Netypická svadba

28. dec 2022

Ahojte, s priatelom planujeme svadbu. Sme obaja z vychodu, obaja mame sirsie rodiny, zbezne sme zratali hosti a svadba by bola nakoniec dost velka,, podla nas uplne zbytocne .. Nejak sa stym nevieme obaja stotoznit. Ja si sama neviem predstavit ze by som tam cely vecer mala byt nejakym saskom pre vsetkych hosti. Taku tu klasicku, ale len malu svadbu, s len par pribuznymi nevieme mat pretoze z toho zoznamu hosti nie je ozaj koho skrtnut..

No .. ale premyslala som nad tym, ze co ak by sme mali svadbu podobne ako sa robia oslavy krstin ci prve sväte prijamnie. Ze by sme mali skorsi obrad napr. okolo 11h, a po obrade len vsetkych pozvali na slavnostny obed.. Bez tych dalsich ceremonii ktore sa na vychode pri svadbach robia, odobierka a potom na oslave tie kadejake tance, cepcenie, redovy a pod..

Ratame hosti len najblizsia rodina t.j. rodicia, surodenci nas oboch (nemaju rodiny), a surodenci rodicov s rodinami (nakolko sa vzdy tak vsetci stretavame) a plus par najblizsich kamaratov..

Čo by ste povedali, keby ste boli na taku svadbu pozvaní ? Je to úplna hlúposť ?
Ďakujem za normalne reakcie

loyda
28. dec 2022

Bola som už na takej svadbe. A keby som sa vydávala ja, riešim to asi rovnako🙂)

mimikarol
28. dec 2022

Ja idem cez leto na takú kde bude 80 hostí. Popravde vôbec sa mi nechce. My sme mali obed v reštaurácii, išli sme na úrad kde nás zosobášili a potom ešte k nám domov na zákusky a tortu. Bolo nás 12. Keby sa mám vydávať teraz, tak to ani inak nerobím.

h2
28. dec 2022

Podľa mňa to nie je hlúposť a je to úplne v pohode. Na tom, čo si o tom myslíme my, však nezáleží. Záleží na tom, aké sú zvyky vo vašej rodine a ako to budú brať vaši príbuzní a pozvaní hostia. V každom prípade, hlavná vec je, ako to chcete vy dvaja. Ostatným sa to môže páčiť, alebo nepáčiť a to je tak všetko, čo s tým môžu robiť.

148terka148
28. dec 2022

Je to vasa svadba vas zivot. Ja by som to tiez tak spravila aj tak to teraz nic neni lacne

janetinka27
28. dec 2022

mali sme obrad o 11,00 a obed o 12,00. mali sme totiz rodiny z vacsej dialky z obidvoch stran. bolo nas cca 30, ale pre vsetkych sme mali ubytovanie, boli sme spokojni. cepcenie bolo o 18,00 a s muzom sme odisli asi nejak pred polnocou - ubytovanie sme my dvaja mali inde. hostia este tahali bez nas :D

terezka1947
28. dec 2022

Ja som mala väčšiu svadbu,lebo veľa blízkej rodiny a všetkým som bola. Síce som sa jej bála,ale nakoniec bolo super.
Ty,keď to tak necítia,kľudne si urob svadbu,aku chces ty-vy.
Akurát,či ti to potom nebude ľúto, kvôli širšej rodine.
Nie,nemyslím,či sa urazia,atď.
Čiže porozmýšľaj a tak sa rozhodni.
Urob,ako to budeš cítiť ty.

evaachesa
28. dec 2022

Úplne v pohode. Akú svadbu urobíš, taká bude. Hlavne nech ste vy dvaja spokojní.

