icon

Netypická svadba

28. dec 2022

Ahojte, s priatelom planujeme svadbu. Sme obaja z vychodu, obaja mame sirsie rodiny, zbezne sme zratali hosti a svadba by bola nakoniec dost velka,, podla nas uplne zbytocne .. Nejak sa stym nevieme obaja stotoznit. Ja si sama neviem predstavit ze by som tam cely vecer mala byt nejakym saskom pre vsetkych hosti. Taku tu klasicku, ale len malu svadbu, s len par pribuznymi nevieme mat pretoze z toho zoznamu hosti nie je ozaj koho skrtnut..

No .. ale premyslala som nad tym, ze co ak by sme mali svadbu podobne ako sa robia oslavy krstin ci prve sväte prijamnie. Ze by sme mali skorsi obrad napr. okolo 11h, a po obrade len vsetkych pozvali na slavnostny obed.. Bez tych dalsich ceremonii ktore sa na vychode pri svadbach robia, odobierka a potom na oslave tie kadejake tance, cepcenie, redovy a pod..

Ratame hosti len najblizsia rodina t.j. rodicia, surodenci nas oboch (nemaju rodiny), a surodenci rodicov s rodinami (nakolko sa vzdy tak vsetci stretavame) a plus par najblizsich kamaratov..

Čo by ste povedali, keby ste boli na taku svadbu pozvaní ? Je to úplna hlúposť ?
Ďakujem za normalne reakcie

Strana
z2
slavaf
28. dec 2022

Ja aj manžel sme z východu, tiež nemám rada veľké ceremónie, mali sme 30 ľudí, a taký mix - normálne zábava a tanec do nejakej druhej ráno, ľudia sa zabavili, kto chcel potancoval, kto nechcel rozprával sa... Nemali sme žiadne klasické ceremónie, jedine sme nechali redový. Nemali sme ani žiaden program, sútaže pre hostí, čepčenie, odobierku... Myslím, že aj my aj hostia boli spokojní. Pozývali sme len súrodencov s rodinami, rodičov, ich súrodencov a pár kamošov. Bolo to pohodové, urobte svadbu tak, aby ste sa vy dvaja cítili dobre...

dkethe
28. dec 2022

Ono naklady na taky obed budu podobne ako na celonocny basavel 🤔 menej sa popije akurat, a menej darov dostanete 🙈

autor
28. dec 2022

@dkethe ze to bude nakladne s tym ratame 🙂 a ze bude menej darov nam absolutne nevadi, nie pre to sa ideme brať, myslim ze na svadbe este svadobcania nikdy nezbohatli🙂

diewcatqoo
28. dec 2022

My sme obaja z vychodu, ale zijeme na juznej morave. Svadbu sme mali malu, presne z dovodov, ktore vymenovala autorka a urobili sme si to podla seba.
Sobas sme mali na Slovensku kvoli papierovackam a po sobasi sme sa presunuli do Ceska, kde sme mali neskorsi obed spojeny s vecerou. Bolo nas tam dokopy 15: my dvaja, rodicia + surodenci a za svedkov sme mali najlepsich kamaratov, muz svojho kamosa s manzelkou a detmi a ja svoju kamosku s manzelom. Bolo to pred 7 rokmi a dokopy nas to vyslo aj s dopravou medzi obradom a obedom a ubytovanim pre hosti okolo 2500 eur.
Nemali sme odobierku, cepcenie, redovy tanec... jedine, co sme mali bolo to, ze nam rozbili tanier pred prichodom na obed. Uzili sme si, kazdy okrem svokry bol spokojny (svokra chcela typicku vychodniarsku svadbu s 300 hostami).

mandzula
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
28. dec 2022

@autorka

Keby som na nu bola pozvana, tak sa potesim - neznasam tie cirkusy za neskutocne peniaze.

Manzelstvo nie je totiz o tom jednom dni a vyzdobe, minutych peniazoch, šaškovaní... manzelstvom sa z vas stava rodina a prijímate celozivotny zavazok milovat sa a starat sa jeden o druheho. To je ovela podstatnejsie ako niekolkohodinovy "humbuk"

janinamojka
28. dec 2022

Tak my sme mali ,,svadbu,,v kostole..ja,môj muž,farár,moja kamarátka a jeho kamarat..nikto iny,tak sme to citili.Po sobáši z kostola,sme hneď odisli na víkend na welness..Je to iba o vás,ako sa rozhodnete

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
macekovam
28. dec 2022

ja ako nevesta.. bud svadba poriadna alebo ziadna.. ja ako host.. bud svadba poriadna aleo ziadna.. alebo teda pri 2 svedkoch a s tym ze neocakavam dary.ale to som ja.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
miamaria
28. dec 2022

Pre ma by boli aj surodenci rodicov s rodinami uz vela, pod pojmom mala hostina si predstavujem manzelov, rodicov a surodencov s rodinami

