Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život

nelina1
3. aug 2014

Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.

saurian
3. aug 2014

@nelina1 ahoj co sa tyka financii to ti presne neviem povedat, ja tam nezijem - zije tam svagrina s rodinou. ale co by som si zistila je, aky maju system skoly, najma mensie deti. lebo viem, ze svagrinej co chodi mala do skoly, tak je to nejaky zvlastny system ze na obed pridu deti domov sa najest a potom este idu naspat alebo tak nejako.... proste ten system skolky, skoly je tam nejaky iny, svagrina kvoli tomu ani do prace nechodi. 😉

mawka
3. aug 2014

@nelina1 ahoj, pokial idete rodina, tak to zvladnete, ak budete obaja zamestnani. je tam dost vysoke najomne napriklad, zdravotna starostlivost, vysoke odvody, ale zase mas 100% ze ked sa volaco pototo, tak nemusis mat stres ze budes za trapnu marodku existovat. ja som vsetko zistovala, chcela som aj ja s detmi do CH ako ZS, ale sama s dvomi detmi by som to neutiahla. skola zakladna je zadarmo, skolky sa platia. teda aspon co sa mi podarilo zistit.
ale neboj sa toho, ved ked obaja budete mat job, tak vyjdete 🙂

cawes
3. aug 2014

@nelina1 ahoj zijem tam uz 12 rokov. Plat co hovoris aky budete mat cca zodpoveda tomu ako to tam myslim ze dokinca to co si napisala budete mat v cistom.zalezi presne od toho kam idete aka oblast. Najomne ano su drahe aled ked pojdes trosku od mesta tak sa tiez da najst lacnejsie. Zdravotne poistenie si clovek plati sam, strava hlavne mäso je tiez drahsie vela svajciarov chodi na nakup do nemecka.
Co sa skoly tyka presne ti povedat neviem nemam skolopovinne dieta. Ale je to tak ako niekto spomina deti chodia na obed domov a idu este raz ale nemusia existuje aj druzina.
@mawka vysoke odvody? Konkretne mas na mysli co?

kubisova
3. aug 2014

@nelina1 a co deti duhlasia ze by ste zo slovenska odisli....samozrejme najdu si druhych kamaratov a co jazyk vedeli by sa dohovorit....

nelina1
autor
3. aug 2014

Ďakujem dievčatá za príspevky. Asi to budem musieť porozmýšlať s tými obedmi, tu sme to mali bez starosti, ale to bude asi ten z menších problémov. Horšie bude jazyk pre deti a my kým sa naučíme plynule a ako si zvyknú, keď už nie sú najmenšie čo stoja voľnočasové aktivity. Ja teraz šprtám na B2. Zaujíma ma, koľko by sme boli schopný odložiť, keď budeme pracovať obidvaja v tejto našej situácii a do budúcna šetriť na nejaké svoje bývanie. A ešte taká otázočka - píšem tu prvý krát a neviem ako odpisovať každej zvlášť.

nelina1
autor
3. aug 2014

Deti tu majú kamarátov a asi to už bude ťažšie pre ne odísť, ako keby sme odišli, keď boli malé, ale raz začať treba. Dúfam, že budeme mať trochu šťastia aj na dobrých ľudí, aj keď moja predstava je, že v začiatkoch to nebude ružové - zvykať si na inú mentalitu a iné.

nelina1
autor
3. aug 2014

cawes Nevieš ako je to s družinou? Do koľko rokov je a koľko sa platí? Tie potraviny som počula, že sú nejako limitované, keď nakupuješ v Nemecku, ale neviem ako to v praxi vyzerá.

bubelko
3. aug 2014

@nelina1 ahoj😉
9000chf prijem pre 4 clennu rodinu - zalezi od toho, ake mate naroky a od regionu. da sa z toho vyzit, ale s tym, ze vela odlozite nerataj.

www.homegate.ch - pozri si vysku najomneho, ktore budete platit.

poistky su cca. 600-800chf/mesiac pre vsetkych clenov za predpokladu, ze vy s muzom mate 2500chf/spoluucast.

stravu ti neviem vyratat, zalezi od toho, co preferujete ,ale mäso ako pise cawes je drahe. cca, 20chf/kilo kuracieho (nebio).