barb0renka
28. dec 2022

Je to VAŠA svadba a ostatní sa tomu prispôsobia. Nikto- ani blízka rodina- vám nemá čo vyčítať, ak si ju urobíte po svojom.
Veď žijeme v 21. storočí.
Aku svadbu si zorganizujete, takú budete mať a hotovo. A ak s tým ma niekto z príbuzných problem, tak je to jeho vec..
Som z rodiny, kde bolo viacero netradičných svadieb (jedna bez hostí, jedna bez alkoholu, jedna trojsvadba, jedna svadba spojena s krstom…). Všetky mali svoje čaro!
Tu ide o to, aby boli spokojní novomanželia, o nič iné🙂

danica2711
28. dec 2022

aká hlúposť? Práveže normálne, rozumné riešenie. Je zbytočné vyhadzovať kopu peňazí a úsilia na niečo, na čo sa ani netešíš. Svadba má byť krásnym zážitkom pre vás dvoch, nie pre široké okolie. A ak sa širšia rodina urazí - no, veď sa aj odrazí...

hilda08
28. dec 2022

My sme mali veľkú svadbu, vyse 120 ludi, so všetkými ceremoniami, odchádzali sme o šiestej rano, este roky po svadbe sa na to vzdy spomína ked sa s niekym stretneme, necítila som sa ako sasko🙂 ale ak vy chcete taku svadbu ako píšeš tak do toho, hlavne je nech ste vy spokojni, ja zbožňujem svadby ale vobec by mi nevadilo ani ist na taku ako pises

katica06
28. dec 2022

Je to váš deň s veľkým D, spravte tak ako vám vyhovuje. Mali sme tiež,, nízkorozpočtovú,, svadbu pred skoro 2o rokmi, v mojej rodine nikto takú nemal, podaktorí sa aj urazili potom to predýchali.

autor
28. dec 2022

Ja len by som sa rada usetrila tej kope stresov z priprav velkej svadby, ktoru vlastne asi ani nechcem, nie som ten typ, niesom rada stredobodom spolocnosti a mam sialeny stres z predstavy, ze by som na vlastnej svadbe musela absolvovat tie ceremonie a vsetky veci co tam nevesty robia a zenich je chudak pomaly pol vecera niekde bokom.. Ono co sa peniazkov tyka, ratame stym ze to bude dost vela stat, dnes slo vsetko hore, aj taka o ktorej uvazujem by nieco stala, i ked mozno o nieco menej ako ta velka celovecerna. Ja by som bola uuuplne v pohode,s tym, keby sme tam len my dvaja, rodicia a svedkovia, len az toto by jeho strana rodiny nerozdychala.

Viem ze to bude nasa svadba a ta ma byt o nas, len, to sa vzdy v rodine najde niekto, kto to ofrfle ze sme urobili zle a ako sa to ma lepsie a bla bla.. aj jednu taku (ne)milu pani v rodine mame, co pred nedavnom robila svadby detom a boli " ukazkove " a zrejme asi hocico by sme urobili bude to podla nej zle. No ale nie to som chcela, viem ze sa clovek nezavdaci kazdemu a ani to nechcem skusat robit, chcem byt hlavne ja s priatelom spokojna.

Dakujem velmi pekne za odpovede.
Cize vlastne myslienka o takej svadbe nie je uplne odveci ako vidim. Tak to este preberieme s priatelom podrobnejsie a uvidime co nakoniec bude, este mame cas. 🙂

panelacikova
28. dec 2022

autorka, dovolím si napísať, že to nie je netypická svadba, ale v poslednom období svadba dosť bežná. možno nie pre východ alebo oravu alebo neviem kde ešte majú vo zvyku pozývať 300 hostí, inak sa to ani nepočíta, že bola svadba.... ale vo zvyšku sveta je to v súčasnosti dosť bežné. sama som mala obrad (normálne o 15) a potom zarezervovanú miestnosť od 16 do 18 hodiny. dali sme obedo-večeru, štrngli si a každý si šiel po svojom. bolo to 10 dospelých vrátane nás s mužom plus moja dcéra.
v žiline bežne vídavam v reštauráciách (hlavne v lete) zajednané terasy, kde prídu svadobčania na posedenie. aj toto leto v jednom zariadení, kde sme s mužom chodili jesť, tak až 3x sme natrafili na svadbu. oni mali rezervovaný altánok, kde sa ich pokojne mohlo zmestiť aj niečo cez 20 ľudí a ostatní hostia mali zvyšok terasy. nikomu nič nevadilo a nikto si ich neobzeral ako v zoo 😀 úplne normálna vec. a máš pravdu. v súčasnosti je to šialene drahá záležitosť, plus šaškovať celú noc, len aby sa iní zabavili, by sa ani mne nechcelo 🙂

