Valentín - oslavujete či ignorujete?
Blíži sa 14. február a ja som prednedávnom čítala knihu Láska a vojna (Stasi a John Eldredge), kde sa spomínal aj tento "sviatok".
Aký máte k nemu postoj vy?
Komu sa chce čítať, tu je citát z knihy (píše John):
Neznášam 14.február. Nenávidím Valentína. A Stasi ho zbožňuje. Neznášam, keď mi niekto vraví: "Dnes buď romantický. Dnes buď úžasný. Dnes urob všetko správne. Dnes večer zariaď tú najromantickejšiu večeru tohto roka. Dnes v noci sa budeme pri sexe vznášať v oblakoch."
Komu by sa chcelo žiť pod takýmto tlakom?
Treba priznať, že kus toho tlaku prichádza z okolia, z myšlienky, že "môžeme zarobiť milión, keď vyvoláme v mužovi pocit viny". Je to brilantný marketingový ťah. Myslím, že to funguje. Muži chcú byť úspešní. Sme tak stvorení. Cítime sa dobre, keď život zvládame. A cítime sa ako kreténi, ak nám to nevychádza. Viem, viem, ženy vravia: "Ale nemusíš to všetko robiť. Ja chcem iba vedieť, že na mňa myslíš." Správne. Takže stačí, keď ti kúpim pivo a vezmem ťa na futbal, však?
A tak s blížiacim sa Valentínom ma napĺňa strach. Podarí sa mi to? Bude šťastná? Kedysi ste zabodovali večerou v reštaurácii a pohľadnicou s prianím. Dnes by to vyznelo ako klišé, akoby ste sa nad tým ani nezamysleli. Musíte z toho urobiť celodennú akciu: ráno kvety, cez deň jej zavoláte z práce a zaspievate do telefónu, potom jej na pohľadnicu napíšete krátku báseň, áno, ešte tá večera a potom ešte niečo romantické, napríklad let teplovzdušným balónom alebo jazda na vypožičanom kabriolete pri západe slnka. Nafúkli sme tento deň do neprimeraných rozmerov. Zmizla z toho všetka zábava...
upřímně? já teda vždy raději slavila 1.máj lásky čas 😀 už bývá krásně, kvetou stromy, nějaká ta procházka, pusina, posezení s dobrotou někde na zahrádce...vše lepší než čokoládové srdce na povel.
ani nie ze slavime ale nejaku tu cokoladku dostanem alebo si urobime pekny vecer.no tento rok budem sama ☹
nie...
historia: http://najmama.aktuality.sk/clanok/224531/sv-va.... Amici z toho spravili biznis (ako zo vsetkeho),ale nie je to len 'blby americky sviatok'...
urcite ano ..nieco dobre na veceru a neaku malu pozornost ,,,, hlavne moja mala sa pyta tatina co dostane od neho tak sa smejem uz mam konkurenciu ;)
my máme valentýn 365 dni v roku 🙂 nepotrebujeme na vyjadrenie lásky jeden den my si vyjadrujeme lásku kždý den aj niekolkokrát za den🙂
My ho slavíme, dokonce jsem se v tento den před několika lety vzali 🙂 Vítám každou "příležitost" k oslavě lásky, ačkoli každý říká, že má Valentýn celý rok, tzn. že celý rok jdete na romantickou večeři, zajistíte hlídání dětí a věnujete se taky jen sobě? 🙂 Ale 1.máj samozřejmě považuji za tradičnější den 🙂
nie, tento americký sviatok absolútne neuznávame
neoslavujeme..ale kupujeme si sladkosti..akože pri tej príležitosti..Myslím, že mnoho žien, viem, že nie všetky, ale mnoho chce darčeky z toho dôvodu, aby sa mohli ukázať, pochváliť, čo dostali..Pre niektoré znamená darček vyjadrenie lásky..čím hodnotnejší, tým to vyzerá tak, že sú viac ľúbené..
