš názor hoci aj negatívny.
Moja známa a jej muž (toho až tak dobre nepoznám) sú ľudia so zlatým srdcom a podpriemernými prijímami. Príjemní až starosvetsky pohostinní. Takí, že ich neplánovane stretnete a hneď vás pozvú k sebe domov a pohostia. Niekedy je to až nepríjemné, lebo je ich ťažké odmietnuť a vznikne blbý pocit, že im pohostinosť nikdy dostatočne neoplatíte. Neviem ako lepšie vysvetliť ich povahu, snáď chápete. Ale príspevok je o inom. Tento manželský pár celé roky u seba v dome alebo na záhrade organizoval rodinné oslavy, či oslavolala ona, jej muž deti, babka, teta alebo viacerí z rodiny naraz. Navarili napiekli. Ostatní tiež niečo doniesli. Nikdy ich nenapadlo od niekoho niečo pýtať.
Známej muž má o dosť mladšieho brata. Keďže švagor so ženou majú väčší dom, posledný rok začali organizovať oslavy oni. Osobne ich nepoznám, a to čo píšem viem od nej. Tento pár nie sú žiadny chudáci, dotyčný podniká a vlastní niekoľko bytov ktoré prenajíma a nikdy sa nezabudne "pochváliť" aký je šikovný a koľko na čom zarába. Známa okrem daru pre oslávenca, večer dva pred tým vypeká slané sladké aby neprišla s prázdnymi rukami. Problém je, že po každej oslave jej švagrovci pošlú "účtenku". Správu na messengeri alebo viberi koľko má zaplatiť príspevok na jedlo a pitie. Mám pocit, že by mi to ani nepovedala, keby sa tým už dlhšie netrápila. Naposledy za obed a popoludnie u švagrovcov, kde mali normálne jedlo, polievku, rezeň so šalátom, chlebíčky, nejaké zákusky mala zaplatiť cez 90 eur. Boli tam dvaja so synom v pubertálnom veku, staršia dcéra bola na brigáde tak nešla. Príde mi to choré, veď aj keby ten ich syn bol vo fáze zjem čo vidím, tak za 90 eur sa dajú nakúpiť potraviny pre troch minimálne na 4 dni. Ona je z toho nešťastná, lebo jej muž bol dlhšie chorý a nie sú na tom teraz práve najlepšie. Povedala som jej, že mi to pripadá akoby si švagrovci vrámci príprav na oslavu spravili mesačný nákup pre seba. Navrhla som jej, že nech odpíše že keby vedela, že je to platená akcia, nešli by a že keď na to nemajú nech neoslavujú. Lenže tým akú má povahu, to nespraví. Bojí sa, že keby sa ozvala tak budú nezhody v rodine. Povedala mi, že radšej to zaplatí a nebude v robote chodiť na obedy . Od jej švagrovcov mi to príde ako hyenizmus. Myslíte, že existuje spôsob ako jej pomôcť aby bola viac asertívna a nedala sa využívať? Alebo sa do toho radšej nemiešať keď viem iba jej pohľad na vec aj je to známa ktorú stretnem tak 2-3 krát do roka keďže už nebývame v tom istom meste?

Strana
z2
ysseba
4. sep 2022

@katka700 Máš pravdu, choré to je. Ale tak ako sama povedala - zaplatí to. No nech im určite napíše niečo v zmysle "vy ste drahší ako reštika" a nabudúce by som na žiadnu oslavu nešla. Na pozvanie budúci rok by som im opäť pripomenula tú reštiku. Povedala by som im "ďakujem za pozvanie, ale tento rok sa za 90€ ideme radšej najesť do reštaurácie". Sila, my štvorčlenná rodina neplatíme v reštaurácií 90€ v Bratislave 😀

jaroe
4. sep 2022

@katka700 fúha, tak to si teda s podpriemernými príjmami neviem predstaviť, financovať oslavy rodinných príslušníkov. To akože ona robievala oslavy pre rodičov, súrodencov, netere a zatiahla to sama?

jaskolka
4. sep 2022

Nie, nič by som nedávala ani omylom, a dotyčnej osobe by som rovno povedala, že či jej preskočilo keď robí oslavu a potom vyúčtovanie spraví hosťom.

Strana
z2