kitycat
28. dec 2022

Preco mas pocit, ze tie zvyky su povinne? Vyyber si tie, co ti vyhovuju.
My sme mali "len" jedenie polievky deravou lyzicou, krajanie torty, spolocny tanec a prskavky. Neviem kam by sa vtesnala este daka tombola, kviz, zmetanie crepov a ine

autor
28. dec 2022

@kitycat mozno pre to, ze je to tu nejak tak prezentovane, podla svadieb kde sme boli, na jednej nebol druzbovsky tanec, bolo xy pohorsenych ako to je mozne ze nebol a podobne, asi by som sa rada uplne tomu celemu vyvarovala.. ako jasne to vsetci prezili a dalej nikto neriesil, ale nepocuvalo sa mi to prijemne :D

panelacikova
28. dec 2022

niektorým fanatickým milovníkom tradícií to nevysvetlíš ani za nič 🙂
@kitycat

xena0
28. dec 2022

Nie je to hlúposť z je ti ok ak ti tak chcete len hosťom určite oznámte ako bude svadba prebiehať že je to obed.

h2
28. dec 2022

Tak v tom prípade sa priprav na reči, že vaša svadba je divná a že im tie ceremónie budú chýbať. Možno by pomohlo, keby ste hneď pri pozývaní povedali, že bude len svadobný obed, po ktorom sa pôjde domov. Budú mať čas sa na to psychicky pripraviť. Ak by aj tak boli reči, absolútne si z nich nič nerob.

yoxinka
28. dec 2022

Som z východu a na takých echt východňarských svadbách o 120 ľuďoch so všetkými ceremóniami som bola xkrát a na každej som si hovorila, že toto ako nevesta zažiť nikdy nechcem. My sme si svadbu spravili tak ako sme chceli a pozvali koho chceli. Hneď na úvod sa dourážala časť mužovej rodiny, lebo nečakali, že ich nebude nikto volať (otec môjho muža má 6súrodencov, v živote sa nestalo, aby ich niekto všetkých nevolal na svadbu, nikto na to nemal gule). Moja svokra sa vyjadrila, že je to naša svadba, my si ju platíme sami a teda, budeme tam mať toho, koho chceme a svadba bude taká akú si spravíme. Nakoniec sme tam mali 70ľudí, ale 40 bolo kamošov 😂😂😂😂. Bola to mega párty, je to už 14 rokov, ale niektorí na tú svadbu doteraz spomínajú. Tá časť rodiny, ktorá tam bola, bola hotová, veľmi sa im to páčilo. Mali sme živú kapelu (tiež naši kamoši), hrali úžasne a spravili mega zábavu … lebo zahrať slovenské mamičky a za tým niečo od Deep Purple, to nezažiješ len tak 🤣. Pokiaľ ide o tradície, mala som čepčenie, lebo som chcela. Ja som 12 rokov tancovala v súbore, značnú časť života som sa dokonca chcela vydávať v kroji 🤪, takže som chcela mať túto tradičnú vec ba svadbe a bol to pre mňa symbol, lebo som sa na túto príležitosť obliekla do kroja mužovho regiónu, nakoľko on je zo západného slovenska. Mali sme tam kooopu kamošov, ale táto časť ich normálne dojala. Švagriná sa vydávala v Prahe a svadba bola taký žúrik na veľmi peknom statku niekde v lese, veľmi pekné. Oni ani netrvali na nejakom dress code, normálne tam boli ľudia v rifliach a košeli, ale úplne pohodka, vôbec to nebolo divné ani rušivé. Svadbu si môžeš robiť akú chceš, ale rátaj s tým, že pokiaľ máš v rodine viac ľudí, ktorí čakajú tradičné vývhodňarske vešeľe, tak môžu s tým mať problém.