Ja aj kvôli tomu som preto skôr proti tomu, aby sme si dávali hodnotné darčeky napríklad na valentína, alebo aj na výročie..U nás je to tak, že ak sa mi niečo páči a chcem to svojmu drahému dať, tak mu to dám hocikedy..nepotrebujem k tomu dátum. A takisto sa nezúčastňujem verejných debát typu: " čo si dostala na valentýna, na vianoce, narodeniny..?"
je veľa ľudí čo neslávia Valetína a ja patrím tiež k nim,,nemám to rada len sa opičíme po amíkoch a preberáme ich trapošiny...ale komu sa páči nech si kľudne oslavuje ved zase je to pre ľudí a taký zaľúbenci sa musia prejaviť aj ked to nie je len na valentína
Mne sa nepaci komercionalizacia tohto sviatku, teda valentina, a proste je z toho biznis... a kedze som uprimny clovek, poviem, ze sa mi ani nepaci ako sa propaguje valentin - plysaciky, cokoladka, ale hlavne vsetko mozne so sexualnou tematikou, sexualne pomocky, neviem ake eroticke pradelka... len valentin by mal byt sviatkom lasky!!! Ale o tej sa absolutne nehovori a zamiena sa to so sexom, a prave ta laska v podobe skutkov tu chyba.
My skor si s manzelom pripomenieme narodny tyzden manzelstva http://www.ntm.sk/ kde sa hovori o konkretnych veciach vo vztahu dvoch ludi, ktori si zalozili rodinku a prijali rozhodnutie milovat sa po zvysok svojho zivota. Urcite damu restiku, a mozno si vybehneme do galandie na bazeny, do saunicky 😀
za mě-ráda bych slavila třeba jen malinkou pozorností-dárečkem
za taťku řečeno-cizí svátek a ten neuznává...
My oslavujeme - viac-menej kvoli mne, ale mne sa to paci. Isteze si lasku vyznavame aj inokedy, ale vyjadrenia typu my mame Valentina kazdy den mi pridu trosku prehnane. V beznom uponahlanom zivote si naozaj na seba nenajdeme vzdy tolko casu, kolko by sme chceli. Takze na Valentina si doprajeme 3-chodovu veceru pri svieckach, kvety, pripadne nejaku cokoladovu blbostku a hlavne cas.
My oslavujeme najväčšiu lásku na svete... V tento deň sa nám narodila naša krásna slečna 🙂
Bez ohladu na to, ze je to komercny sviatok ja som velmi rada, ze ho s MM oslavujeme. Ved nie je absolutne nic zle na tom, ked sa obaja posnazime o trosku viac romantiky a nikde nie je napisane, ze ak ju mame na valentina, ze v ine dni uz nemozeme. My zijeme momentalne dost uponahlane, popri detoch romanticka vecera nehrozi, ale v tento den sa vieme akosi trosku viac zmobilizovat. Kvietok od MM ma vzdy velmi potesi, pripomina mi nase pubertacke randenie, ked ma cakaval cely nervozny pred skolou 🙂 dava mi kvety aj inokedy pocas roka, ale mna to vzdy potesi, ked je to aj v tento den. A myslim, ze aj jeho dost potesi, ked ho v tento den doma cakam viac uprevena a snazim sa, aby vecer uz neboli ziadne povinnosti, len my dvaja. 😵 priznam sa, ze bezne v tyzdni nemam energiu na to, aby bolo vecer vsetko tip-top a mohli sme si spokojne s MM travit cas. Takze ja to beriem ako mile pripomenutie, ze si obcas treba najst cas na seba. Netrapi ma, ze niekto na tomto sviatku zaraba, letaky necitam, neriesim ziadne nove spodne pradlo ani gycovych plysakov. 🙂 Len to, ako trosku specialnejsie potesit MM a to pre mna nebude nikdy otrepane. 🙂
ignorujem.
