icon

Veľká noc bez tradičných zvykov

18. apr 2025

Čaute je tu niekto kto to má ako my? Že veľkú noc nejak neberiete vážne? Nevyvaram ani nevypekam skôr si porobim niečo doma( ak v záhrade ) alebo oddychujem alebo ideme na výlet..
Rodičia mi to kritizujú že sa nesprávam ako kresťan keď nedodrziavam tradície 🙏 v tom zmysle že si dáme aj mäso , robíme aj v záhrade keď sa nemá a nechodíme na omše

sara07
21. apr 2025

@enmery sama si to napísala
namiesto toho aby dedina odsudila knaza, napisala na biskupstvo nech ho vyhodia a predaju sudom , bol lynč na rodinu, ano aj známa sa musela stahovat presne z tohto dôvodu lebo mali byt ticho nemala to vôbec riešit atd ...
ano hlavný problém je v hodnostaroch ale hned za tym na tom istom stupienku su veriaci, pretože knazi vedia že si to môžu dovolit, že sa im nič nestane atd ...
toto je ako ked sa hodím trošku utiahnuté prirovnanie ako ked sa žsr vyhovaraju na zssk ked meškaju vlaky 😂 ani jeden za nič nemôže ale vysledok rovnaky
a nesuhlasím s tým že ked človek má negativny názor na niečo krestanské je to hned nenavist, hned to hodite do tohto priečinku a vybavené , hned za tym vytiahnete utlak, alebo radi začnete tvrdit ,sudiť bez toho aby ste čokolvek vedeli zo života, okolia, atd o tom ako kto mal neštastne detstvo a podobne začnete utočit na človeka len aby sa nič nepisalo, neriešilo nehovorilo , všetko je v poriadku, urobíte čokolvek len aby nikto netukal na tu vašu bublinu.
Pozri ked bude židovská básen na celu stranu v etike na 1 stupni , bude mi to rovnako vadit ako ked je tam teraz krestanska, proste akékovek náboženstvo nepatri do škôl , ked si prelistuješ momentálne učebnice podprahovo je tam pretlačané krestanstvo
Pozri máme v rodine krestansku čast, vychadzame v pohode, dokonca aj farara z tých čo maju poslanie , ale viem aký mal zápal na začiatku a teraz, môj usudok je že je to prehnite skrz naskrz

enmery
21. apr 2025

@sara07 Môžeš mi napísať, kde ja som konkrétne útočila alebo súdila? A nebodaj že som útočila a súdila kvôli cirkvi?😵‍💫
Človek dá za pravdu a ešte aj dostane naložené. Ďakujem.😳

aurora33
21. apr 2025

@sara07 mne nevadí ani Halloween, ani krampus mne nevadí nič, takže si útoč na niekoho iného. Ja nepodpisujem ani nevyrábam žiadne petície. Ani nie som proti potratom. Mne je fuk čo si kto robí, ok?

softiesofie
21. apr 2025

Ja mam na cirkev iny nazor ako na vieru. Verim, ale s cirkvou to nema nic spolocne.
Mam v rodine aj mnisku a aj knaza. Obom zomrela matka sama a opustena.
Modlikanie a ploche liturgicke zvyky im boli prednejsie. Nepomahaju vramci rodiny (napr. bratovi po operacii, kde deti ziju v zahranici), len sa modlikaju a este kazu ako treba verit.
Ani jeden z tychto 2 ludi nikdy nepomohol v domove dochodcov, nikdy nepomohol v detskom domove, pri zomierajucich. Lebo to proste nie je agenda tejto institucie. Ziju v celkom peknych vilkach a maju (na to ze nikdy skutocne nepracovali) pekny dochodok. Take je toto "poslanie".

Vyznam tejto institucie by som videla v pomoci ludom za netrhove ceny. Naozajstne odovzdanie sa, poslanie, pomoc. Takto by som mala respekt.
Vacsina tychto ludi premarni zivot bezduchym klacanim. A este sa citia vrcholne nadludmi pre ich prazdnu "pseudo-spiritualitu".

enmery
21. apr 2025

@softiesofie A ešte aj cirkev neplatí dane. Všetko jedna mafia. Chvalabohu nič z toho si nevezmú do hrobu. Aspoň v tomto jednom na svete existuje spravodlivosť.

terezka1947
21. apr 2025

@enmery cirkev je oslobodená od daní iba čo sa kostolov,kaplniek týka a časti budov,kde sídlia ako institucia-fara,biskupský úrad, atď. Všade inde sa normálne daň platí.