problem moze byt skola a kruzky.
skola je sice zadarmo, ale bez stravy - t.j. obed mavaju deti bud doma, alebo ak skola ponuka, tak existuje tzv. mittagstisch. - cca. 15-20chf/jeden den. zalezi od regionu.
ten 7 rocny je prvak -druhak - budu mat skolu tak max. 2x popoludni. druzina nie je. niektore skoly mavaju horty - cca. 50chf/popoludnie. spoliehat sa na to, ze ten 13 rocny ho postrazi nemozes, lebo okrem stredy bude mat skolu aj po poludni väcsinou byva do 16.00 ak nie dlhsie...
co sa tyka jazyka - su skoly, ktore ponukaju najskor tzv. zmiesanu triedu, kde maju deti "priselcov" a ucia ich nemcinu, a ostatne predmety okrajovo a po zvladnuti jazyka ich zaraduju do normalnych tried. nasa skola to napr. nema, takze deti "priselcov" zaraduju automaticky podla veku - väcsinou opakuju kvoli jazyku rocnik...

kruzky - zalezi od toho co skola ponuka, mimoskolske stoja väcsinou peniaze.
napr. hokej - podla klubu rocne cca. 600chf
hudobna skola - u nas napr. vdaka tomu, ze sme z obce stoji 300chf, inak dvojnasobok. ale to je velmi individualne.

co sa tyka socialnych kontaktov - zalezi na tom, na akych ludi narazite. su deti, ktore sa integruju bez problemov a su deti, ktore mozu mat problem. väcsinou si ale deti najdu kamaratov skor ako rodicia 😉

mawka
3. aug 2014

@cawes to zdravotne som mala na mysli. teda ak som to pochopila spravne, tam stat za dieta neplati zdravotku, tam to za deti platia rodicia. alebo som dostala zle info?

bubelko
3. aug 2014

@mawka zdravotne si platis sam - komplet za vsetkych. plus mas este spoluucast, do vysky ktorej si tiez vsetko hradis sam. takze napr. mesacne zaplatis 200chf/dospela osoba, spoluucast 2500chf/rocne. pri navsteve zenskeho - komletka cca. 300chf - napriek poistnemu platis sam. (vynimka su tehu, ale aj tam preberas niektore veci, ktore nie su v zakl. poisteni) 😉
deti maju tiez spoluucast, ale nemusia - väcsinou sa odporuca nedat. lebo pri detoch niekdy nevies 😉
zakladne poistenie nezahrnuje alternativnu medicinu a ine srandy, takze ak nemas pripoistenie, sedenie s homeopatom si zacvakas...
danove odvody - priame dane u cudzincov su cca. 12-15% a ostatni cca. 10% - vychadza to v priemere jeden mesacny plat/rok.

cawes
3. aug 2014

@mawka rak ako odpovedala @bubelko lepsie som to popisat nemohla

nelina1
autor
3. aug 2014

@bubelko ahoj Moje zbožné želanie bolo, aby sme vyžili s môjho platu s tým, že jeden plat by sa odložil. Tu na SVK som už sklamaná zo života, z pracovných podmienok, z možností pre deti do budúcna, z toho, že obidvaja robíme, neflákame sa a žijeme z výplaty do výplaty. Vydatá som 15 rokov, ale ešte sme spolu neboli na dovolenke pri mori. Jedna z možností bola, že jeden z nás bude chodiť za robotou do CH, ale budemežiť na SVK a budeme si odkladať,ale tak by sme v podstate nežili ako rodina. Druhá, pre mňa prijateľnejšia možnosť je odísť všetci. Ale v prípade, že by sme skoro všetko čo zarobíme minuli, sme v podstate tam, kde sme boli. Určite by som chcela aby sme si v CH zarobili na svoje bývanie(neviem nakoľko je to reálne, už nemám 20, ani 30, ale 40. Sú tu určite aj iné riziká, ktoré sa vykryštalizujú, asi po čase. A možno to bude super krok sama neviem. Len určite viem, že tu na SVKma to už ubíja.

bubelko
3. aug 2014

@nelina1 tak z 5000chf 4 clenna rodina nevyzije - ani keby ste byvali pri hraniciach s nemeckom a kupovali vsetko tam. ono len za najom rataj 2500chf, zdravotky tych 800, internet+tv+pevna linka - cca.100chf, mobil cca. 80/osoba (moze byt menej). ak mate auto - rataj benzin a poistku - po roku musis prejst na sui znacky a poistku.
ak nemas auto - tak listky na mhd - mesacenka pre kazdeho - dalsie vydavky. a to si este nenakupila nic na stravu, oblecenie, hygienu. nezaplatila druzinu ci ev. kruzky....

