Ako skĺbiť plný invalidný dôchodok a prácu na pár hodín?
Ahojte …. Je tu niekto kto je na plnom ID a zároveň chodi do prace len na pár hodín? Zaujímalo by ma, aký kompromis ste našli, aby sa jedno s druhým “ nebilo “? Ide o čiastočný úväzok či len naozaj pár hodín ? Ja sa do mojej práve vrátiť nemôžem kvôli zdravotnému stavu, no na úrade mi povedali že sa akceptuje pár hodín prace ako psychohygiena a je to bežne … nebol priestor na dlhšie diskusie kvôli určitým veciam … ja mám chuť pracovať, len rozmýšľam v akej oblasti by bolo možné toto skĺbiť? Nejaké upratovanie, mala kaviareň , alebo kde robíte v takejto situácii? Ďakujem
@anonym_autor mozes pracovat, ak to zvladas. Aky je rozdiel medzi takym ciastocnym 60% a uz celym 71%? Ja mam ciastocny na 60% a pracujem na polovicny. Presne take co pises...upratovanie a pomocne prace v krajcirskej dielni.
Ak máš plný ID, a prácu zvládneš, môžeš pracovať. Zo zákona nie je limit, či máš robiť iba pár hodín denne, alebo na plný úväzok. Si limitovaná iba svojím zdravotným stavom a tým, čo zvládneš.
@anonym_5d57d9 ver tomu ze SP môže limitovať počet hodín vôbec to není tak, že všetci môžu full robit, a tiež akú prácu môže vykonávať.
@anonym_5d57d9 ver tomu ze SP môže limitovať počet hodín vôbec to není tak, že všetci môžu full robit, a tiež akú prácu môže vykonávať.
@anonym_a6d6c1 SP nelimituje počet hodín. Sama som na ID a pracujem a mala som teraz prehodnotenie po 3r. Riadne mi ID nechali. Lekárka povedala, že ak vládzem nech pracujem, sama viem, kde sú moje limity a poznám svoje ochorenie. Ak raz nebudem vládať...
@anonym_a6d6c1 SP nelimituje počet hodín. Sama som na ID a pracujem a mala som teraz prehodnotenie po 3r. Riadne mi ID nechali. Lekárka povedala, že ak vládzem nech pracujem, sama viem, kde sú moje limity a poznám svoje ochorenie. Ak raz nebudem vládať...
@anonym_5d57d9 to, ze tebe neobmedzili počet hodin, neznamená ze iný ID ich ma tiež full. Ja píšem o tom, že SP môže vydať rozhodnutie a každý si musí sám u seba prečítať ci môže robiť full, či môže robiť fyzickú prácu, či môže robiť nočné a pod. Všetko je v posudku.
Ty napíšeš hej môže robiť na full a ten človek sa zamestná a vezmú mu ID, lebo mal v rozhodnutí práca na kratší úväzok.
@anonym_5d57d9 to, ze tebe neobmedzili počet hodin, neznamená ze iný ID ich ma tiež full. Ja píšem o tom, že SP môže vydať rozhodnutie a každý si musí sám u seba prečítať ci môže robiť full, či môže robiť fyzickú prácu, či môže robiť nočné a pod. Všetko je v posudku.
Ty napíšeš hej môže robiť na full a ten človek sa zamestná a vezmú mu ID, lebo mal v rozhodnutí práca na kratší úväzok.
@anonym_a6d6c1 to, čo píše SP na konci rozhodnutia je iba odporúčanie. SP v žiadnom prípade nezasahuje do práce invalida. Jediný, kto môže zasiahnuť je lekár - a to pri vstupnej lekárskej prehliadke alebo preventívnej/mimoriadnej LP súvisiacej s výkonom práce. Cituj mi paragraf, kde sa hovorí o tom.
Ďakujem za názory dievčatá … nechcem tu rozdúchať oheň, viem že to je citlivá téma a každý ma inú situáciu a hlavne inú komisiu a pokyny zo SP. Je to individuálne a preto ma zaujímali vaše skúsenosti, ktoré ja ešte nemám v tejto oblasti…ID mám kvôli veľmi vážnej diagnóze, no ak sa budem časom cítiť, že dam aspoň čiastočný pri ľahšej práci akú som mala , chcela by som byt ešte produktívna, cítiť že som užitočná a byt v kolektíve ľudí …. Som veľmi mladá a nechcem sa odpísať a s mojou diagnózou každá koruna dobrá… mne bolo povedané že pracovať môžem ale určite nie v plnom rozsahu nakoľko to je dôvod ID. Preto rozmýšľam, čo by bola alternatíva a stále akceptovateľná ….