enmery
21. apr 2025

@terezka1947 Príde Ti to normálne?Mne nie. Kde je sľub chudoby a čistoty?Ako hovorím, čistá mafia.

terezka1947
21. apr 2025

@enmery kostol,kaplnka, katedrála....v čom je problém?poväčšine sú to historické pamiatky,často aj útočisko pre pokojné myšlienky aj pre neveriacich.
Nevidím v Tom problém.

viestta
21. apr 2025

@terezka1947 narodne kulturne pamiatky, ktore dotuje stat zo statneho rozpoctu, sice biedne ale obnovuju sa zo statneho rozpoctu, mozno aj z Eurofondov... Ak je niekto vlastnikom domu zo 14. storocia v historickom jadre mesta, ktory tiez vyuziva aj na byvanie (ano, aj na komercne vyuzitie, tak ako aj cirkev vyuziva svoje nehnutelnosti) plati dan z nehnutelnosti. Aky je rozdiel medzi fyzickou alebo pravnickou osobou a cirkvou v tomto pripade?

softiesofie
21. apr 2025

@terezka1947 Ak su to historicke pamiatky, ktore nie su zdanovane, tak by mali patrit statu a vstupne a podobne benefity by mali ist do statnej (rozumej aj tvojej) nie cirkevnej (separatne-institucionalnej) kasy.

nominativ
21. apr 2025

Ako sa tak pozerám (tu aj okolo seba a asi aj na seba), všetky tie dni pracovného pokoja by sa mali zrušiť. :D A hajde do roboty!

katulienkax
21. apr 2025

@tykat odpoved je jednoduchá, je ľahšie sa prispôsobiť ako ľudí prenasledovať za ich zvyky. Preto prebrali všetky zviatky pod seba

terezka1947
21. apr 2025

@viestta
@softiesofie aj veriaci dotujú kostoly zo svojich platov a tak sa opravujú a stavajú nové. Dotujú tak isto ich ", funkčnosť",či elektrinu,či plyn. Ale úplne ok,kľudne to vyhraňme,zriesme odluku cirkvi od štátu.
Skončia tie žabomyšie vojny a život pôjde ďalej.

viestta
21. apr 2025

@terezka1947 ano, odluka cirkvi od statu je jedina cesta.
Ale bavime sa o kostoloch a domoch v historickom jadre. Na kostol sa poskladaju (aj) veriaci, dostane dotacie od statu ale ked vlastnis dom v historickom jadre musis si na jeho bezny chod a udrzbu zarobit a dan z nehnutelnosti zaplatis a nikoho nezaujima, kde na nu vezmes. Poznam pribeh pana, ktory roky rekonstruoval dom v historickej casti Levoce. Nedostal na jeho rekonstrukciu ani cent od nikoho, vsetko robil zo svojho a dane platil. Ten dom je len dom na byvanie, ziadne komercne priestory tam nie su, ze by mu "zarabali", pouziva ho len pre svoju rodinu. Je to podla teba spravodlive?

terezka1947
21. apr 2025

@viestta súhlasím ako veriaca s odlukou cirkvi.
Ale nič to nevyrieši. Boj proti cirkvi budú i naďalej.

viestta
21. apr 2025

@terezka1947 boj proti cirkvi to vyriesi ciastocne. Ak by sa cirkev starala len o to svoje, tak by nebolo treba poukazovat na to, ze pcha nos aj tam kde nema. Keby sa starala aby si udrzala moralny a eticky kredit, tak by tiez nebol dovod na jej kritiku

terezka1947
21. apr 2025

@viestta ale áno,vždy by sa niekto našiel. Lebo vždy je ľahšie hľadať chyby a hlavne cudzie. Nevidieť nič dobré a vždy iba ukazovať prstom. A náboženstvo ako také vždy irituje. A aj musí,musí to niečo robiť či už s veriacim,či neveriacim.
Divná doba,kde každý od každého chce,aby sa staral o seba sám a neriešil nikoho.

spongebob1
21. apr 2025

@viestta Skoro vsetky tradicie na SK pochadzaju z krestanstva, ale to ateisti nepriznaju. Preco je problem povedat, ze neverim a predsa verim, lebo oslavujem narodenie a zmrtvychstanie. Najvacsia topka je, ked ti posle ateista, ktory ma cirkev stale v ustach...ze pozehnane velkonocne sviatky 🤣🙉

tykat
21. apr 2025

@katulienkax oni si tie sviatky hlavne prisvojili aby si ludi podrobili. Takze pytat sa neveriacich ludi preco slavia sviatky ked nie su veriaci mi pride divne.