pravdepodobnost, ze z toho nasetrite na dovolenku pri mori je ale vyssia ako na svk. ono sa da bookovat aj cez nemecke ci rakuske cestovky, ktore su lacnejsie 😉

stellamaris
3. aug 2014

@nelina1 ak pojdes iba ty pracovat do CH,neviem,ci vela odlozis,lebo potrebujes platit aj ubytovanie a stravu,cesta domov tiez nieco stoji.
Byvaly muz zil a pracoval v CH niekolko rokov,vydaje na zdrav.poistenie,byt mal dost velke,viac ako polovicu platu.Nakupovat chodil aspon do DE,zil v pohranici,takze sa mu to oplatilo,aby nieco usetril,ale nebolo toho vela.

nelina1
autor
3. aug 2014

@mawka ja čo viem tak tam robia ja baby samoživiteľky, takže neviem ako to finančne zvládajú, asi nič nie je stratené. Asi by bolo fajn, keby sa ozvali aj také baby.

bubelko
3. aug 2014

@nelina1 naozaj tazko povedat, nakolko ste schopni usetrit... vazne vela zavisi od toho, ake budete mat mesacne vydavky kvoli detom a skole a druzine.

mne ide mladsi do skolky, starsi do 1. triedy. obedovat budu doma, starsi ma skolu 2x po obede, takze sa bude vracat do skoly.
mittagstisch u nas v obci stoji 15chf - len obed. 50chf druzina od 12.00-18.00 (to je aj s obedom), 35 od 15.30-18.00 (tiez obed) ak by som robila 100%, tak je to mesacne 1880chf za to, ze mam o deti postarane - a to nemaju ziadne kruzky, lebo z druziny mi ich nikto nikam neodvezie. max. ta hudobka - 300chf k tomu.

cawes
3. aug 2014

@bubelko
@nelina1 daju sa najst aj lacnejsie byty a pekne okolo 2000 sfr ale tuez si myslim ze z hedneho platu nevyzijete. Sice mam unamych co vyziju z jeden a pol a polku odkladaju ale tiez nechodia k moru len dovolenky na sk dona. Co mne sa vo svajci paci je to ze je tam vyzsi standart ked dvaja zarabate neni problem bez premyslania ist kupit telku alebo pocitac takze podla mna vzdy by ste na tom tam boli lepsie.

bubelko
3. aug 2014

@cawes ano daju, ale oni su 4 - s velkymi detmi. je mozne, ze 3 izbak im ani neprenajmu....a 4 izbaky uz su drahe.

nelina1
autor
3. aug 2014

@bubelko neviem ako hľadať cesty, aby bol náš krok do CH realizovateľný. (Žiť v Nemecku, pracovať v CH - to skôr nie, alebo by mohol manžel robiť inú prácu ako v zdravotníctve, ale to tiež neviem čo - šofér, čašník - ale to nie je vyučený. Mne povedali v agentúre,cez ktorú chcem ísť, že z jedného platu vyžijeme, ale ako počítam tak počítam a hľadám na nete nevychádza to.

cawes
3. aug 2014

@nelina1 to ti povedala sk agentura??? Humoristi 🙂
@bubelko no kde sme byvali predtym boki 4izbaky novostavba za 2200aj z garazou ono da sa najst len treba hladat plus vieme ako dlho clovek hlada kym najde.

cawes
3. aug 2014

@nelina1 jaaaj napadlo ma ze dalo by sa ak by ti zamestnavatel platil ubytovanie co teda asi urcite tak nebude. Vyzit ako tak ze poplatis mas najedene deto by sa mozno dalo ale nic neuvidite deti nikam nepojdu a budete byvat v niexom dost starom niekde v diere .

bubelko
3. aug 2014

@nelina1 ako je to realizovatelne tak, ze ty pojdes prva, rozkukas sa, najdes si mensi byt, a budes setrit a posielat na svk. muz si moze hladat zatial pracu zo svk a potom sa prestahujete vsetci.
u nas siel najskor muz, az potom ja. ked uz vedel, ze tu chce ostat. deti sa narodili uz tu, preto mne sa tazko radi, co sa integracie deti tyka...