matabb73
28. dec 2022

Ja som tiež z početnejšej rodiny a keby som mala pozývať všetkých, bolo by nás veľa. Nemám rada veľa ľudí okolo seba a byť stredobodom pozornosti. Hlavne keď som bola mladá, mi to vadilo. Svadbu som chcela malú a takú som aj mala. Bolo nás okolo 30. Rodičia, súrodenci, len najbližšie tety s manželmi a pár kamarátov. Svadba bola s pár tradíciami, ktoré mi navadili. Všetko, čo mi vadilo sme vypustili. Nakoniec to bola veľmi dobrá svadba a dlho sme na ňu spomínali. Sprav si podľa seba tak, aby si ty bola spokojná. Kamarátka mala len obrad a potom obed s bolo ich asi 10. Ona to tak chcela a bola spokojná. Ostatní sa musia prispôsobiť. U nás v rodine sa robili veľké svadby, ale všetci pochopili, že ja som takú nechcela.

katarinka289
28. dec 2022

Urobte si svadbu,aku chcete.Neexistuje vzor na najlepsiu svadbu.Radsej takto,nez niekoho nepozvat. Mne uz sa dva krat stalo,ze nas nepozvali,napriek tomu,ze oni u nas boli...a to veru tie vztahy dobre nastrbi

danusskaaa
28. dec 2022

Bola som na rôznych svadbách (o 2 svedkoch až ku 15o ľudí...) a teda za mňa jedna z naj svadieb bola "gril party". Boli sme v kostole (omsa o 13:00), potom obed v restike a všetci sme sa stretli na chate, kde na dvore bolo kopec jedla, varil sa guláš, grilovalo sa - bolo to super. Taká uvoľnená zábava, príjemná pre mladých i starých a kopec srandy. Chvalabohu vyšlo pocasie na 1 a niektorí dokonca spali pod holým nebom 😁

katka_kh
28. dec 2022

My sme objednali chatu, bolo nas 10 dospelych a jedno dieta, kazdy nieco doniesol na jedenie vylozilo sa to, grilovali sme, piekli kacku … a boli spolu 3 dni, takto sme to chceli a stale na to spominame, ze to bolo najlepsie rozhodnutie, lebo sme boli s rodinou, bola pohoda 🥰

jaroe
28. dec 2022

Urob si podľa seba. Vzhľadom na financie a najma tvoju povahu. Ja som nemala "gule" neurobiť tradičnú svadbu, odmenou mi bol samozrejme neskutočný stres pred svadbou aj počas nej. Teraz by som už do toho asi nešla. Ani spomienky nemám pekne, hoci všetko prebiehalo v pohode, hostia sa bavili....len ja v kŕči. Tak si zváž, čo je pre teba prijatelnejsie. Či tvoja pohoda v taký výnimočný deň alebo uspokojenie rodiny.

pimpa12
28. dec 2022

Ja som mala takú svadbu ako píšeš pred rokom cca. Bolo nás všetkých spolu 22. A bola to najlepšia svadba na svete. Nič by som nemenila. Všetko bolo super. Ber to tak že je to vaša svadba = vaše podmienky.

nikaeli
28. dec 2022

My sme mali takú svadbu.. obrad okolo druhej (skôr sa nedalo), posedenie s cca 30 ľuďmi a večer o desiatej sme už boli doma 🙃 nemali sme ani hudbu (ak nerátam Spotify 🤪) a žiadne zvyky okrem úvodného pozametania rozbitého taniera, či chleba so soľou.. nebola to typická veselica, bolo to slavnostné posedenie s najbližšími. A ver, že to poniektorí (nezúčastnení, ale aj zopár prítomných) ofrflali, ale to je ich problém 🤷🏻‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
28. dec 2022

@h2 Áno, Samozrejme by sme vsetkych pri pozyvani upozornili, ze o aku to svadbu by slo, ze to by nebola klasicka svadba na ake tu su ludia zvyknuti.

cakambabatko
28. dec 2022

Svadba je o vás dvoch a vaša..každý by mal rešpektovať váš výber svadby..podľa mňa určite choďte do toho 😊 My sme tiež mali takúto svadbu a nemenila by som ani s odstupom času 😊

kitycat
28. dec 2022

Ak si dost dospela na svadbu, mala by si byt dost dospela si obhajit to preco je, aka je