viestta
21. apr 2025

@terezka1947 ale taki sa najdu aj medzi veriacimi, taki co si potrebuju kopnut do neveriacich. Blbci su rovnomerne rozlozeni v obidvoch taboroch.

viestta
21. apr 2025

@spongebob1 nie, nepochadzaju z krestanstva. Krestanske tradicie pochadzaju zo zidovskych aj "pohanskych". A oslavujete ich aj vy, aj ked si uzirpjete vylcne a jedina pravo oslavovat ich. Zaujimave, ze si uz tretia za poslednych par dni, ktora ma tu odvahu hodnotit ma a presviedcat ma o tom, o com vie trt makovy. Nie neverim, ani v toho vasho krestanskeho Boha ani v ziadneho ineho. Ja mozem kludne povedat, ze oslavujem prichod jari na Velku noc, alebo zimy slnovrat na Vianoce, jesennu rovnodennost na Dusicky. To, ze krestania maju svoje sviatky v tom case je len podonost ciste nahodna. Ale v konecnom dosledku, co teba do toho co ja oslavujem? Tebe nejak ubera z hodnoty sviatku ked nie som na Velky piatok v robote ani v kostole ani post nedrzim a radsej idem na zahradu posadit? Tebe ubera na hodnote sviatkov, ked si na Stedry den ozdobime stromcek, dame rybu a potom rozbalime darceky? Ty si oslavuj co len chces, do mojich oslav ta tak ci tak nic nie je. Ja sa nerypem v tvojom zivote, neryp sa ty v mojom. Staci, alebo to mam nejak inac napisat?

terezka1947
21. apr 2025

Jedna vec sú ľudové zvyky a druhá podstata sviatkov.
Na VN je jediná podstata v kostole,to ostatné je iba ľudová tvorivosť po stáročia,kt.si ľudia spríjemnili dní bez telky. Sú to pekne zvyky. Ale tak ako vianočný stromček,tak ani oblievačka nemá nič s kresťanstvom ako takým.

sara07
21. apr 2025

pekne ste to stočili, ale ked sa tu o tom píše - vaša strana jedno či na ploche alebo v diskusiách nikdy som vás nevidela že by ste napísali aspon toto čo píšete , a samozrejme klasika postoj ja nič ...
@aurora33
@enmery

sara07
21. apr 2025

@spongebob1 to nie je pravda , teda to je vaša pravda ktoru sa snažite zlegalizovat

sara07
21. apr 2025

@terezka1947 vyrieši , v čechách ju maju a je to lepšie ..

sara07
21. apr 2025

@terezka1947 prosím ta načo by som chodila do kaplnky, to beriem ako miesto vyhradené pre vás, vy k tomu máte vztah .......... ked chcem mat priestor pre myšlienky bohate mi postačuje strom luka alebo terasa moja
mimochodom kolko kaplnok a kostolov je zchátraných napriek všetkému

enmery
21. apr 2025

@sara07 Si ok?Ja som na tejto stránke nikdy nepísala nič proti a proti obetiam. Si tak plná nenávisti, že ešte mňa tu obviníš, že pranierujem obete sex zneužívania v cirkvi. Hoci som Ti DALA v mojom komente za pravdu. Takže bud je problém v slovenčine alebo ja už neviem.🤷‍♀️

sara07
21. apr 2025

@terezka1947 začnime tým že sa cirkev nebude miešat a zasahovat do politky , to bude bohate stačit, o kupčení cirkvi sa predsa na slovensku vie, a do kázni za mna nepatria "doporučenia alebo kydania na určitých ludi čo sa pohybuju v politike, napr , pri prezidentskej kampani kde sa kopalo do čaputovej , nikto nevstal na protest že TOTO ako nie , tiško všetci sedeli a počuvali čiže schvalovali .. svojim konamim schvalovali, predsa nie sme v stredoveku aby ste nemali slobodnu vôlu vyjadrit aj SVOJ názor ..alebo sa mýlim ?
my vám tu aj napíšeme čo nám vadí , čo by stačilo zmenit a budete mat to po čom tužite, ale vy si idete svoje

sara07
21. apr 2025

@enmery jedovata si tu ty, čitaj s porozumenim čo píšem a na ktory prispevok píšem
ešteže máte tu nenavist, prosim ta, nenavist sa prejavuje inak,ste s tou nenavistou ako obohrana platna už
skuste argumentovat a nie hned utočit

aurora33
21. apr 2025

@sara07 čo? Ty si mimo