Ignorujeme. Jsme s manželem Husákovi děti a slavíme zásadně jen 1. květen 🙂
Ignorujeme 14.2. jako svátek Sv.Valentýna, ale slavíme následující dva dny naše narozeniny 😉. A už pár let slavíme 1.máj s výletem do přírody a pusou pod třešní. To je hezký český svátek.
Slavím. A chlap, kterej by mi mlel něco o komerčním svátku by letěl. Chci chci chci..je to fajn, podlehnout davu. Na Vánoce máme stromeček, na narozeniny dorta a svíčky, na velikonoce pomlázky, dnes už nikdo neřeší, kde vlastně tradice vznikla. A dát úplně nejkýčovitější plyšový srdce a čokoládičky se vyplatí i u toho největšího tvrďáka a volnomyšlenkáře. Každá příležitost k hezké rodinné oslavě je skvělá a tím spíš, když jde o lásku, tu už můžou slavit s psaníčky i ti nejmenší. Jen houšť takovým svátkům. A čím dražší dárek, tím lépe.
Jinak slavíme i první máj, i narozeniny, svátky, všechno .-) Ale Valentýn je Valentýn 🙂
My Valentýna neslavíme, manžel k němu má odpor, místo Valentýna zavedl, že slavíme 21.3. 😀 😀 😀
Tož, my žádné spešl příležitosti k tomu, abychom se k sobě chovali pěkně nepotřebujeme, ale když už jde o ty svátky, tak bližší nám je 1. máj. To už manžel vždycky přemýšlí, kde vezmeme třešnovou větývky, protože ve městě je třešní pomálu 😀
Ja by som aj , len ten môj sa k tomu nejak nemá 😀
Chlapi jsou líní, to je celý, víc bych v tom nehledala. Nedostat Valentýna, to bych netolerovala, připadala bych si jak nula. Jinak taky si vyznáváme lásku každý den. Ale jako že by mi řekl, že to neslaví, i když by věděl, že je Valentýn a ostatní kámošky něco dostanou..no to bych se trápila, to ne. Tak buď hochu začneš slavit, nebo si najdi jinou pipinu, které to nebude vadit. Můj to taky zkoušel, a já, cožee ? Jako že nic nedostanu k Valentýnu ? Pěkně to s ním každý rok proberu s předstihem holenek. .-)
Letos jsem koukala, že mají v Lidlu takový rudý srdce polštářek takovej měkoučkej, tak mu ho koupím, víc už to snad kýčovitý bejt nemůže a belgickou čokoládku to bude rád a nevěřte jim, že o to nestojí. Bude se tulit k srdci jak malej fakan, zkuste to .-)
Valentýn je svátek lidí, kteří se mají rádi. To co jsi popisovala v úvodním příspěvku, je akorát americkej blábol na entou. Takže za nás slávíme. S partnerem si sáme drobnost, která toho druhého potěší, dáváme si ji i s mamkou. Loni dostala naše malá i od mojí mamky nějakou drobůstku a letos počítám, že s malou namalujem mamce obrázek. Já beru tenhle svátek spíš za čas uvědomnění si, koho všeho mám ráda. Už jsem si dávaly Valentýnku i s kamarádkama (každá jsme měla malý pouťový prstýnek za ´deset korun 😀 ) svátek je to sice importovaný, ale svou podstatu má, spíš jde o tu formu slavení, ale tu si můžeme udělat každý po svém. Mě se prostě slavení líbí, takže za mě ano, ale naprosto chápu, že to někoho nemusí brát. Zkrátka prosti gustu žádný dišputát 😉
14. 2. oslavujem a očakávam, ale len preto lebo vtedy mám narodeniny a tento rok 30 😀 😎
Valentína nie.
Manžel mi stále kúpi čokoládu v tvare srdiečka čiže stále dostanem to od Milky 🙂 a ružičku 🙂

Ne Valentýn neslavím. Je to další hloupý americký komerční svátek.