@anonym_autor ja mam 65% pracujem na plny uvazok je to praca v oblasti IT, fyzicku by som uz nedala, kolegyna ma nad 71% tj tzv plny ID tiez pracuje na plny uvazok
obmedzenie je iba z ohladu zdravotneho stavu, ja by som nemohla robit ani nocne atd ona zasa nic s bremenami ale
socialna poistovna to neobmedzuje len tvoj lekar
mame obe ID uz nejaky ten cas
@anonym_autor moja kolegyňa robí v autoškole instruktorku, druha kolegyňa spracováva ovocie a zeleninu z domu, ja vediem kreatívny kruzok, chodím do skoly, doma tvorím rôzne pomocky a dekorácie. Ale tiež by som vzala aspoň občas nejaké taxikárčenie, alebo rozvoz pizze…
Dakujem …. Viac ako s tým čo môžem / nemôžem robiť ste mi pomohli tak inak … keď ste pisali čo robíte … chvíľu mi to dalo pocit, že aj ja ešte môžem … vytvorila som si v hlave nejaké pomyselne odpísanie samej seba- čo všetko by som nemala … každý prípad je individuálny ja viem . Ale keď vidím že aj pri plnom ID sa da normálne pracovať, žiť … akoby cítim nádej že to bude možné. Časom … pretože som počula ak ja rôzne prípady kedy sa nesmelo, ľudom bralo, limitovalo atd …. pracovala som v školstve a to ma veľmi bavilo, napĺňalo. Teraz to však nejde, preto uvažujem či by bolo možné popri ponom ID robiť na pokojnejšom mieste, možno knižnica, kníhkupectvo, mala kaviareň bez toho, aby mi niekto siahol na dávky. Ako som písala, bolo mi povedané že v rámci psychohygieny je možna nejaka práca ale detaily neviem …. Každopádne vám ďakujem za vaše skúsenosti 🤍🙏🏼
Dakujem …. Viac ako s tým čo môžem / nemôžem robiť ste mi pomohli tak inak … keď ste pisali čo robíte … chvíľu mi to dalo pocit, že aj ja ešte môžem … vytvorila som si v hlave nejaké pomyselne odpísanie samej seba- čo všetko by som nemala … každý prípad je individuálny ja viem . Ale keď vidím že aj pri plnom ID sa da normálne pracovať, žiť … akoby cítim nádej že to bude možné. Časom … pretože som počula ak ja rôzne prípady kedy sa nesmelo, ľudom bralo, limitovalo atd …. pracovala som v školstve a to ma veľmi bavilo, napĺňalo. Teraz to však nejde, preto uvažujem či by bolo možné popri ponom ID robiť na pokojnejšom mieste, možno knižnica, kníhkupectvo, mala kaviareň bez toho, aby mi niekto siahol na dávky. Ako som písala, bolo mi povedané že v rámci psychohygieny je možna nejaka práca ale detaily neviem …. Každopádne vám ďakujem za vaše skúsenosti 🤍🙏🏼
@anonym_autor Ak máš plný invalidný dôchodok, pracovať môžeš. Zákon nezakazuje súbeh plného ID a pracovného pomeru. Posudzuje sa však, či vykonávaná práca zodpovedá zdravotnému stavu, na základe ktorého bol dôchodok priznaný. My polovičný ID pracujeme aj full time. Ľudia s plným ID to často nezvládnu. Môžeš pracovať na pracovnú zmluvu, dohodu aj čiastočný úväzok - administratívne práce na pár hodín, recepcia s nízkou záťažou, výpomoc v malej prevádzke na krátke zmeny, práca na pár hodín denne bez tlaku na výkon. Hlavne aby si našla balans. Musíš sa starať o svoje zdravie, pravdepodobne aj navštevovať lekárov a prípadne vyšetrenia a popri tom v rámci psychohygieny je práca naozaj veľmi dobrá barlička. Ja poskytujem poradenstvo, čiže mám aj také vlastné sebanaplnenie a mám pocit, že som užitočná. Musela som zmeniť prácu, zvoľniť, prehodnotiť priority, viac odpočívam, mám zaužívaný rytmus - spánok, oddych, práca. Keď viem, že už je veľmi zle, musím na pár dní úplne vypnúť. Nezabudni, že najdôležitejšie je zdravie.
ako tia vyssie dievcata pisala pracovat mozes aj na plny uvazok aj pri plnom ID. teraz to uz zakon neobmedzuje. ja mam cez 1/2 ID a pracujem na plny v skolstve. su tam rozne pozicie, nemusis ucit. ja som skolsky specialny pedagog, tiez som menila pracu kvoli zdravotnem ustavu a sla som prave do skolstva. v skole si idem svoje ak nevladzem pracujem z domu ale pracujem. ucitelstvo je inak narocne. doma by som sa asi ukusala k smrti od nudy. drzim palceky v hladani noveho smeru
@anonym_autor je úplne zbytočné,aby si si vymýšľala nejakú robotu,ktorú by si zvládla.
Realita ti otvorí oči.
Budeš rada,ak sa vôbec zamestnáš.
Kamoska ma v CZ a ma uvazok do 20 hod tyzdenne. Inak by nepokryla naklady. Tazka diagnoza, resp kombi od dietata. Na nej to hned nevidite, to je to, co clovek mozno podceni.
Kamoska sije historicke kostymy a robi v sperkarskej dielni ( ma to vystudovane).

Ak máš plný ID, a prácu zvládneš, môžeš pracovať. Zo zákona nie je limit, či máš robiť iba pár hodín denne, alebo na plný úväzok. Si limitovaná iba svojím zdravotným stavom a tým, čo zvládneš.