bubelko
3. aug 2014

@cawes to ste mali stastie 😉 my sme mali pred tym 3,5 izbak a bol 2200 s garazou 😝 ono zalezi aj od m2 a dalsich veci. problem je, ze pri urcitom pocte ludi, nemozes ist do maleho byt - trebars na svk moze 4 clenna rodina zit v 2 izbaku, tu oficialne nie 😉

nelina1
autor
3. aug 2014

@cawes možno by sme na začiatok išli do niečoho menšieho a tým pádom aj lacnejšieho. Prvá budem musieť ísť ja potom prídu deti a manžel. Sama by som na začiatok nechcela ťahať veľký a drahý byt, kde by som chodila v podstate len prespať. Robila by som na 100%. Plat 5000 by som mala údajne pre začiatok, pracovala by som v domove dôchodcov, možno by som si dorobila časom VŠ zdrav. VŠ síce mám ale v CH nepoužiteľnú.

cawes
3. aug 2014

@nelina1 lenzr ak pridu vsetci naraz tak vam nedovoli najomca nahkasit sa na pobyt tym padom ziadne povolenie atd. Takze budes musiet napr prist u niekoho docasne byvat a pracovat a potom.si najst min 3izbovy byt ak vam.ho daju pre 4clennu rodinu.

laskavocka
3. aug 2014

@nelina1
Ty si teda veris,si naivna ako male dieta,ked tam chces prist pracovat ako zdravotna sestra musis vediet perfektne az plynule ich jazyk.navyse nemci,rakusania a svajciari pouzivaju celkom odlisny nemecky dialog a aj slova.A co tvoj manzel vie po nemecky plynulo?Fakt velka odvaha,snivaj dalej ,ale realita vo Svajciarsku je uplne o inom.Navyse tam su velmi prisne povolenia na trvaly pobyt pre cudzincov,doslova obmedzeny.Teraz sa sprisnili pravidla.A normalne ti co si tam chcu zarobit kratkodobo maju ppracovne povolenie max. do 3 mesiacov na jeden rok.

tatko_bebe
3. aug 2014

Lol do Svajciarska sa oplati ist ale musite zacat od seba. To je nie pracovat ako zdrav. sestra to je este jak stak 😀 ale manzel musi pracovat ako odbornik a nie ako pomocnik v zdravotnictve.
Keby som siel ja + moja spolubyvajuca tak ako tak vyzijeme a mame aj dost navyse ale bez VS a odbornosti by sa to nedalo. A to este som ratal moznost ze svoj majetok tu na SK predam a vo Svajci nadobudneme novy vlastny 😉 vtedy to ma zmysel inak je len z blata do kaluze.
A este jedna zasadna vec, zabudni na to ze Ti bude stacit zaklad nemciny. Treba vediet perfektne nemecky a najlepsie aj pokrocilo francuzstinu

nelina1
autor
3. aug 2014

@bubelko tak za tie byty to je iná pálka. Ak by som bola zamestnaná v zdravotníctve, nebolo by pre manžela niečo lepšie platené ako zdr. asistent? Svojho času pracoval ako šofér - napadá mi, že by robil nejaký rozvoz, alebo niečo podobné. Nebolo by to lepšie platené?

tatko_bebe
3. aug 2014

inak je zaujimave sledovat ze vs schopny ludia sa pomalicky stahuju mimo SK a jaksi sa o tom nikde nepise ale to ze fasisti uspesne zabijaju vlastnych ludi je vsade ako antiteroristicka operacia 😀

bubelko
3. aug 2014

@nelina1 viac ako 4000 zarobi v stavebnictve, ak je vyuceny. co sa tyka sofera - to ti neviem povedat.
inak kvoli jazyku - B2 je slusna uroven - to si nemusis robit starosti, s tym prejdes 😉 francuzstiu az tak v nemeckej casti ako zdravotna setra nepotrebujes, anglictina by sa ti mozno zisla. ale su aj take, co vedia len nemecky 😉

pozri - ak to chcete skusit, preco nie. ale na vasom mieste by som fakt uvazovala o tom, ze prist len jeden - t.j. v tomto pripade ty, najst si byt - jednoizbak alebo WG, otukat sa, vyskusat. sowieso mas skusobnu lehotu - ked ta pocas nej vyhodia, alebo ty nebudes spokojna, tak co? zas vsetko naspät? skrachujes len na prevoze.
letenky sa daju najst relativne lacne, bus a prepravne spolocnosti existuju tiez. a nasetrit, pozriet job aj pre muza, deti sa naucia za ten roka aspon co to z jazyka. zistis, ako to funguje. a az potom, ked budes rozhodnuta, ze ano, tak potom sa stahujte vsetci 😉
a tej agentury by som sa spytala, ci poznaju nejaku rodinu, kde 4 ziju z 5000chf 😝 ze by si rada vedela, ako to dokazali 😉