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
danielle799
28. dec 2022

Super nápad

eva233
28. dec 2022

My sme síce mali viac menej klasickú svadbu, ale určite nie so všetkými ceremóniami a určite nie ako na východe 😁.. Ale teda mali sme skoro všetko handmade a na veľa veciach sme ušetrili svadba bola cca 60 ľudí... A tiež niektorí povedali prečo nemáme odobierku, prečo to máme tak a hentak prečo iba obrad a nie celú omšu, prečo nie je únos nevesty... A bla bla bla... Nikdy nevyhovie všetkým a v konečnom dôsledku každý hovoril akú super svadbu sme mali.... Ja som každému povedala, že svadba je o novomanželoch a o tých ktorí sa s nimi chcú v tento deň tešiť. Ak mám novomanželov rád budem sa s nimi tešiť či má pozvú na obed, večeru, guláš alebo "iba" do kostola.... A je na mne či sa ja prispôsobím im.... Nežijeme predsa pred 70r keď sa svatkovci dohodli a celá dedina piekla lebo bola svadba a prišla sa tam opiť aj teta brata otca syna, ktorú som videla prvýkrát v živote..... Takže urobte si svadbu akú chcete, pozvite tam koho chcete a tešte sa s kým chcete a kde chcete 😁... A áno nájdu sa aj takí čo to ofrflú a na tých sa vykašlite 😉💪💃

kiki234
28. dec 2022

Je to Vasa svadba 🙂 spravte tak ako cgcete bez ohladu kto co povie alebo si bude mysliet.

bessdonna
30. dec 2022

je to uplne bezne.inak ja som na svadbe mala rodicov a surodencov nas oboch,kedze boli svedkami a ich polovicky a moje dieta.iba sme sa najedli porozpravali a isli domov,alw ja som bola tehotna uz a dost mi byvalo zle.bolo to fajn takto.myslim si,ze ten den ma byt o vas dvoch.nie o tom co si pomyslia?chuti im?maju co pit? atd.mna kebyze pozvu na taku svadbu,bolo by to ok.

katka700
30. dec 2022

Keby ma niekto z rodiny pozval na svadbu akú plánuješ, potešila by som sa. Svadba je o neveste a ženíchovi 😊 Na chronických pindacov sa vykašli, vždy sa nájde všetko vedko čo kritizuje a sám by to urobil lepšie 🤣 K 'tradičnej' svadbe dodám len toľko, že stále počúvame ake je na východe Slovenska ťažké žiť, ťažko zohnať prácu, nízke platy, to je smutná skutočnosť, ale keď príde na tému svadba prečo mám zrazu pocit, že to je najbohatší región? 😂

cacianka
8. jan 2023

@katka700 skoro ako rómovia, celý život na sociálke celé rodiny, ale príde svadba tak mega rozhadzujú, príde pohreb zase divadlo ,potom aj pomník.
Tým naozaj nechcem uraziť východniarov, ale fakt to neustále vyplakavanie ako sa tam zle žije, (akoby sme na západe ryzovali zlato v tráve) a potom vyhodiť tisíce na 1dnovu akciu, pre 300ludi, nech vidia že na to máme?!

alanko20
8. jan 2023

Ja by som nevolala ani tých surodencov rodičov. Len rodičia, moji a partnerovi súrodenci, 2 svedkovia a dovi.

ibrunova
8. jan 2023

@cacianka to si trochu prehnala

terezka1947
8. jan 2023

@cacianka
Kto na svadbu má,robí ju ako si predstavuje. Kto na ňu nemá,či má úplne iné predstavy,co s peniazmi,tiež ok.
Chvalabohu mnohé rodiny ešte držia spolu,preto všetky veselé a aj smutné akcie prežívajú spoločne.
Mne sa to veľmi páči a v duchu ticho závidím tým veľkým rodinám.
Predstav si,že na východe tiež žijú ľudia...takí istí ako všade inde.

terezka1947
8. jan 2023

@katka700 východ má tu smolu,že je tu väčšia koncentrácia istej skupiny ľudí.
A druhú smolu,že všetka centralizácia je posunutá na západ.
Ale ešte to neznamená,že tu žijú neschopní ľudia.
Žijú takí istí,ako kdekoľvek inde na Slovensku.

janinamojka
8. jan 2023

@terezka1947 a dovolim si dodat,ze nesmierne srdeční a prajní🙂

terezka1947
8. jan 2023

@janinamojka áno,ale to si myslím,že sa nájdu aj v iných .
Neviem prečo majú niektorí potrebu vždy podceňovať a vysmievať sa niekomu.
Zvláštne predsudky v 21.stor.

mimka1402
8. jan 2023

@katka700
@cacianka Wau tak vy dve ste dobre mimo.😀
Áno, platy sú mizerne, viem porovnať životy východ a západ. A naozaj je to diametrálny rozdiel, kto nezažil nepochopí. Svadby? Tak skrz tých platov každý druhý chlap chodí do zahraničia alebo pracovať mimo domu, na svadbu si setria nejaký čas. Každý má iné predstavy dňa tak si naň odložia či im prispeju rodičia. Nerozumiem tej narážke. Áno v nejakých rodinách sú naozaj sudrznejsi a tým pádom aj svadby sú väčšie. Akože na západe všetci robia mini svadby za pár eur a východ robí len veľké? Bože táto zakomplexovanosť nemá konca. 😀

janinamojka
8. jan 2023

@terezka1947 nie som odtial,ale zo Stred.slov.No mam tam rodinu,poznám odtial ludi a aj z inakadial.takze viem porovnat...a viem akí úžasní ludia su tam.Jedine co tam chyba,je ta infraštruktúra este preto niekto vychod tak zatracuje..Ale aj tam sa zije dobre,aj tam su šťastní ludia..

Strana
z2